Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

Tyypit: Ford Shelby GT500 convertible

Tyypit: Ford Shelby GT500 convertible
  • Ford
  • Ford
  • Ford
  • Ford

Tämänkertaisten tyyppien kohteena oli vuoden 2007 Shelby GT500, joka on myynnissä Ville Lahtisella Pornaisissa.

Annos historiaa

Tyypit: Ford Shelby GT500 convertible

Vuonna 1963 Fordin ja Ferrarin yhdistyminen oli lähempänä kuin koskaan Enzo Ferrarin ilmoitettua halukkuutensa myydä Ferrari Fordille. Kauppa kaatui kuitenkin spektaakkelimaisesti Ferrarin kilpa-osastoa koskeviin erimielisyyksiin.

Katkerana tästä, Henry Ford II lähestyi Carroll Shelbyä, legendaarista kilpa-ajajaa ja kilpa-autojen rakentajaa, pienellä pyynnöllä. Pyyntönä oli rakentaa Fordille autoja, jotka saisivat 'italialaiset itkemään'. Muun muassa GT40-kilpuri, joka hallitsi Le Mansia vuosina '66-'69, kuului tämän kostohankkeen mahtaviin luomuksiin.

Samasta sopasta syntyi myös Shelby GT350 ja GT500. Mustangin pohjalle rakennettujen luksusversioiden oli tarkoitus tarjota niin suorituskykyä kuin ylellisyyttäkin, päihittäen Ferrarit omassa pelissään. Autoja mainostettiin tähän viitaten sloganilla ”Jos kaipaat italialaista, syö pastaa.”

Tuotantoa kesti vain viisi vuotta, päättyen vuoteen 1970, sillä Fordin omat suorituskykyiset Mach 1- ja Boss 302 Mustangit laimensivat Shelby GT:n turhaksi.

Vuonna 2006 Ford aloitti Shelby GT-brändin uudelleenrakentamisen. Uuden GT500:n reseptistä on jätetty pois ylellisyys, mutta tehon noustessa tietyn rajan yli ei ylellisyyden puute enään tunnukaan olennaiselta. Päivitetty GT500 on amerikkalaisen erinomaista älyttömyyttä parhaimmillaan.

Lahtisen avo-Shelby: Pelonsekaista onnea

Koeajopaikalle kurvattaessa vastassa odottaa varttimailimonsteri. Madallettu ja mattamustaksi yliteipattu Shelby 20'' vanteilla näyttää pirullisen rajulta, ja sopii ulkonäkönsä puolesta puolustamaan teholukemiaan uskottavasti. Tässä Shelbyssä teholukemat ovat muuten niin älyttömät, että en edes aio mainita koko asiaa sivulauseena, vaan tartutaan siihen hetken kuluttua. Ensin katsaus sisätiloihin.

Shelbyn ohjaamo tuntuu aikalailla samalta kuin minkä tahansa muun peruskärryn. Halvahkoa muovia näkyy siellä täällä, konsolin napit ovat tarvikekamaa ja yleisilme on aika mitäänsanomaton. Nahkaisia punamustia istuimia ja ovipaneeleita lukuunottamatta visuaalinen mahtipontisuus on sisältä vähissä. Ratissa komeileva, Shelbyn tunnusmerkiksi muodustunut kobra, ja nopeusmittarissa pelottavan pitkälle kohoavat numerot ovat ainoat asiat mitkä lupaavat, että tiedossa on vähän erikoisempaa kyytiä. Moottorin käynnistyessä ei jää kumminkaan auton erikoisuus epäselväksi.

Ilman sensurointia vaativaa kielenkäyttöä on mahdotonta kuvailla RST:n suorilla putkilla varustetun, remmiahdetun 5.4 litraisen V8-moottorin soundeja. Kokemus on kuin päätä taottaisi sisältä päin kumilekalla, enkä nyt tarkoita sitä huonolla tavalla. Hevimiehet varmaan ymmärtävät. Olen täysin, kertakaikkisen myyty, ja sitten oli se pieni juttu tehosta.

Vakiona vuosimallin 2007 GT500 tuottaa 500 hevosvoimaa, joka on jo itsessään ihailtava määrä poneja, mutta siihen ei ole tässä Shelbyssä tyydytty. Tätä Shelbyä potkii nimittäin eteenpäin 663 hevosvoimaa, joista kaikki välittyy vanhan ajan tapaan jäykältä taka-akselilta. Rukoilkaamme siis sileän tienpinnan jumalia. Sen verran perverssiltä kuulostaa yhdistelmä, että en tiedä pitäisikö tässä pelätä vai olla aivan piinallisen innostunut? Ehkä ripaus molempia.

Vaikka koeajamani Shelby onkin vuosimallia 2007, on sen suorituskyky aivan ajan hermolla, sillä vuoden 2013 GT500 tuottaa sattumoisin ”vain” 662 hv.

  • Tyypit: Ford Shelby GT500 convertible
  • Tyypit: Ford Shelby GT500 convertible

Kulkupuolesta

Ajossa ensimmäiset fiilikset Shelbystä ovat, että tätähän on yllättävän helppo ajaa, ja rauhallisessa ajossa auto ei tyrkytä itseään nimeksikään. Suurin yllätys koskee bensankulutusta, joka ajotietokoneen mukaan maantieajossa ei eroa paljoa 2,5 litraisella koneella varustetusta Volvosta. Myös auton kuusivaihteinen vaihdelaatikko yllättää positiivisesti napakkuutensa ja lyhyen liikeratansa puolesta.

Aika kumminkin jättää bensan kulun puntaroinnit sun muut järkevät asiat sikseen, sillä järkeä tässa autossa ei ole alkuunkaan ja juuri se tekee GT500:sta aivan helkkarin mahtavan.

On vaikea keksiä mitään autoa, mikä herättäisi yhtä suurta leikkimisen riemua kuin GT500. Ääni, joka 5.4 litraisen V8:n ottaessa kierroksia irtoaa, ei takuulla jätä kuuroakaan kylmäksi, sillä äänenpaine tuntuu luissa asti. Se on alkukantainen melu, joka tuo alkukantaisen virneen kuljettajan naamalle aina kaasupoljinta painettaessa.

Kiihdyttäminen Shelbyssä on jylhä kokemus. Syvää, läpitunkevaa murinaa säestää ahtimen alati koveneva vinkuna, samanaikaisesti kiihdytysvoimien pahoinpidellessä kehoa. Elämys on kuin autohullun märästä unesta.

Liian raju kaasupolkimen käsittely manifestoituu alkeellisen brutaalina pelon ja palavan kumin sekoituksena, sillä 860 Nm vääntöreservi pitää huolen siitä, että kaasupoljinta joutuu todella kunnioittamaan pidon säilyttämiseksi. Luisussa eteneminen onkin Shelbyssä enemmän sääntö kuin poikkeus.

Totisemmassa ajossa avo-Shelby kulkee mutkat eurooppalaisen oloisesti, sillä jälkiasennettu alustasarja poistaa GT500:n vakioalustasta totutut epäkohdat tehokkaasti. Alusta on ratakireä  hajottamatta kuljettajan selkärankaa yleisillä teillä, ja on jopa niin mielekäs, että jää mieleeni yhtenä auton parhaista puolista. Mikään kompromissiton mutkahirmu GT500 ei kumminkaan ole, siitä pitää huolen auton yli 1800 kilon omamassa ja ylitehostuksesta kärsivä ohjaustuntuma. Fysiikan lakeja rikkovan sivuttaisen G-voiman havittelun voi kumminkin suosiolla jättää vaikka otsa rypyssä kyntävälle BMW M5:lle, sillä GT500 on rakennettu toiseen tarkoitukseen, nimittäin riemun eri ulottuvuuksien perusteelliseen tutkailuun.

Kaikessa primitiivisyydessään GT500 on tehnyt kaupat sydämeni kanssa. Lahtisen avo-Shelbyssä kiteytyy jenkkiautoilun ja eurooppalaisen mutkakäyttäytymisen hauskimmat palat niin leikkisällä ja rohkaisevalla tavalla, että autoa on pakko kuljettaa hymy korvissa. Vaikka kuulunkin näihin BMW:n M-kiihkoilijoihin, täytyy sanoa että M5 voi nyt painua tiehensä, sillä hauskanpitoa varten GT500 on aivan eri planeetalta! Hintaa Shelbyllä on saman verran kuin vastaavan vuosimallin M5:lla, ja tehtäväjako on selvä. Jos haluaa ihmetellä pelkkää insinööritaidon luomaa äärimmäisyyttä voi laputtaa M5:n helmoihin. Jos haluaa pitää kunnolla hauskaa on Shelby täysin voittamaton.

Lisätietoja Shelbystä saat Ville Lahtiselta, numerosta 045-6789479.

Ilmoitus löytyy tästä linkistä

Henri Siira

Onko sinulla kiinnostavaa autoa jota haluaisit tyypitettävän? Tarjoa sitä minulle osoitteeseen henkka_eps33@hotmail.com tai numeroon 050 5853841

Palaute on myös tervetullutta ylläolevaan sähköpostiosoitteeseen!

Kommentit

Myytävät Ford -autot

test
Ford Transit2.2, '09, 191 tkm
12 900 € (ALV väh.kelp.)
test
Ford Focus1.6, '05, 263 tkm
2 200 €
test
Ford Fiesta1.2, '12, 106 tkm
8 500 €
test
Ford Fiesta1.3, '98, 131 tkm
650 €
test
Ford Mondeo1.8, '01, 290 tkm
699 €
test
Ford Focus1.6, '99, 234 tkm
1 200 €
test
Ford Ka1.3, '97
100 €
test
Ford Transit2.5, '91, 600 tkm
1 990 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »