Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 11 990   0

Apuja maantieajoon – nykyautojen avustavat järjestelmät

Apuja maantieajoon – nykyautojen avustavat järjestelmät

Kaistavahti, mukautuva vakionopeussäädin, kuolleen kulman varoitin... Kuljettajaa avustavat järjestelmät tekevät maantieajosta hieman helpompaa.

Lähes kaikkiin automerkkeihin saa nyt järjestelmiä, jotka maantieajossa auttavat kuljettajaa havainnoimalla tutkalla tai kameralla auton ympäristöä. Toisissa näitä järjestelmiä on ollut jo pidempään. Käytettyjen markkinoillakin riittää tarjontaa avustimilla varustetuista autoista.

Usein kuljettajaa avustavat järjestelmät löytyvät lisävarustelistalta, ja silloin usein jonkinlaisina varustepaketteina. Syy löytyy keulalta tai tuulilasilta.

Mukautuva vakionopeussäädin ja myös useat automaattiset hätäjarrutusjärjestelmät käyttävät pidemmän matkan etäisyystutkaa. Se on keulalla usein jäähdyttimen säleikössä tai puskurin alla. Siksi nuo varusteet tulevat usein kimpassa.

Tuulilasikameraa käyttää useampikin varuste, ja siksi ne usein tulevat pakettina. Kameran yleisiä käyttökohteita ovat kaistavahti, nopeusrajoitusten tunnistus, automaattiset kaukovalot ja automaattinen hätäjarrutus jalankulkijan tunnistuksella.

Tuulilaseissa taustapeilien takana alkaa olla jo täyttä, kun lisäksi on usein pyyhkimien sadetunnistin ja joissain autoissa myös lidar-tutka kaupunkiajon automaattista hätäjarrutusta varten.

Eri autot, eri nimet, koitapa pysyä perässä…

Apuja maantieajoon – nykyautojen avustavat järjestelmät

Videossa ajetut Skoda Superb ja Mercedes-Benz E-sarjalainen olivat varustettu lähes kaikilla tämän hetken herkuilla. Varsinkin Skodan varusteiden toteutus on varsin tyypillinen monissa autoissa, erityisesti tietenkin VW-konsernissa. Mercedeksellä on hieman oma tyylinsä monissa toteutuksissa, mutta onneksi se on varsin helppokäyttöinen.

Molemmissa autoissa keskinäytön kieli oli suomi, mikä on vahvasti yleistymässä. Skodassa mittaristonäytön tekstit olivat vielä englanniksi.

Kieli voi silti tuottaa ongelmia, vaikka se olisi suomi. Avustimien nimet eivät ainakaan suomentajien mielestä ole vielä vakiintuneita, vaan moni automerkki käyttää ihan omia väännöksiään.

Esimerkiksi ”kuolleen kulman varoitin” on melko vakiintunut termi autoalalla, mutta ei autojen omasta mielestä. Ne eivät halua puhua kuolemasta… Esimerkiksi ajetussa Skodassa on turvauduttu kivempaan englannin kieleen: ”Blind Spot -tunnistin”. Mercedeksessä taas se on ”aktiivinen katveavustin”.

Nopeusrajoitusten tunnistus

Videolla esitetään yleisimmät maantieajoa avustavat järjestelmät. Ensimmäinen on nopeusrajoitusten tunnistus, joka näyttää voimassa olevan rajoituksen yleensä mittaristossa. Tien varren rajoitusmerkki luetaan kameralla.

Tämä toimii nykyään jo varsin hyvin, yleensä 90-95 % menee oikein. Ensimmäisissä järjestelmissä vuosia sitten tarkkuus oli heikompi, mutta väärin luetut olivat silloinkin luokkaa 10 km/h, minkä kyllä tajusi maantiellä, ettei se voi pitää paikkaansa.

Jos järjestelmät eivät näe kylttiä, ne monissa autoissa alkavat ottaa tietoja sen sijaan navigaattorin aineistosta. Silloin mennään metsään hieman useammin. Erityisesti suomalaiset talvinopeusrajoitukset tai vaihtuvat rajoitukset ovat tuntemattomia.

Nyt alkaa yleistyä rajoitusten tunnistuksesta myös versio, joka varoittaa ylinopeudesta. Varoitus voi tulla joko vilkkuvana rajoitusmerkkinä näytössä tai äänivaroituksena. Ainakin jotkut Toyotat jopa sanovat suomen kielellä ”ajat ylinopeutta”.

Mukautuva vakionopeussäädin

Monien paljon ajavien suosikkivaruste tekee jonoajosta miellyttävää. Auto seuraa tutkan avulla edellä ajavaa ja pitää etäisyyden haluttuna.

Tätä väliä voi säätää vakionopeussäätimen nappuloista. Lyhimmät etäisyydet ovat suomalaisittain kovin lähellä, eikä niitä kannata käyttää varsinkaan liukkaalla kelillä tai jos ei aio lähteä ohittamaan. Pisimmät etäisyysvaihtoehdot taas ovat oikein sopivia suomalaiseen liikenteeseen. Silloin matkanteko sujuu paljon leppoisammin kuin muuten jonoajossa.

Vakionopeussäätimestä asetetaan haluttu nopeus. Jos edellä ajetaan hitaammin, auto hidastaa sen mukaan. Samoin mukautuvalla vakkarilla varustettu auto kiihdyttää asetettuun nopeuteen asti, kun edellä kiihdytetään.

Mukautuvassa (tai adaptiivisessa) vakionopeussäätimessä isoimmat ongelmat tulevat, kun joku vaihtaa kaistaa. Jos itse vaihtaa ohituskaistalle, se miettii hetken ennen kuin uskaltaa kiihdyttää. Tämän voi ohittaa painamalla itse kaasua.

Jos taas jonossa ajettuaan siirtyy liittymään, vakkari lähtee itsestään kiihdyttämään autoa aiemmin valittuun nopeuteen. Silloin pitää tajuta ajoissa laittaa vakkari pois napista tai painaa jarrua.

Samoin jonoajossa jos joku vaihtaa kaistaa eteen, kannattaa itse painaa jarrua. Auto tajuaa eteen tulleen auton vasta sen ollessa täysin edessä, jolloin voi olla jo vaarallisen myöhäistä. Toisin kuin auto, kuski osaa ennakoida tilanteen jo toisen liikkeistä ja vilkun käytöstä.

Vireystilan valvonta

Moni nykyauto tarkkailee matka-ajossa muun muassa kuljettajan kaasun tai ohjauksen käyttöä sekä näiden muiden avustavien järjestelmien toimintaa. Mikäli kuskin ote vaikuttaa herpaantuvan, kaistavahti piippailee usein tai ohjaaminen on huteraa, vireystilan valvonta ehdottaa taukoa.

Yleinen tapa on täräyttää kahvikupin kuva näyttöön ja vaikka pieni piippausääni kaveriksi. Uudempi ja varmasti yleistyvä idea on lisäksi ehdottaa navigaattorin aineiston perusteella lähistöltä sopivaa taukopaikkaa.

Kaistavahti

Näitä harrastavat joissain paikoissa tienpitäjätkin. Reuna- ja/tai keskiviivan tienoo asfaltista on röpelöä, mikä herättää nuokkuvan ja väärään suuntaan ajautuvan kuljettajan.

Autoissa kaistavahteja on sekä varoittavaa että ennaltaehkäisevää mallia. Molemmat lukevat kaistaviivoja tuulilasin kameran avulla, joten viivojen on siis oltava kunnolla näkyvissä.

Varoittavat versiot piippaavat tai täristävät rattia, jos ollaan ajautumassa maantievauhdissa kaistaviivan yli ilman vilkkua. Piippausversio on käytännössä usein tehokkaampi – tosin myös ärsyttävämpi – ja se herättää samalla myös matkustajat. Varoituksen herkkyyttä voi yleensä säätää auton valikosta. Kannattanee laittaa pienimpään herkkyyteen, niin ei tule turhia hälytyksiä.

Ennaltaehkäisevät eli aktiiviset kaistavahdit kääntävät rattia itse ja auttavat siten pitämään auton kaistalla. Näissä tarkoitus on, että kuljettaja ohjaa autoa jossain määrin yhteistoiminnassa auton kanssa. Jos ote on hellä, auton käännökset tuntuvat myös. Tiukemmalla otteella auto antaa kuskin hoitaa homman.

Tällainen rattia kääntävä kaistavahti innostaa myös kokeilemaan ilman käsiä ajamista. Joissain tilanteissa se voi hetken aikaa onnistuakin. Yleensä autot eivät kuitenkaan salli tätä suorallakaan tiellä kuin korkeintaan joitain kymmeniä sekunteja, mutkaisemmilla teillä vähemmän. Kuljettajan pitää olla valppaana ja ottaa auto haltuun kun se luovuttaa ohjauksen – tai ei huomaakaan kaistaviivaa ja lähtee yllättäen ajautumaan ulos.

  • Apuja maantieajoon – nykyautojen avustavat järjestelmät
  • Apuja maantieajoon – nykyautojen avustavat järjestelmät
 

Lisäksi pari automatisoivaa Mersu-uutuutta

Videojutussa kokeiltu Mercedes-Benz E-sarjalainen oli varustettu vielä vähän useammilla avustavilla järjestelmillä kuin autot yleensä. Nämä ovat ainakin tätä kirjoitettaessa vielä lähinnä Mercedeksen järjestelmiä, jotka saattavat yleistyä pian muihinkin autoihin.

Nopeusrajoitusten tunnistuksen lisäksi Mercedekseen on tullut saataville automatiikka, joka itsestään muuttaa auton nopeutta rajoituksen mukaiseksi. Se tuntui kokeilussa kuitenkin ärsyttävältä. Heti rajoituskyltin jälkeen se jarruttaa vauhtia tasan rajoituksen mukaiseen mittarinopeuteen.

Liikenteessä tällä automatiikalla aiheuttaa peräänajoriskiä ja muodostaa jonoja. Takana tuleville jarrutus on yllätys ja sen jälkeinen jurnuttaminen tasan rajoituksen mittarinopeutta on ärsyttävää. Käytännössä kun autoissa on mittarivirhettä ja lisäksi suomalainen liikenne soljuu vauhdilla usein hieman yli nopeusrajoituksen.

Rajoituksen noustessa Mersun nopeusrajoitusautomatiikka myös lähtee kiihdyttämään automaattisesti. Se voi tulla kuljettajalle yllätyksenä.

Mukautuvan vakionopeussäätimen ja ohjaavan kaistavahdin välimaastoon taas on Mercedeksen uudempiin malleihin tullut saataville autoa ohjaava ruuhka-avustin. Se seuraa edellä ajavan liikkeitä ja kääntää rattia kevyesti tämän mukaan. Yleensähän kaistavahdit seuraavat vain kaistaviivoja, tässä seurataan edellä ajavaa.

Järjestelmä tuntui mahtavalta tietöillä kuorrutetun kehätien matelevassa iltapäiväruuhkassa. Kuljettajana ei tarvinnut tehdä mitään välillä jopa yli minuuttiin, vaan Mersu seurasi edellä ajavan ajolinjaa ja vaihtelevaa vauhtia. Ajoittain vaaditaan kuitenkin kädet ratille, jotta kuljettaja osoittaa olevansa valppaana ja valmiina, jos häntä tarvitaan.

Autonomista ajamista tämä ei siis vielä lähellekään ole. Välillä kuljettaja voi joutua auton hallintaan hyvin nopeastikin. Järjestelmän luovuttaessa auto saattaa olla esimerkiksi ajautumassa ulos huonosti merkityltä kaistalta. Toinen ongelmatilanne on kaistaa vaihtavat autot. Systeemi kun ei tunnista toisten vilkun käyttöä. Silloin kuskin on oltava todella hereillä ja jarrutettava itse, ettei synny vaaratilannetta.

Raimo Tengvall

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Kolme vinkkiä kesärenkaiden hankintaan
MAINOS
Video Icon

Kolme vinkkiä kesärenkaiden hankintaan

Tiesitkö, että autokaupat voi tehdä vaikka kokonaan etänä?

Tiesitkö, että autokaupat voi tehdä vaikka kokonaan etänä?

Mitä tarkoittaa Helpot Kaupat?

Mitä tarkoittaa Helpot Kaupat?

Näillä vinkeillä onnistut varmasti rengaskaupoilla!
MAINOS
Video Icon

Näillä vinkeillä onnistut varmasti rengaskaupoilla!

Talousvinkit auton ostajalle
MAINOS

Talousvinkit auton ostajalle