Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
MAINOS
Read 52 390   8

Projektina käytetty auto Tallinnasta. Kannattaako? 

Projektina käytetty auto Tallinnasta. Kannattaako? 
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530
 • BMW 530

Nettiautosta löytyy Viron tax free -tarjontaa mukavasti ja vertailu Suomen hintatason kanssa osoittaa, että ostamalla käytetyn auton Tallinnasta voi säästää autoveron pulittamisen jälkeen useita tuhansia euroja.

Ennen hyppyä ostohousuihin, kannattaa olla tarkkana. Keinolla tai toisella on selvitettävä minkälaisessa kunnossa myynnissä oleva auto on ja pitävätkö ilmoitetut kilometrit paikkaansa. Se selviää ainakin toistaiseksi parhaiten menemällä paikan päälle Tallinnaan ja tutustumalla ehdokasautoon sekä sen dokumentteihin.

BMW kiinnosti

Projektina käytetty auto Tallinnasta. Kannattaako? 

Kohdeautoksi valitsimme suomalaisittain kiinnostavan farmarimallisen BMW 530d automaatin vuodelta 2007. Auton mittarissa on 265 000 kilometriä, joten aivan uudenkarheasta menopelistä ei ole kyse, vaikka automuotoilutähti Chris Banglen suunnittelemat linjat näyttävät edelleen mukavan moderneilta. Kohteemme pyyntihinta Nettiautossa on 9 400 euroa, joten siinä voi olettaa olevan tinkivaraa ainakin 400 euron verran. 

Suomessa samanikäisten ja samanveroisilla kilometreillä olevien Bemareiden hintalappu vaihtelee 13 000-17 000 euron välillä riippuen varustelusta. Tallinnan ehdokkaamme on varustelun puolesta mallia täydellinen eli autosta löytyy parhaimmat mahdolliset istuimet sähköllä ja muistilla varustettuna, tuulilasiin heijastettava hud-näyttö, sähkötoiminen takaluukku, pysäköintikamera ja -tutka, navigaattori jne.

Tallink Megastarilla Tallinnaan

Autoehdokkaiden valinnan jälkeen on hyvä varata matka Tallinnaan. Jos on aivan varma, että auto tarttuu mukaan, kannattaa varata reissu, jonka menomatka hoituu ilman autopaikkaa, mutta takaisin tullessa autolautassa odottaa uudelle menopelille autokansipaikka. 

Tallinkin hyvän palvelun ansiosta autopaikan voi varata puhelimella vasta, kun auton osto ja mukaan saanti on varmistunut, jolloin suurella todennäköisyydellä saa auton saman päivän laivaan. Jos haluaa käyttää vähän enemmän aikaa reissussa, saa laivamatka-hotellipaketin edullisesti niin sanotusti yhdeltä luukulta osoitteesta tallinksilja.fi. Ennakkoon autopaikan, kuten matkan, voi varata helposti mobiililaitteella Tallink Siljan applikaatiossa tai mobiilioptimoidussa verkkosivustolla.

Taitoimme molemmat matkat Tallinkin uudella upealla Megastarilla, joka on tehty varta vasten nopeaan laivaliikenteeseen. Matka Helsingistä Tallinnaan kestää Megastarilla vain kaksi tuntia. Laivan suunnittelussa on otettu varsin paljon huomioon ympäristöasioita, joka tuntuu hyvältä. Megastar on muun muassa ympäristöystävällisellä LNG-kaasulla kulkeva laiva, joten matka Tallinnaan ja takaisin sujuu mahdollisimman vähäisellä hiilijalanjäljellä. 

Megastarissa on satsattu erityisesti siihen, että istumapaikkoja riittää kaikille huolimatta minkä matkustusluokan valitsee. Aloitustaso on Star, joka takaa vapaan liikkumisen laivalla ja istumapaikan yleisistä tiloista. Laivan 2 700 matkustuspaikkaa takaavat, että istumapaikkoja on runsaasti joka puolella laivaa. Ilahduttavaa on myös se, että tilaa löytyy laivan lukuisista ravintoloista ja baareista.

Meri-ihmiselle kiinnostavin vaihtoehto on laivan perästä kannelta kahdeksan löytyvä avonainen talvipuutarhamainen kahvila-baari, jossa pääsee laivamatkan ajan haistelemaan meri-ilmaa mukavasti katon alla. Oma elämyksensä on kahdessa kerroksessa tuotteita juomista ja ruuista vaatteisiin sekä koruihin tarjoava jättimäinen Traveller Superstore -myymälä. Yhtä laajalla valikoimalla varustettua kauppaa ei ennen Itämeren päivittäisessä laivaliikenteessä ole nähty.

Lisäsatsauksella Megastarilla on tarjolla kolme matkustusluokkaa Starin lisäksi: Sitting Lounge, Comfort Lounge ja Business Lounge. Automatkustajalle on vielä tarjolla kiva lisä eli Priority Car -palvelu, joka takaa, että auto on laivasta lähdettäessä ensimmäisten joukossa jonossa.

 • Projektina käytetty auto Tallinnasta. Kannattaako? 
 • Projektina käytetty auto Tallinnasta. Kannattaako? 
 

Ei kielimuuria

Matka satamasta taksilla BMW:tä kauppaavan Citycarin pihaan vie 20 minuuttia. Asiallisen oloisen pikkuliikkeen pihalla odottaa siisti rivi kiiltäviä, mutta vähän enemmän ajettuja autoja. Rivistä löytyy muun muassa Saab 9000, Volvo XC70 kahden eri sukupolven voimin, Jeep Commander ja kohteemme takavetoinen BMW 530 dieselautomaattina. 

Kauppias puhuu suomea ja koeajo onnistuu ilman sen kummempia selittelyitä. Yrittäjä hyppää kyytiin. Auton hän on tuonut Sveitsistä muutama vuosi sitten ja myynyt kaverilleen. Perheenlisäyksen takia auto on muutama viikko takaperin palautunut kauppaan. Täydellisen ja aukottoman huoltohistorian omaava BMW on kuulemma ollut myös Eesti-elämänsä hyvällä ylläpidolla. Kauppiaan mukaan auto on liikkeeseen palautuessaan parempi peli kuin mikä se oli ajoon lähtiessä muutama vuosi sitten, sillä autosta luopuva omistaja, myyjän ystävä, on vaihtanut tarvittavia osia ja huoltanut autoa säntillisesti. BMW on niin sanotusti myyntitili-tuote eli se ei ole liikkeen omistuksessa, vaan myyjä saa myynnistä provision.

Myyjän usko tuotteen erinomaisuuteen on kuitenkin kova. Paikallaan tutkimuksissa ja ajossa väitteelle löytyy katetta. BMW on suorastaan hämmästyttävän kovassa iskussa kilometreihin ja ikään nähden. Ei nitinää, ei natinaa, ei kolahduksia, vaan nautinnollista kulkua hiljaisesti suoraan ja ilman minkäänlaista kaitsemista tai tärinää. Moottorin tehot ja vääntö on tallella, eikä kuusilovisen automaattivaihteiston toiminnasta löydy moitteen sijaa. 

Kaikkiin mahdollisiin suuntiin sähköllä taipuvista ergonomiaistuimista voi antaa erityiskiitoksen. Istuimet ovat mielestäni erinomaisen hyvä yksittäinen syy juuri tämän auton hankintaan, sillä Suomessa on hämmästyttävän paljon tarjolla 5-sarjan BMW:tä, joissa ei ole todella suositeltavia sport- tai ergonomiaistuimia. 

Kaikesta hyvästä huolimatta BMW saa kuitenkin jäädä odottamaan jotakuta toista tarvitsevaa ja ennen kaikkea perusautoa parempaa kyytiä mielivää ostajaa, koska nyt tehtävänä oli tehdä pistokoeajo potentiaaliselle pelille, ei ryhtyä hieromaan kauppoja. Mainittakoon, että 9 400 euron pyynti oli jo tingitty hinta ja autoveroa joutunee Suomessa maksamaan ko. autosta 2 000-2 500 euron verran.

Kannattaako auton hakeminen Virosta?

Kannattaa jos löytää nyt koeajetun BMW:n veroisen pelin. Tullin verolapun jälkeenkin auton saa useamman tuhatlappusen edullisemmin kuin vastaavanlaisen Suomessa, ja kattavan varustelun kaupan päälle. Toisaalta Eestin autokaupassa kannattaa olla varovainen. Ruuvatuilla kilometreillä varustettuja autoja on tarjolla runsaasti. Miten välttää moisen ostaminen?

Samalla keinolla kuin kotimaassa. Älä osta autoa, jossa ei ole aukotonta huoltohistoriaa ja todistusta siitä. Jos huoltokirja on vajaa, se on epäilyttävä tai se puuttuu kokonaan, pysy erossa ko. menopelistä. Visusti.

Loppukaneettina sanottakoon, että jos autokaupassa jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä. Onneksi joskus voi käydä toteen toisenlainen tarina: Megastarin Business Loungessa laadukasta apetta ja aperetiiviä riittää yltäkylläisesti koko matkan ajan. Tunnelma on tasokas, miellyttävä ja ilmava. WiFi on mallia premium eli yhteys on nopea ja katkeamaton. Lisäksi palvelu on ensiluokkaista. Kahden tunnin Suomenlahden ylitys tuntuu tämän kaiken keskellä jopa liian nopealta. Ei tarvitse enää miettiä, minkä luokan valitsee, kun haluaa Tallinnan reissulle luksusta.

Antti Liinpää

Linkkejä: Tallink -kotisivut

Nettiauto User Rating for vehicle model : BMW 530

     
4.1
Read user reviews or write your own »

For sale BMW 530 cars

test
BMW 5302.0, '20, 24 tkm
59 900 €
test
BMW 5302.0, '19, 24 tkm
48 900 €
test
BMW 5302.0, '18, 75 tkm
40 900 €
test
BMW 5303.0, '17, 54 tkm
42 890 €
test
BMW 5302.0, '18, 41 tkm
49 000 €
test
BMW 5302.0, '20, 9 tkm
61 200 €
test
BMW 5303.0, '15, 159 tkm
32 100 €
test
BMW 5302.0, '20, 3 tkm
55 900 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More articles

All articles »
BMW 530i– Baijerin paronin seitsemäs painos

BMW 530i– Baijerin paronin seitsemäs painos

TM koeajossa BMW 530d Gran Turismo

TM koeajossa BMW 530d Gran Turismo

Tyypit: BMW 530d

Tyypit: BMW 530d

BMW 4-sarja uudistuu täysin – näyttävämpi ja urheilullisempi kuin koskaan

BMW 4-sarja uudistuu täysin – näyttävämpi ja urheilullisempi kuin koskaan

BMW:n ladattavien hybridien mallisto laajenee

BMW:n ladattavien hybridien mallisto laajenee