Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

TM koeajossa Toyota Prius Premium HSD

TM koeajossa Toyota Prius Premium HSD
  • Toyota Prius
  • Toyota Prius

Vaikka hybridiautojen markkinat ovat toistaiseksi pienet, markkinajohtaja löytyy tästäkin luokasta, ja se on Toyota Prius. Uusin versio on entistä etevämpi, ja sen tekniikan määrään lähes hengästyy.

Jos pidetään akseliväliä lähtökohtana, Toyota Avensis antaa hyvän vertailukohdan uudelle Priukselle. Mittaa on nimittäin kummasakin autossa täsmälleen yhtä paljon eli 2,7 metriä. Edelliseen Priukseen verrattuna uutuus on kaikesta huolimatta kasvanut puolitoista senttimetriä pituutta ja kaksi leveyttä.

Polttomoottori, joka perustuu monissa eri Toyota-versioissa käytettyyn ZR-moottorisarjaan. Hybridikäytössä se kuitenkin poikkeaa muista eniten siksi, että siinä on sovellettu Atkinson-työkiertoa.

Sähkömoottorissa on litteä kestomagneettiroottori, joka toimii 650 voltin käyttöjännitteellä. Kolmivaihetahtimoottori tuottaa 60 kW tehoa ja vääntömomenttia 204 Nm eli enemmän kuin vapaasti hengittävät kaksilitraiset polttomoottorit. Moottorin pyörintänopeuskin on kaksi kertaa niin suuri kuin aikaisemmin eli 13 000 r/min.

Molemmat moottorit ovat kytköksissä portaattomana vaihteistona toimivaan planeettapyörästöön, mutta sähkömoottorilla on suora yhteys auton vetäviin etupyöriin.

Generaattori on kahdessa roolissa. Se toimii polttomoottorin käynnistinmoottorina ja tuottaa sähköä ajomoottorille ja akuille.

Nikkeli-metallihydridiakusto on sijoitettu auton takaosaan ja muodostuu 28 akusta, joissa on yhteensä 168 kappaletta 1,2 voltin kennoja. Nimellisjännitteeksi tulee 201,6 volttia, ja kapasiteettia on 6,5 Ah.

Akkujen lataus hoidetaan ottamalla jarrutusenergiaa talteen tai polttomoottorin käyttämällä generaattorilla. Ulkopuolista virtalähdettä ei nykyisessä Priuksessa tarvita, eivätkä akut missään tilanteessa pääse kokonaan tyhjiksi.

Aamun ensimmäinen pyräys tapahtuu yleensä polttomoottorilla, ja sähkömoottori avustaa kiihdytyksissä. Kun moottori on lämmin, liikkeelle lähdetään pelkällä sähköllä. Ajossa on vaikea sanoa, kumpi moottoreista vetää, vai ovatko molemmat toiminnassa. Meno on niin tasaista.

Valittavissa on myös EV-ajotila, mikä tarkoittaa, että liikutaan vain sähkövoimalla eli kokonaan ilman paikallisia päästöjä.
Taloudelliseen ajotapaan ohjaava ajo-ohjelma säätää ilmastoinnin energiaa säästäväksi ja pehmentää nopeat kaasunpainallukset maltillisiksi.

Priuksen suorituskyky on hyvä, ja esimerkiksi ohitukset hoituvat rivakammin kuin ilmoitetuista teholuvuista voisi päätellä.

Ohjaustunto on selvästi kehittyneempi edelliseen malliin verrattuna. Luonnottoman keveyden tilalla on tietty vaste, jota kuitenkin sävyttää eri ajotilanteissa tuntuva nihkeys ja keinotekoisuus.

Priuksen jarrut on mitoitettu tavalliseen tapaan, ja järjestelmään kuuluu myös mäkilähtöavustin. Mittauksessa hidastuvuus kohosi asialliselle tasolle ja jarrutusmatka pysyi kohtuullisen lyhyenä. Se, että jarrutuksissa tapahtuu myös energian
talteen ottoa, ei vaikuta sinänsä jarrujen toimintaan.

TOYOTA Prius Premium HSD Pre-Crash on ladattu sellaisella määrällä tekniikkaa ja varusteita, että hansikaslokerosta löytyvän, lähes tuhatsivuisen käyttöohjekirjaston tarpeellisuuden alkaa ymmärtää.

Jos riisutaan pelkkä hybriditekniikka näkyviin ja tyydytään perus-Priukseen, mieli tyyntyy ja 42 700 euron hinnastakin putoaa 12 000 euroa pois. Tältä tasolta pääsee tutustumaan uusimpaan hybriditekniikkaan, ja voi siirtyä vihreälle linjalle ilman suurempia omantunnon tuskia.

Tiivistelmä TM:n 19/09 artikkelista
Osta ja lue koko juttu Toyota Priuksesta Tekniikan maailman sivuilta

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana

     
4.5 / 5
automallille Toyota Prius
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Toyota Prius -autot

test
Toyota Prius1.8, '11, 50 tkm
17 850 €
test
Toyota Prius1.8, '11, 110 tkm
16 000 €
test
Toyota Prius1.8, '09, 177 tkm
13 400 €
test
Toyota Prius1.8, '12, 134 tkm
15 999 € (Tax free)
test
Toyota Prius1.5, '04, 236 tkm
5 400 €
test
Toyota Prius1.5, '07, 155 tkm
8 300 €
test
Toyota Prius1.5, '05, 174 tkm
7 500 €
test
Toyota Prius1.5, '07, 265 tkm
7 000 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »