Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Tesla Model Y – Puuttuva palanen
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla
 • Tesla

Tesla Model Y täydentää Tesla-malliston pykälää pienemmällä katumaasturilla.

Tesla on tällä hetkellä kiistatta yksi maailman kiinnostavimmista autovalmistajista. Kun Tesla julkaisee uuden automallin, on se aina tapaus. Tällä hetkellä mallistossa on mallit S, X, 3 ja Y. Näistä muodostuu sana S3XY, joka viestii, ettei autoteollisuuden tarvitse olla tylsää ja tosikkomaista.

Tesla on nykymallistonsa lisäksi ilmoittanut alkavansa piakkoin toimittaa asiakkaille pickup-malli Cybertruckia ja tehotykki Roadsteria. Roadsterin 0–100 km/h -lukema on mukavat 2,1 sekuntia, huiput 400 km/h ja toimintasäde 1000 kilometriä. Siinä on muilla tekemistä. Tai itse asiassa ei ole, sillä yksikään tuotantoauto ei vastaavaan pysty.

Mutta takaisin reaalimaailmaan. Teslan tällä hetkellä uusin automalli on Model Y, joka on vihdoin saapunut myös kaukaiseen Suomeen. Model Y on katumaasturimalli, joka lainaa ominaisuuksia ”halpismalli” 3:lta.

Model Y on kolmosta tilavampi ja vetoaa varmasti suomalaisiin autonostajiin katumaasturimaisella meiningillään. Kaiken lisäksi Model Y:llä saa vetää peräkärryä. Ja mikä sen hienompaa, sillä sähköautollakin saa siis kaiken omaisuutensa kesäksi mökille.

Model X + Model 3 = Model Y

Tesla Model Y – Puuttuva palanen

Teslan uusin malli on ulkonäöllisesti jotain Model X:n ja Model 3:n välimaastosta. Lokinsiipiovia sitä ei löydy, mutta korkeutta kyllä. Teslat jakavat mielipiteet muotoilunsa suhteen ja Model Y:n kohdalla on pakko mainita, että se ei ole ulkokuoreltaan maailman kaunein automalli.

Sisusta onkin sitten toinen tarina. Ohjaamo on valtavan pelkistetty. Ohjaamosta on poistettu lähes kaikki napit ja käyttökytkimet, sillä niille ei ole koettu tarvetta. Käytännössä ainoat fyysiset kytkimet ovat vilkku- ja vaihdeviikset, ratin kaksi rullaa, ovenavauspainikkeet ja ikkunoiden käyttökytkimet.

Käytännössä kaikkea auton toimintaan liittyvää hallitaan keskikonsolissa olevasta näytöstä. Se kätkee sisäänsä niin mittariston, sisäilmapuhaltimen toiminnan, äänentoiston, asetukset, hansikaslokeron avauspainikkeen ja niin edelleen. Käytännössä kosketusnäyttö pitää sisällään kaiken toiminnan.

Sisusta on siis pelkistetty, moderni ja persoonallinen. Teslan ohjaamo muistuttaa edelleen hieman perinteistä henkilöautoa, mutta suunta on kohti entistä futuristisempaa maailmaa, mikä ei välttämättä ole huono asia.

Tesla on aina jakanut autoilevan kansan mielipiteet. Sitä vihataan ja rakastetaan varsin avoimesti. Tesla-uskovaiset vannovat autoteollisuuden muuttaneen valmistajan nimeen ja osa vihaa sitä niin vahvasti, että tuntuu kuin Tesla olisi loukannut kriitikoitaan henkilökohtaisesti.

Sanotaan mitä tahansa, mutta Tesla on tehnyt autoteollisuudelle todella paljon hyvää. Se on nimittäin pakottanut muut valmistajat kyseenalaistamaan omat ratkaisunsa ja tuomaan hiljalleen markkinoille autoja, joiden tärkein ominaisuus on palvella sen omistajaa.

Raju kiihdytys puhuttelee

Sähköautolle leimallinen piirre on tätä nykyä se, että se jättää suorituskyvyssä käytännössä kaikki polttomoottoriautot. Model Y:n kiihdytyslukema on Long Range -versiolla 5 sekuntia nollasta sataan. Performance-version luku on muikeat 3,7 sekuntia. Näihin lukuihin on melkeinpä millä tahansa polttomoottoriautolla tekemistä.

Vaisumpikin LR-versio on varsin kiivas kokemus. 5 sekunnin kiihdytys paikaltaan sataan tuntuu luissa ja ytimissä. Ja Teslalla se on niin uskomattoman vaivatonta. On sähköautosta mitä tahansa mieltä, puhuttelee täysi kiihdytys varmasti.

Tesla tuntuu olevan valttia myös sähköautojen latausnopeudessa ja Model Y voi hyödyntää täysimittaisesti valmistajan uusia V3-latausasemia, joilla latausnopeus on parhaimmillaan 1600 kilometriä tunnissa. Superchargerilla saakin melko nopeasti akun 80% varaukseen. Kotosalla lataus on toki hitaampaa.

Amerikkalaisvalmistajaa ei ole koskaan voinut syyttää tosikkomaisesta suhtautumisesta autoiluun, eikä sellaista ole luvassa myöskään Model Y:n kanssa. Auto sisältää paljon hauskaa kikkailua, jotka on sijoitettu Teslan Toy Box -applikaation taakse.

 • Tesla Model Y – Puuttuva palanen
 • Tesla Model Y – Puuttuva palanen
 
Pieruhuumoria

Lelulaatikossa on mm. pierutyyny-sovellus, jonka avulla autoon voi sijoittaa pierutyynyt mille tahansa istuimelle. Kun kyytiläinen istahtaa autoon, päästää auto muhkean pierun. Ominaisuuden voi toki kytkeä myös vilkkuun. Ei niin kovin tosikkomaista.

Samaisesta lelulaatikosta löytyy myös romance mode, jolla Teslan keskikonsolin näyttö muuttuu virtuaaliseksi takaksi. Kaiuttimista kuuluu tulen ritinää ja romanttista musiikkia. Lisäksi penkinlämmittimet luovat kuumaa tunnelmaa.

Model Y:tä voi toki käyttää myös jättimäisenä gettoblasterina ja soittaa musikkia auton ulkopuolelle. Periaatteessa auto voi toimittaa puutarhajuhlien äänentoiston virkaa. Jälleen kerran asia, jota ei autoltaan olettaisi.

Tesla Model Y on erinomainen sähköauto, joka tarjoaa ostajalleen yllätyksiä, huikeaa suorituskykyä ja autoilua, joka ei vaikuta tylsältä. Vihdoin mallistosta löytyy malleja myös ihmiselle, joka ei halua sijoittaa autoonsa yli 100 000 euroa.

Halvalla Model Y ei tietenkään kaupasta irtoa, sillä Long Range -versio maksaa Suomessa 66 682 euroa ja Performance-versio 74 892 euroa. Hinnat eivät ole halpoja, mutta niiden vastineeksi saa auton, joka ei varmasti jätä kylmäksi.

Tuomas Rajala

Kehuja: huumorintaju, suorituskyky, sisätilat, fiilis

Parantamisen varaa: ulkonäkö jakaa mielipiteet

Katso myös videoarvio artikkelin alusta.

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Tesla Model Y Long Range:

Moottori:Kaksi sähkömoottoria etu- ja taka-akselilla
Teho:384 hv
Vääntö: 639 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,0 s.
Huippunopeus:217 km/h
Veotapa:Neliveto
CO2-päästöt:0g /km
Mitat (pit/lev/kork):4751mm/1978mm/1624mm
Hinta:66 682€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät Tesla -autot

test
Tesla Model X, '23, 50 km
142 500 €
test
Tesla Model 3, '22, 16 tkm
54 470 €
test
Tesla Model Y, '22, 6 tkm
69 490 €
test
Tesla Model 3, '22, 11 tkm
49 690 €
test
Tesla Model Y, '22, 7 tkm
74 700 €
test
Tesla Model 3, '22, 6 tkm
65 490 €
test
Tesla Model 3, '22, 29 tkm
49 990 €
test
Tesla Model 3, '22, 13 tkm
46 900 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Tesla koeajoja

Kaikki koeajot »
Tesla Model Y Performance - suorituskykyä ja taloudellisuutta

Tesla Model Y Performance - suorituskykyä ja taloudellisuutta

Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Tesla Model 3 Standard Range Plus - Energiatehokkuutta suorituskyvyllä

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Tesla Model 3 – Hypen arvoinen?

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model X – Suurperheen sähkötykki

Tesla Model S P85D – Tulevaisuus on täällä

Tesla Model S P85D – Tulevaisuus on täällä