Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 24 299   0

Range Rover Hybrid ja Range Rover Sport SDV8 – autovoimalat

Range Rover Hybrid ja Range Rover Sport SDV8 – autovoimalat
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport

Land Rover pienentää huippumalliensa päästöjä hybriditekniikalla. Samat voimat vain hieman isommalla kulutuksella tarjoilee V8-diesel.

Seitsemänsataa newtonmetriä on miellyttävä määrä voimaa. Niiden avulla melkein 2,5 tonnia painava maastoauto liikkuu vaivattomasti ja tyylikkäästi.

Range Roverissa tämän vääntöannoksen voi hankkia kahdessa eri muodossa. ”Isoon” Rangeen 4,4-litrainen V8-diesel tuotiin jo vuosi sitten auton ensiesittelyn yhteydessä. Sport-koriin sen on voinut tilata syyskuusta alkaen.

Toinen ja modernimmalta kuulostava tapa on hybridivoimalinja. Siinä kolmilitraisen V6-dieselin apuna on 35 kilowatin sähkömoottori ja 1,7 kilowattitunnin energiamäärän varastoiva litium-ioniakku.

Molemmat korimallit on suunniteltu rinta rinnan, ja jo alusta alkaen niiden alumiinirakenteeseen suunniteltiin sija hybriditekniikalle.

Sähkötekniikkaa

Range Rover Sport SDV8 kuva takaviistosta

Noin 15 senttimetrin pituinen sähkömoottori on sijoitettu moottorin ja kaikissa Rangeissa käytettävän kahdeksanvaihteisen ZF-automaattivaihteiston väliin. Sen molemmin puolin on kytkimet, jotka mahdollistavat ajamisen pelkällä sähköllä, pelkällä dieselillä tai niiden yhdistelmällä.

Yhteisteho ja vääntömomentti ovat aivan samat kuin V8-dieselissä.

Akku ja sen ohjauselektroniikka on sijoitettu oikean etulattian alle booriteräksestä valmistettuun vahvaan ja vesitiiviiseen koteloon.

Komponentit ovat periaatteessa kenen tahansa hankittavissa, mutta olennainen osa toteutusta on järjestelmän ohjauselektroniikka, joka on kokonaan Land Roverin omaa työtä.

Koska hybridimalleissakaan ei ole haluttu tinkiä maasto-ominaisuuksista kuten 90 sentin kahlaussyvyydestä piiruakaan, on sähkötekniikan suunnittelu vaatinut hieman normaaliakin enemmän ajatustyötä.

Range Rover ei toki ole ensimmäinen hybridivoimalinjalla varustettu luksusmaasturi, mutta kylläkin ensimmäinen diesel.

Perusteena on se, että siitä haluttiin selkeästi taloudellisin Range Rover. Jos sähkömoottori olisi yhdistetty bensiinimoottoriin, V6-diesel olisi peitonnut sen kulutuslukemat.

Nyt virallinen keskikulutus on 6,4 l/100 km ja hiilidioksidipäästö 169 g/km. Ne ovat tämän kokoluokan autolle asiallisia arvoja. Rankan maastolenkin sisältäneellä koeajolla ajotietokone kertoi kulutukseksi 8,3 l/100 km.

Pelkästään sähkön voimin voi ajaa korkeintaan mailin verran (1,6 km) ja enintään 30 mph (48 km/h) nopeudella. Kovin syvälle päästöttömiksi luokiteltuihin kaupunkikeskuksiin Rangella ei siis ole asiaa. 

  • Range Rover Hybrid kuva etuviistosta
  • Range Rover Hybrid kuva takaviistosta
 

Maastovälitys kytkettynä polttomoottori pysyy aina käynnissä ja sähkömoottori avustaa tarvittaessa.

Normaalissa ajotilassa auto lähtee yleensä liikkeelle sähköllä, mutta diesel käynnistyy melko nopeasti. Sen käynnistymisen huomaa, mutta tämän siistimmin isoa dieseliä ei pystyne herättämään. 

Sammumista sen sijaan ei havaitse  lainkaan, vaikka moottori pysähtyy käytännössä aina, kun kuljettaja nostaa kaasun.

Ongelma on lähinnä se, että täydellisen silkinpehmeästi toimivaan autoon hybridivoimalinjan sovittaminen on haastavaa. Sama on havaittu Mercedeksen S-sarjan hybrideissä, joissa esiintyy ajoittain pientä nykimistä.

Rangessa sitä on vähemmän, sillä automaattivaihteisto toimii Mersua paremmin. Auto on lisäksi niin hiljainen, että tuulensuhinan ohella myös ilmastoinnin puhaltimen ääni tuntuu liian voimakkaalta

Veipä reitti moottoritielle, maastoon tai vuoristoon, voimasta ei tule pulaa. Ajettavuus ei poikkea muista moottoriversioista, vaan ison auton kuljettaminen on erittäin kevyttä, helppoa ja ylvästä.

Mutaiseen metsään tehdyn maastoradan avulla Land Rover halusi todistaa hybridin kyvyt maastossa, ja myös onnistui siinä.

Sport SDV8

V8-dieselillä varustettu Range Rover Sport on äärimmäisen korkeatasoinen auto. Jo V6-dieselillä suorituskyky on erinomainen, ja hybridivoimalinjalla päästään samoihin arvoihin kuin V8-dieselillä, mutta pienemmällä kulutuksella. Silti iso diesel on hengeltään ehkä sopivin moottori Sport-koriin.

Nykimisestä ei ole tietoakaan, vaan käytettävissä on pehmeää mutta loputtoman oloista voimaa. Moottorin ääni on tietoisen jykevä mutta silti sopivan hillitty.

Ohjaustunto on sopivasti jäntevämpi kuin isossa Rangessa, mikä tekee mutka-ajostakin luontevaa. Käytös on hienoa, mutta 2,5 tonnin massa toki tuntuu kaarteissa, suorituskyvyssä ei niinkään.

Ääriolosuhteiden kykyjä todisteltiin sisällyttämällä koeajoreittiin Schönwaldin hiihtoseuran K83-hyppyrimäen alastulorinne. Sportin alamäkihidastin hoiti tämänkin harvemmin vastaan tulevan ajotehtävän kiitettävästi.


MYÖS uusien Range-versioiden osalta liikutaan vakavaraisessa hintaluokassa. Vaikka CO2-päästöperusteinen verotuksemme hieman helpottaa asiaa, ison Rangen hybridi maksaa lähes 184 000 euroa eli asettuu V6- ja V8-dieselin väliin. Vielä paremmin varustettu Autobiography versio on noin 8 000 euroa kalliimpi. Range Rover Sport Hybridin hinta ei vielä ole tiedossa, mutta SDV8 maksaa runsaat 141 000 euroa.

Velimatti Honkanen TM 1/14

Lisää aiheesta:

TM koeajo: Range Rover Sport 3.0 SDV6 Autobiography (video ja 360-kuva sisätiloista)

Ajettua: Range Rover Sport (video ja kuvagalleria)

Tilaa Tekniikan Maailma

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Tekniset tiedot:

Moottori:V6. diesel, turbo; sähkömoottori 2993 cm3 / V8, diesel, turbo 4367 cm3
Teho polttomoottori:292hv (215kW) / 4000 rpm
Teho sähkömoottori:35 kW
Vääntö polttomoottori:600 Nm / 2000 rpm
Vääntö sähkömoottori:170 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:6,7 - 6,9s
Huippunopeus:210 - 218 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:8-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):6,4 - 8,7 l/100 km
CO2 päästöt:169 - 229 g/km
Mitat:4999mm / 1983mm / 1835mm
Paino:2447kg - 2473kg
Hinta alkaen:141 423€

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Land Rover Range Rover Sport

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Land Rover Range Rover Sport -autot

test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '21, Ajamaton
119 237 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '21, 9 tkm
114 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 47 tkm
98 890 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 37 tkm
104 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 3 tkm
105 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 37 tkm
104 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 7 tkm
104 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 9 tkm
109 800 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Land Rover koeajoja

Kaikki koeajot »
Range Rover Sport: Jokapaikan kulkija

Range Rover Sport: Jokapaikan kulkija

Range Rover Sport: Eliitin suosima mukavuus-simulaattori

Range Rover Sport: Eliitin suosima mukavuus-simulaattori

Range Rover Evoque - Voimakas ja tyylitajuinen, eksklusiivisuutta henkivä SUV

Range Rover Evoque - Voimakas ja tyylitajuinen, eksklusiivisuutta henkivä SUV

Range Rover Velar – Katumaasturi suoraan catwalkille

Range Rover Velar – Katumaasturi suoraan catwalkille

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä