Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Luettu 9 434   3

Autolla Lappiin! Vai autojunalla?

Suomen taikamaa Lappi odottaa. Kannattaako reissuun lähteä autolla vai autojunalla?

Reissu pohjoiseen on muutaman kuukauden päässä. Reissuun tarvittavien kamppeiden mittava lista on jo valmis, mutta pitkä ajomatka pelottaa. Evästä on syytä varata reilusti mukaan ja pysähdyksiä on oltava vähintään viisi kappaletta, luultavimmin enemmän. Se tarkoittaa, että matkaan menee etelästä lähdettäessä varovaisen arvion mukaan 14 tuntia. Huh!

Entä jos valitsisimme VR:n autojunan? Se säästäisi todella paljon energiaa ja yhden päivän lomasta. Autojuna kiitää taikamaahan yöllä, joten matka sujuisi kuin siivillä höyhensaarien pehmeässä syleilyssä. Juna olisi perillä aamupäivällä, joten ei olisi kiirettä ravintolavaunun aamupuurolle tai -sämpylälle kukonlaulun aikaan. Erittäin houkuttelevaa.

Menen pidempiä miettimättä osoitteeseen vr.fi ja ostan matkaliput sekä nukkumapaikat. Hintaa kertyy viideltä ihmiseltä useampi satanen, silti päätös tuntuu hyvältä. Erittäin hyvältä.

Autojunaan ja siitä pois

Autolla Lappiin! Vai autojunalla?
Viimeinen työpäivä on pulkassa ja loma on vihdoin käsillä. Kaarran autojuna-asemalle, kun kello on perjantai-iltana kahdeksan. VR:n henkilökunta opastaa lippujen tarkastuksen jälkeen ajamaan ajoluiskaa pitkin kaksikerroksisen vaunun ylempään kerrokseen. “Putkessa” on mukavasti tilaa joka suunnassa, vaikka olen liikkeellä Mazdan isokokoisella CX-5 -katumaasturilla.

Mukaan matkustusvaunuun kannattaa ottaa vain välttämättömät tarvikkeet, kuten puhelin, laturi, kirja, yöpuku ja hammasharja.

Katselemme hetken autovaunun täyttymistä. Jokainen paikka on mennyt kaupaksi. Kävelemme lyhyen matkan Pasilan autojuna-asemalta läheiselle matkustaja-asemalle, josta astumme kello 20.36 junaan.

Makuuvaunu ja varaamamme kaksi hyttiä löytyvät ja astumme sisään. Konduktööri avaa ystävällisesti makuuhyttiemme välissä olevan oven, jolloin voimme keskustella istuessamme omilla sängyillämme. Hytissä on kerrossänky, vesipiste, pieni kaappi, peili ja ikkuna.

Muutaman metrin päästä käytävältä löytyy toiletti ja suihkuhuone. Ennen nukkumaan menoa on syytä käydä katsastamassa ravintolavaunun tarjonta. Mukavampi nukkua kupu ravittuna.

  • Autolla Lappiin! Vai autojunalla?
  • Autolla Lappiin! Vai autojunalla?
 

Rento ja nopea matka

Sammutan valon tasan 23.20. Kuuntelen hetken junan tasaisen varmaa etenemistä ja näen unia junista, autoista, autojunista ja ravintolavaunun iloisista, mutta aavistuksen äänekkäistä vieraista. Herään säpsähtäen kello 8.37. Menee hetken ennen kuin tajuan, etten ole Viking Linen hytissä, vaan VR:n autojunan makuuhytissä matkalla Lappiin.

Aamupalan jälkeen palaamme hytteihin nauttimaan vielä hetken mukavista vuoteista sekä kehtomaisen mukavasti heijaavasta junakyydistä.

Olemme Kolarissa tasan kello 11.00 ja tuokion odottelun jälkeen ajan auton nokka edellä ulos autojunasta. Kätevää, sillä Helsingin päässä ajoin nokka edellä junaan. Pohdin hetken, miten VR:n henkilökunta käänsi vaunun. En todellakaan osaa sanoa, mutta epäilen, että taikatemppu tehtiin Helsingin päässä. Eipä sillä väliä, nyt on loma. Vain reilun tunnin mittainen ajomatka Kolarista Leviin on edessä ja taputan itseäni vielä kerran henkisesti olkapäälle hyvästä autojuna-päätöksestäni.

Antti Liinpää

VR:n tiedotteessa kerrotaan, että Kolariin ajetaan ruskavuoroja 24.8.-22.9.2018.

Lue myös VR:n Autojunamatkustuksen ABC

Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Nettiauto oli mukana selvittämässä mikä suomalaisia tulevaisuudessa liikuttaa

Nettiauto oli mukana selvittämässä mikä suomalaisia tulevaisuudessa liikuttaa

Mini Countryman Hybrid – Pistokkeen verran parempi

Mini Countryman Hybrid – Pistokkeen verran parempi

Vuoden Auto Suomessa 2019 Ford Focus - kehuttu ajettavuus testissä Auto 2018 -tapahtumassa
MAINOS

Vuoden Auto Suomessa 2019 Ford Focus - kehuttu ajettavuus testissä Auto 2018 -tapahtumassa

Auto 2018 ylitti odotukset: 27 000 vierailijaa ja yli 2 700 koeajoa

Auto 2018 ylitti odotukset: 27 000 vierailijaa ja yli 2 700 koeajoa

OmaNettiX-palvelu autoilijan avuksi

OmaNettiX-palvelu autoilijan avuksi