Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 23 571

Audi RS3 – Hys, peto nukkuu

Audi RS3 – Hys, peto nukkuu
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3
 • Audi RS3

Tiivistettynä uusi Audi RS3 on TT-RS järkevämmässä ja monikäyttöisemmässä paketissa.

Audin RS-sarja on tae laadusta ja erityisesti suorituskyvystä. Uudesta RS3:sta löytyy täsmälleen sama moottori kuin Audi TT-RS:stä, joka esiteltiin reipas vuosi sitten: 5-sylinterinen ja 2,5-litrainen ahdettu bensaturbo.

Tehoa modernissa ja kompaktissa koneessa piisaa, sillä virallisesti sen huipputehoksi ilmoitetaan mukava tasaluku 400 hv. Kun tämä yhdistetään 480 Nm:n vääntöön ja nelivetoon, on suorituskyky taattu.

Sataseen nelivetoinen keskiluokan perhesportti ampuu 4,1 sekunnissa, mitä voidaan pitää superautoluokkaan soveltuvana lukemana. Sellainen RS3 onkin, sillä taakse jää leijonanosa autoteollisuudesta.

Litratehoa 160 hepoa

Audi RS3 – Hys, peto nukkuu

Audin kehittämä pienikokoinen moottori edustaa huippuunsa hiottua moottoriteknologiaa polttoainepuolella. Litratehoa on 160 kaakkia, joten viritysaste on pitkälti vastaava kuin sporttimoottoripyörissä. Moottori on hienostunut, mutta samaan aikaan tulinen.

Saksalaisen insinöörin laadukas kädenjälki on läsnä Audi RS3:n kohdalla. Sulavasti toimiva ja julmetun tehokas moottori yhdistettynä eleettömästi toimivaan automaattivaihteistoon tekee RS:stä helpon ja mukavan ajettavan.

Kolmos-RS tuntuu käytännössä hyvin samanlaiselta kuin TT:n tehoversio: naurettavan helpolta. Sen rattiin uskaltaa istua vähemmälläkin kokemuksella, sillä ajoavustimet pelastavat jos tilanne äityy liian kovaksi. Ajotiloja vaihtamalla käytös on joko pehmeämpää tai sporttisempaa. Mutta edes kiivaimmassa ajotilassa RS3 ei lähde käsistä vahingossa.

Juuri tämä tekee Audista niin helposti lähestyttävän. Vaikka kyseessä on järjettömän suorituskykyinen auto, on sille laitettu suitset tiukalle. Äreinkään ravuri ei raivoa, jos se pidetään tiukasti lieassa. Sama pätee RS3:een.

Vetomiehelle liian laimea?

Se on samaan aikaan kirous ja siunaus. Monelle oman elämänsä vetomiehelle RS3 voi tuntua laimealta ja säyseältä, mutta Audia ei olekaan tehty kytkintä raastavaan kuminpolttamiseen ja ysäriteknon luukuttamiseen. Se on enemmän ihmiselle, jolla on fleda mintissä ja pinkka kunnossa.

Sporttinen sedan on suunniteltu pieteetillä ja valmistettu laatu edellä. Se on parhaimmillaan moottoriradalla, mutta ilokseen sillä hakee myös jälkikasvun päivähoidosta. Jos haussa on ärjyvä ja vikuroiva ori, RS3 ei ole oikea valinta.

Mutta RS3:n leimaaminen tylsäksi on silti vahvaa liioittelua. RS3:lla saa sykkeen nousemaan jos niin haluaa. Kun kaasun tuuppaa lattiaan vaikkapa launch controlin avustuksella, on repäisy suorastaan kammottava.

Launch control toimii yksinkertaisesti: dynaaminen ajotila päälle ja luistonesto pois päältä. Jalka jarrulle ja toinen kaasulle. Oikeanpuoleinen lappu ripeästi pohjaan ja samalla vasen ylös. RS3 ampuu liikkeelle kaiken potentiaalinsa turvin. Sutimista ei juuri näillä tehoilla ja nelivedolla esiinny, mutta toisaalta sitä ei juuri edes ehdi huomaamaankaan.

Kuin A3, mutta rajulla moottorilla

RS3:n ulkonäkö sopii hyvin yhteen luonteen kanssa. Harjaantumaton silmä ei erota RS:ää normi-aakolmosesta. Spoileri ja korin levikkeet ovat maltillisia, eivätkä vanteetkaan ole ylettömän suuret. Pienet yksityiskohdat kertovat, että kaikki ei ole sitä miltä ensi vilkaisulla näyttää.

Punaiset jarrusatulat ovat normimalliin turhan järeät ja RS-kyltit ja pakoputkien tuplaulostulo paljastavat mistä hommassa on kyse. Ulkokuori voisi olla hieman uhittelevampikin, mutta toisaalta sleeper-henkinen meininki on ollut RS-sarjalle tyypillistä käytöstä. Ja näin tylsänä keski-ikäisenä pykälää siveämpi ulkonäkö on jopa tervetullutta.

RS3 onkin monella tapaa hieman varttuneemman kuljettajan auto. Ei siksi, että se olisi liian tylsä, vaan siksi, että harvalla parikymppisellä on pinkka Audin ostamista vaativalla tavalla kunnossa. Halvimmillaan RS3 maksaa Suomen autoverotuksella 84 000 euroa (Saksa 56 000€).

Mutta kyllä Audin pikkupoikamainen luonne pääsee ilmoille paikoin. Esimerkiksi tulille laitettaessa RS3 murahtaa, niin että aremmalla saattaa tulla lusikallinen vartta kalsariin. Vaikka moottori ei olekaan kuutioilla mitattuna kummoinen, on äänimaailma saatu yllättävän mukavaksi. Soivemmilla ränneillä mökää saa toki halutessaan lisää.

Sisustaltaan Audin sporttimalli edustaa merkin laadukkaampaa laitaa. Penkit ovat nahkaa. Sama pätee ohjauspyörään, mutta kädensijat ovat pehmeämpää alcantaraa. Jos tarkoituksena on ajella Audilla moottoriradalla, ei alcantara ole pitävin mahdollinen pinnoite rattiin, joten sen ottamista kannattaa harkita kokonahkaisena.

Hallintalaitteet ovat tutut muista malleista ja ilahduttavasti mittaristo on sama kuin TT-RS:ssä. Audi Virtual Cockpit on näyttävä ja toimiva mittaristo. Sitä saa muunneltua mieleisekseen ja se saa perinteiset mittaristot vaikuttamaan esihistoriallisilta. RS:ssä keskiössä on luonnollisesti kookas kiekkakello.

 • Audi RS3 – Hys, peto nukkuu
 • Audi RS3 – Hys, peto nukkuu
 

RS kuuluu moottoriradalle

Urheilullisessa ajossa Audi RS3 on kotonaan. Se on luotu moottoriradoille, jossa alustan ja voimalinjaa pääsee hyödyntämään tositoimissa. Pelkkään nurkkapyörittelyyn ja arkiajoon tällaista autoa ei sovi ostaa. Sellaiseen Audi on aivan liian kallis ja mitättömän näköinen.

Dynamic-ajotilassa pitoa ohjataan kuskin ajotavan mukaan akseleiden välillä ja radalla pääpaino on taka-akselilla. Mutkatiellä RS3 nielee mutkat mukisematta ja auto on TT-RS:n tavoin kuin liimattu ajopintaan.

Audi kuuluu siihen listaan automalleja, joista on käytännössä mahdotonta löytää moitteen sijaa. Pienet ”puutteet” äänimaailmassa voidaan hoitaa putkistolla ja raakalaismaisempi ajosuorite on kuskin käsistä kiinni. Hintaa kärryllä piisaa, mutta hyvää ja halpaa ei edelleenkään ole olemassa.

Viisiovisena RS3 tarjoaa monikäyttöisemmän version täysverisestä urheiluautosta kuin vaikkapa TT-RS. Kiihtyvyydestä ja ajo-ominaisuuksista joutuu tinkimään piirun, mutta perhemallinakin se saa karvat pystyyn jos kuskin niin haluaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori ja suorituskyky, ajomukavuus, ajamisen helppous, monikäyttöinen sportti

Parantamisen varaa: eihän tuo ilmainen ole

Audi RS3 sedan:

Moottori:5-sylinterinen, 2480 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:400 hv (290 kW) @ 5850-7000 rpm
Vääntö:480 Nm @ 1700-5850 rpm
Huiput:250 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:4,1 s.
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:7-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus:8,4 l / 100 km
CO2-päästöt:191 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4335mm/1800mm/1411mm
Omamassa:1585 kg
Tavaratila:335 l
Hinta alkaen:83 485€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Audi RS3

     
Read user reviews or write your own »

For sale Audi RS3 cars

test
Audi RS32.5, '16, 65 tkm
64 880 €
test
Audi RS32.5, '15, 73 tkm
53 880 €
test
Audi RS32.5, '17, 75 tkm
68 490 €
test
Audi RS32.5, '19, 63 tkm
69 900 €
test
Audi RS32.5, '15, 96 tkm
64 880 €
test
Audi RS32.5, '18, 37 tkm
68 900 €
test
Audi RS32.5, '15, 90 tkm
58 900 €
test
Audi RS32.5, '18, 57 tkm
69 800 €
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Audi test drives

All test drives »
Audi RS 3 - susi lampaan vaatteissa

Audi RS 3 - susi lampaan vaatteissa

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi A3 – Entistäkin terävämpi

Audi A3 – Entistäkin terävämpi