Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Nettiauton valokuvaopas – hyvillä kuvilla kärry kaupaksi

Nettiauton valokuvaopas – hyvillä kuvilla kärry kaupaksi

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa on vanha viisaus, joka pätee erityisesti auton myynti-ilmoituksessa.

Auton myynnissä tärkein yksittäinen asia on ehdottomasti valokuvat. Erottautuminen Nettiauton kymmenien tuhansien autojen tarjonnasta on hankalaa, elleivät myyntikuvat ole kunnossa. Hyvät kuvat nopeuttavat auton myyntiä ja ilman hyviä kuvia ostajaehdokkaita ei välttämättä ilmesty kotiovelle saakka.

Nettiauton valokuvaoppaassa käsitellään muutamia perusasioita, joilla kuvista saa hieman parempia.

Pesulle mars

Nettiauton valokuvaopas – hyvillä kuvilla kärry kaupaksi

Yksi yleisimmistä luotaantyöntävistä jutuista autokuvauksessa on ehdottomasti kurainen kärry. Auto kannattaa pestä ulkoa ja vähintään imuroida ja siivota sisältä. Idea on vastaava kuin asuntoa myydessä. Kaikki ylimääräinen kannattaa siirtää tieltä, jotta auto pääsee paremmin esiin.

Kuvissa ihan pieni lika ei juuri näy, joten vahaaminen ei ole välttämätöntä. Toki jos haluat korostaa autosi virheetöntä maalipintaa, voi myyntikuvia varten näyttää maalipinnalle myös vahaa.

Autotalli ei ole kuvauspaikka

Autoa ei kannata kuvata kotipihassa tai autotallissa. Vie auto johonkin sellaiseen paikkaan, jossa on tilaa ympärillä. Hyviä paikkoja ovat klassinen merenranta, urheilukenttä tai joku muu, jossa on tilaa ympärillä.

Kun auton ympärillä on ”ilmaa”, nousee se paremmin esiin ja piirtyy irti taustastaan. Toki taustaa voi myös käyttää hyväkseen jos se on jollain tapaa erikoinen ja kuvauksellinen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pääasiassa on itse auto, ei kuvauspaikka.

Kalusto ei ole kaikki kaikessa

Parhaita kuvia saa luonnollisesti laadukkaalla kalustolla. Hyvälaatuisella digijärkkärillä kuvaaminen on yllättävän helppoa ja kuvista saa pienelläkin kuvauskokemukselle hyviä. Kallis kamera ei kuitenkaan ole hyvien kuvien tae tai edellytys.

Nykyisillä älypuhelimella saa hyviä kuvia saa yllättävän hyviä kuvia, sillä valokuvauksessa on kyse luovuudesta ja siitä kuinka osaa katsoa kameran linssin läpi. Useimpien älypuhelimien kuvanlaatu kilpailee halvimpien pokkarikameroiden kanssa.

Älä säästele kuvissa

Kuvia kannattaa olla paljon. Niillä voi kertoa auton kunnosta paremmin kuin tekstillä. Kuvissa kannattaa olla yleiskuvat ainakin etuviistosta, takaviistosta, sivuilta ja ohjaamosta. Lisäksi on hyvä poimia  joitain mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita autossa mahdollisesti on.

Digimaailmassa kuvien määrää ei tarvitse rajoittaa kustannusmielessä, joten otoksista voi valita parhaat mahdolliset. Tämän vuoksi kuvakulmien kanssa kannattaa kokeille kuvausvaiheessa.

Ne pienet yksityiskohdat

Kun pienet yksityiskohdat on kunnossa, tulee kuvista tulee parempia. Autokuvauksessa on muutamia lainalaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon kuvia ottaessaan.

Vanteet kohti kameraa. Koska tässä ei olla kuvaamassa rengasmainosta, kannattaa vanteet kääntää kohti kameran linssiä. Vanteet ja auton linjat tulevat paremmin esille.

Ratti suorassa ohjaamokuvissa. Kuva on paremmin tasapainossa kun ratti on suorassa. Pieni kikka, joka tekee kuvissa ison eron.

Auton keula korkeammalle kuin perä. Etuviistosta kuvatessa kuviin tulee dynamiikkaa kun nostat keulan perää korkeammalle. Useimmiten keulan nostaminen korkeammalle kuin perä toimii hyvin, mutta joskus resepti on juuri päinvastainen. Tämä selviää vain kokeilemalla.

Kultainen leikkaus. Todellinen klassikko. Puhumme siis kolmanneksen säännöstä. Osassa kameroista on avustaja, joka auttaa sijoittamaan kohteen kultaisen leikkauksen mukaan. Kultaisen leikkauksen ideana on sijoittaa auto kolmannesviivan kohdalle sivu- ja korkeussuunnassa, ei siis suoraan keskelle. Silmä on mieltynyt kultaiseen leikkaukseen, joten sen mukaan otetut kuvat toimivat parhaiten.

Kuvien käsittely. Mikäli mahdollista, säädä tasapaino kohdilleen kuvankäsittelyohjelmalla. Verkossa on lukuisia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, jotka voit lada koneellesi tai puhelimeesi.

  • Nettiauton valokuvaopas – hyvillä kuvilla kärry kaupaksi
  • Nettiauton valokuvaopas – hyvillä kuvilla kärry kaupaksi
 

Luovuudella erotut joukosta

Persoonallisilla kuvilla erotut entisestään. Käytä kuvauspaikassa tai kuvissa luovuutta. Vie auto paikkaan, joka tuo sen parhaat puolet esiin. Uudehkon ja ulkoisesti virheettömään autoon saat sopivaa kontrastia viemällä sen rähjäisen hökkelin pihapiiriin. Toisaalta auton luonnetta voi korostaa sille ominaisen toiminnan esittäminen.

Joskus kuvia voi käsitellä rankastikin, kunhan ne sopivat tyyliin. Mustavalkokuvat luovat tunnelmaa, mutta eivät välttämättä anna parasta mahdollista kuvaa autosta. Kokeile rohkeasti erilaisia kuvia.

Jos taidot riittävät, ota ajokuvia

Mikäli taitoa riittää, kannattaa autosta ottaa kuvia ajossa. Tämä vaatii hieman perehtyneisyyttä valokuvaukseen, sillä vauhdissa olevan kohteen valokuvaaminen on hankalampaa kuin paikalla seisovan.

Tuomas Rajala

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information Safety instructions Nettiauto.com
on mobile
My vehicles

More tips

All tips »
Osaatko sähköautoilun aakkoset? Mercedes-Benz kokosi kattavan paketin perustiedoista
MAINOS

Osaatko sähköautoilun aakkoset? Mercedes-Benz kokosi kattavan paketin perustiedoista

Nämä kolme kriteeriä vaikuttavat oikean kaskon valintaan autollesi
MAINOS

Nämä kolme kriteeriä vaikuttavat oikean kaskon valintaan autollesi

Näillä vinkeillä pidennät renkaiden käyttöikää
MAINOS

Näillä vinkeillä pidennät renkaiden käyttöikää

Vältä virheet renkaanvaihdossa – muista nämä tärkeät asiat, jos autossasi on ilmajousitus

Vältä virheet renkaanvaihdossa – muista nämä tärkeät asiat, jos autossasi on ilmajousitus

Myy autosi nopeammin uuden Näyteikkunan avulla

Myy autosi nopeammin uuden Näyteikkunan avulla