You have an incomplete ad. What do you want to do?

  

TM:n vertailussa hybridit vastaan modernit polttomoottorit

TM:n vertailussa hybridit vastaan modernit polttomoottorit

Bensiini-, hybridi- vai dieselauto? Tutkimme kysymystä muustakin kuin pelkästä polttoaineenkulutuksen näkökulmasta.

Hybridien tilannekatsauksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi Toyota Auris HSD:n myötä, ja Honda Insight on sille ilmeinen kilpakumppani. Emme kuitenkaan halunneet tehdä pelkkää parivertailua, vaan otimme mukaan nykyaikaisen bensiini- ja dieselkäyttöisen auton. Käytännön syistä myös vertailuautojen koko ja korinmuoto vaihtelevat.

Vertailussa mukana:

Honda Insight 1,3 Elegance
Skoda Octavia HB 1,2 TSI DSG
Toyota Auris Hybrid Synergy Drive
Volvo V50 1,6 DRIVe Momentum

Mittasimme tämän vuoden Talvivertailussamme (TM 4/10) liudan bensiinimoottoristen autojen kokonaishyötysuhteita, ja mukana olivat myös Insight ja Aurisin tekniikan jakava Toyota Prius. Hybridit olivat kärjessä, mutta Volkswagen-konsernin 1,2-litraiset TSI-moottorit olivat aivan Insightin kannassa. Siksi valitsimme vertailumme bensiinimoottoriksi 1,2 TSI:n ja sen kantaja-autoksi harvemmin vertaillun Skoda Octavian.

Vertailumme hybridit ovat eri tavalla toteutettuja rinnakkaishybridejä. Niiden kulutusedun tavoittelu perustuu polttomoottorin kuormituksen tasaamiseen, joka on toteutettu generaattorin, sähkömoottorin ja energian välivarastona toimivan akun kanssa.

Hondan hybridiratkaisussa vauhtipyörään sijoitettu sähkömoottori on kiinteässä yhteydessä polttomoottoriin, joka pyörii väistämättä samaan tahtiin sähkömoottorin kanssa. Toyota Aurisissa polttomoottori, sähkömoottori ja generaattori ovat erillään ja liittyvät toisiinsa planeettapyörästön avulla. Auris voi kulkea pelkän sähkömoottorin voimin ilman, että polttomoottori pyörii mukana.

Auris lähtee liikkeelle aina sähkömoottorin voimin, ja polttomoottori käynnistyy tarpeen mukaan. Honda Insightissa on sitä vastoin erillinen käynnistysmoottori kylmäkäynnistyksiä varten. Lämpimänä senkin polttomoottori käynnistyy sähkömoottorin avulla.

Hondan sähkömoottorin teho on 10 kW ja vääntö 78 Nm, kun Toyotan arvot ovat 60 kW ja 207 Nm. Tämä selittää, miksi Toyota voi lähteä liikkeelle pelkän sähkömoottorin voimin. Koska sähkömoottorin huippuarvot ilmenevät eri käyntinopeudella kuin polttomoottorin, ei eri moottoreiden voimavaroja voi laskea suoraan yhteen.

Hybridien polttoaineenkulutusta ei ole vähennetty pelkällä kuormituksen tasaamisella. Aurisin moottori käy niin sanotulla Atkinsonin syklillä, jota käytetään pienimuotoisemmin hyvin monessa moottorissa.

Kirittävien polttomoottoriautojen tekniikka on modernia ja polttoaineiden eroavaisuudesta huolimatta perusratkaisultaan melko samanlaista. Iskutilavuudeltaan pienissä moottoreissa ilma ahdetaan turboahtimella sylintereihin, joihin polttoaine syötetään suoraan. Palamisprosessiltaan otto- ja dieselmoottorit ovat tietysti tyystin erilaisia.

Tämän vertailun painavin asia koskee luonnollisesti kulutuksia. Tasaisen nopeuden tulokset on mitattu poikkeuksellisesti 70-120 km/h, koska Toyota kulkee vielä 60 km/h nopeudessa ajoittain pelkällä sähköllä, ja näin ollen mittaus ei ole luotettavasti toistettavissa.

Koska poltettu litra dieseliä ja bensiiniä tuottaa eri määrän hiilidioksidia, kulutukset arvioitiin litrojen sijaan tuotetun CO2:n mukaan. Laskimme tulokset tarkkojen polttoainekoostumuksien mukaan, mutta käytännössä samaan tulokseen päästään Motivan ilmoittamilla keskiarvolukemilla. Lukemien mukaan litrasta bensiiniä muodostuu 2,35 kg hiilidioksidia ja litrasta dieseliä 2,66 kg.

Tuloksemme ovat varsin hyvin linjassa bensiini-, hybridi- ja dieselautojen keskinäisestä paremmuudesta olevan yleiskäsityksen kanssa. Kaupunkikulutuksessa pärjäsivät sähköä hyödyntävät hybridit, ja maantiellä Volvo karkasi dieselin avulla muiden tavoittamattomiin.

Kun vertaa valmistajan ilmoittamia ja mittauksista saatuja tuloksia, huomaa, että kaikkien kulutukset ovat yli ilmoitettujen. Skodassa ei kuitenkaan kovin pahasti. Suurin ero on Toyotan maantiekulutuksessa ilmoitetun 4,0:n ja mitatun 5,3 l/100 km välillä. Kulutuserot syntyvät keinotekoisten mittaussyklien ja laboratorio-olosuhteiden sekä todellisuuden erosta.


Tiivistelmä TM:n artikkelista 20/2010.

Tilaa TM digipalvelu – saat tekniikan uutiset päivittäin, digilehden sekä tämän artikkelin kokonaisuudessaan.

Comments

Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi Safety instructions Nettiauto.com
on mobile