Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

TM käyttötesti 60 000 km: Citroën C5 2,0i 16v Confort Tourer

TM käyttötesti 60 000 km: Citroën C5 2,0i 16v Confort Tourer
  • Citroen C5
  • Citroen C5

Citroënin toisen polven C5 on ottanut ryhtiaskeleen muotoilun puolella, ja valmistaja lupasi autoa esitellessään myös laadun parantuneen merkittävästi. Otimme auton reilun vuoden mittaiseen testiin nähdäksemme, onko kaikki kunnossa, vai vieläkö löytyisi parantamisen varaa.

Käyttötestiin auto haluttiin kaasunestejousilla, joten malliston pienimmät moottorit jäivät pois listalta. Kaksilitrainen PSA-Ford-yhteistyödiesel taas oli käyttötestissä Volvo V50:n keulalla pari vuotta aikaisemmin. Muutenkin dieselit olivat kesällä 2008 vahvasti edustettuina käyttötestilaivueessa, joten otimme auton testiin kaksilitraisella bensiinimoottorilla varustettuna.

Testiauton Confort-varustelutaso on kaasunestevaihtoehdoista Executivea suppeampi, mutta kuitenkin teräsjousista Ambiancea kattavampi. Teräsjousinen Dynamique vastaa pääosin Confortia. Farmarimalli oli tässä kokoluokassa tietenkin luontevin vaihtoehto testiautolle.

Auton hinta oli testin alkaessa 30 400 euroa. Sen jälkeen on taas koettu yksi autoverouudistus, jonka seurauksena hinta on noussut 30 735 euroon. Luovutushetkellä ainoa lisävaruste oli silloin 500 euron ja nyt noin 640 euron arvoinen metalliväri. Hieman myöhemmin autoon asennettiin tavaratilan tavara- ja turvaverkot. Niiden hinnat olivat asennushetkellä 20 ja 670 euroa.

Auto on ulkomitoiltaan suuri, ja se tuntuu siltä myös kuljettajan paikalta. Seuraavaksi rattia pyöritellessä huomaa, ettei sen keskiö liiku kehän mukana.

Uusimman C5:n kaasunestejousitus mahdollistaa säätöjä niin maavaran kuin jäykkyydenkin suhteen. Tarjolla on neljä rajatuilla nopeuksilla toimivaa korkeustasoa ja jäykkyydelle mukavuustoiminto ”Auto” tai jäykempi ”Sport”. Pehmeimmillään C5:n jousitus on huomattavan huojuvainen. Rauhallisemmille sieluille ratkaisu löytyy leppoisammasta ajotyylistä, joka toimii myös mainiona stressinpoistajana, mutta kiireisimpien ainoa turva on jousituksen Sport-asetus. Sen varjopuolena on sitten lisääntyvä tärinä.

Ihmettelyn seuraava kohde oli C5:n ohjaus, joka on erikoinen yhdistelmä ranskalaista keveyttä sekä palautuksen ja keskityksen puutetta isojen saksalaisvaunujen tyyliin. Autoa pitää ajaa silmillä, kevyin ohjausliikkein.

Ostovaiheessa korjattavista ongelmista suurimpana pidettiin puhditonta moottoria. Vapaasti hengittävä moottori on periaatteessa asiallinen voimanlähde, mutta C5:ssä on yksinkertaisesti liikaa massaa kuljetettavana.

Viisivaihteisen vaihteiston suurimmatkin vaihteet on välitetty lyhyiksi. Viitosella mennään leppoisasti jo 50 km/h nopeuksissa. Kesäisillä maantie- ja moottoritienopeuksilla tämä tarkoittaa sitä, että moottori toimii turhan korkeilla kierroksilla.

Tämä näkyy sekä ilmoitetuissa että mitatuissa kulutuksissa. Tankkauksista mittaamamme keskikulutus 8,59 l/100 km ylitti vain hieman tehtaan ilmoittaman yhdistetyn kulutuksen lukeman 8,5 l/100 km. Lukuarvona se on tämän kokoluokan autolle kohtuullinen, joskin markkinoilla on jo pihimminkin bensiiniä polttavia ja suorituskykyisempiä automalleja.

Käyttötestin aikana vierailtiin korjaamolla kolmeen otteeseen ilman etukäteissuunnittelua. Ensimmäisen kerran korjaamolle päädyttiin, kun oikeanpuoleinen ajovaloumpio jouduttiin vaihtamaan ilkivallan seurauksena noin 27 800 kilometrin kohdalla. Seuraava käynti osui kohdalle 46 500 kilometrin paikkeilla, kun vasemman takaoven ikkuna pamahti sisään noin 100 km/h nopeudessa suoralla moottoritiellä. Ilmeisesti lasiin oli syntynyt jossain vaiheessa epäterve jännitystila.

Kolmas ylimääräinen korjaamokäynti suoritettiin 49 000 kilometrin paikkeilla. Ongelmana oli kytkin, joka oli alkanut oireilla jo muutama tuhat kilometriä aikaisemmin. Asentaja totesi painelaakerin sisälle kuuluvaa rasvaa päässeen laakerin ja tämän ohjainholkin väliin. Koska kytkimestä ei löytynyt mitään käyttövirheeseen viittaavaa vikaa, vaihdettiin kytkinpaketti, painelaakeri ja ohjainholkki takuuseen.

Kytkin ei ollut koskaan aivan värinätön, mutta toimenpiteen jälkeen värinä voimistui selvästi. Poljin myös jäykistyi, ja poljintuntumaan tuli erikoisia ”sattumia”. Nämä oireet kuitenkin pääosin poistuivat parin tuhannen kilometrin ajon jälkeen.

TM-käyttötestin päättyessä C5 oli ulkoisesti hyväkuntoinen. Siisti ja ryhdikäs olemus kertoo toimivasta perustekniikasta ja laadusta, vaikka matkan aikana joitakin pikkuvikoja ja outoja rikkoutumisia tapahtuikin.

Kaasunestejousitus toimi ajossa moitteitta, mutta lopputarkastuksessa havaitut nestevuodot vahvistivat epäilyksiä jousitusjärjestelmän tilasta.

Tiivistelmä TM:n 21/09 artikkelista
Osta ja lue koko juttu Citroën C5:stä turbosta

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Citroen C5

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Citroen C5 -autot

test
Citroen C51.6, '15, 141 tkm
14 990 €
test
Citroen C51.6, '15, 123 tkm
12 490 €
test
Citroen C51.6, '22
48 796 €
test
Citroen C51.6, '22, 1 tkm
51 900 €
test
Citroen C51.6, '22, 10 km
53 948 €
test
Citroen C51.6, '22, Ajamaton
49 900 €
test
Citroen C51.6, '22, 200 km
52 900 €
test
Citroen C51.6, '22
48 796 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Citroen koeajoja

Kaikki koeajot »
Tyypit: Citroën C5

Tyypit: Citroën C5

Citroen C4 - persoonallinen ja pehmeä

Citroen C4 - persoonallinen ja pehmeä

Citroen C3 – Rättärin perintöä vaalimassa

Citroen C3 – Rättärin perintöä vaalimassa

Citroen C5 Aircross Hybrid – Mukavasti pihistellen

Citroen C5 Aircross Hybrid – Mukavasti pihistellen

Ami, 100% sähköinen Citroën, kaikkien saatavilla

Ami, 100% sähköinen Citroën, kaikkien saatavilla