Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Nissan NP300 Navara – Avarakatseinen työjuhta

Nissan NP300 Navara – Avarakatseinen työjuhta
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara
 • Nissan Navara

Navarassa ronski duunariote yhdistyy henkilöautoista tuttuun hienosteluun. Myös Renaultin ja Mercedes-Benzin lava-autot tulevat perustumaan tähän.

Saappaat jalkaan, haalarit päälle, kamppeet lavalle ja menoksi! Nelivetoiset avolavapakettiautot ovat maaseutuelämän ja fyysisen työn parhaita kavereita.

On itse asiassa vähän erikoista koeajaa tällaista autoa upouutena. Missään ei ole naarmun naarmua. Lava ja vetokoukku näyttävät täysin korkkaamattomilta. Kuka tekee ensimmäiset käytön jäljet?

Kun ajan ja käytön mittaan rentoutuu, omistajana varmasti osaa käyttää autoa ronskimmin. Pick-upin kuuluu kestää vuosikymmeniä kovaa käyttöä kaikissa olosuhteissa. Sama koskee myös tällaista vuoden 2016 modernisti varusteltua lava-autoa.

Nissan tekee upouudella Navarallaan rohkeita avauksia uuden henkilöautomaisen varustelun tuomiseen pick-upeihin. Jos on ajanut vaikkapa uudella Qashqailla, Navaran kojelauta ja varusteet vaikuttavat hyvin tutuilta.

Tuo sisustan ja varusteiden päällikuorrutus taipuu moneen tyyliin. Myös Renault ja Mercedes-Benz tulevat tekemään yhteistyössä tästä omat versionsa. Navara onkin kiinnostava myös lukuisille Mersu-faneille: tästä saa ensimmäiset arviot tulevasta tähtikeula-pickupista.

Parit lavat ja lukuisat varusteet

Nissan NP300 Navara – Avarakatseinen työjuhta

Lava on pick-upin luonteenomaisin piirre, mutta kuinka paljon lavaa pitäisi olla? Nissan Navarasta ei Suomessa edes myydä pisimmän lavan Single Cab -mallia. Siinä siis lava alkaisi lyhyen ohjaamon jälkeen heti kuskin ja matkustajan penkkien jälkeen.

Suomen mallisto on pelkkiä nelivetomalleja, King Cab- ja Double Cab -ohjaamoilla. King Cabissa on etupenkkien takana säilytystilaa ja lavalla on lattiatasossa mittaa 178 senttiä. Double Cabissa on kunnon takaovet ja kolmen hengen takapenkki, mutta lava ei ole silti paljoa lyhyempi: 157 senttiä.

Double Cabin uutuushienous on takajousituksen monivarsituenta. King Cabissa on taas takana lehtijouset. Viiden hengen Double-mallia siis yritetään saada astetta henkilöautomaisemmaksi ajettavaksi.

Henkilöauto se on verottajan mielestäkin. Autoveroa napsahtaa pitkälti päälle kymppitonni, jolloin hinnat alkavat karvalakkimallin 41 477 eurosta. Kaikilla herkuilla (kuten nyt koeajetussa autossa) hinta pompsahtaa 55 000 euroon. 

Tästä syystä jälleenmyyjät Suomessa tekevät muutostöitä, joilla Double Cabin saa muutettua kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi. Tämän koeajetun herkkuversion hinta on silloin reilut 43 600 euroa plus muutostöistä ja yksittäishyväksynnästä noin 900-1200 euroa. Tällainen kuvio on aika houkutteleva, sillä Double Cabin saa paljon saa paremmilla varusteilla ja ruudikkaammalla koneella kuin minkään King Cab -version.

Tuon King Cabin hinnat alkavat melko sopuisasta 32 118 eurosta. Kahden hengen King Cab taas on pakettiautona kevyemmin verotettu, joten hinnat alkavat sopuisammasta 32 118 eurosta. Karvalakkimalli sisältää jo ilmastoinnin, Bluetooth-hands freen ja vetokoukun. Muuten se on varsin karun näköinen peltivanteineen, kapeine lokasuojineen ja tummine puskureineen.

1 500 euroa lisää, niin Acentassa saa nuo asiat näyttävämmiksi sekä lisäksi muun muassa vakionopeussäätimen ja työkäytössä kätevän älyavaimen. Riittää että avain on taskussa mukana.

Hampaita myöten aseistus varusteilla kuuluu selvästi Navaran filosofiaan. Niitä selvästi halutaan myydä, sillä myöskään N-Connecta-versio ei ole pahan hintainen, 3 000 lisää Acentaan. Siinä tulee sitten jo isot 18-tuumaiset alut, automaatti-ilmastointi eri puolten lämmönsäädöillä, navigaattori ja peruutuskamera. Viime mainitulla on huippuhelppoa peruutella ottamaan painava perävaunu kyytiin. Koukun saa sentilleen oikealle kohdalle heti ensimmäisellä yrittämällä.

Kärryistä puheenollen, Navaran perävaunupaino on lain sallimat täydet 3 500 kiloa jarrullisena. Jjarruttomana luonnollisesti myös täydet 750 kiloa. Vetojuhtana tosin pitää huomata, että yhdistelmän kokonaismassa saa olla ”vain” 6 000 kiloa. Hehtaarikärry ei siis saa olla aivan täysi, jos auto on samalla lähellä täyttä lastiaan ja kokonaispainoaan 3 010 kiloa.

Omaa massaa Navaralla on versiosta riippuen noin 2 100 kiloa, joten kantavuutta on noin 900 kiloa. Jokunen säkki lavalle siis menee ennen kuin autosta loppuvat ominaisuudet kesken.

Kabiinissa juhlavammin

Isojen massojen ja työkalumaisen järeyden lisäksi Navarassa on vähän jakomielisesti pyritty myös hienostuneeseen henkilöautomaisuuteen.

Nettiauton koeajoon otettiinkin henkilöautomaisesti Tekna-huippuvarusteltu Double Cab 190-heppaisella tuplaturbomoottorilla ja automaattivaihteistolla. Sillä ajettiin koeajossa pitkiä maantieajoja, kaupunkia ja landella möyrimistä. Lavalle kiinnitettiin tavaraa ja koukulla vedettiin peräkärryä.

Monipuolisessa aktiivikäytössä tällainen viisipaikkainen lava-auto voisi ehkä korvata maasturin? Hintaa on huippuvarusteillakin selvästi vähemmän kuin vastaavan järeystason Mitsubishi Pajerolla tai Toyota Land Cruiserilla.

Navaraan noustaan sisään kuten kunnon maasturiin. Tähän on apuna tarjolla jykevät kahvat ovenpielissä, paitsi kuskilla, jonka on otettava ratista kiinni. Varustellumpiin malleihin kuuluu astinlauta.

Double Cabin takapenkki on levymäisen näköinen ja aika pysty. Huippumukava se ei ole pitkille matkoille. Tilaa on yllättävän hyvin, jopa kolme aikuista miestä mahtuu. Jalkatila loppuu ensin, jos edessä ollaan pitkiä. Silti ihan asiallinen penkki siihen nähden mitä auton ulkonäöltä odottaisi.

Takaovien ja takapenkin toinen kätevä käyttö on pienempien tavaroiden kuskaus. Kaikkea kun ei tee mieli eikä voi laittaa lavalle. Halutessa takapenkin istuinosan saa pystyyn, jotta tavarat voi laittaa lattialle eikä penkin päälle.

Lisävarusteena koeajoautossa oli ylellistä tunnelmaa kohtuullisella 1 500 eurolla tuova paketti: kattoluukku, nahkaverhoilu ja kuljettajan istuimen sähkösäädöt. Nahka voi kestää kovaa käyttöä paremmin, sikäli ehkä jopa järjellä perusteltavissa. Sähkösäädöt ristiseläntuen säätöineen auttoivat myös fiksun ajoasennon saamisessa.

Perusasiat kuljettajan ympärillä tosiaan ovat kunnossa ja mukava ajoasento löytyy. Muistikuvat vanhasta Navarasta kertovat liian lähelle polvia tulleesta kojelaudasta, mutta tässä ei ole mitään sellaisia ongelmia. Kuskina istui koeajossa oikein mielikseen muutaman tunnin maantiesiivujakin.

Näkyvyys sisältä on avara joka suuntaan, kun lavalla ei ole isoa tavaraa tai korkeaa lavakatetta. Kaupunkiin ajaessa ei siis huolta, etteikö näkisi, mutta mahtuuko auto kaikkialle? 5,3 metrin pituus on parkkiruutujen koon yläkantissa ja kääntöympyrä on metrin-pari henkilöautoja suurempi. Leveys 185 cm taas ei ole paha, ja mitat onneksi hahmottaa helposti.

Ison auton parkkeeraukseen mahtava luksus on peruutuskameran lisäksi huippuvarusteluun kuuluva ”360 asteen” kamera. Neljän kameran kuva yhdistetään yhdeksi muka lintuperspektiivistä kuvatuksi. Auton saa parkkeerattua vaikka juuri keskelle parkkiruutua.

Tuo 7-tuumainen kosketusnäyttö ja Nissan Connect -järjestelmä on muutenkin varsin toimiva tapaus. Lukuisat ominaisuudet navigaattorista musiikin toistoon sujuvat hyvin ja suomen kielellä. Ohjaamon käyttölogiikka ja muotoilu on paljolti uuden Qashqain henkistä, eli helppoa. Asiat tuntuvat harkituilta ja designatuilta. Aluksi voi tuntua kuin olisi fiinimmässäkin autossa, kunnes höräyttää moottorin käyntiin.

Voimaa ja nopeutta

Uusi 2.3-litrainen käynnistyy nostamalla selvästi kierroksia, lähes murahtaen. Aivan tyhjästä melua ei pidetä. Vaikka syliteritilavuutta ei ole niin paljon kuin näissä autoissa on totuttu, paukkuja riittää. Perusversiossa on 160 heppaa ja 403 newtonmetriä. Tässä koeajetussa vain Double Cabiin saatavassa tuplaturboversiossa on 190 hv ja 450 Nm.

Ääni rauhoittuu asiallisemmalle tasolle ajaessa, ja kone tekee töitä oikein hyvin. Voima ei lopu kesken, ellei sitten jostain löydä 3500-kiloista kärryä ja vuoristoylämäkeä? Koeajossa vedettiin enimmillään 1000-kiloista, ja se vain juuri ja juuri tuntui perässä. 200-kiloinen tyhjä kevytkärry jopa hetkeksi unohtui, ja vahingossa meinasin kiihdyttää moottoritiella 120 km/h vauhtiin ennen kuin muistin sen.

Vauhdikas matkanteko sujuu melkein kuin millä tahansa nykymaasturilla. Erona on, että Navara on tehty erilliselle rungolle. Se tuntuu etäisempänä tuntumana tiehen, mikä on myös hyvä asia matkustusmukavuuden kannalta. Esimerkiksi rengasmelua ei tule sisään käytännössä ollenkaan. Lähinnä tuuli humisee moottoritievauhdeissa, mutta kokonaisuus on hiljaisempi kuin tavallinen perheauto.

Ajotuntuma ei ole tarkka, mutta mukavan jykevä. Ohjaus on yllättävän raskas eikä erityisen tunnokas, vaan missäpä pick-upissa olisi. Pienet tien urat tai epätasaisuudet eivät paljoa haittaa, vaan meno on määrätietoista. Takaa lehtijousitettu King Cab voi tuoda hieman brutaalimpaa kyytiä kuin tämä tyylikkäästi liikkuva Double Cab.

Moottorin sanotaan olevan taloudellinen ja viralliset lukemat lupaavatkin pieniä. Käytännössä vaihtelevassa ajossa pick-up-tyyliin tavaraa kuskaten ja perässä vetäen dieseliä palaa. Koeajossa näiden lisäksi ajettiin vielä paljon moottoritietä, joten noin 9,5 litran keskikulutus on ymmärrettävä.

Mainio 7-portainen automaattivaihteisto ottaa osansa, ilmoitettujen lukujen perusteella 0,6 litraa sadalla. Mutta se on myös ehkä tärkein varuste Navaran ajofiilikseen. Leppoisan mukavasti toimivalla automaatilla tunnelma muuttuu arkisesta työjuhdasta fiilisteltävään kruisailuautoon. Välillä voi kuvitella ajavansa luksusmaasturilla, kun ei näe autoa ulkoa…

 • Nissan NP300 Navara – Avarakatseinen työjuhta
 • Nissan NP300 Navara – Avarakatseinen työjuhta
 

Töihin siitä!

Nelivetopick-upin luontaista elinympäristöä ovat huonot tiet ja maasto. Siellä Navara suoriutuu esimerkillisesti. Se onkin näiden neliveto-pick-upien ja tosimaasturien ero henkilöautopohjaisiin katumaastureihin. Näillä mutaiset, kiviset, soraset ja mäkiset metsätiet menevät määrätietoisesti edeten. Katumaastureilla ajaminen vastaavissa paikoissa voi luonnistua, mutta se on tehtävä varoen ja tunne on lähinnä selviytymistä, ei voittamista.

Navarassa on kiertokytkimestä kytkettävä neliveto. Nopean nelivedon saa päälle kesken ajon. Hidas neliveto eli alennusvaihteisto vaatii pysähtymisen ja vaihteen laittamisen vapaalle. Tämä päälle laitto ja poistaminen onkin oikeastaan ainoa ei-sujuva hetki Navaralla liikkumisessa. Pysähtymisen tarve tosin on teknisesti ymmärrettävää: koko vaihteisto menee aivan toiseen välityssuhteeseen.

Pahoja paikkoja varten voi vielä napista kytkeä takatasauspyörästön lukon. Lisäksi on vielä Suomessa harvemmin tarvittava alamäkihidastin erittäin jyrkkien mäkien laskeutumiseen.

Ajamista testattiin metsäkoneen uralla ja metsätiellä kesäisissä ja kevyesti mutaisissa olosuhteissa. Kunnon renkaita ja nelivetoa osasi arvostaa erityisesti upottavammassa liejussa. Matkan tyssääminen ei ollut vielä lähelläkään. Näitä tilanteita voi tulla vastaan, jos tarvitsee liikkua vaihtelevilla sivuteillä. Ei ihme, että monet metsäkoneen kuljettajat käyttävät neliveto-pick-upeja työmatka-autoinaan.

Alun perin pick-upit on kuitenkin ensisijaisesti tarkoitettu tavarankuljetukseen. Navaran lavalla riittää pituutta kohtalaisesti (King Cab lyhimmästä kohdasta 175 cm, Double Cab 153 cm) ja leveyttä hyvin, pyöräkoteloiden välissä 113 senttiä, enimmillään 156 cm.

Lavalla tavaroiden sitomiseen on mainiot mahdollisuudet: pohjassa on neljä kunnon lenkkiä ja lavan reunoilla todella toimivat kiskoilla siirreltävät kiinnityspisteet. Nämä ovatkin pick-upissa elintärkeitä, että erilaiset tavarat saa kunnolla kuormaliinoilla kiinni.

Koeajoauton kuvissa näkyvä tumma uurteinen lavasuoja on kohtuuhintainen 441 euron lisävaruste. Monia varmasti houkuttelevat myös lavakatteet, joilla tavarat saa piiloon tai ainakin sateensuojaan. Lavakate lavan reunojen korkeuteen maksaa pehmeänä vielä kohtuulliset 776 euroa, mutta kovasta alumiinisesta pitää pulittaa lähes kaksi tonnia.

Auton katon korkeudelle tuleva korkea kate onkin jo 4 000 euroa. Suolaisen hinnan pulittamalla Navarasta toisaalta saa melkein farmarimallisen maasturin näköisen, ja melkeinpä umpipakettiautomaisen tavaratilan.

Ymmärrettävästi korkea kate on suosittu vaihtoehto pick-upeissa. Navara on silläkin varustettuna aiemmin mainittuja Pajeroa ja Land Cruiseria halvempi, mutta ei häviä muussa henkilöautomaisessa varustelussa eikä oikein ajettavuudessakaan. Ellei tarvitse niiden seitsemänpaikkaisuutta, Navara on ronskin lavansa ansiosta jopa vielä monikäyttöisempi.

Edullisempana kaksipaikkaisena pick-upina se myös puolustaa paikkaansa lava-autokilpailijoitaan vastaan. Nissan heittää kaupantekijäisiksi vielä 5 vuoden tai 160 000 kilometrin takuun.

Henkilöautomainen modernius sisällä ja kunnon järeys alustassa on alkuhämmästyksen jälkeen miellyttävä yhdistelmä. Tämä lupaa hyvää myös Renaultin ja Mercedeksen pick-upeille

Teksti ja kuvat: Raimo Tengvall

Kehuja: henkilöautomainen ohjaamo, tilat, kattava varustelu, meluttomuus, vetokyky, huonon tien ominaisuudet

Parantamisen varaa: lavakatteiden hinnat, keskinkertainen takapenkkimatkustusmukavuus

Nissan NP300 Navara Double Cab 2.3 dCi 190 Tekna A:

Moottori:4-sylinterinen, 2298 cm3 tuplaturboahdettu dieselmoottori
Teho:190 hv (140 kW) @ 3750 rpm
Vääntö:450 Nm @ 1500-2500 rpm
Vetotapa:Kytkettävä neliveto alennusvaihteistolla
Huiput:170 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h):10,8 s
Vaihteisto:7-vaihteinen automaattivaihteisto
CO2 päästöt:183 g/km
Mitat (pit/lev/kork):5330mm/1850mm/1840mm
Omapaino:2104 kg
Kokonaispaino:3010 kg
Vetokyky:3500 kg
Hinta:53 333€
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Nissan Navara

     
3.9
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Nissan Navara -autot

test
Nissan Navara2.3, '22, 1 tkm
63 263 € (ALV väh.kelp.)
test
Nissan Navara2.3, '20, 21 tkm
35 990 €
test
Nissan Navara2.3, '20, 42 tkm
42 890 € (ALV väh.kelp.)
test
Nissan Navara2.3, '21, 910 km
36 900 € (ALV väh.kelp.)
test
Nissan Navara2.3, '21, 23 tkm
40 990 €
test
Nissan Navara2.3, '19, 47 tkm
36 890 € (sis. ALV)
test
Nissan Navara2.3, '19, 30 tkm
39 790 € (ALV väh.kelp.)
test
Nissan Navara2.3, '19, 122 tkm
33 990 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Nissan koeajoja

Kaikki koeajot »
Nissan Navara Off-roader AT32 on kova rauta

Nissan Navara Off-roader AT32 on kova rauta

Luokkansa parasta hinta-laatusuhdetta – uunituore Qashqai ei jätä kylmäksi
MAINOS

Luokkansa parasta hinta-laatusuhdetta – uunituore Qashqai ei jätä kylmäksi

Näin turvallisuus parantaa ajettavuutta - uusi Qashqai pärjää premium-merkeille
MAINOS

Näin turvallisuus parantaa ajettavuutta - uusi Qashqai pärjää premium-merkeille

Nissan Qashqai - hyvästä entistä parempi

Nissan Qashqai - hyvästä entistä parempi

Nissan Juke - kaikella tavalla parempi kuin edeltäjänsä

Nissan Juke - kaikella tavalla parempi kuin edeltäjänsä