Luettu 12 922  

BMW 228i Cabrio – Taivas kattona

BMW 228i Cabrio – Taivas kattona
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW

BMW tietää täydellisen avoauton reseptin: kaunis ulkonäkö, moitteeton ajettavuus ja riittävä suorituskyky.

Suomen kaltaisessa maassa avoauton omistaminen on suoraan sanoen typerää puuhaa. Hyviä katto alhaalla –kelejä on varsin rajoitetusti ja siksi avon omistaminen vaatii harrastuneisuutta. Tästä syystä kotimaan avoautokannassa ei juuri ole hurraamista.

Mutta asia voisi olla toisin. Varsinkin jos avomallin ajatusmaailmaa katsoo hieman toisesta vinkkelistä. Cabrioletit ovat huomattavasti monikäyttöisempiä autoja kuin ensi alkuun saattaisi luulla.

Avoauton omistamisessa on sellaista tenhoa, että sitä on hankala kokemattomalle selittää. Taivaan alla istuminen vailla suojaa pään päällä on asia, joka tekee autoilusta kerta heitolla paria pykälää hauskempaa.

Kun päänupin ja taivaankannen välillä ei ole sielutonta peltikuorta ja tuuli tuivertaa tupeessa, pääsee kuski nauttimaan täysin toisella tapaa autoilun ilosanomasta. Yksinkertaisesti sanottuna avoauto on umpikattoista kaikin tavoin makeampi tapa liikkua.

Luojan kiitos se on takatuuppari

BMW 228i Cabrio – Taivas kattona

BMW on kautta historian valmistanut autoistaan myös avoversioita. Uusin yrittäjä rättikattoisten markkinoille on 2-sarja. Kompaktille pohjalevylle rakennettu kakkonen on kooltaan hyvin pitkälle 1-sarjan luokkaa.

Osa 2-sarjasta on etuvetomalleja, mutta onneksi Cabriolet on perinteitä kunnioittaen takatuuppari. Koeajoversio on 228i, mikä tarkoittaa 245 hevosvoimaa tuottavaa neloskonetta. Vääntöä kaksilitraisesta padasta irtoaa 350 Nm.

Moottorin voimavarannot välitetään vetäville pyörille 8-vaihteisen automaattilootan välityksellä ja sen toiminta on BMW:n tapaan moitteetonta. Vaihteita löi halutessaan läiskiä sisään myös ratin takana olevista lätkistä.

Koneiden downsizingista johtuen 228i on nelisylinterinen pata, mikä laskee avomallin tunnelmaa. Sen nokalla nimittäin soisi mielellään mylvivän suoran kuutosen, jollainen onneksi löytyy 235i-mallin pellin alla.

Liian kesy äänimaailma

Lähes täydellisen mallin ainoa tunnelman latistaja on nimenomaan tuhnun kuuloinen pata. Voimaahan nelikosta löytyy yllin kyllin ja suoritusarvoissa se tarkoittaa 6 sekunnin 0-100 km/h lukemaa, mutta äänet puuttuvat.

Vajaan 250 hevosvoiman tehot takaavat BMW:lle erinomaisen suorituskyvyn, jota tukemassa on erinomaisesti toimiva alusta. Se on säädettävissä sähköisesti ajotilan mukaan sporttisemmaksi tai mukavammaksi.

Matalaprofiilisilla renkailla tuntuma on erittäin jämäkkä ja tarkka. Ohjaus on alkuun jopa hervoton, sillä ohjauksen keskialuetta ei käytännössä ole. Erityisesti sport-asennossa jopa kaikkein pienimmät liikkeet saavat 228:n muuttamaan suuntaansa voimakkaasti, mikä vaatii alkuun totuttelua.

2-sarjan avomallissa ei juuri ole havaittavissa avokorin löysyyttä, sillä BMW on jäykistänyt koria riittävästi. Useassa tapauksessa avoautot tuntuvat antavan periksi mutkatiellä, mutta 228i:n kohdalla ilmiötä ei esiinny.

Rengasmelu soi korvissa

Matalaprofiilisilla renkailla BMW saadaan näyttämään erittäin sporttiselta ja ajotuntuma on kunnossa. Mutta on siinä varjopuoliakin. Avomalli on perinteisesti kovakattoista äänekkäämpi, mutta 2-sarjalaisen sisään tulvivat erityisesti rengasäänet.

Nakit huutavat moottoritievauhdissa niin kovaa, että äänentoiston taso on nostettava turhan korkealle. Sama pätee normaaliin keskusteluun, sillä hytissä juttelu vaatii lähes huutamista. Mutta kaikkea ei toki voi saada ja nämä ovat avoauton väistämättömiä ominaisuuksia.

2-sarjan Cabriolet on tehty neljälle hengelle, mikä nostaa sen kaksipaikkaisia avoja monikäyttöisemmäksi autoksi. Hieman yllättäen takajakkarat ovat käyttökelpoisia, sillä istumaan mahtuu jopa kaksi aikuista ilman sen kummempia erityisvalmisteluja.

Erinomaisen moottorin lisäksi 228 Cabrioletin ehdottomia vahvuuksia on jumalaisen kaunis ulkonäkö. Katto alhaalla se on virtaviivainen, linjakas ja hintaansa kalliimman oloinen. Avolla lipuminen kerää katseita mihin tahansa sillä ajaakin.

 • BMW 228i Cabrio – Taivas kattona
 • BMW 228i Cabrio – Taivas kattona
 

Kerää katseita

Päät kääntävä luonne tekee siitä auton, joka ei ole ujoja varten. Punainen avo-BMW kerää takuulla kateellisia katseita niin kaupungissa kuin maantielläkin. Eikä ihme – sillä kuten todettu – Suomessa avoauto on harvinaisuus.

Usean avomallin ulkonäön kohdalla katon päälle laskeminen usein pilaa kokonaisuuden, sillä ryppyinen ja löysä rättikatto on harvoin mikään komistus. BMW:n kohdalla katto on mallia rätti, mutta muotoilultaan se on ihan siedettävän oloinen.

Katon avaaminen ja sulkeminen tapahtuu sähköisesti napista painamalla. Rättioperaatio ottaa aikaa noin 20 sekuntia, joten sateen yllättäessä hytti ei ehdi tulvia äärimmilleen. Katon voi liikuttaa päälle tai pois alle 50 km/h:n vauhdissa, joten operaatiota varten ei tarvitse pysähtyä.

BMW:n Softtop-katto laskeutuu kokonaisuudessaan korin sisään, joten kangas alhaalla vyötärölinja on tasainen ja linjakas. Se saa valmistajan mukaan 2-sarjalaisen vaikuttamaan kokoistaan pidemmältä, mikä kieltämättä pitää kutinsa.

Koeajomallin tapauksessa tyylikäs ulkomuoto kruunataan vaaleilla nahkajakkaroilla, jotka kuuluvat ehdottomasti avoautoon. Kangaspenkeillä Cabrioletia ei kannata edes harkita, sillä rättikattoisessa autossa kuuluu olla nahkainen sisusta.

228i:n penkit ovat melkoisen tiiviit, sillä satakiloisen mörssärin selän mahtuminen jakkaraan tapahtuu juuri ja juuri. Penkkien sivuttaistukia voi säätää sähköllä, mutta kovin tilavia niistä ei silti saa. Sivuttaistuki on hyvä ja kuski pysyy paikallaan myös mutkatiellä ilotellessa.

Ympärivuotinen käyttöauto?

Ohjaamo on kaikin puolin tyylikäs kokonaisuus ja noudattelee BMW:n tuttua linjaa. Ohjauspyörä sopii käteen erinomaisesti ja ajotietokoneen näyttöä ohjataan joko ratin monitoiminapeilla tai oikealla kädellä vaihdevalitsimen vierestä.

Rättikatot mielletään kesäautoiksi, mutta ainakaan BMW:n kohdalla on hankala löytää syitä siihen, miksi se ei soveltuisi myös ympärivuotiseksi. Nykyiset rättikatot ovat kehittyneet paljon, eikä kylmyys tuota enää ongelmaa. Toki avoautolla ajaessa harmittaa aina kun katto on pidettävä päällä.

Toinen asia, jota avoauton kohdalla usein vierastetaan on turvallisuus. BMW on kehittänyt avomalleihinsa turvakaarijärjestelmän, joka aktivoituu kolaritilanteessa. Mikäli auto kääntyy katolleen, ponnahtavat esiin turvakaaret, jotka suojaavat matkustajia. Lisäksi etulasin ikkunakehykset on vahvistettu, joten rakenne kestää ääritilanteissa.

BMW:n 2-sarjan Cabriolet on erinomainen avoauto. Se on ulkonäöltään näyttävä, tiloiltaan riittävä, ajettavuudeltaan ensiluokkainen ja teknisesti moitteeton. Hinnoittelukin on kohtuullista, sillä halvimmillaan avo irtoaa kaupasta 46 000€:lla.

Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, tunnelma, ajettavuus, tekniikka

Parantamisen varaa: kova rengasmelu, kesy äänimaailma

BMW 228iA Cabriolet:

Moottori:4-sylinterinen, 1997 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:245 hv (180 kW) @ 5000-6500 rpm
Vääntö:350 Nm @ 1250-4800 rpm
Vetotapa:Takaveto
Huiput:250 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h):6 s.
Vaihteisto:8-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 6,8 l / 100 km
Mitat (pit/lev/kork):4432mm/1774mm/1413mm
CO2 päästöt:159 g/km
Paino:1610 kg
Ajonauvovero:146€
Hinta:56 977€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät BMW -autot

test
BMW 3181.8, '88
200 €
test
BMW 3202.0, '09, 166 tkm
13 500 €
test
BMW 3202.0, '10, 146 tkm
11 800 €
test
BMW 3202.0, '02, 384 tkm
2 800 €
test
BMW 3202.0, '03, 255 tkm
4 200 €
test
BMW 5202.0, '07, 525 tkm
4 980 €
test
BMW X53.0, '05, 198 tkm
12 400 €
test
BMW 5232.5, '97, 367 tkm
1 850 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää BMW koeajoja

Kaikki koeajot »
Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa

Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa

BMW X2 – Elämäntapaa ulkomuodon ehdoilla

BMW X2 – Elämäntapaa ulkomuodon ehdoilla

BMW X5 – Grillimestari

BMW X5 – Grillimestari

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla

Miksi valita alkuperäiset BMW talvirenkaat?
MAINOS

Miksi valita alkuperäiset BMW talvirenkaat?