Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 4 137  

Autokauppa käy Suomessa koronasta huolimatta

Autokauppa käy Suomessa koronasta huolimatta

Koronapandemia on vaikuttanut talouteen laajasti. Myös autokauppa on kokenut muutoksia, ja esimerkiksi etäpalveluja lisätään vauhdilla. Nettiautossa kaupankäynti jatkuu ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Ihmisten ostokäyttäytymiseen vaikuttavat nyt taloudellinen epävarmuus ja tartuntariskin vuoksi asetetut rajoitukset. Nettiauto teetti 15.-16.4.2020 koronakriisin vaikutuksista käyttäjäkyselyn, johon vastasi 1031 sivustovierailijaa. Kyselyyn vastanneista 43,6 % aikoi ostaa auton tänä keväänä, mutta on siirtänyt hankinnan tulevaisuuteen. Ostoa lykänneistä ihmisistä 28,3 % ilmoitti koronatilanteen vaikuttaneen päätökseen erittäin paljon. 

Nettiauton tilastot näyttävät kävijämäärien ja kaupan nousseen huhtikuun alkupuolella jälleen kasvuun. Erityisesti mahdollisuus tutustua autoon etäyhteydellä tai tehdä koeajo yksin kiinnostaa tällä hetkellä ostajia.

Notkahduksen jälkeen verkkosivuliikenne on palannut ennalleen

Autokauppa käy Suomessa koronasta huolimatta

Korona iski autokauppaan toden teolla 12.3., kun rajoitukset tulivat Suomessa voimaan. Sitä seuraavan kuukauden aikana Nettiauton kävijämäärä laski 10 %, mutta nyt sivustolla vierailee jälleen tavanomainen määrä kävijöitä, noin 250 000 päivässä. Oikealla oleva kaavio näyttää käyttäjämäärän 1.3.-18.4.2020 (tummanpunainen) ja vastaavan tiedon vuodelta 2019 (vaaleanpunainen).

Sama ilmiö tapahtui autohauissa. Hakuja tehtiin 12.3.-12.4. välisenä aikana keskimäärin 17 % vähemmän, mutta tällä hetkellä ollaan taas normaalilukemissa. Automerkkien välillä näkyi eroja jonkin verran. BMW:n haut vähenivät vain 11 % kun taas Skoda, Seat, KIA ja Hyundai kärsivät kolmanneksen pienemmästä hakuvolyymista. Kriisin keskellä uskalletaan myös haaveilla, sillä Porschen hakumäärät nousivat 8 % ja Ferrarin jopa 25 %. 

Autoliikkeiden myyntimäärissä suuria eroja

Ensimmäisen kriisikuukauden aikana Nettiautossa on myyty hieman yli 50 000 autoa, joka on n. 20 % vähemmän kuin edellisen kuun aikana. Näistä yksityisten välillä omistajaa on vaihtanut 20 000 autoa, ja määrä on laskenut 7 %. Autoliikkeiden 30 000 myytyä autoa oli 28 % vähemmän aiempaan kuukauteen verrattuna. 

Osa autoliikkeistä on jopa kasvattanut myyntiään. Kasvua on ollut parhaimmillaan 15-16 %, pahimmillaan taas kauppiaat ovat kokeneet yli 60 % laskun myyntikäyrissä. 

Kuluttajat kiittävät uusista digitaalisista palveluista

Fyysisen etäisyyden suosiminen on tuonut nopeasti uudenlaisia ratkaisuja. Sähköinen kauppa, virtuaalinen esittely ja kotiintoimitus kannustavat kaupankäyntiin edelleen. Myös Nettiauton ilmoituksissa näkyvät digipalvelujen hyödyt. Esimerkiksi videollisten ilmoitusten myyntimäärät ovat nousseet hieman, videottomien taas laskeneet 20 %. Myös myyntiajat ovat videon sisältävillä ilmoituksilla 9 % lyhyempiä kuin ennen, kun taas ilman videota aika on pidentynyt 3 %.

Nettiauton kyselyn perusteella lähes 70 % auton ostajista ei ostaisi autoa ilman koeajoa. Kiinnostavimmiksi palveluiksi korona-aikana vastaajat kokivat auton virtuaalisen esittelyn (kiinnostaa erittäin paljon 14,3 %, melko paljon 24,7 %) ja mahdollisuuden koeajoon yksin desinfioidussa autossa (kiinnostaa erittäin paljon 20,2 %, melko paljon 33,8 %).

Nettiautossa kaupankäynti jatkuu vilkkaana kesää kohti

Huhtikuussa ostajat ovat etsineet autoja aktiivisesti Nettiautossa. Kyse ei ole pelkästä selailusta, sillä yhteydenotot myyjiin ovat kasvaneet lähemmäs normaalia keskiarvoa maaliskuun maltillisen pudotuksen jälkeen. Päivittäisiä sähköposteja ostajilta myyjille on lähtenyt huhtikuun alkupuolella keskimäärin 7 % enemmän kuin maaliskuussa. 

Vaikka pudotusta on ollut, Nettiauton käyttö on nopeasti palannut lähelle tavanomaisia lukemia. Verkkosivuvierailut, autohaut ja yhteydenotot ennustavat hyvän kehityksen jatkuvan lähitulevaisuudessa.

Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Mitsubishi Outlander PHEV - sähköllä mennään (hetken verran)

Mitsubishi Outlander PHEV - sähköllä mennään (hetken verran)

Nyt on digiloikan aika - video mukaan ilmoituksiin!

Nyt on digiloikan aika - video mukaan ilmoituksiin!

Voiko auton ostaa näkemättä? Näin teet ehdollisen kaupan yksityisen myyjän kanssa Nettiautossa

Voiko auton ostaa näkemättä? Näin teet ehdollisen kaupan yksityisen myyjän kanssa Nettiautossa

Auton koeajo kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - muista poikkeusaikana myös nämä asiat

Auton koeajo kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - muista poikkeusaikana myös nämä asiat