Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 11 569   0

Seat Ibiza – Reteä pikku bailaaja

Seat Ibiza – Reteä pikku bailaaja
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza
 • Seat Ibiza

Seat Ibiza osoittaa, että hyvän ja halvan yhdistäminen onnistuu myös automaailmassa.

Seat Ibiza on kulkenut pitkän matkan sitten vuoden 1984. Uusi Ibiza on erittäin onnistunut automalli, josta on hankala uskoa samaksi autoksi kuin kolme vuosikymmentä sitten julkaistu emomalli.

Ibiza on nimetty Espanjan biletaivaana tunnetun saaren mukaan, mutta kolme vuosikymmentä sitten nimi tuntui vahvasti ironiselta. Nykyisellään nimi on vihdoin alkanut lunastaa lupauksiaan.

Ibiza kilpailee luokassa, johon oman tuotteensa on tuupannut käytännössä joka ainoa autovalmistaja. Suomessa on hankala ymmärtää supermini-luokan automallien suosiota, mutta Euroopan suurkaupungeissa juuri tämän kokoluokan autot tekevät hurjasti kauppaa.

Luokan autot ovat monella tapaa valmistajien tärkeimpiä malleja, sillä volyymit ovat suuria. Ibizan pahimmat kilpailijat ovat luonnollisesti oman konsernin Volkswagen Polo, Audi A1 ja Skoda Fabia. Lisäksi ostajista kisaavat myös Ford Fiesta, Toyota Yaris ja Peugeot 208.

Vaikka kisa on kovaa, lyö Seat pöytään kortit joita on hankala voittaa. Ibiza on aggressiivisen tyylikäs, ajoltaan moitteeton ja tekniikaltaan vakuuttava. Seat voittaa Volkswagenin sen omassa pelissä, sillä Ibiza pieksää Polon jokaisella osa-alueella.

Vanhat traumat ovat edelleen läsnä

Seat Ibiza – Reteä pikku bailaaja

Seatilla on silti pitkä tie kuljettavana. ”Espanjan Volkkari” kärsii edelleen muutaman vuosikymmenen takaisista traumoista, sillä 90-luvulla Seat ei ollut automerkki, jollaista teki mieli hankkia itselleen. Nyt tilanne on toinen, sillä erityisesti Seat Ibiza on häikäisevän hyvä automalli.

Ibizan tenho on tunnustettu laajemminkin, sillä Seatin pikkuauto voitti vuoden auto 2018 –tittelin autotoimittajien äänestyksessä. Sen lisäksi malli on voittanut Red Dot –muotoilupalkinnon, joka on yksi automaailman arvostetuimmista.

Seatin moottorivalikoima on kattava, sillä tarjolla on piskuisia kolmisylinterisiä bensiinimoottoreita niin vaparina kuin turbolla, 1,6-litrainen turbodiesel ja koeajoautossa ollut 1,5-litrainen bensaturbo.

Puolitoistalitrainen bensakone on saatavissa vain FR-varustelutason Ibizaan, jolloin pakettiin lisätään samalla urheilullisempi alusta ja ulkonäköä kohentavia yksityiskohtia. Uusiksi menevät mm. penkit.

Mieletön moottori

1,5-litrainen TSI EVO on uskomattoman hieno moottori. Lukujensa puolesta mylly ei vaikuta kovinkaan kummalliselta, sillä 150 hevosovimaa ja 250 Nm eivät anna olettaa suuria. Mutta voi pojat millainen mylly onkaan kyseessä.

Kuusilovisen manuaaliaskin kanssa 150 hevosta tuntuu varsin pirteältä. 0-100 km/h kiihdytys ottaa aikaa 7,9 sekuntia, joten suorituskyvyltään se ei juuri jää keskiluokan GTI-autoista. Ibizan FR-versiota ohjastaessa ei ikinä uskoisi, että pellin alla on pieni ja näinkin ”vajaatehoinen” pata.

Parissa kymmenessä vuodessa moottoriteknologiassa on tapahtunut uskomattomia asioita. Jos rinnakkain laitettaisiin samalla tehomäärällä varustettu ysärin lopulla tehty moottori, olisivat suoritusarvot kuin yö ja päivä.

Modernit bensaturbot ovat kovaa vauhtia tekemässä dieseleistä turhia. Samaan aikaan kun ne tuottavat paremman vääntökokemuksen, on polttoainetalous mennyt eteenpäin suurilla harppauksilla. Seatin mylly on ylistyslaulu modernille bensaturboteknologialle.

1,5-litrainen bensaturbo luovuttaa tehonsa niin laajalla skaalalla, että tehoa todella on jokaisella kierrosalueella. Paljon moottorin luonteesta kertoo se, että paras vääntöalue on bensakoneelle epätyypillinen 1500-3500 kierrosta. Huipputehot puolestaan saadaan esiin 5000-6000 kierroksen kohdalla. Siksi kone toimii missä tahansa kierrosalueella.

FR-mallilla tekisi mieli päästä kokeilemaan auton suorituskykyä moottoriradalla. Hyvän teho-paino-suhteen voisi kuvitella olevan yhdistelmä, joka miellyttäisi kuskia myös ripeämmässä ajossa.

Tehosta huolimatta pieniruokainen

Valmistajan ilmoitus yhdistetylle kulutukselle on 4,9 litraa, eikä todellisuus välttämättä ole siitä kovin kaukana. Reippaan 5 litran kulutus on mahdollinen tarkkailemalla omaa ajotapaansa. Ibizalla voi ajaa melko sporttisestikin alle 6 litran kulutuksella.

Sen lisäksi, että FR-mallin moottoritekniikka vakuuttaa, on muotoilusta ja muista osa-alueista vain positiivista sanottavaa. Ulkonäöltään Ibiza voittaa oman konsernin tuotteet, sekä koko joukon muita kilpailijoita. Itse asiassa Ibiza on koko luokan näyttävin automalli.

Myös sisusta on erityisesti FR-mallissa varsin tyylikäs- Alcantara-verhoillut penkit nostavat ohjaamon kertaheitolla pykälää tyylikkäämmäksi verrattuna vaikkapa Polon vastaavaan perussisustaan. Toki FR-varusteltu Ibiza on myös normaaliversiota kalliimpi.

Ibizan varustelutaso on pikkuautoksi varsin kattava: ajoprofiilit, vakionopeudensäädin, pysäköintitutka takana, LED-päiväajovalot, 5” kosketusnäyttö audiojärjestelmässä ja niin edelleen. Perusvarusteillakin Ibiza FR on riittävä, mutta mukaan kannattanee lisävarustelistalta ottaa ainakin adaptiivinen vakionopeudensäädin, joka lisää ajomukavuutta huomattavasti. 

 • Seat Ibiza – Reteä pikku bailaaja
 • Seat Ibiza – Reteä pikku bailaaja
 

Ajotiloilla ei juuri vaikutusta

Vaikka Ibiza on varustettu SEAT Drive Proflie –ajoprofiilin valintateknologialla, on sen vaikutus auton luonteeseen varsin marginaalinen. Suurimmat eroavaisuudet ovat vaihteiston ja kaasupolkimen reagoinnissa.

Kiivaimmassa asennossa loota pitää kierrokset korkeammalla tai eco-asennossa kierrokset optimoidaan pienemmän kulutuksen saavuttamiseksi. Erot ovat kuitenkin varsin kosmeettisia ja vaikutukset ajoa silmällä pitäen varsin pieniä. Cupra-malleissa ajotilat vaikuttavat ajokokemukseen jo ihan oikeasti.

Seatin pikkuautomallissa on tapahtunut sama ilmiö kuin monen muun automerkin kohdalla. Ibiza alkaa nimittäin vaikuttamaan monessa suhteessa houkuttelevammalta automallilta kuin isoveli Leon. Se on tyylikkäämpi, hiljaisempi ja tasapainoisempi auto. Kaiken lisäksi se on useamman tonnin edullisempi.

Ibizan hinnat alkavat 15 000 eurosta, mikä on pilkkahinta laadukkaasti rakennetusta autosta. FR-mallin hinta ei sekään ole mahdoton, sillä yhdellä automaailman hienoimmista perusmoottoreista varustetun auton hinta on vajaat 22 000€.

Seat onnistuu Ibizan kohdalla liki mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä. Se on samaan aikaan oikeasti järkevän hintainen auto, jolla saa rahoilleen vastinetta. Se on hyvin lähellä ilmaisua hyvä ja halpa.

Tuomas Rajala

Kehuja: hinta-laatu-suhde, erinomainen moottori, tehon ja kulutuksen suhde, tyylikäs kokonaisuus

Parantamisen varaa: ajotilojen pienet vaikutukset käytökseen

Seat Ibiza FR 1,5 TSI EVO:

Moottori:4-sylinterinen, 1498 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:150 hv (110 kW) @ 5000-6000
Vääntö:250 Nm @ 1500-3500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:7,9 s.
Huiput:215 km/h
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
EU-kulutus:4,9 l / 100 km
CO2 päästöt:112 g /km
Mitat (pit/lev/kork):4059mm/1780mm/1444mm
Omamassa:1122 kg
Tavaratila:355 l
Koeajoauton hinta:26 777€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Seat Ibiza

     
3.8
Read user reviews or write your own »

For sale Seat Ibiza cars

test
Seat Ibiza1.6, '13, 117 tkm
5 900 €
test
Seat Ibiza1.2, '13, 92 tkm
6 900 €
test
Seat Ibiza1.0, '18, 33 tkm
15 900 €
test
Seat Ibiza1.2, '13, 217 tkm
4 499 €
test
Seat Ibiza1.2, '12, 223 tkm
5 900 €
test
Seat Ibiza1.2, '15, 67 tkm
8 550 €
test
Seat Ibiza1.0, '17, 23 tkm
16 500 €
test
Seat Ibiza1.0, '16, 103 tkm
8 500 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Seat test drives

All test drives »
Tyypit: Seat Ibiza Cupra 1.8 T

Tyypit: Seat Ibiza Cupra 1.8 T

Seat Leon - parempi kuin sisarensa?

Seat Leon - parempi kuin sisarensa?

Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Seat Arona – Pieni, suuri ja vähän sporttinenkin

Seat Arona – Pieni, suuri ja vähän sporttinenkin

Seat Leon ST Cupra 300 – Järkisportti halajaa moottoriradalle

Seat Leon ST Cupra 300 – Järkisportti halajaa moottoriradalle