•   

  Dacia Duster 4X4: Hyvän ja halvan jäljillä

  Dacia Duster 4X4: Hyvän ja halvan jäljillä
  Dacia Duster kuva etuviistosta

  Dacian halpis-crossover on mielikuvaansa parempi kokonaisuus. Kaiken päälle se on montaa kilpailijaansa maastokelpoisempi.

  On melkoinen yllätys, että Dacian historia autonvalmistajana ulottuu niinkin pitkälle kuin vuoteen 1966. Romanialaistehdas on tehnyt koko olemassaolonsa ajan yhteistyötä Renaultin kanssa ja sama suuntaus jatkuu edelleen.

  Ranskalaisvalmistajalta on lainattu erityisesti tekniikkaa ja Dacia Dusterin nokalta löytyykin Renaultin merkeillä varustetut voimanlähteet. Moottorivaihtoehtoja on ainoastaan kaksi, joista toinen on 1,6-litrainen bensiini ja toinen 1,5-litrainen diesel. 

  Molemmista koneista on olemassa sekä etu- että nelivetoversiot, joten mallistosta löytyy yhteensä neljä eri versiota. Valikoima ei siis ole järin laaja, mutta Dacian idea ei piilekään mallien runsaassa määrässä, vaan hinnoittelussa. 

  Ja valmistaja myös pitää sen minkä lupaa, sillä Duster on tällä haavaa markkinoiden halvin nelivetoinen katumaasturi. 1,6-litraisella bensiinikoneella sen hinta jää alle 20 000€:n, joten eroa seuraaviin on useita tuhansia. 

  Hyvä ja halpa samassa paketissa?

  Dacia Duster kuva takaa

  Hyvä ja halpa tuote ovat usein kaksi eri tuotetta, mutta Dacian kohdalla nuo kaksi määrettä ovat yllättävän lähellä toisiaan. Se on selvää, että Premium-valmistajiin verrattuna Dacia Duster on arkinen, mutta halvemmassa hintaluokassa se on ihan oikeasti varteenotettava auto. 

  Dacia Dusterin Hinnat alkaen –malli on karu auto ja mm. keskuslukitus, kuljettajan istuimen korkeussäätö, radio ja sähkölasit on hankittava lisävarusteena. Dusterin karvalakkiversiolla ajaminen tarkoittaa paluuta 90-luvun alun autoilumaailmaan.

  Keskuslukituksen puute on asia, johon on nykyautojen kohdalla mahdoton asia tottua. Siksi alle 20 000 euron nelivetocrossover onkin lähinnä utopiaa, sillä pelkillä perusvarusteilla Dacia ei yllä nykyautojen varusteluvaatimuksia.  

  Ohjaustuntuma on positiivinen yllätys

  Rehellisyyden nimissä onkin todettava, että riittävällä varustetasolla Dusterin hinta kapuaa vähintään 22 000€:n paremmalle puolelle. Toisaalta sekään ei ole paha hinta, sillä tuolla rahalla itselleen saa auton, jonka ominaisuudet ovat luokassaan riittävät. 

  Ajo-ominaisuuksiltaan Duster on yllättävän hyvä ja kilpailee samassa sarjassa muiden edullisten crossovereiden kanssa. Ohjaustuntuma on positiivinen yllätys, sillä sitä ei ole ylitehostettu ja tuntuma tiehen säilyy.

  Alustaltan suhteen Dacia laittaa kampoihin muille segmentin autoille ja tuntuma onkin jämäkkä, mutta ei kova. Neliveto toimii kuten pitää, eikä moottorin toiminnassa ole moitteen sijaa. Diesel-versiossa riittää voimaa peruskurvailuun. Sporttista kulkua ei silti kannata odottaa. 

  • Dacia Duster kuva edestä
  • Dacia Duster kuva takaviistosta

  Halpisluokan maastokelpoisin

  Dusterin vetokyky on hyvä ja maavaraa on jopa ruhtinaallisesti useisiin katumaastureihin verrattuna. Se pieksee maavarassa Nissan Qashqain, Opel Mokkan, Renault Capturin ja Ford Kugan. 

  Teknisesti homma siis toimii, mutta suurin ero eurooppalaisiin valmistajiin onkin ulkonäössä. Dacia Duster on suoraan sanoen kammottavan ruma ilmestys. Sen muodot henkivät 80- ja 90-lukujen pahimpia muotoilumokia. 

  Muodot ovat pyöreitä ja pehmeitä, mutta ei suinkaan hyvällä tavalla. Nykysuuntausta on pyritty matkimaan, sillä kylkilinja on korkea ja kokonaisilme massiivinen. Dusterissa on kuitenkin muista poiketen pitkät ylitykset, jotka tekevät siitä vanhan oloisen.

  Saman karuus ja rumuus jatkuu myös sisätiloissa. Ohjaamo on muovinen ja hallintalaitteiden sijoitteluun ei ole juuri ajatusta uhrattu. Lisävarusteena olevien sähköikkunoiden ohjaus tapahtuu keskikonsolista, mikä tekee käytöstä hankalaa.

  Onko sisusta tarkoituksella ruma?

  Dacian sisustaa katsellessa tuleekin mieleen, että olisiko tyylikkäämpi ilme ollut juurikaan kalliimpi toteuttaa? Jos sisätilojen muotoilussa olisi käytetty vaikkapa nyky-Renaultien muotokieltä, ei kokonaisuus olisi ollut näin luotaantyöntävä.

  Dusterista on toki mahdollista saada myös näyttävämpi kokonaisuus, sillä kookkaammilla alumiinivanteilla, ja lisävarusteilla ulkokuoresta löytyy aivan uusia ulottuvuuksia. Silloin hintakin tosin kapuaa uusille lukemille. 

  Rumuuden lisäksi Daciasta ei juuri kehitettävää löydy, sillä teknisesti se on erittäin toimiva kokonaisuus. Sisätilat ovat hyvät ja takakonttiin mahtuu muita edullisia crossovereita enemmän tavaraa.  

  Dacia on auto, jonka ostamista voi hyvin suositella ihmiselle, jonka kantti kestää ajamisen markkinoiden halvimmalla ja epäesteettisimmällä katumaasturilla. Autoa kun ei välttämättä kannata ostaa naapureiden vuoksi.

  Tuomas Rajala

  Kehuja: hinta-laatusuhde, moottori, neliveto, tilat

  Parantamisen varaa: ulkonäkö, sisätilojen toimivuus, laatuvaikutelma

  Moottori:4-sylinterinen, 1461 cm3 dieselmoottori
  Teho:110 hv (81 kW) / 4000 rpm
  Vääntö:240 Nm
  Huippunopeus:168 km/h
  Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
  Kulutus (yhd.):5,3 l / 100 km
  CO2 päästöt:137 g/km
  Paino:1369 kg
  Tavaratila:443 l
  Polttoainesäiliö:50 l
  Hinta alkaen:22 446€
  Tuomas Rajala
  Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, joka haaveilee Dodge Challengerista ja Audi RS6:sta. Haaveet ja todellisuus eivät kohtaa, sillä tallista löytyvät Toyota Corolla Verso ja VW Polo. Moottoripyörät tulevat ja menevät. Tällä hetkellä katukäytössä on Honda CBR1000RR Fireblade ja kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
  Hae tästä. Voit myös rajata hakutuloksia mieleisiksi tarkentamalla hakuehtoja.

  Pikahaku

  • Close
  Close

  Palvelut, Varaosat

  Ohjeet turvalliseen
  kaupankäyntiin
  Nettiauto.com
  mobiililaitteissa