Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 21 292

Range Rover Sport: Jokapaikan kulkija

Range Rover Sport: Jokapaikan kulkija
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport
  • Land Rover Range Rover Sport

Range Rover -malliston viimeistelee täysin uudistunut Sport, joka on kyvykkäin koskaan valmistettu Land Rover.

Auton suunnittelussa on keskitytty erityisesti maantieominaisuuksiin, mutta perintötekijöidensä ansiosta sen voi edelleen kääntää valtatieltä suoraan metsäuralle.

Ensimmäisen sukupolven Range Rover Sport perustui Land Rover Discoveryyn. Uusi Sport on kehitetty rinnan viime vuonna uudistuneen ison Rangen kanssa, mikä tuntuu ja näkyy, sillä osista 75 prosenttia on yhteisiä.

Ilmeen lisäksi ulkomitat ovat toki isoa Rangea sirommat (auto on 149 mm lyhyempi ja 55 mm matalampi), mutta edelliseen Sportiin verrattuna pituutta on tullut 62 millimetriä lisää.

Kokonaispituus 4,85 metriä on kuitenkin vähemmän kuin monien edustusluokan sedaneiden, joten niihin verrattuna Range on ketterä pyöritellä.

Eniten muuttunut mitta on akseliväli, joka on aiempaa 178 millimetriä pidempi. Yhdessä 55 millimetriä kasvaneen leveyden kanssa se on kasvattanut sisätiloja.

Tuotannon päästyä vauhtiin Sportiin saa sähkötoimisen kolmannen istuinrivin, jonka kaksi lisäpaikkaa on tarkoitettu lapsille tai korkeintaan väliaikaiseen käyttöön. Lisäistuimet on toteutettu niin, että niillä varustettuna tavaratila on samankokoinen viisipaikkaisen kanssa.

Muovinen takaluukku on isosta Rangesta poiketen edelleen yksiosainen, mutta takalasin pyyhin on aitoon Range-tyyliin piilossa spoilerilipan alla.

Tuulilasi on aikaisempaa kaltevampi, ja vaikka ajoasento on entistä henkilöautomaisempi, istutaan Sportissa kilpailijoita korkeammalla.

Kaksi nelivetoa

Range Rover Sport kuva ohjaamosta

Jatkuvan nelivedon keskitasauspyörästönä on V8:aa lukuun ottamatta vakiona Torsen, jonka voimanjako elää perustilan takapainoisesta 42/58-suhteesta niin, että voimasta välittyy tarpeen mukaan suurimmillaan 62 prosenttia eteen ja 78 taakse.

Keskitasauspyörästö on 18 kiloa kevyempi kuin V8:ssa vakiona oleva jakovaihteisto, jossa puolestaan on alennusvaihde (2,93:1) ja elektronisesti säätyvä monilevytyyppinen keskitasauspyörästön lukko.

Vaihteistona on aina kahdeksanvaihteinen ZF-automaatti, joka on varustettu myös käsivalintamahdollisuudella.

Tehokkaimmissa malleissa on elektronisesti ohjattu aktiivinen takatasauspyörästön lukitus, joka jakaa momenttia kaarrekiihdytyksessä ulommalle takapyörälle, mikä vähentää aliohjautumista.

Tuttuja moottoreita

Aikaisempaa taloudellisemmat ja suorituskykyisemmät moottorit ovat tuttuja isosta Rangesta ja Jaguareista.

Hinnaston edullisemmassa päässä on kaksi 3,0-litraista dieselillä, joista miedommassa SDV6:ssa tehoa on 190 kW ja tehokkaammassa TDV6:ssa 215 kW. Kumpikin vääntää riittävät 600 Nm, mutta miedomman moottorin yhteyteen ei saa esimerkiksi alennusvaihteistoa eikä aktiivista jousitusta. 

Bensiinimoottorit ovat kompressoriahdettuja. 3,0-litrainen V6 on Range Sportissa teholtaan 250-kilowattinen ja vääntää 450 Nm. Suorituskyvyltään ja taloudellisuudeltaan tämä versio on nykyistä vapaastihengittävää V8:aa parempi.

Moottorisarjan huipulla on 5,0-litrainen V8, jonka 375 kW ja 625 Nm kiihdyttävät omamassaltaan 2,3 tonnia painavan Sportin sadan kilometrin tuntinopeuteen 5,3 sekunnissa, ja huippunopeutta kertyy maastoautolle huimat 250 km/h.

Nopeuden hidastamiseen tarvitaankin kuusimäntäiset etujarrusatulat ja jäähdytetyt jarrulevyt. Edessä levyjen halkaisija on 380 mm ja takana 365 mm. Miedomman dieselin ja V6-bensiinimoottorin yhteydessä levyjen halkaisijaksi riittää joka kulmalla 350 mm.

Ensi vuoden puolella on tulossa myös 4,4-litrainen V8-diesel (250 kW/700 Nm) sekä dieselhybridi, jonka CO2-päästöarvoksi luvataan 169 g/km. Esittelytilaisuudessa vilahti myös aikomus varustaa Sport nelisylinterisellä moottorilla.

Vaununjohtajana

Range Rover Sport on käynyt läpi Land Roverin kehitysohjelman, jossa ajetaan äärimmäisissä olosuhteissa ja tilanteissa. Ohjelmaan kuului maastokokeiden ja rallipikataipaleiden lisäksi myös 5 000 mailia eli 8045 kilometriä ajoa kaasu pohjassa Saksan Nürburgringillä.

Ohjauspyörän takana edellä kerrottua ei epäile hetkeäkään. 

Sähköisesti tehostettu hammastanko-ohjaus on säädetty urheilulliseen ajoon, ja auto vastaa ohjausliikkeisiin tunnokkaasti ja juuri niin kuin pitääkin. Toisaalta isoilla 21-tuumaisilla pyörillä ohjaus viestii myös tien kaltevuuden.

Dynamic mode säätää aktiivisen iskunvaimennuksen entistä napakammaksi, ja aktiivinen kallistuksenvaimennus pitää korin huomattavan suorassa tiukemmissakin kaarteissa.

Ohjelma vaikuttaa myös vaihteiston, ohjauksen ja kaasupolkimen toimintaan.

Vaihteisto vastaa herkästi kaasupolkimen liikkeisiin, ja väännöstä voi nauttia valitsemalla vaihteiston käsiohjelman. Maantieajon kruunaavat V8:n imu- ja pakoäänet, jotka on viritetty moottorin luonteen mukaisiksi.

Istuimet ovat todella hyvät ja ajoasento luonteva, mutta maastossa selkänojaa tuli säädettyä pystympään, koska konepellin etureuna katoaa näkökentästä.

Terrain Response 2:n edelleen kehitetyt viisi eri maasto-ohjelmaa toimivat jo AUTO-asennossa hyvin.

Joustovarat ovat pitkät, ja maavara maastoasennossa on kasvanut viisi senttimetriä, mikä kompensoi pidentynyttä akseliväliä. Korotettuja ajokorkeuksia on nyt kaksi, ja niillä voi ajaa myös maantienopeuksia. Maastoajossa kallistuksenvaimennuksesta on vain haittaa, joten se irrotetaan sähköisesti jousituksesta.

Kaikesta huolimatta maastossa ilmajousitus on piukea ja ulosjoustot ääntelivät isoimmissa kuopissa.

Kahluusyvyys on kasvanut 85 senttimetriin, koska vesi eksytetään imuilmasta konepellin sokkeloihin. Lisävarusteena ovipeileihin saa veden korkeutta tarkkailevat anturit. Ajosyvyys näkyy monitorissa, ja äänimerkki varoittaa kriittisen rajan lähestymisestä.

Sportin ennakkomyynti on alkanut rivakasti, ja autot saapuvat Suomeen syyskuussa.

Varustetasoja on perus-S:n lisäksi SE, HSE ja Autobiography, joista kaksi korkeinta saa vielä Dynamic-versiona. Hinnat alkavat vajaasta 93 000 eurosta ja 200 000 eurolla saa parhaaseen, järjestelmiä jo valmiiksi tulvillaan olevaan V8-tehdasversioonkin ruksattua pitkältä varustelistalta yhtä sun toista tarpeellista.

Ja jos V8:n hiilijalanjälki hirvittää, on päästöoikeuksienkin osto mahdollista.

Jari Pitkäjärvi - Tekniikan Maailma 15/13

Lisää aiheesta:

Video: Range Rover Sport vähän erikoisemmalla testiradalla >>

Video: Maastoautolla Karjalaan >>

TILAA TEKNIIKAN MAAILMA

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Land Rover Range Rover Sport

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Land Rover Range Rover Sport -autot

test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '21, Ajamaton
119 237 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '21, 12 tkm
114 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport3.0, '21, Ajamaton
174 535 €
test
Land Rover Range Rover Sport3.0, '21, Ajamaton
169 329 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '21, 9 tkm
124 800 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '21, Ajamaton
124 317 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 5 tkm
106 400 €
test
Land Rover Range Rover Sport2.0, '20, 10 tkm
114 800 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Land Rover koeajoja

Kaikki koeajot »
Range Rover Hybrid ja Range Rover Sport SDV8 – autovoimalat

Range Rover Hybrid ja Range Rover Sport SDV8 – autovoimalat

Range Rover Sport: Eliitin suosima mukavuus-simulaattori

Range Rover Sport: Eliitin suosima mukavuus-simulaattori

Range Rover Evoque - Voimakas ja tyylitajuinen, eksklusiivisuutta henkivä SUV

Range Rover Evoque - Voimakas ja tyylitajuinen, eksklusiivisuutta henkivä SUV

Range Rover Velar – Katumaasturi suoraan catwalkille

Range Rover Velar – Katumaasturi suoraan catwalkille

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä