Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 67 115

Näin yhdistät puhelimen: Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto

Näin yhdistät puhelimen: Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto

Puhelin yhdistettynä auton järjestelmään helpottaa elämää paljonkin. Tässä apua tekniikkatumpeloille ja ideoita tekniikkafriikeille.

Edelleen liikenteessä näkee hämmentävän paljon autoilijoita kännykkä korvalla. Yllättävintä on heidän iso määrä uudemmissa ja kalliimmissakin autoissa. Niissä kun olisi langaton Bluetooth hands free sisäänrakennettuna. Laillisempaa ja helpompaa olisi puhua puhelu sen avulla, kädet vapaana ajamiseen.

Ensimmäisiin autoihin Bluetooth hands freet tulivat 2000-luvun alussa, ja suuri yleistyminen tapahtui vuosien 2008-2012 paikkeilla. Sen jälkeen tehdyissä autoissa enää halvimmat karvalakkimallit ovat olleet Bluetoothittomia.

Ja kaikissa kännyköissähän Bluetooth-yhteys on ollut jo kymmenisen vuotta. Helppo puheluiden puhuminen autossa ei siis jää ainakaan puhelimesta kiinni.

Muutaman viime vuoden aikana älypuhelinten sisällöt ovat marssineet laajemminkin autoihin Apple CarPlayn ja Android Auton myötä. Viime mainittu ei ole virallisesti saatavissa Suomessa, mutta tekniikasta kiinnostuneille tarjoamme pikku vinkit sen käyttämiseen myös meillä.

Bluetoothin yhdistäminen

Näin yhdistät puhelimen: Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto

Bluetooth hands free -autossa on mikrofoni katonrajassa tuulilasin yläpuolella ja vastapuolen ääni kuuluu auton kaiuttimista. Järjestelmä toimii ja puhelin yhdistetään autoradion – nykyautokielellä infotainment-järjestelmän – kautta.

Yhdistäminen on periaatteessa helppoa, mutta ilmeisesti joillekuille liian vaikeaa, koska se jää monilta tekemättä. Joskus harvoin myös tekniikka temppuilee, mutta lähes aina Bluetooth-yhteyden pitäisi toimia normaalisti.

Yhdistäminen eli paritus aloitetaan painamalla autoradion Phone-nappia tai muuten menemällä puhelinvalikkoon. Joissain autoissa hölmösti yhdistäminen tehdään ”Settings” / ”Asetukset” -valikosta. Niissä puhelinvalikkoa käytetään vasta kun puhelin on yhdistetty.

Jos puhelinvalikkoa ei autossa ole, siinä ei valitettavasti ole myöskään Bluetoothia. Joistain autoista napit löytyvät, mutta itse Bluetooth-moduuli puuttuu. Käytetyn auton ostoa harkitessa kannattaa siis kokeilla painaa tätä ja kokeilla yhdistää puhelinta, jotta varmistuu Bluetoothin läsnäolosta ja toiminnasta.

Sitten ”Lisää uusi laite” / ”Add new device” tai vastaava uuden laitteen lisäämiseksi. Seuraavassa ”Etsi” / ”Search” -vaiheessa eri autojen järjestelmät ovat erilaisia. Toiset rupeavat etsimään lähellä olevia puhelimia. Silloin pidetään vain huoli, että puhelimessa on Bluetooth käytössä. Hetken päästä oman puhelimen nimi ilmestyy valittavaksi auton näyttöön.

Toiset järjestelmät taas haluavat, että auto etsitään puhelimesta käsin. Silloin puhelimessa avataan asetuksista Bluetooth ja sieltä haetaan lähellä käytettävissä olevia laitteita. Android-puhelimissa Bluetooth-valikko löytyy näytön yläreunasta auki liu’uttamalla ja sen avaamisen jälkeen painetaan ”Hae”. iPhoneissa on mentävä Asetukset-valikon kautta Bluetoothiin, mutta sen avattuaan puhelin hakee lähellä olevat laitteet automaattisesti.

Yleensä autolaitteiden nimessä on auton merkki tai malli, joissain se on jotain järjetöntä kirjan-numerosekamelskaa. Painetaan sitä, minkä jälkeen tulee numerokoodin sisältävä Bluetooth-liitospyyntö hyväksyttäväksi molemmista laitteista. Painetaan ”OK” tai ”Hyväksy”, minkä jälkeen hands free on käytettävissä.

Mikä parasta, kerran lisätty puhelin säilyy systeemin muistissa. Tämä ”parittaminen” pitää siis tehdä vain kerran. Sen jälkeen puhelin yhdistyy autoon automaattisesti.

Kommervenkit ja ominaisuudet

Jos jatkossa yhdistyminen ei tapahdu automaattisesti, puhelin ei todennäköisesti ole päässyt prioriteettilistan kärkeen. Silloinkin kyseisen puhelimen voi valita auton puhelinvalikosta ja asettaa halutessaan prioriteettilistan kärkeen.

Tätä ongelmaa voi tulla perheen yhteisessä autossa kaikkien ollessa autossa yhtä aikaa, mutta vain jonkun puhelin yhdistyy automaattisesti Bluetoothiin. Prioriteettilistan kärkeen kannattaa siis laittaa ”ykköskuskin” puhelin, eli hänen joka ajaa muiden ollessa kyydissä.

Ensimmäisen yhdistämisen jälkeen puhelimeen lävähtää usein pari kysymystä, joihin kannattaa vastata ennen kuin lähtee ajamaan.

Yleisin on, että saako auton Bluetooth käyttää puhelimen osoitekirjaa ja puhelutietoja. Tähän kannattaa ehdottomasti vastata kyllä. Silloin auton näytön kautta saa selattua yhteystietoja ja valittua numeron sieltä, tai myös viimeisistä puheluista. Itse puhelimen voi pitää vaikka taskussa tai laukussa, eikä tarvitse vilkuilla sitä ajaessa ollenkaan.

Toinen uudemmissa autoissa yleinen on, saako auton Bluetooth käyttää puhelimen tekstiviestejä. Tähänkin voi vaikka vastata kyllä, mutta siitä ei välttämättä ole kauheasti hyötyä. Bluetoothin tekstiviestitoiminto koskee vain perinteisiä tekstareita, ei esimerkiksi suosittuja WhatsApp- tai Facebook Messenger -viestejä.

Tekstiviestien yhdistäminen autoon ei ehkä myöskään ole kovin turvallista. Joissain autoissa niitä voi lukea auton näyttöruudulta, jolloin on houkutus lukea ajaessakin. Toiset autot lukevat viestejä ääneen. Suomalaiselle sillä voi olla lähinnä viihdearvoa, kun brittiaksentti yrittää puhua suomea. Vielä vaikeampaa on yrittää sanella niitä englanninkieliselle puheentunnistukselle.

Nautiskelu

Ajaessa puhelimeen puhuminen hands free -systeemillä on huimasti paljon mukavampaa ja turvallisempaa kuin puhelin kädessä toikkaroiminen. Jos ajaessa on puhuttava puhelimessa, tämä on ainoa oikea vaihtoehto.

Lisäkivaa vähän uudempien autojen Bluetootheissa tuo Audio Streaming eli puhelimen ääniraidan toistaminen langattomasti suoraan autoon. Tämä toiminto on yleistynyt suunnilleen vuosina 2012-2015, eli sitä uudemmissa Bluetootheissa se lähes aina on mukana.

Audio Streamingilla voi toistaa puhelimessa olevia musiikkitiedostoja tai vaikkapa netistä suoratoistettavaa musiikkia kuten Spotifyta. Kätevästi niitä voi hieman myös hallita auton napeista: painaa Playta, Pausea ja valita edellisen tai seuraavan kappaleen. Tämän toiminta hieman vaihtelee, aina se ei onnistu. Lisäksi mitään hakuja esimerkiksi Spotifysta ei voi tehdä. Käytännössä kannattaa olla siis valinnut soittolista valmiiksi ennen matkaan lähtöä. Ajon aikana voi lähinnä hypätä kappaleiden yli.

Audio Streaming toistaa kaikkea puhelimella soitettavaa ääntä, eli myös esimerkiksi YouTuben, Yle Areenan, Katsomon tai Ruudun äänet saa kuuluviin auton kaiuttimista. Takapenkkiläiset voivat siis katsoa videota laitteiltaan, ja kuljettaja pystyy osallistumaan siihen kuuntelemalla. Bluetoothillahan voi yhdistää autoon puhelimen lisäksi myös tabletin.

Apple CarPlay tuo iPhonen sisään auton systeemiin

Älypuhelimissa on tarjolla muutakin ajon aikana hyödyllistä kuin puhelut ja musiikin kuuntelu. Erityisesti navigaattorit ovat puhelimissa monipuolisempia ja paremmin ajan tasalla kuin autoissa. Puhelimissa voi olla myös esimerkiksi kehittyneempi puheentunnistus kuin auton könkkö käskytettävä puheohjaus.

Koska älypuhelimissa ihmisillä on netti ja parhaiten ajan tasalla olevat jutut, on hyvä tuoda samalla näitä ominaisuuksia auton näyttöön. Kännykän sijaan autonäytössä voidaan tarjota vain ajon aikana oleellisimmat jutut.

Apple CarPlay on kovaa vauhtia yleistymässä uusissa autoissa. Ensimmäiset ovat vuodelta 2015 ja nyttemmin se on tarjolla jo hyvin moneen uuteen autoon joko vakiona ja edullisena muutaman satasen lisävarusteena.

Puhelimet tukevat CarPlayta iPhone 5:stä ja SE:stä alkaen. iPadit sen sijaan eivät ole mukana, eli kyseessä on nimenomaan vain puhelinten systeemi.

Käyttöä varten puhelin yhdistetään latausjohdolla auton CarPlayta varten olevaan USB-porttiin. Nykyautossahan USB:eja on monta, mutta yleensä vain yksi keskikonsolissa keskeisellä paikalla oleva on CarPlaylle. Johdolla yhdistäminen on selkeä signaali CarPlayn käynnistämiselle, mutta myöskin epäkäytännöllinen miinus. Vanha Bluetooth toimii langattomasti, mutta uutta CarPlayta varten tarvitsee pelata johdon kanssa. Eipähän ainakaan puhelimen akku lopu kesken…

Ensimmäisellä yhdistämisellä pitää hyväksyä käyttöehdot. Sen jälkeen jatkossa käynnistys menee jouhevammin ja aikaa menee lähinnä johdon kiinnitykseen.

Perusnäyttö on melko selkeä Apple-tyylinen ja puhelimen avausnäyttömäinen, jossa on käytettävissä olevien sovellusten logot. Sivulle pyyhkäisemällä saa lisää sovelluksia näkyviin. Yksi niistä on auton oman järjestelmän logo, jolla pääsee takaisin siihen. Muutenhan CarPlay korvaa keskinäytössä auton oman näytön kokonaan.

CarPlay-yhteensopivia sovelluksia on vielä tosi rajallisesti. Applen omien sovellusten lisäksi suomalaisittain suosituimpia ovat Spotify ja WhatsApp (joka tosin ei ainakaan testatussa puhelimessamme toiminut). Sovelluksissa on selvästi haluttu pitää turvallinen linja, että ne eivät häiritse ajoa liikaa. Spotifyssakin valinnanmahdollisuuksia on vähemmän kuin puhelimella käytettävässä mobiiliversiossa.

Tärkeässä roolissa CarPlayssa on puheentunnistusjärjestelmä Siri, joka toimii yllättävän hyvin myös suomeksi. Sillä voi valita vaikka soitettavan henkilön tai sanella tekstiviestin. Muitakin toimintoja voi käyttää hyvin laajasti, kuten kysellä vaikka säätietoja.

Puheen ei tarvitse olla tönkköjä komentoja, vaan Siriltä voi kysyä asioita myös vapaamuotoisesti. Pitää vain olla edes hitusen selkeä eikä kysyä liian vaikeita. Se on kuin puhuisi hieman huonosti suomea ymmärtävän ihmisen kanssa.

Siri toimii puhelimessa muutenkin, joten sitä voi harjoitella muuallakin kuin autossa. Autossa sen saa käyttöön näytön kotinapin (ja uudemmissa puhelimissa ”hei Siri” -komennon) lisäksi myös auton ratissa olevalla puheohjausnapilla. CarPlayn ollessa toiminnassa auton oma puheohjaus siis korvautuu Sirillä, mikä on hyvä. Autojen yleensä englanninkieliset puheohjausjärjestelmät ovat hurjasti Siriä jäljessä, eivätkä ne päivity.

Puhelinten ohjelmistopäivitykset ja vaihtamiset uuteen tekevät Car Playsta (ja Android Autosta) todella fiksuja auton infotainmentia täydentäviä juttuja. Tekniikan nopeassa kehityksessä autot vanhenevat aina auttamattoman nopeasti. Siksi on mahtavaa, jos niissä on mahdollisuus puhelinten avulla pysyä edes hieman ajassa mukana.

  • Näin yhdistät puhelimen: Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto
  • Näin yhdistät puhelimen: Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto
 

Android Autokin on mainio, mutta omalla vastuulla

CarPlayta vastaava Googlen systeemi on nimeltään Android Auto. Sekin tuo puhelimen tiettyjen sovellusten valikoituja toimintoja auton keskinäytön kautta käytettäväksi. Android Auto esiteltiin noin puolisen vuotta myöhemmin vuonna 2015 ja on yleistymisessä ehkä noin vuoden jäljessä CarPlayta.

Monissa autoissa valmius siis jo on. Valitettavasti Android Auto ei ainakaan tätä kirjoitettaessa ollut vielä virallisesti saatavilla puhelimiin Suomessa. Google ilmeisesti haluaa tehdä kaikista tuotteistaan paikallisesti ”lokalisoituja”, eikä Android Auton kehitys Suomeen selvästi ole vielä valmis.

Kuitenkin sen saa toimimaan Suomessakin ja jopa ihan hyvin, kunhan hieman nörtteilee. Nämä ohjeet ja käyttökokemukset ovat suomalaiselta jo pari vuotta Android Autoa ahkerasti käyttäneeltä autoilijalta. Emme kuitenkaan voi ottaa tästä mitään vastuuta, sillä Google ei tähän kannusta. Mikäli kiinnostaa, niin kokeilla voi siis omalla vastuulla.

Android-sovelluksia voi ladata Google Playn lisäksi myös muualta netistä, .apk-tiedostoina. Homma alkaa siis lataamalla mielestään mahdollisimman turvallisesta paikasta Android Auto APK:n. Sitä ennen pitää olla hyväksynyt puhelimen asetuksista sovellusten lataukset myös muualta kuin Google Playsta.

Sen jälkeen puhelin opastaa käyttöönoton. CarPlayn tapaan tässäkin pitää aina käyttöä varten kytkeä johdolla auton Android Auto -USB-porttiin. Kokemusten mukaan johdon on syytä olla laadukas, halvemmilla voi tulla toimintaongelmia. Muutenkaan kaikkien puhelinten kanssa toiminta ei kuulemma ole mutkatonta, mutta kokeilun arvoista, jos autossa Android Auto -valmius on.

Auton ruudussa on perusnäyttö, jossa näkyy päällä olevia sovelluksia, kuten vaikka Spotify, puhelut ja sää. Niitä voi käyttää melko helposti ja monipuolisesti parkissa ollessaan. Kun lähtee ajamaan, monet asiat eivät enää onnistu. Näppäilyjä rajoitettu kerrallaan vain kuuteen näppäilyyn ajon aikana. Siksi vaikkapa Spotifyssa kappaleen etsintä valikosta ei onnistu.

Sovelluksia hyviä on esimerkiksi Google Play Books ja Audible-äänikirjoja. Tune In -radiossa saa hifistejä miellyttävän paremman äänenlaadun kuin radioaalloilla. Google Mapsin lisäksi navigointiin voi käyttää hyvää Waze-sovellusta.

Asioita voi käyttää myös keskikonsolin ja ohjauspyörän nappuloista kuin auton systeemejä käyttäisi. Myös ääniohjausta voi käyttää, mutta se on englanniksi. Puhelimessa on vaikea löytää numeroa, jos se ei ole hiljattain soitettu numero. Pitäisi käyttää puheohjausta, mutta suomalaiset nimet eivät sillä oikein aina löydy.

Android Auto vaikuttaa siis lupaavalta. Siksi suomalaisten miljoonien Android-puhelinten käyttäjien mukavuudeksi ja turvallisuudeksi olisi kiva, jos se tulisi pian virallisestikin tänne. Moni asia onnistuisi ilman puhelimen räpläämistä.

Koska hassua kyllä, sehän on autoillessa puhelimen käytössä tärkeintä. Puhelimesta saa paljon apua, kunhan sitä ei tarvitse katsoa tai koskea.

Teksti ja kuvat Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Näin turvallisuus parantaa ajettavuutta - uusi Qashqai pärjää premium-merkeille
MAINOS

Näin turvallisuus parantaa ajettavuutta - uusi Qashqai pärjää premium-merkeille

Käytetty sähköauto takuulla: Mercedes-Benz EQC on tilava, tyylikäs ja tehokas
MAINOS
Video Icon

Käytetty sähköauto takuulla: Mercedes-Benz EQC on tilava, tyylikäs ja tehokas

Valitse talvirenkaat oikein - nämä ominaisuudet löytyvät uudesta testivoittajasta
MAINOS

Valitse talvirenkaat oikein - nämä ominaisuudet löytyvät uudesta testivoittajasta

50 000 euron budjetilla luksusta arkiajoon?
MAINOS
Video Icon

50 000 euron budjetilla luksusta arkiajoon?

Kotimainen renkaiden verkkokauppa Renkaatalle.fi palvelee 1000 päivittäisellä asennusajalla
MAINOS

Kotimainen renkaiden verkkokauppa Renkaatalle.fi palvelee 1000 päivittäisellä asennusajalla