Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 13 823   0

Isot saappaat täytettävinä: Mini John Cooper WRC

Isot saappaat täytettävinä: Mini John Cooper WRC
  • Mini Cooper
  • Mini Cooper

Mini on valmis palaamaan rallin huipulle, mutta millä eväillä 1960-luvulla maineensa luonut automerkki aikoo sen tehdä?

Lähes 40 vuoden tauon jälkeen rallin arvokilpailuihin palaavan Minin lanseeraukseen ei olisi voinut olla parempaa paikkaa kuin alkuperäinen autotehdas Englannin Oxfordissa, jonka tuotantolinjoilta automallin historia alkoi 50-luvulla.

Suunnittelutyön takana on 30 vuoden kokemuksella kilpa-autojen rakentamiseen erikoistunut brittiyhtiö Prodrive, joka hoiti aiemmin muun muassa Porschen, BMW:n ja viimeksi Subarun rallikilpailutoimintaa.

Moottoripuolella Prodrive tekee yhteistyötä Minin emoyhtiössä toimivan BMW Motorsportin kanssa. Työnjako on selkeä: BMW valmisti sekä suunnitteli moottorin, ja Pro-driven tehtäväksi jäi moottorin ohjainyksikön säätäminen rallikäyttöön sopivaksi.

Uudessa rallimoottorissa turbon imuilmaa rajoittavan kuristimen koko on 33 mm, joka on yhden millin vähemmän kuin edellisen sukupolven kahden litran moottoreissa. Valmistajan mukaan 1,6 litran moottori kehittää suurimmalla sallitulla 2,5 baarin ahtopaineella 231 kW:n huipputehon.

Moottorin maksimivääntö on 420 Nm ja sen suurin sallittu pyörintänopeus on rajattu FIA-säännön määräämään 8 500 r/min.

Kilpailijoiden koriratkaisuihin verrattuna Mini WRC:n turvakehikkoratkaisu on varsin poikkeuksellinen. Kun muissa WRC-autoissa turvakehikko on liitetty yhtenäisesti tukemaan korin A- ja B-pilareita, Minissä kehikon pystytuet on rakennettu noin 30 senttiä molempien pilareiden taakse.

Jousituspuolella Prodrive työskentelee läheisesti ruotsalaisen Öhlins-iskunvaimentajavalmistajan kanssa. Se nousi rallissa tunnetuksi 90-luvulla Toyotan ja Mitsubishin ralliautoissa.

Prodriven perustaja ja Ari Vatasen kartanlukijana vuonna 1981 rallin maailmanmestaruuden voittanut David Richards paljasti, että Mini WRC:n hinta on noin 450 000 euroa (400 000 puntaa).

Summa on toki suuri, mutta se on 40 prosenttia edellisen WRC-auton hintaa pienempi. Prodrive takaa asiakkaalleen teknisen tuen ja lähettää tarvittaessa paikan päälle insinöörin opastamaan esimerkiksi säätöjen etsinnässä sekä kertomaan viimeisimmät tiedot autosta.

Mini WRC:n kuljettajina toimivat toissa vuoden rallin IRC-mestaruuden voittanut pohjoisirlantilainen Kris Meeke sekä Citroënilta viime kauden jälkeen Sebastien Ogierille tietä antanut Espanjan Daniel Sordo. Mini WRC nähdään tänä vuonna Italian, Suomen, Saksan, Ranskan, Espanjan sekä Ison-Britannian MM-osakilpailuissa.

Kahden vuoden Mini WRC-projekti on nyt päätöksessä ja mainospuheet pidetty. Nyt on aika muuttaa mielikuvat todeksi. Ja se on tämän projektin ehdottomasti haastavin ja vaikein osa.Tiivistelmä TM:n artikkelista 11/2011Tilaa TM digipalvelu – saat tekniikan uutiset päivittäin, digilehden sekä tämän artikkelin kokonaisuudessaan.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Mini Cooper

     
4.1
Read user reviews or write your own »

For sale Mini Cooper cars

test
Mini Cooper1.6, '12, 188 tkm
7 400 €
test
Mini Cooper1.6, '13, 78 tkm
10 650 €
test
Mini Cooper1.5, '15, 55 tkm
15 500 €
test
Mini Cooper1.6, '11, 158 tkm
8 900 €
test
Mini Cooper1.5, '14, 211 tkm
9 900 €
test
Mini Cooper1.6, '09, 171 tkm
8 900 €
test
Mini Cooper1.5, '18, 15 tkm
24 900 €
test
Mini Cooper1.5, '15, 128 tkm
17 000 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Mini test drives

All test drives »
Mini Cooper SD – Hauskuutta diesel-voimin

Mini Cooper SD – Hauskuutta diesel-voimin

Koeajossa Mini Cooper D Countryman

Koeajossa Mini Cooper D Countryman

Mini Countryman Hybrid – Pistokkeen verran parempi

Mini Countryman Hybrid – Pistokkeen verran parempi

Mini Cooper Clubman – Maxi-Mini

Mini Cooper Clubman – Maxi-Mini

Mini John Cooper Works – Ilopilleri ja erektiolääke

Mini John Cooper Works – Ilopilleri ja erektiolääke