Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas

Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308
 • Peugeot 308

Paugeot 308 GTI on todellinen ”Hot hatch”. Julman tehokas moottori ja syntisen hauska ajettavuus nostavat GTI:n takaisin entisten aikojen loistoon.

Peugeotin maine nopeiden pikkuautojen valmistajana rakennettiin jo varhaisella 1980-luvulla. 205 GTI, 309 GTI ja 306 S16 loivat maineelle vankan pohjan, ja ne muistetaan hyvin vielä tänäkin päivänä. 405 Mi16 teki selvää jälkeä isommassa perheautoluokassa ja pönkitti näin osaltaan merkin sporttista kaikua. Myös 205 T16:n rallimenestys legendaarisessa B-ryhmässä oli omiaan siivittämään Peugeotia ennen näkemättömään suosioon.

Sittemmin Peugeotilta on putkahdellut vuosien varrella markkinoille paljonkin sporttisia ja jopa GTI-merkeillä varustettuja malleja, mutta esi-isiensä kaltaista hypeä nämä eivät ole saavuttaneet. Viime vuonna markkinoillemme saatiin 308 GT-malli, ikään kuin lupauksena tulevasta. GT:n moottori tuottaa 205 hevosvoimaa ja se on saatavilla pelkästään farmarimallina.

Tämän päivän autoissa reilun 200 hevosvoiman teho ei enää aiheuta sen isompia väristyksiä, puhumattakaan ensimmäisten GTI:n 130-170 hepan tehoista. Aikanaan nuo teholukemat kuitenkin oikeuttivat muitta mutkitta pääsyn tähän palvottuun sportti-luokkaan ja kun tuolloin autot olivat merkittävästi nykyistä kevyempiä, riitti kulkuakin ainakin kotitarpeiksi asti.

Tehon tenhoa

Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas

Vihdoin tänä vuonna uusi 308 GTI saatiin maahamme ja selvästikään odotukset eivät ole olleet turhia. Peugeot 308 GTI iskee pöytään erittäin kilpailukykyiset lukemat: 270 hevosvoiman teho ja reilun 1200 kilon omapaino takaavat melko muikean teho/painosuhteen, kun yhden hevosvoiman kannettavaksi tulee vain 4,46 kiloa. Korimalli on hatchback, vaihteisto on kuusilovinen ja aina manuaalinen. Joillakin markkinoilla vaihtoehtona on myös 250-heppainen versio, mutta tänne pohjolaan tuodaan vain tehokkaampaa. Ja hyvä niin.

Vääntöä moottori tuottaa jämerät 330 Nm ja se on tarjolla 1900-5500 rpm:n välillä. Vaikuttavinta tekniikassa on kuitenkin se, että massiiviset lukemat on loihdittu vain 1,6 litraisesta pannusta. Litrateho on näin ollen lähes 170 hevosvoimaa, mikä on jo hyvin kilpa-automainen arvo. Tosin myöhemmin tänä vuonna tarjolle tulee kilpakäyttöön jalostettu 308 Racing Cup-malli, jossa samasta koneesta revitään irti 308 hevosvoimaa.

Moottorissa käytetään luonnollisesti miltei kaikkia olemassa olevia konsteja suuren tehon ja jouhevan käytöksen yhdistämiseksi. Puristussuhde on turbomoottoriksi melko korkea 9,2:1, ja säätyvät nokka-akselit sekä muuttuva venttiilin nousu ovat näin kireässä moottorissa selviö. Twin-scroll-kaksoiskanava ahtimen ideana on tasata eri sylintereiden pakokaasusyklejä ja näin saada ahtotapahtuma mahdollisimman optimaaliseksi. Ahtopaine on maksimissaan 1,5 baria. Suuresta tehosta huolimatta GTI:n keskikulutukseksi luvataan vain 6 litraa sataselle. Käytännön ajossa kulutus asettui reiluun 7 litraan.

Vain etuvetoisena manuaalina

Moottorin kaikkea potentiaalia ei siis ole katumallissa täysin ulosmitattu, mutta nykyiselläänkin koneteho riittää 308:n kokoiseen autoon paremmin kuin hyvin. Kuusivaihteinen laatikko siirtää moottorin kehittämän selkäsaunan ainoastaan eturenkaille, eikä nelivetoa autoon ole saatavilla. Nykytekniikan turvin voima saadaan kuitenkin hämmentävän tehokkaasti siirrettyä tienpintaan vain kahden pyörän kautta, ainakin kuivalla kelillä. Voimansiirrosta löytyy Torsen-tyyppinen tasauspyörästön lukko, joka lukittuu maksimissaan 35 prosenttisesti kaarreajossa ja rivakammissa kiihdytyksissä.

Ulkonäöllään GTI ei ainakaan liikaa voimavarojaan mainosta. Olemus on tyylikäs ja sporttinen, mutta kuitenkin hillitty. Kaksi pakoputkenpäätä ja pienet GTI-logot kertovat jotain asiasta kiinnostuneille, mutta muuten Peugeot on melkoinen ”sleeper”. Auton kahtia jakava kaksivärimaalaus ja 19” vanteet sopivat kokonaisuuteen hienosti, mutta eivät kerro GTI:n menohaluista liikaa. Sisätiloissakaan ei ole juurikaan hulluteltu, vaan mustapunainen nahkasisustus alumiinisin höystein on lähinnä sporttisen tyylikäs.

Penkeistä löytyy toppausta ja tukea mukavasti, mutta mistään äärimmäisistä kuppipenkeistä ei voi puhua. Lisätoimintona tuhdoista löytyy hierontatoiminto, joka toteutetaan ilmalla täyttyviä tukia pullistelemalla. Hyvin pienikokoinen ratti on käteen hyvän tuntuinen, mutta jää tuttuun 308:n tapaan erittäin alas. Mittaristoa katsellaan ratin yli, eikä läpi niin kuin normaalisti. Systeemi tuntuu aluksi oudolta mutta ajan kanssa siihen tottuu. Ajoasento on erittäin hyvä ja sopii niin dynaamiseen kuin rauhalliseenkin ajoon.

Pelkistetty ohjaamo

Kojetaulu on hyvin pelkistetty ja saman kaltainen kuin GT-mallissakin. Erillisiä nappeja siitä löytyy vain muutamia. Miltei kaikki tarvittava on kerätty ison kosketusnäytön yhteyteen ja visuaalisesti toteutus on näyttävä. Käytön kannalta helpompi ratkaisu olisi kuitenkin erilliset napit ja kytkimet. Näin käyttö onnistuisi paremmin pelkällä käsikopelollakin, eikä katsetta tarvitsisi aina siirtää tiestä. Sisätiloja GTI tarjoaa saman verran kuin vakiomallikin, eli pieni perhe mahtuu kyytiin kohtuu hyvin.

Moottorin käynnistys ei sekään kerro juuri mitään auton potentiaalista. Hieman normaalia matalampi murina täyttää tienoon mutta siinä se. Viileänä aamuna liikkeelle lähtiessä huomaa tasauspyörästön lukon toiminnan pienenä ylimääräisenä äänenä ja hangoitteluna, mutta systeemin lämmettyä se on huomaamaton. GTI:n ajamista leimaa samanlainen herkkyys kuin sisarmalli GT:täkin.

Niin ohjaus kuin jarrutkin tarvitsevat vain hivenen voimaa toimiakseen, ja kevyenpuoleinen ensijarrutus saa niin kuskin, kuin matkustajankin nenän miltei tuulilasiin kiinni. Ohjaus on nopea ja oikeanlaisen tuntuman saamiseen kuluu pikku hetki. Totuttelun jälkeen homma toimii erinomaisesti ja ajaminen on lähinnä vaivattoman tuntuista.

Voimaa on, ääntä ei

Ensimmäisen kerran kaasua reilummin painaessa, alkaa pelin henki pikkuhiljaa valkenemaan myös kanssamatkustajille. Kiihtyvyys on raivokasta ja kone kiertää rajoittajan tuntumaan salamannopeasti. Pykäliä saa heittää isommalle tiiviiseen tahtiin ja hetken päästä huolimaton kuski saakin heittää ajokorttinsa suoraan ulos ikkunasta. Nopeus kasvaa aivan huomaamatta järjettömän kovaksi, varsinkin kun moottorimelu on melko maltillinen.

GTI:stä löytyy kaksi erilaista ajomoodia. Normaalin ajotilan lisäksi, keskikonsolin Sport-napin takaa löytyy Dynamic-moodi, joka kiristää kaasunvastetta ja tuo ohjaamoon hieman lisää ääntä, tosin vain kaiuttimien kautta. Lisäksi mittaristo muuttuu punaiseksi ja sen keskelle ilmestyy tehoa, ahtopainetta ja vääntöä kuvaavat palkit. Ääntä saisi tosiaan olla enemmänkin, jotta tunnelma olisi täydellinen. Ikkuna auki ajellessa onneksi turbon suhahtelut ja pieni pakoputken röpötyskin kantautuu kuskin korviin, mutta kaikkiaan GTI on varsin hiljainen auto.

Dynamicillä ajaessa moottori vastaa kaasuun välittömästi ja voimalla. Meno herhiläismäistä hyökkäilyä ja saa ainakin kuljettajan onnensa kukkuloille. Ajomatkan ei soisi koskaan loppuvan. Normaali-asetuksella kaasunvaste on huomattavasti pehmeämpää, vaikka huipputeho on molemmissa moodeissa sama. Täyskaasu lähdöissä ohjaus vetelee hieman tasauspyörästön lukosta huolimatta, mutta tehoihin nähden kuitenkin maltillisesti.

 • Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas
 • Peugeot 308 GTI – Leijonakuningas
 

Kiihtyy, kulkee ja pysähtyy

Mutkatiellä tasauspyörästön lukon toiminnan havaitsee parhaiten, kun painaa kaasua reilusti lisää keskellä kurvia. Systeemi hillitsee sutimaan pyrkivää pyörää ja voima ohjautuu ulkokurvin puoleiselle renkaalle. Käytännössä GTI sukeltaa tällöin syvemmälle mutkaan, eikä pyri puskemaan ulos niin vahvasti kuin etuveto normaalisti tekisi. Satasen kiihtyvyydeksi GTI:lle luvataan tasan 6 sekuntia, mutta muiden tehokkaiden etuvetojen tapaan sen paras kiihtyvyys alkaakin vasta lähempänä tuota satasen nopeutta, kun sutiminen pikkuhiljaa vähenee.

Dynamic-asetuksella ajonvakautus on pykälää sallivampi ja se on myös mahdollista kytkeä kokonaan pois. GTI:n alusta on erittäin toimiva sekoitus jämäkkyyttä ja mukavuutta. Kori ei kovassakaan ajossa pahemmin kallistele, mutta silti mukavuutta löytyy normaalissa ajossa riittävästi. 380 milliset Alconin etujarrut ovat erittäin tehokkaat ja tunnokkaat, vaikka täysjarrutuksia olisi useita peräkkäin.

GTI:n ajaminen on äärimmäisen helppoa ja hauskaa, oli vauhtia sitten vähän, tai vähän enemmän. Pösön ominaisuuksien ulosmittaamiseen tarvitaan moottorirata sekä osaava kuski, katuolosuhteissa rajat eivät hevillä tule vastaan. Peugeot 308 GTI:stä on vaikea keksiä pahaa sanottavaa.

Jos turhan hiljaisia pakoääniä ei lasketa, GTI:n suurimmaksi ”ongelmaksi” muodostunee täkäläiset keliolosuhteet. Lumisen liukkaalla kelillä Pösön upeista ominaisuuksista ei saa kuin kalpean aavistuksen ja liikennevaloista se naapurin Reiskan neliveto-Hiacekin irtoaa livakammin. Vaan kevään korvalla se aurinko sitten paistaakin GTI-kuskille taas astetta kirkkaampana.

Sami Puskala

Kehuja: moottori, vaihteisto, ajettavuus, mukavuus

Parantamisen varaa: hieman vaisut äänimaailma, nelivedon puute

Peugeot 308 GTI:

Moottori:Nelisylinterinen, 1598 cm3 bensiinimoottori
Teho:270 hv (200kW) / 6000 rpm
Vääntö:330 Nm / 1900-5500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:6,0 s.
Huiput:250 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Etuveto
Kulutus (yhd.):6.0 l / 100km
CO2 päästöt: 139g/km
Mitat (pit/lev/kork):4253mm/1804mm/1446mm
Tavaratila:470 l
Paino:1205 kg
Hinta:41 935€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Peugeot 308

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Peugeot 308 -autot

test
Peugeot 3081.2, '22, 1 tkm
27 500 € (sis. ALV)
test
Peugeot 3081.2, '22, 1 tkm
34 200 €
test
Peugeot 3081.2, '22, 1 tkm
33 900 €
test
Peugeot 3081.2, '22, 1 tkm
28 900 €
test
Peugeot 3081.6, '22, 6 tkm
39 880 €
test
Peugeot 3081.2, '22, 1 tkm
36 340 €
test
Peugeot 3081.6, '22, 2 tkm
41 900 €
test
Peugeot 3081.2, '22
31 900 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Peugeot koeajoja

Kaikki koeajot »
Peugeot 308 GTI – Lievästi päivittynyt kissapeto

Peugeot 308 GTI – Lievästi päivittynyt kissapeto

Peugeot 308 GT – Leijonan veri velvoittaa

Peugeot 308 GT – Leijonan veri velvoittaa

Peugeot 308 – Kovan luokan haastaja

Peugeot 308 – Kovan luokan haastaja

Peugeot 3008 Hybrid4 – Miss SUV

Peugeot 3008 Hybrid4 – Miss SUV

Peugeot e-2008 – Kisun tassuja palelee

Peugeot e-2008 – Kisun tassuja palelee