Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 54 284   0

Ford Focus ST Wagon: Perusauton tuliset mausteet

Ford Focus ST Wagon: Perusauton tuliset mausteet
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus
 • Ford Focus

Ford Focus ei ole automallina sieltä kaikkein seksikkäimmästä ja rouheimmasta päästä. Focus on hyvä perusauto, mutta malli ei herätä kovin voimakkaita intohimon tunteita.

Tämä kaikki muuttuu, kun mallinimen perään lisätään kirjainyhdistelmä ST. Auton sydän löytyy Focus ST:n tapauksessa nokkapellin alta ja alustasta. Pellin alla piilee 2-litrainen bensakone, joka kehittää turboahtimen avustamana tasan 250 hevosvoiman tehot. Maksimivääntö on diesel-koneen luokkaa ja suurin vääntömomentti 360 Nm saavutetaan pienehköksi bensakoneeksi yllättävän alhaisella kierrosluvulla. 

Ford on muiden malliensa tavoin kiinnittänyt erityistä huomiota taloudellisuuteen myös ST:n kohdalla. Moottori on EcoBoost-mallinen ja tehokkuudestaan huolimatta se on yllättävän taloudellinen.

250 hevosvoiman tehot eivät siis välttämättä tarkoita janoista luonnetta, vaan Focus ST tyytyy 7,2 litran keskikulutukseen ja CO2-vertailuarvokin on vaivaiset 169 g/km. Täytyy kuitenkin muistaa, että tuollaiset lukemat vaativat keveää kaasujalkaa. Sekalaisessa ajossa 2-litrainen imaisee helposti reippaat 9 litraa sadalla. 

Murahtelee ohjaamoon saakka

Ford Focus ST Wagon: Perusauton tuliset mausteet

Tehokkaaksi viritetty bensakone on kieltämättä erinomainen. Moottorissa riittää voimaa kaikilla kierrosalueilla, mutta parhaan suorituskyvyn kaivaminen vaatii silti runsaammin kierroksia. Menohaluja riittääkin sitten punarajalle saakka. 

Hapen antaminen kantautuu konepellin alta ohjaamoon, sillä ahdettu kone murahtelee vastustamattomasti heti kun kierroslukumittarissa seisoo yli 3000 kierrosta. Äänimaailma on rouhea myös ulkopuolella ja tunnelma on yllättävän kisamainen, vaikka Focus ei ulkoa vaikutakaan suoranaiselta rallipeliltä. 

Ulkonäköä on kuitenkin paranneltu normaaliin Focus-malliin verrattuna. Aerodynamiikka on normaalimallia parempi ja lukuisat pienet yksityiskohdat erottavat ST:n laimeammista versioista. Kokonaisuuden kruunaa tyylikkäästi takapuskurin keskelle sijoitettu tuplavaimennin, joka on persoonallinen ja näyttävä yksityiskohta. 

Etuvetoiseksi ylitehokas ST vetelee kiihdytyksissä rajusti ja ilmiötä lisää entisestään nastarenkaiden tiehen raiskaamat urat. Focuksen kanssa saakin olla tarkkana kovemmissa kiihdytyksissä, sillä auto soutaa levottomasti puolelta toisella. Ilmiö on tuttu myös muista tehokkaista etuvedoista.

Pitoa ei talvikelillä luonnollisesti ole riittävästi, mutta tällaisilla tehoilla tilanne ei juuri parane kesäkuivallakaan. 250 hevosvoimaa on etuvetoiselle autolle lukema, joka on hyvin hankala siirtää tien pintaan ilman pito-ongelmia.

Järki ja autoilu eivät kuulu yhteen

ST:n tehojen laittamisessa etuvetoiseen autoon ei ole käytännöllisesti ottaen mitään järkeä, mutta juuri se tekee Focus ST:stä niin hauskan auton. Järki ja autoilu kun eivät kovin usein ole kovinkaan kiinnostava yhdistelmä. 

Pykälät runnotaan sisään kuusilovisen manuaalin turvin ja hyvä niin. Focus ST:n kaltaiseen rallitunnelmaa huokuvaan sporttiin ei automaattiaski tuntuisi kovin luontevalta valinnalta. Laatikon toiminta on tarkkaa ja tuntuma on jämäkkä. 

Sporttinen linja jatkuu myös ohjaamossa ja kojelautaa koristaakin kolmen lisämittarin kokonaisuus, josta löytyvät mittarit ahtopaineelle, öljynpaineelle ja lämpötilalle. Ne ovat tehdasvalmisteisessa autossa informaatioltaan toissijaisia, mutta luovat kuitenkin vaikutelmaa ajajan autosta. Mm. ahtopaineen heilahtelua on mukava seurailla kiihdytyksissä.

Kisamaiset ovat myös Recaron valmistamat sini-mustat kuppi-istuimet. Jakkarat ovat tuttua Recaro-laatua ja ne ovatkin leveäselkäiselle tiiviit. Mutta eihän penkkejä olekaan luotu yli satakiloisten karpaasien, vaan pienikokoisten rallimiesten mittojen mukaan. 

Sisusta poikkeaa tavallisesta Focuksesta sporttiratin, ST-logojen ja takapenkkien verhoilun osalta. Keskikonsolista ja ratista löytyy kaikki tarpeellinen ja vähän enemmänkin. Nappien ja painikkeiden määrä varsinkin keskikonsolissa turhan runsas. 

 • Ford Focus ST Wagon: Perusauton tuliset mausteet
 • Ford Focus ST Wagon: Perusauton tuliset mausteet
 

Sporttialusta toimii erinomaisesti

Moottorin ohella toinen kulmakivi on alusta, joka on viritetty urheilullista ajoa silmällä pitäen. Se on hieman pintakova ja kohtuullisen jäykkä, mutta ei kuitenkaan koliseva. Huonolla talvikelilläkään kyyti ei ole liian tärisevää ja kovaa.

Ford on tehnyt viimeiset vuodet erinomaisia alustoja, eikä Focus ST onneksi tee poikkeusta. Alustan syvällisempi testaaminen rajoittuu ainoastaan talvikeliin, mutta ainakin lumella alusta toimii eleettömästi ja tarkasti. 

Focus ST:n kohdalla on Fordin mukaan panostettu juuri kaarreajoon ja autossa onkin käytössä dynaaminen kaarreajon hallintajärjestelmä, joka tasapainottaa moottorin tehoa ja jarruvoimaan etupyörien välillä jatkuvasti. Lisäksi ohjaus on tehty nopeaksi, jotta liikenneympyrän ajaminen onnistuu irrottamatta otetta ratista. Nopeudesta on hyötyä myös urheilullisessa ajossa. 

Takapenkkiläiset ahtaalla

Sisätilat ovat etupenkeillä hyvät, mutta takapenkkiläiselle tilaa saisi olla enemmän. Kuppi-istuimet todennäköisesti syövät tilaa normaalimalliin verrattuna ja takapenkillä tulee aikuiselle ahdasta. Sama pätee lastenistuinten kanssa. 

Takakontti sen sijaan on tilava ja se imaisee sisäänsä helposti isommankin määrän tavaraa. Hintakaan ei ole pilvissä, sillä sporttinen farkku irtoaa halvimmillaan karvan alle 40 000€:lla. 5-ovisen ST: hinta puolestaan jää alle 39 000€:n mikä on vaikkapa VW Golf GTI:hin verrattuna reippaat 6000€ edullisempi. 

Auton luulisi löytävän ostajakuntansa myös kotimaasta, sillä käytännölliset Härmäläiset rakastavat farmareita. Kun samaan pakettiin laitetaan vielä iso kasa suorituskykyä, luulisi farkku-ST:n  olevan omiaan tehokasta ja kohtuullisen hyvillä tiloilla varustettua autoa etsiville.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, alusta, tunnelma, kookas tavaratila, hinta-laatu -suhde

Parantamisen varaa: takapenkkiläisten tilat

Tekniset tiedot:

Hinta alkaen:39 734,47€
Moottori:4-sylinterinen 1999 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:250 hv / 5500 rpm
Vääntö:360 Nm / 2500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:6,5 s.
Huippunopeus:248 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.):7,2 l / 100 km
CO2 päästöt:169 g/km
Mitat (pit./lev./kork.):4556mm/1823mm/1505mm
Paino:1461 kg
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Ford Focus

     
3.9
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Ford Focus -autot

test
Ford Focus1.0, '21, Ajamaton
30 042 €
test
Ford Focus1.5, '21, Ajamaton
34 546 € (sis. ALV)
test
Ford Focus1.5, '21, 20 km
36 100 €
test
Ford Focus1.0, '21, 1 tkm
30 800 €
test
Ford Focus1.5, '21, 2 tkm
35 890 €
test
Ford Focus1.0, '21, Ajamaton
27 141 € (sis. ALV)
test
Ford Focus1.0, '21, 2 tkm
30 950 € (sis. ALV)
test
Ford Focus1.0, '21, 1 tkm
29 800 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Ford koeajoja

Kaikki koeajot »
The race was bad but car was good – kokematon ratakuljettaja meets Ford Focus ST

The race was bad but car was good – kokematon ratakuljettaja meets Ford Focus ST

Ford Focus Active – Mökkiläisen unelmafarkku

Ford Focus Active – Mökkiläisen unelmafarkku

Ammattilaisen valinta - Ford Focus Wagon
MAINOS
Video Icon

Ammattilaisen valinta - Ford Focus Wagon

Vuoden Auto Suomessa 2019 Ford Focus - kehuttu ajettavuus testissä Auto 2018 -tapahtumassa
MAINOS
Video Icon

Vuoden Auto Suomessa 2019 Ford Focus - kehuttu ajettavuus testissä Auto 2018 -tapahtumassa

Ford Focus - hyvä, parempi, paras

Ford Focus - hyvä, parempi, paras