Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

TM vertailu: Pienemmät premium-katumaasturit

TM vertailu: Pienemmät premium-katumaasturit
  • Audi Q5
  • Audi Q5

Kateellisuuteen taipuvaisessa suomalaisuudessa kauniit ja rikkaat eivät yleensä ole järin huudossa. Laitoimme neljä katumaasturiluokan hienostopotilasta kiinni letkuihin ja katsoimme, mistä niissä todellisuudessa on kyse.

Katumaasturien pienempi mallisto koostuu käytännössä hieman korotetuista farmariautoista, jotka tarjoavat korotetun maavaran lisäksi nelivedon kelivarmuuden ja veto-ominaisuudet. Moderneihin turbodieseleihin yhdistettyinä nämä autot ovat myös taloudellisia.

Vertailussa ovat mukana:

Audi Q5 2,0 TDI S Tronic
BMW X3 xDrive20d A
Mercedes-Benz GLK 220 CDI A
Volvo XC60 D5 A

Maltillisemmassa kokoluokassa niin sanottua premium-versiota tarjosi pitkään vain BMW X3-mallillaan. Premium-auton määrittelemme siten, että se pitää sisällään ominaisuuksia, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan tietyn hintalisän yli saman kokoluokan perushintojen. Premium ei ole laadun synonyymi, vaan kyse on enemmänkin laadun tunnusta, joka saavutetaan materiaaleilla tai edistyksellisellä tekniikalla.

Nyt kun X3:n elinkaari on jo ehtoopuolella, luokan tarjonta on kasvanut nopeasti. Audi, Mercedes-Benz ja Volvo ovat esitelleet omat näkemyksensä markkinoille noin vuoden sisällä.

Moottoreiksi valitsimme myynnillisesti tärkeimmät ”parilitraiset” turbodieselit. GLK:n kohdalla tämä tosin tarkoittaa 2,15:tä litraa ja kahta turboahdinta. Volvon perushintataso on sen verran muita matalampi, että samalla rahalla mukaan mahtuu 2,4-litraisen dieselin tehokkaampi, niin ikään kahdella turbolla varustettu uunituore versio. Autot on luonnollisesti varustettu automaattivaihteistoilla.

Valmistajiensa mallistoissa Q5, X3 ja GLK ovat jokseenkin samassa hintaluokassa kuin isommiksi luokitellut henkilömallit A6, 5-sarja, ja E-sarja. Näihin ei kuitenkaan ole tarjolla pienen dieselin ja nelivedon yhdistelmää. Volvolta löytyy V70-mallistosta likipitäen vastaavat mallit, mutta yllättäen hieman kovempaan hintaan.

Nelivetojen toteutukset ovat varsin erilaisia, sillä jokaisella merkillä on oma näkemyksensä parhaasta yleiskäyttöön soveltuvasta nelivedosta. Karkeasti ottaen nelikko jakautuu kahtia. Audissa ja Mercedeksessä voima välittyy mekaanisesti keskitasauspyörästön kautta kummallekin akselille, joten ne ovat jatkuvasti nelivetoisia. BMW:ssä ja Volvossa vain toinen akseli on suoraan yhteydessä moottoriin, ja toiselle akselille voimaa välittää monilevykytkin, jonka momentin siirtoa säädetään elektronisesti.

Audin ja Mercedeksen keskitasauspyörästö on varustettu akselien pyörintänopeuseroa tasaavalla automaattisella lukitustoiminnolla, mutta yhdenkään etu- tai taka-akselilla ei olemekaanista tasauspyörästönlukkoa. Lukitusvaikutus saadaan kaikissa aikaan ABS-jarrujen avulla luistamaan pyrkivää pyörää jarruttamalla, jolloin voimaa välittyy paremmin pitävälle pyörälle. Toiminto tunnetaan nimellä EDS.

Luonnollisen liukkauden puuttuessa vertailimme nelivetoja möyrimällä upottavahiekkaisissa mäissä ja maastossa sekä äkkiseltään keinotekoiselta vaikuttavilla, mutta todellisuudessa erittäin kriittisillä ja lahjomattomilla rullakokeilla.

Rullakokeessa osa auton pyöristä on kitkattomien rullien päällä ja pahimmillaan vain yhdellä pyörällä on pitoa. Koe paljastaa erittäin havainnollisesti kytkeytyvän nelivedon mahdolliset viiveet. Tällä kertaa viiveitä ei ole: BMW ja Volvo lähtevät liikkeelle kytkeytyvän akselinsa voimin yhtä välittömästi kuin jatkuvavetoiset Audi ja Mercedes.

Siirryimme rullilta upottavalle hiekalle luottavaisin mielin ilman pelkoa jalkautumisesta. Auton hiukankin liikkuessa kaikkien neliveto toimikin hyvin, eikä ESC:n poiskytkeminen vaikuttanut ainakaan heikentävästi yhdenkään etenemiseen, sillä lukitustoiminnot pysyvät tällöinkin kaikissa aktiivisina.

Vertailuautojen yltäkylläinen linja jatkuu myös moottoripuolella. Autojen moottorit ovat perusrakenteeltaan nykyaikaisia ja niiden ruiskutusvarustukset sekä ahtojärjestelmät dieselpuolen tuoreinta satoa. Kehitys on kuitenkin nopeaa, ja vuosikin ikäeroa näkyy suorituskyvyssä.

Vertailun aikana monesta suusta kuului toteamus:” Huonoja näistä ei ole mikään”. Kolmen kymmenyksen sisään osuneet kiitettävät loppuarvosanat vahvistavat tämän melko selvästi. Toisaalta voidaan kysyä, mikä tekee tämän vertailun autoista niin hyviä? Ehkäpä se, että melko kalliiden autojen hinta näkyy aidosti myös itse tekniikassa.

Tiivistelmä TM:n artikkelista 15/09
Osta ja lue koko juttu pienemmistä premium-katumaastureista

Nettiauto User Rating for vehicle model : Audi Q5

     
4.1
Read user reviews or write your own »

For sale Audi Q5 cars

test
Audi Q52.0, '21, 2 tkm
67 880 €
test
Audi Q52.0, '21, 5 tkm
68 900 € (incl. VAT)
test
Audi Q52.0, '22, Undriven
64 074 €
test
Audi Q52.0, '21, 3 tkm
62 500 €
test
Audi Q52.0, '21, 2 tkm
68 900 €
test
Audi Q52.0, '21, 9 tkm
62 900 €
test
Audi Q52.0, '21, 13 tkm
67 900 €
test
Audi Q52.0, '22, 1 tkm
64 600 € (incl. VAT)
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Audi test drives

All test drives »
Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi SQ5: Tylsyyden vihollinen

Audi SQ5: Tylsyyden vihollinen

Ajettua: Audi Q5 2,0 TFSI S Tronic

Ajettua: Audi Q5 2,0 TFSI S Tronic

Audi E-Tron GT – Sähkösportti pistää parastaan

Audi E-Tron GT – Sähkösportti pistää parastaan

Audi Q7 TFSI e – Eko-järkäle

Audi Q7 TFSI e – Eko-järkäle