Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 48 262   0

Nissan Qashqai - Suuret saappaat täytettävänä

Nissan Qashqai - Suuret saappaat täytettävänä
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai
  • Nissan Qashqai

Vuonna 2013 Nissan Qashqain myyntimenestys jatkui hienona, vaikka ensimmäisen sukupolven elinkaari olikin loppusuoralla.

Ainoastaan VW-konsernin uudet Golfit ja Škoda Octaviat eri korimalleina nousivat edelle.

Tämä vuosi näyttää Nissanille hyvältä, sillä viimeiset nyky-Qashqait myydään tammikuussa ja uuden toimitukset alkavat helmikuun lopussa.

Suurin osa mallistosta on jo saanut hinnat, jotka asettuvat 22 691 ja 36 290 euron välille. Perustasoa edustaa 1,2-litrainen Visia-varustuksella. Kallein on 1,6-litrainen nelivetodiesel Tekna-varustuksella ja parilla lisävarustepaketilla.

Jo Visiassa on esimerkiksi vakionopeudensäädin, mäkipidätin, bluetooth-handsfree ja ilmastointi. Acenta tuo lisää muun muassa kaksialueisen automaatti-ilmastoinnin, sadetunnistimen, sähköisesti taittuvat ulkopeilit sekä mahdollisuuden ostaa lisävarusteena erityisesti ajoturvallisuusvarusteita, joita Visiaan ei saa rahallakaan.

Erityisen houkutteleva on Business 360 –varustetaso, joka on listahinnaltaan Teknaa hieman halvempi mutta sisältää vielä enemmän tavaraa.

Mukana on käytännössä koko lisävarustelista mukaan lukien led-ajovalot, katve-, kaista- ja vireysvahdit, liikennemerkkitunnistus, kaukovaloautomatiikka, navigaattori, automaattinen hätäjarrutus, pysäköintiautomaatti, lämmitetty tuulilasi, peruutuskamera, lasikatto ja nahka–alcantara-verhoilu. Visian ja Business 360:n hintaero on hieman yli 4 000 euroa.

Ulkonäöltään Qashqai eroaa edeltäjästään selvästi muttei liian rajusti. Modernia ilmettä tuovat veistosmaiset kylkipokkaukset, jotka heijastelevat valoa ja lisäävät olemukseen lihaksia. Keula on yhä korkea, mutta voimakkaampien muotojen ja lievien mittamuutosten ansiosta auto näyttää edeltäjäänsä sulavammalta ja jäntevämmältä.

Kolme moottoria

Nissan Qashqai kuva takaviistosta

Mallisto koostuu alkuvaiheessa kolmesta moottorista, sillä 1,6-litrainen DIG-T-bensiinimoottori liittyy mallistoon vasta kesällä.

Aiemmista tiedoista poiketen myös tämän moottorin yhteyteen saa nelivedon. Nelivetojen osuudeksi myynnistä sekä Euroopassa että Suomessa arvioidaan noin 15 prosenttia.

Koeajoimme kaikki kolme moottoria, ja jokainen on omalla tavallaan vakuuttava.

Renault-peräinen nelisylinterinen ja ahdettu 1,2-litrainen on pätevä perusmoottori, joka korvaa perinteisen vapaasti hengittävän 1,6-litraisen kunnialla. Vääntöä on 190 Nm eli lähes saman verran kuin vanhassa kaksilitraisessa.

Hieman tunnoton kaasu vaatii hetken totuttelun, mutta muutoin ajoon lähtö käy helposti. Vaihteisto toimii kevyesti, ja vaihdot onnistuvat nykimättä. Voima riittää sujuvaan ajoon, mutta muiden vastaavien downsize-moottoreiden tavoin se ikään kuin hämää olevansa kovinkin tarmokas. Todellisuudessa reserviä on hyvin rajallisesti, mikä on syytä ymmärtää kiihdytyskaistoilla ja ohitustilanteissa.

Dieseleistä pienempi eli 1,5-litrainen on perusteiltaan vanha tuttu, mutta se on edennyt jo kuudenteen sukupolveensa ja Euro 6 –päästötasovalmiuteen. Esimerkiksi turbo on uusi. Vääntöä on 20 Nm edeltäjää enemmän, ja mukana on sammutusautomatiikka kuten muissakin Qashqain moottoreissa.

Ajaminen on vieläkin helpompaa kuin pienellä bensiinimoottorilla, ja pikkudiesel tuntuu erityisen järkevältä valinnalta. Osa houkutusta on virallinen CO2-päästö 99 g/km.

Myös 1,5 dCi:n huipputehon rajallisuus tulee vastaan ennen pitkää, mutta häiritsee lähinnä raivokasta ajotyyliä suosivia.

  • Nissan Qashqai kuva takakontista
  • Nissan Qashqai kuva logotekstistä
 

Xtronic

Yksi kiinnostavimmista uutuuksista on Xtronic-automaattivaihteisto. Se on tekniseltä toteutukseltaan variaattori, eli välitys muuttuu portaattomasti kahden tehollista halkaisijaansa muuttavan kiilahihnapyörän avulla, joiden välissä lamellihihna välittää voimaa työntämällä.

Lähtöjä auttaa ja nykimisiä suodattaa momentinmuunnin, joka lukittuu viimeistään 28 km/h nopeudessa.

Nissan välttää CVT-nimitystä, sillä lyhenteeseen liittyy myös negatiivisia ja kuminauhamaisia mielikuvia. Muistissa on, miten polttomoottori huutaa täyskiihdytyksessä tasaisen korkeilla kierroksilla ilman aistiyhteyttä auton kiihtymiseen. Teknisesti asia on selkeä, mutta kovin luontevalta se ei kuulosta.

Xtronicin saa pienemmän bensiinimoottorin ja isomman dieselin yhteyteen. Näistä oli koeajettavissa valitettavasti vain jälkimmäinen.

Sen avulla kuitenkin vahvistui käsitys siitä, että Nissan on onnistunut ohjelmoinnissa. Suurimman osan aikaa vaihteistoon ei tule kiinnittäneeksi huomiota, mikä on jo paljon sanottu CVT:stä.

Rauhallisessa ajossa välitys muuttuu huomaamattomasti. Voimakkaammassa kiihdytyksessä välitys vaihtuu portaittain, mikä tuntuu ja kuulostaa älykkäältä. Tasamaalla kaasua nostettaessa moottorijarrutus on mieto mutta alamäessä sopivan vahva.

Vaihteenvalitsimen siirto sivulle kytkee urheilullisemman vaihto-ohjelman ja mahdollisuuden seitsemän esivalitun välityksen käsinvaihtoihin. Läppävaihteet ohjauspyörään ovat tulossa myöhemmin, koska insinööritkään eivät kuulemma arvanneet, miten pätevä vaihteistosta tulisi.

Moottorina 1,6 dCi on ponteva ja notkea ja sisältää 320 newtonmetrin myötä voimareserviäkin. Vastapainona on hieman kovempi melutaso kuin 1,5 dCi:ssä.

Xtronicin sovittaminen bensiinimoottoriin on haastavampaa kuin isompivääntöiseen dieseliin, ja myöhempi Suomessa tehtävä koeajo kertoo aikanaan virityksen onnistumisen.

Myöskään noin sata kiloa painavampi nelivetoversio ei vielä ollut ajettavissa, mutta pitävissä olosuhteissa se ei oletettavasti juuri poikkea etuvetoisista. Nelivedon saa ainoastaan käsivaihteisena, mutta teknisiä esteitä Xtronicin ja nelivedon yhdistämiseen ei pitäisi olla.

Vielä hienosäätöä

Ajamisen laadulle olennaista on ohjaustunto ja suuntavakaus. Qashqaissa nämä asiat vaikuttavat olevan hyvällä tolalla, vaikkei ohjaus ihan vielä kelpaakaan tunnokkuuden ja herkkätoimisuuden malliesimerkiksi.

Dieselit tuntuvat paremmilta, sillä bensiinimallin ohjaustunto jää hieman ohueksi. Sen kuitenkin luvataan vielä saavan hienosäätöä ennen sarjatuotantoa. Sähkötehostuksen voimakkuutta voi vaihtaa mittariston asetusvalikon kautta.

Jousitus tuntuu laadukkaalta, ja erilaiset epätasaisuudet hoituvat asiallisesti ja ilman hälyääniä. Rengasmelusta kannattaa arvioita antaa vasta kotimaassa, mutta ainakin ensivaikutelma myös sen suhteen on hyvä.

Toisen sukupolven Nissan Qashqai sisältää hyvät eväät menestyksen jatkamiseen. Vähäpäästöinen moottorivalikoima, hyvä automaattivaihteisto, monipuolinen varustus ja kiinnostavat hinnat tekevät kilpailijoiden elämän jälleen hieman hankalammaksi. Tällä kertaa menestys ei kuitenkaan tulisi aivan yhtä suurena yllätyksenä kuin alkuperäisen Qashqain tapauksessa.

Velimatti Honkanen

Lue lisää aiheesta: Kohta täällä: Nissan Qashqai

Tilaa Tekniikan Maailma

Tekniset tiedot

Moottori:4-sylinterinen, 1197 cm3 bensiinimoottori
Teho:115 hv (85 kW) / 4500 rpm
Vääntö:190 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:10,9 s.
Huippunopeus:185 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.):5,6 l
CO2 päästöt:129 g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.):4377mm / 1806mm / 1590mm
Paino:1393 kg
Hinta alkaen:22 691€

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Nissan Qashqai

     
4.0
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Nissan Qashqai -autot

test
Nissan Qashqai1.3, '21, 10 km
28 790 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, 500 km
28 590 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, Ajamaton
32 990 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, Ajamaton
31 210 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, Ajamaton
31 210 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, Ajamaton
31 210 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, Ajamaton
31 210 € (sis. ALV)
test
Nissan Qashqai1.3, '21, Ajamaton
33 075 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Nissan koeajoja

Kaikki koeajot »
Nissan Qashqai - uudella moottorilla vahvana kovenevaan kilpailuun

Nissan Qashqai - uudella moottorilla vahvana kovenevaan kilpailuun

Nissan Juke - kaikella tavalla parempi kuin edeltäjänsä

Nissan Juke - kaikella tavalla parempi kuin edeltäjänsä

Nissan Micra - tyylikäs perusvarma pikkuauto

Nissan Micra - tyylikäs perusvarma pikkuauto

Nissan e-NV200 - Autoilun arvot määrittyvät uudelleen

Nissan e-NV200 - Autoilun arvot määrittyvät uudelleen

Nissan Navara Off-roader AT32 on kova rauta

Nissan Navara Off-roader AT32 on kova rauta