Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 16 482   0

Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto

Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto
  • Smart 969M
  • Smart 969M
  • Smart 969M
  • Smart 969M

Vuonna 2003 kotimaatamme kohtasi suuri ilo kun Veho alkoi tuoda maahan automerkkiä nimeltä Smart. Nykyisin nämä pikkuautot ovat osa Daimler-konsernia. Pienikokoisista automalleistaan tutun Smartin autoja kutsutaan yleisesti nimellä kääpiöautot.

Alun perin Smartia oli Daimlerin lisäksi tuomassa markkinoille Sveitsiläinen kellovalmistaja Swatch. Smartin ajatuksena oli olla ympäristöystävällinen ja edullinen nuorisoauto. Trendikkäät kaupunkilaiset kuitenkin ottivat auton omakseen.

Suurissa miljoonakaupungeissa Smartit ovat näppäriä autoja. Ne voidaan parkkeerata normaaliin parkkiruutuun poikittain, joten auto menee pienempäänkin tilaan. Suomessa myynti on ollut maltillista, mutta miniautolla on kannattajansa.

Koeajoautoksi valikoitui Autokeskus Oy Herttoniemessä majaileva kaksipaikkainen Smart Fourtwo, jonka mittarissa on 61 000 pitkää kilometriä.

Vähän niin kuin auto, mutta pienempi

Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto

Ensitunnelmat Smartin ratissa ovat lähinnä huvittuneet. Se on vähän niin kuin auto, mutta pienemmässä koossa. Ratissa kuljettaja ei kuitenkaan tajua ajavansa kääpiöautoa, vaan tunnelma eteen katsottaessa on kuin missä tahansa pikkuautossa.

Illuusion paljastuu kuitenkin siinä vaiheessa kun kuski intoutuu katsomaan taakseen. Smart loppuu siihen mistä normaaliautossa alkaa takapenkki. Hytti päättyy yllättävän tilavaan takakonttiin, johon saa mahdutettua kaupunkilaisen tarpeisiin riittävän määrän tavaraa. Istuimia on tosin vain kahdelle.

Smartin leveys on samaa luokkaa kuin moderneissa pikkuautoissa. Fourtwo vain vaikuttaa järkyttävän leveältä ilmestykseltä lyhyytensä ansiosta. Mittasuhteet ovat ulkoa katsottuna täysin pielessä.

Smart sutii ahnaasti liukkaalla


Smartin kyyti on yllättävä. Kitkarenkailla varustettu 800-kiloinen auto sutii pienissä vauhdeissa talvikelillä ahnaasti. Kaasua polkiessa takavetoisen auton perä irtoaa helposti ja lyhyellä akselivälillä varustettu Fourtwo käyttäytyy luisussa oikukkaasti.

Auto on ralliautomaisen raaka. Sen pienikokoinen kone rääkyy kuin viimeistä päivää ja tuo mieleen putkiviritteisen 60-lukuisen Fiat 500:n. Suoraan takapuolen takana sijaitseva koneen äänet kantautuvat hyttiin selkeästi.

Lyhyt akseliväli tekee hallaa myös normaalissa ajossa. Tuntuma on todella hervoton ja auto soutaa yli 80 km/h:n vauhdeissa ilkeästi. Kyyti on kauniisti sanoen turvatonta ja Smartin ratissa on turha hamuta pidemmille siivuille.

Olo on turvaton


Suurin ero Smartin ja mopoautojen välillä on se, että sillä saa ajaa kovempaa ja se on läpäissyt jonkin sortin kolaritestit. Yhteentörmäys suuren henkilöauton kanssa kovemmassa vauhdissa olisi todennäköisesti kohtalokasta. Harvoin auton ratissa on yhtä turvaton olo kuin Smartissa.

  • Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto
  • Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto
 


Kaupungissa auto osoittaa hyvät puolensa. Niitä löytyy kolme. Se on pieni, sen saa parkkeerattua pieneen tilaan ja liikennevalojen lähelle ajettaessa sen lasikatosta näkee kätevästi liikennevalojen vaihtumisen. Neljäs hyvä seikka on se, että se on jollain tavalla söpö.

Muita positiivisia seikkoja autosta on hankalaa löytää. Se on äänekäs, turvaton ja jotenkin karkean oloinen. Vaikka autossa on näennäisesti hyviä ominaisuuksia, osoittautuvat ne kehnosti toteutetuiksi.

Karski vaihteisto ja onneton tehoalue


Automaattivaihteisto on kummallinen. Vaihtaminen nykii voimakkaasti ja välillä kierrokset heittelevät oudosti. 700-kuutioinen moottori tuottaa ihan kelvolliset 61 hevosvoimaa, mutta siitä huolimatta auto omaa toivottoman huonon tehoalueen.

Sisätilat ovat äärimmäisen karut ja halpa hinta näkyy kaikessa. Smart ei tunnu olevan miltään osa-alueeltaan oikea auto. Pitkän pohdinnan jälkeen sellainen kuitenkin löytyy. Smart Fourtwon yhdistetty kulutus on nimittäin 4,8 litraa sadalla. Vastaaviin lukemiin päästään nykytekniikalla myös oikean kokoisilla henkilöautoilla.

Smartin pihaan kurvaaminen kirvoittaa lounasravintolassa keskustelun pikkuautojen älyttömyydestä. Kanssaruokailijat solvaavat kulkinettani ja luulevat sitä mopoautoksi. Parjaajat yllättyvät sen ollessa täysin liikennekelpoinen ja ajokortin vaativa auto. Mielipide ei siitäkään huolimatta muutu.

Smart dominoi parkkiruudussa


Pelkästään kaupunkiolosuhteissa operoituna on suurkaupungin ruuhkissa Smartin ostamiselle voisi olla järjellisiä perusteita. Sen ylivertainen parkkeeraamismahdollisuus yhdistettynä pieneen kääntösäteeseen tekevät Fourtwosta kätevän kaupunkiauton.

Pientä kokoa ja kohtuullista hiilijalanjälkeä arvostavalle ekoilijalle kääpiöauto saattaisi olla hyvä vaihtoehto, mutta ympäristöä voi säästää myös oikealla autolla. Hybridit kun pilaavat ekosysteemiä huomattavasti vähemmän ja ovat ihan oikeita autoja.

Smartia ei siis voi varauksetta suositella. Plussat ja miinukset listaamalla auton hankkija voi miettiä onko Smart sopiva kulkupeli itselle. Niin ja on autossa viideskin hyvä puoli. Harvan vuoden 2005 auton saa 61 000 km ajettuna alle 7000€:lla.

Tuomas Rajala
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Smart 969M

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Smart koeajoja

Kaikki koeajot »
Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä

Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä

smart: johdonmukaisesti vain sähköllä

smart: johdonmukaisesti vain sähköllä

Smart Forfour – Lilliputin toinen tuleminen

Smart Forfour – Lilliputin toinen tuleminen

Tyypit: smart roadster

Tyypit: smart roadster

Koeajo smart & pulse CDI

Koeajo smart & pulse CDI