Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki

Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq
 • Skoda Kodiaq

Skoda-malliston suurin ja mahtavin tarjoaa käyttäjälleen valtaisat tilat sekä sopivasti varusteltuna jopa ylellistä tunnelmaa.

Skoda vaikuttaisi osuneen uudella Kodiaqilla naulan kantaan. Tämä maailman medioissa lähes yksinomaan positiivista suitsutusta saanut isokokoinen katumaasturi on Skodalle täysin uusi aluevaltaus.

Sinänsä tilava, hyvin varusteltu ja järkevästi hinnoiteltu SUV on jo lähtökohtaisesti tuote, joka kiinnostaa tämän päivän ostajakuntaa. Vielä kun laadun ja teknologian taustalla seisoo Volkswagenin kaltainen jättiläinen, voi Kodiaqille povailla melko auvoisaa tulevaisuutta maailmankolkasta riippumatta.

Suomessa Skoda on merkkinä saavuttanut lähes kansanauton aseman ja malleista varsinkin Octavia on jo kauan aikaa sitten vakiinnuttanut paikkansa kansan sydämissä. Niin ikään myös katumaasturit tuntuvat lisäävän suosiotaan vuosi vuodelta, joten täkäläiseen mentaaliteettiin ja olosuhteisiin Kodiaq istuu kuin nenä päähän.

Kuten suomalaisuuteen kuuluukin, Skoda Kodiaq ei ulkomuodollaan sen suuremmin pröystäile. Siitä huolimatta siitä huokuu tietynlainen arvokkuus, joka kääntää kanssaihmisten päät. Yksi syy tähän on koko, pituutta autolla on messevät 4,7 metriä. Mittaa voi pitää jo suurenpuoleisena ja sisällä tilaa riittääkin parhaimmillaan seitsemälle hengelle.

Ensimmäinen 7-hengen Skoda

Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki

Kodiaq on valmistajansa ensimmäinen 7-paikkainen malli, toki auto on saatavilla myös viisipaikkaisena, jos niin haluaa. Kun takimmaisen penkkirivin kaataa lattian alle piiloon, löytyy tavaratilaa perusasennossa 720 litraa ja laajennettuna jopa 2065 litraa. Lisäksi valinnaisvarusteena löytyy etumatkustajan eteen taittuva istuin, jolloin kyytiin mahtuu parhaimmillaan 2,8 metrinen esine.

Takimmaisten penkkien ollessa käytössä tavaratilaa jää 233 litran verran, eli kyllä sinne isommankin perheen kauppakassirivistön kummasti vielä asettelee. Erityinen piirre on, että tavaratilan vetoisuus vaihtelee hieman varustetason mukaan. Vauraammin varustelluissa Style- ja Exclusive-malleissa kontti on noin 50 litraa pienempi kuin huokeammissa malleissa, mutta näissä mitoissa ero on lähinnä marginaalinen.

Matkustamon keskimmäiset penkit siirtyvät pituussuunnassa ja takimmaisessa asennossa ollessaan jalkatilat lähentelevät edustusluokkaa. Penkkejä siirtämällä myös takimmaiselle riville saadaan siedettävät oltavat, vaikka iso ihminen ei siellä istukaan kuin pakon edessä. Lapsille lääniä riittää sen sijaan mukavasti.

Etupenkilläkin tilaa luonnollisesti piisaa. Ajoasento on tavalliseen henkilöautoon verrattuna korkea, mutta kuitenkin erinomaisen mukava. Ohjaamon mittasuhteet ovat kohdallaan ja kaikki hallintalaitteet hyvin käsillä. Mittaristo on viisarimallinen ja tuttu muistakin Skoda-malleista, eikä Volkkarin kaltaista virtuaalimittaristoa ei Kodiaqiin ole saatavillakaan. Joitain herkkuja emoyhtiö tahtoo selvästikin pitää vain itsellään. Luettavuutta analogisuus ei häiritse, vaan näkymä on hyvin selkeä.

Verkottuminen on päivän sana

Koeajettu auto oli toiseksi parhaiten varusteltu Style-malli ja sen yläpuolelta löytyy vielä vauraampi Exclusive. Näiden alapuolelta löytyvät aloitusmalli Active sekä pykälää runsaampi Ambition. Style-varustetasoa voi luonnehtia jo melkoisen kattavaksi. Vaalea osanahkaverhoilu tekee matkustamosta valoisan ja ylellisen tuntuisen.

Mukana on mm. sähkösäätöiset etupenkit, pysäköintiavustin, 8-tuuman kosketusnäyttö sekä Skoda Connect-järjestelmä, joka pitää sisällään Infotainment Online- ja Care Connect -verkkopalvelut. Infotainment Online mahdollistaa mobiiliverkottumisen myötä mm. reaaliaikaiset liikennetiedot, alati päivittyvät navigointikartat ja pysäköintitiedot sekä monet muut ajoa helpottavat palvelut.

Care Connect puolestaan soittaa automaattisen hätäpuhelun onnettomuuden sattuessa, kertoo korjaamolle auton huollon tarpeen jo hyvissä ajoin, sekä mahdollistaa ajoneuvon Remote Access- etäkäyttömahdollisuuden.

Systeemillä voi seurata auton tilaa, kuten polttoainetilannetta, sijaintia, auton kameroita ynnä muuta. Lisäksi saatavilla on Skoda Connect-älypuhelinsovellus, jonka kautta voi seurata auton sijaintia sen ollessa liikkeellä jossain muualla.

Skodan Simply Clever-ideologian mukaisia, päivittäistä käyttöä helpottavia ratkaisuja Kodiaqista on useita. Erilaisia säilytyslokeroita ja pullotelineitä sisätiloissa löytyykin viljalti, mutta kätevimmästä päästä on ovea aukaistaessa sen reunasta jousivoimalla esiin kääntyvä suoja, jonka tehtävänä on ehkäistä parkkipaikkakolhujen syntymistä. Toinen näppärä ja tarpeen tullen varsin hyödyllinenkin ratkaisu on molempien etuovien sisältä löytyvä sateenvarjo.

Kattava mallikirjo

Tekniikkapuolelta löytyy kolme eritehoista bensamoottoria sekä kaksi dieseliä. 1,4-litraisen TSI bensaturbon saa 125- 150-heppaisena. Pienitehoisempi on aina etuvetoinen ja manuaalivaihteinen, tehokkaampi on saatavilla myös nelivetoisena sekä 6-vaihteisella DSG-automaatilla. Kahden litran TSI luovuttaa käyttöön 180 hevosvoimaa ja on aina nelivetoinen 7-vaihteisella automaatilla.

Malliston tehokuninkaan viittaa kantaa 2-litrainen ja 190 hevosvoimainen neliveto-diesel 7-vaihteisella DSG:llä ja tämän alapuolelta löytyy vielä 150-heppainen TDI joko etu- tai nelivetoisena. Miedomman dieselin saa 7-vaihteisella automaatilla tai 6-vaihteisella manuaalilla, jälkimmäisen tosin vain nelivedon yhteyteen.

Avustinjärjestelmiä Kodiaqiin on saatavilla koko miltei koko kirjo, mitä markkinoilla on tarjottavana. Koeajoautossa oli lisävarusteena peräkärryn peruutusavustin ja sen myötä 360-asteinen kamerajärjestelmä. Avustin huolehtii ratin kääntelystä kärryä peruuttaessa, kuljettaja valitsee vain halutun peruutuskulman taustapeilien säätönamiskan avulla. Kokeilun perusteella systeemi toimii kohtuullisen hyvin ja kärryn peruutus onnistuu tottumattomaltakin melko helposti, kunhan järjestelmän toimintaan tutustuu.

Koeajettuyksilö oli etuvetoinen ja 150-heppainen 1,4-litrainen TSI 6-vaihteisella DSG:llä sekä sylinterien lepuutustoiminnolla varustettuna. ACT-sylinterilepuutus pudottaa kevyellä kaasulla ajellessa kaksi pyttyä pois käytöstä, jolloin kulutuskin luonnollisesti laskee. Systeemin toimintaa ei huomaa muuten kuin mittaristoon ilmestyvästä merkistä, kaasua painaessa lepäävät sylinterit kytkeytyvät huomaamatta takaisin toimintaan.

Voiman kaipuu koittaa viimeistään ohituksissa

150-hevosvoimaista TSI-moottoria voi luonnehtia voimavaroiltaan juuri ja juuri riittäväksi tämän kokoiseen autoon. Rauhallisesti liikkuessa koneen 250 Nm:n vääntö riittää, mutta esim. reippaammassa ohituksessa paukkua jää kaipaamaan selvästi lisää. Moottori on rauhallisessa ajossa myös hiljainen, mutta kierrosten noustessa sen ääni tunkee ohjaamoon selvästi.

Kodiaqissa ominaisuus korostuu erityisesti, ohjaamo kun on muuten erinomaisen hiljainen vielä moottoritienopeuksissakin. Mikrofonin ja kaiuttimien avulla toteutettu digitaalinen puheenvahvistus helpottaa etu- ja takamatkustajien välistä keskustelua jo ennestään hiljaisessa matkustamossa.

Moottori työskentelee täysillä jo vähänkään ripeämmässä kiihdytyksessä, mikä näkyy väistämättä myös kulutuksessa. Tasaisessa ajossa maantienopeuksilla Kodiaq kulkee hyvinkin pienellä, mutta moottoritiellä ja nykivässä taajama-ajossa auton koko tuntuu ja näkyy.

Koeajossa keskikulutus lähenteli useimmiten kahdeksaa litraa ja menipä välillä sen ylikin, joten melko kauaksi valmistajan lupaamasta reilun kuuden litran kulutuksesta jäädään.

VW:n DSG-vaihteisto toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta myös lajityypilleen uskollisena. Ryömitysnopeuksissa ja risteystilanteissa, missä vaihteiston nopea reagointi on kullan arvoista, DSG arpoo oikeaa vaihdetta välillä tuskastuttavalta tuntuvan hetken ajan. Kun oikea vaihde löytyy, on kaasua ehtinyt painaa jo liiankin syvälle ja lähdöstä muodostuu näin turhankin ripeä. Vauhtiin päästyään ei laatikon toiminnasta moitteita isommin löydy.

 • Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki
 • Skoda Kodiaq – Premiumin makuinen nallekarkki
 

Leppoisa matkakaveri

Ajotuntumaltaan Kodiaq on leppoisa ja mukava. Auto pitää suuntansa oikein hyvin eikä kaipaa ylimääräistä ohjailua urissakaan. Ohjaustuntuma ei kannusta kovinkaan sporttiseen kanttailuun, mutta toimii kuitenkin hyvin ja riittävän tunnokkaasti. Jousitus on lähtökohtaisesti mukavuuspainotteinen, ainoastaan terävät töyssyt tuntuvat toisinaan läpi ohjaamoon saakka. Kalliimpiin malleihin on saatavilla sähköisesti säätyvä alusta, mutta perusjousituskin kyllä antaa aihetta tyytyväisyyteen.

Nurkkapyörityksessä Skoda on selvästi ketterämpi kuin mitä sen suuri koko antaisi ymmärtää. Korkea ajoasento ja hyvä näkyvyys ovat avaintekijöinä helppoon käsiteltävyyteen. Kevyt ohjaus sekä auton loogisesti arvattavat ääriviivat yhdistettynä 360- asteiseen kamerajärjestelmään viimeistelevät kokoisekseen näppärän käsiteltävyyden.

Kodiaqin hinnat alkavat reilusta 30 000 eurosta ja tällöin allensa saa etuvetoisen ja 125-heppaisen 1,4 TSI:n manuaalivaihteistolla. Enemmän luxusta kaipaava joutuu varautumaan reilun jo 42 000 euron panostukseen jolla saa koeajetun kaltaisen Style-varusteisen etuveto-automaatin. Kallein Exclusive-malli 190 heppaisella dieselillä ja neliveto-automaatilla maksaa karvan alle 56 000 euroa.

Skoda Kodiaq on kaikkinensa mairitteleva kokonaisuus. Ulkomuoto tarjoaa arvokkuutta olematta kuitenkaan liian pröystäilevä. Runsaat ja helposti muunneltavat tilat toimivat perhekäytössä mainiosti ja ominaisuuksiensa valossa Kodiaqin näkisi helposti myös taksitolpalla. Varsinkin haja-asutusalueilla nelivetoinen ja tilava kaupunkimaasturi palvelee muuntautumiskyvyllään varmasti montaa tahoa.

Ronskisti varusteltuna Kodiaq on ylellisen tuntuinen ja laatuvaikutelma sekä työnjälki kestävät helposti vertailun ns. ”oikeisiin” premiumautoihin.

Sami Puskala

Kehuja: tilat, laatuvaikutelma, mukavuus, helppokäyttöisyys

Parantamisen varaa: lievä tehon puute, kulutus, viipyilevä DSG-vaihteisto

 • Jaa Facebookissa
 • Twiittaa
 • JAETTU  

Skoda Kodiaq 1,4 TSI ACT Style DSG:

Moottori:Nelisylinterinen, 1395 cm3 bensiinimoottori
Teho:150hv (110kW) / 5000-6000rpm
Vääntö:250 Nm / 1500-3500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:9,4 s.
Huiput:195 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen DSG-kaksoiskytkinautomaatti
Vetotapa:Etuveto
Kulutus (yhd.):6,3 l / 100km
CO2 päästöt: 143g/km
Mitat (pit/lev/kork):4697mm/1882mm/1676mm
Tavaratila:635-720 l
Paino:1551 kg
Vetopaino:1800 kg
Koeajoauton hinta: 49 124€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Skoda Kodiaq

     
4.6
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Skoda Kodiaq -autot

test
Skoda Kodiaq1.5, '23, Ajamaton
48 900 €
test
Skoda Kodiaq2, '23, Ajamaton
54 600 €
test
Skoda Kodiaq1.5, '23, 3 tkm
42 490 €
test
Skoda Kodiaq1.5, '23, Ajamaton
56 856 €
test
Skoda Kodiaq1.5, '23, Ajamaton
50 335 € (sis. ALV)
test
Skoda Kodiaq1.5, '23, Ajamaton
59 505 €
test
Skoda Kodiaq2, '23, 700 km
43 800 € (sis. ALV)
test
Skoda Kodiaq1.5, '23, 5 tkm
52 900 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki
Skoda Kodiaq RS – Nallekarhu on vähän vihainen

Skoda Kodiaq RS – Nallekarhu on vähän vihainen

Lue Škodan viimeisimmät huoltotilastot

Lue Škodan viimeisimmät huoltotilastot

Skoda Enyaq RS Coupé iV - Sporttia sähköautoon

Skoda Enyaq RS Coupé iV - Sporttia sähköautoon

Škoda Fabia - halvalla voi saada myös hyvää

Škoda Fabia - halvalla voi saada myös hyvää

Skoda Fabia - modernia ilmettä ja laatua perinteisin eväin

Skoda Fabia - modernia ilmettä ja laatua perinteisin eväin