Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 25 920

Tesla Model S Performance: Sähköistä suorituskykyä

Tesla Model S Performance: Sähköistä suorituskykyä
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S
  • Tesla Model S

Kalifornialainen Tesla tekee sähköautoja 
tosissaan. Mallisto laajenee urheiluautosta perheautoon ja pian 
myös katumaasturiin.

Tesla aloitti toimintansa vuonna 2003 tavoitteenaan tuottaa kohtuuhintaisia sähköautoja suurille asiakasjoukoille.

Jostain oli kuitenkin aloitettava, ja koska sähköauton tekniikka on vääjäämättä kallista, ensimmäiseksi tuotteeksi valikoitui kaksipaikkainen urheiluauto.

Kehyksiksi tuli Lotus Elise, ja vain sähkötekniikka oli Teslan omaa tuotantoa. Roadstereita tehtiin vuosina 2008–2012 yhteensä 2 500.

Looginen jatko mallistoon ovat Model S sekä ensi vuonna myyntiin tuleva katumaasturi Model X. Myös Roadster on saamassa seuraajan.

Puhtaalta pöydältä

Tesla Model S kuva takaa

Siinä missä Roadster oli lähinnä harjoittelua sähköauton voimalinjan suhteen, Model S on kokonainen, jo alun alkaen myös korinsa osalta sähköautoksi suunniteltu viisiovinen ja takavetoinen kulkuneuvo.

Pituutta sillä on saman verran kuin Audi A7:ssä eli lähes viisi metriä. Sekä akseliväliä, leveyttä että korkeutta on muutama sentti enemmän kuin Audissa.

Korirakenne on alumiinia, ja huolellisen komponenttien sijoittelun ansiosta tilaa on suuren akun lisäksi 5+2 matkustajalle ja lähes 900 litralle matkatavaroita. Akku on rakenteeltaan litteä ja sijoitettu matkustamon lattian alle.

Model S on saatavilla kahden kokoisella akulla, joiden kapasiteetit ovat 60 ja 85 kilowattituntia. Alunperin aikomus oli tehdä myös 40 kWh:n perusmallia, mutta kysyntä osoittautui niin vaatimattomaksi, että se jätettiin pois ohjelmasta.

Jo perusversio on suoritusarvoiltaan vaikuttava. Moottoritehoa on 225 kW ja vääntömomenttia 430 Nm. Kiihtyvyys 0–100 km/h on 6,2 s, ja huippunopeus on rajoitettu 190 kilometriin tunnissa.

Toimintamatkaksi valmistaja ilmoittaa EU-syklin mukaan ajettuna 375 km.

Isommalla akulla vastaavat arvot ovat 270 kW, 440 Nm, 5,6 s, 200 km/h ja 500 km. Kovia lukemia.

Koeajamassamme Performance-versiossa on vielä 40 kW ja 160 Nm enemmän voimaa, ja kiihtyvyys vastaa kunnon urheiluautoa.

Lataaminen tapahtuu vasemman takavalon yhteyteen sijoitetusta liitännästä. Perusmallissa laturin teho on 11 kW mutta tehokkaammassa mallissa 22 kW, ja se sisältää vakiona myös pikalatausmahdollisuuden.

Lataus kestää 240 V/16 A –pistokkeesta 7,5 tuntia, ja periaatteessa tunnin latauksella saadaan 100 km lisää ajomatkaa. Pikalatauspisteessä akun luvataan täyttyvän alle tunnissa.

  • Tesla Model S kuva ohjaamosta
  • Tesla Model S kuva takakontista
 

Lupaava kokemus

Model S ei ole liian eksoottinen perinteiseen autoon tottuneelle, vaikka monet asiat onkin ajateltu uusiksi. Esimerkiksi ovenkahvat tulevat esiin, kun älyavaimen haltija lähestyy, eikä varsinaista käynnistysnappia ole lainkaan.

Hyvä ajoasento löytyy helposti, joten seuraavaksi voi perehtyä muihin varusteisiin ja ominaisuuksiin, joita hallitaan enimmäkseen vaikuttavan kokoisen Android-pohjaisen kosketusnäytön kautta.

Sen visuaalinen ilme on tyylikäs ja käyttö helppoa. Navigaattorin Google Maps –karttakin esiintyy edukseen isolla näytöllä.

Teknisiin säätöihin kuuluvat esimerkiksi ohjauksen jäykkyys (kolme asentoa), ilmajousituksen korkeus (neljä asentoa) sekä moottorijarrutuksen taso (kaksi asentoa).

Ohjaamon harvat mekaaniset kytkimet kuten ikkunannostimien katkaisimet ja ohjauspylvään viikset, mukaan lukien vaihteenvalitsin, ovat peräisin Mercedeksestä.

Massaa Model S:llä on lähes 2 200 kg, josta akun osuus on noin 950 kg. Massa tuntuu ajossa vain lievästi, sillä suorituskyky on vaikuttava ja auto on muutenkin yllättävän herkkä käsiteltävä.

Ajamassamme autossa oli lisävarusteinen ilmajousitus. Se suoriutuu tehtävistään jämäkästi, eikä alustasta kuulu hälyääniä.

Ohjauksessa on luonteva ja jäntevä tunto. Asetuksista paras on Normal, sillä Sport on jopa hieman tekojäykkä ja Comfort taas amerikkalaismakuun sopiva höyhenenkevyt versio.

Yksin ajettaessa regeneratiivisen jarrutuksen normaaliasento on hyvinkin käyttökelpoinen, sillä tällöin moottorijarrutus on selkeä, ja ennakoiva kuljettaja tarvitsee jarrupoljinta vasta loppupysäytyksessä. Lievempi asetus sopii nykimättömään kulkuun matkustajien kanssa.

Vaikka tehokkaan polttomoottorin jyrinässä on viehätyksensä, ei Teslan äänettömästä mutta hätäisestä kiihtymisestä voi olla nauttimatta. Ajoäänet koostuvat isojen renkaiden tuottamista tieäänistä ja lievistä virtausäänistä. Sähkötekniikka on äänetöntä; se ei vingu tai surise.

Kierros moottoriradalla vahvisti kuvaa auton kyvyistä. Vaikka massaa on runsaanpuoleisesti, ei käsiteltävyydessä ollut ongelmia.

Toimintamatkaa emme lyhyellä maantielenkillä päässeet testaamaan, mutta mikäli ajotietokoneen lukuihin on uskomista, valmistajan lupaukset eivät ole ainakaan paljon pielessä.

Suuret suunnitelmat

Tällä hetkellä Model S:n valmistuskapasiteetti on 20 000 autoa vuodessa mutta on nousemassa 30 000:een. Eurooppaan niistä on tarkoitus myydä tänä vuonna 5 000 ja ensi vuonna 7 000.

Jonotuslista on puolen vuoden mittainen.

Tesla hoitaa maahantuonnin ja myynnin ensisijaisesti omien tytäryhtiöidensä kautta, jotka Pohjoismaissa ovat tällä hetkellä Norjassa ja Tanskassa. Tämän vuoden aikana autoja on tulossa myös Suomeen, ja myyntipiste on Teslan edustajan mukaan tarkoitus avata ”lähitulevaisuudessa”.

Virallisia Suomi-hintoja Model S:lle ei vielä ole, mutta periaatteessa niiden pitäisi olla samat kuin muuallakin Euroopassa, luonnollisesti paikallisilla veroilla täydennettynä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että perusmalli tulisi maksamaan noin 78 000 euroa ja huippumalli noin 120 000 euroa. Tesla Model S ei siis edelleenkään ole jokamiehen sähköauto, mutta ominaisuuksiltaan jo todellinen vaihtoehto perinteiselle autolle.

Velimatti Honkanen TM 12/13 (Kuvat: Velimatti Honkanen ja Glenn Lindberg)

Lisää aiheesta:

Tesla voitti Audin, BMW:n ja Mercedes-Benzin

Tesla maksoi lainansa takaisin

TILAA TEKNIIKAN MAAILMA

Tekniset tiedot:

Moottori:Taka-akselin yhteyteen sijoitettu kolmivaiheinen oikosulkumoottori
Teho:310kW (416hv) / 5000-8600r/min
Vääntö:600Nm / 0-5100r/min
Kiihtyvyys 0-100 km/h:4,4s
Huippunopeus:210 km/h
Toimintamatka:500km
CO2 päästöt:0 g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.):4970mm / 1964mm / 1445mm
Paino:2175kg
Latausaika:n. 7,5h (240V/16A)
Hinta:alk. 91 750€ (ilman veroja)

Nettiauto User Rating for vehicle model : Tesla Model S

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Tesla Model S cars

test
Tesla Model S, '19, 43 tkm
65 970 €
test
Tesla Model S, '19, 58 tkm
78 900 €
test
Tesla Model S, '19, 65 tkm
81 700 €
test
Tesla Model S, '20, 22 tkm
89 900 €
test
Tesla Model S, '20, 62 tkm
88 900 €
test
Tesla Model S, '19, 76 tkm
66 950 €
test
Tesla Model S, '19, 59 tkm
81 950 €
test
Tesla Model S, '19, 86 tkm
79 900 €
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Tesla test drives

All test drives »
Tesla Model S P85D – Tulevaisuus on täällä

Tesla Model S P85D – Tulevaisuus on täällä

Tesla Model S – Enemmän kuin pelkkä auto

Tesla Model S – Enemmän kuin pelkkä auto

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki