Close
Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Käytetyn keskivertoauton kuluilla voi melkein hankkia uuden sähköauton

Käytetyn keskivertoauton kuluilla voi melkein hankkia uuden sähköauton

Polttoaineiden hinnan noustua ajaminen kallistui. Tosielämän hintatiedoilla tehty vertailu auttaa arvioimaan autoilun todellisia kustannuksia. Uudet sähköautot eivät välttämättä olekaan niin paljon kalliimpia.

Polttoaineiden hinnat olivat nousussa jo alkuvuonna 2022. Sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti bensan ja erityisesti dieselin hintaa, ja nyt ollaan jo reilusti kipurajana pidetyn 2 euron pumppuhinnan yli.

Nopeana ratkaisuna uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitetta alennettiin väliaikaisesti vuosille 2022 ja 2023. Dieseliin tällä arvioidaan olevan isompi vaikutus, kuitenkin siinäkin vain 12 senttiä pois litrahinnasta. Autoilua kannattaa joka tapauksessa jatkossa ajatella yli kahden euron litrahinnan mukaisesti.

Myös sähkön hinta on noussut. Sähkö on silti niin paljon halvempaa, että muutokset ovat euromääräisesti pienempiä.

Jos 6 litraa sadalla kuluttavalla autolla 100 kilometrin bensa maksoi ennen 10,20 euroa, huhtikuussa 2022 hinta on 12,78 euroa. 20 kWh satasella vievään sähköautoon sai 100 kilometrin sähköt aiemmin noin 3,20 eurolla, keskimääräisellä kotisähkön hinnalla. Huhtikuun 2022 kotisähkön hinnoilla vastaavaan menee suunnilleen 4 euroa.

Sähköautolla nousua on sadalla 80 senttiä, kun bensa-auton hinnannousu on yli 2,50 €.

Kuluihin vaikuttavat eniten polttoaine ja arvonalenema - leasingin kulurakenne eroaa

Käytetyn keskivertoauton kuluilla voi melkein hankkia uuden sähköauton

Vanhemmissa autoissa polttoaine voi niellä yli puolet autoilun kuluista. Uusissa sähköautoissa käyttövoiman osuus on pieni. Polttoaineiden kallistuminen vaikuttaa siis käytettyihin polttomoottoriautoihin eniten ja uusiin sähköautoihin vähiten.

Toinen merkittävä tekijä autoilun kokonaiskustannuksissa on arvon aleneminen. Omistusautoilussa summa konkretisoituu vasta autosta luopuessa. Omalle autolle kertyy kuluja lisäksi huolloista, korjauksista ja varsinkin dieselien tapauksessa myös ajoneuvoverosta.

Leasing-ratkaisuissa autosta maksetaan kuukausittain aina sama summa ja arvonalenema sisältyy kuukausihintaan. Sopimuksesta riippuen siihen voivat kuulua myös huollot. Huoleton auto ilman riskejä ja yllättäviä kuluja tuo mielenrauhaa. Kiinteän kuukausihinnan yksityisleasing-autoja ja hintoja on kätevintä vertailla kilpailutamalla itselleen sopiva leasing-auto Autotalli.comissa.

Käytettyjen omistusautojen ja uusien leasingautojen kokonaiskuluvertailu

Alle on laskettu kokonaiskulut käytetyistä omistusautoista ja uusista, leasing-sopimuksella hankittavista autoista. Käytetyt ovat polttomoottoriautoja, uudet kokonaan tai osittain sähköllä kulkevia. Pienten perheautojen vertailussa on mukana käytetyissä bensalla kulkeva Golf (vm 2009) ja diesel Octavia (vm 2016). Uusiksi autoiksi valikoituivat kevythybridi Focus, täyshybridi Corolla, ladattava hybridi Octavia sekä täyssähköauto ID.3.

Käytettyjen autojen kustannukset selvitettiin Nettiauton ja AutoJerryn laajoista tietokannoista. Uusien autojen kustannukset perustuvat Autotalli.comin pyytämiin yksityisleasingtarjouksiin. Tiedot on kerätty huhtikuussa 2022.

Käytetyt autot, kokonaiskustannus / kk

Volkswagen Golf 1.4 TSI DSG, 2009: 468–513 € / kk

Skoda Octavia 2.0 TDI 150 DSG, 2016: 531–559 € / kk

Uudet autot leasing-sopimuksella, kokonaiskustannus / kk

Ford Focus 1.0 Ecoboost Hybrid M6 Trend 5-ovinen: 615 € / kk

Toyota Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid Active Edition: 625 € / kk

Skoda Octavia 1.4 TSI PHEV Ambition iV DSG: 690 € / kk

Volkswagen ID.3 58 kWh Pro 107 kW: 664 € / kk

Käytettyjen kulut kasvavat  - ero uuteen enää reilun satasen kuussa

Luvut paljastavat, että polttomoottoriautoilun kallistumisen myötä käytettyjen autojen kustannusten ero uuteen sähköautoon on pienimmillään reilut 100 € kuussa. Jos oma talous kestää nykyisen auton, uusikaan auto ei ole kaukana. 

Yllä olevat laskelmat on tehty 20 000 vuosittaisen ajokilometrin mukaan, ja vakuutus on laskettu asiakkaiden keskiverron, 47-vuotiaan tamperelaisen miehen hinnalla. Ajaksi on valittu 3 vuotta tästä eteenpäin. Vertailussa mukana olevat leasing-sopimukset sisältävät auton huollot.

Käytettyjen autojen kohdalla annetut vaihteluvälit selittyvät tuurilla. Käytetyssä autossa osia voi joutua uusimaan tai huoltamaan paljon tai vähän, autosta riippuen.

Vertailun uudet autot ovat nykyhintatasolla kokonaiskustannuksiltaan varsin lähellä toisiaan. Saman kokoluokan sisällä edullisempi tekniikka kuluttaa enemmän polttoainetta, täyssähkö taas ei ollenkaan.

Lataushybridi Skoda Octavian kustannukset riippuvat muita enemmän auton käytöstä. Laskelma on tehty 2,5 l/100 km mukaan, mikä vastaa suunnilleen tyypillistä lataushybridien ajoa: puolet bensalla ja puolet sähköllä. Jos ajaa alle 50 kilometrin päivämatkoja ja pääsee joka yö lataamaan, summasta säästää useita kymppejä.

Kokonaisuus vaikuttaa käyttövoiman valintaan

Autoilu on yhä hintavampaa, ajoi millä tahansa. Tilanteeseen voi reagoida vaihtamalla vähemmän kuluttavaan autoon, joko pienempään tai uudempaan. Kokonaiskuluvertailun perusteella uusi sähköauto on entistä lähempänä keskivertosuomalaisen autoilukuluja. 

Leasing-sopimuksen ehdoton etu on ennakoitavuus. Menot ovat kiinteät, ja yllätyksiä ei ole luvassa. Kun auton vaihto tai hankkiminen on edessä, kannattaa katse kääntää myös uusia sähköautoja kohti.

Kilpailuta huoleton yksityisleasing-auto Autotalli.comissa >>

Lue myös alkuperäinen laajempi vertailu Autotalli.comista.

Nettiauto, Autojerry ja Autotalli.com kuuluvat samaan Alma Media -konserniin.

Teksti: Raimo Tengvall

Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information Safety instructions Nettiauto.com
on mobile
My vehicles

More articles

All articles »
Nämä leasing-autot kiinnostavat suomalaisia vuonna 2022 – yksi selkeä muutos viime vuoteen

Nämä leasing-autot kiinnostavat suomalaisia vuonna 2022 – yksi selkeä muutos viime vuoteen

Luuletko, ettei sähköautoon ole varaa? Wetterillä on valikoimaa kaikissa hintaluokissa
MAINOS

Luuletko, ettei sähköautoon ole varaa? Wetterillä on valikoimaa kaikissa hintaluokissa

Mistä rahoitus käytetyn auton ostoon yksityiseltä?
MAINOS

Mistä rahoitus käytetyn auton ostoon yksityiseltä?

Mercedes-Benz Mobilon ansiosta matka ei katkea - perille vaikka lentäen
MAINOS

Mercedes-Benz Mobilon ansiosta matka ei katkea - perille vaikka lentäen

Yksityisleasing teki taloudellisempaan autoiluun siirtymisestä helppoa

Yksityisleasing teki taloudellisempaan autoiluun siirtymisestä helppoa