Luettu 33 884  

Tyypit: Peugeot 205 Rallye

Tyypit: Peugeot 205 Rallye
  • Peugeot 205
  • Peugeot 205
  • Peugeot 205
  • Peugeot 205

Tämänkertaisten tyyppien kohteena oli vuoden 1989 Peugeot 205 Rallye, joka on myynnissä yksityisellä myyjälle Helsingissä.

Helmiä sioille

Tyypit: Peugeot 205 Rallye

Kiisteltävästi yksi historian aliarvostetuimmista autoista, Peugeotin 80- ja 90-luvun suurkautta edustava ikoni ja koko firman messias, Peugeot 205 on varsin surullinen tapaus. Auto, joka yksikätisesti nosti Peugeotin takaisin jaloilleen ja synnytti kautta aikain parhaat hot hatchback-spesiaaliversiot, Peugeot 205 Gti:n ja Peugeot 205 Rallyen, on jäänyt unholaan roskapeltinä, jota nyt saa parin sadan euron kappalehintaan.

Ajoriemusta tietävien piireissä Peugeot 205:n sporttiversioille löytyy sentään vielä jonkin verran  arvostusta, ja syystäkin. Peugeot 205:n kuumat versiot edustivat nimittäin 80- ja 90-luvulla autofanaatikoille pyhää Graalin maljaa. Niissä kiteytyivät käytännöllisyyden ja hauskuuden parhaat puolet pieneen, mieluiten punaiseen, peltipurkkiin, joka tykkäsi kulkea sivuttain jos kaasua hellitti mutkassa. Peugeot 205 GTi:n ja Rallyen silloisen suosion on 2010-luvullakin helppo ymmärtää, sillä kevyen korin, jämäkän alustan ja kierrosherkän moottorin summa on aina kipottain hauskaa, vuosikymmenten vaihtumisesta huolimatta. Tämänkertaisten tyyppien kohteena oleva Peugeot 205 Rallye havainnollistaa asian hyvinkin tehokkaasti.

Peugeot 205 Rallye oli malliston raa'in ja tarkoituksenomaisin malli. Pienempiin ralli-sarjoihin luokitteluautoksi tehtyä 205 Rallyeta valmistettiin vain noin 30 000 kappaleen verran, ja sen kehittämisestä vastasi Peugeot-Talbot Sport, joka oli oivaltanut, että kevyempi on aina parempi. Rallyesta puuttui näin ollen kaikki paitsi olennainen. Moottorina toimi Peugeot 205:n tavallisesta nelisylinterisestä 1.1 litraisesta moottorista tehty, 103hv tuottava 1.3 litrainen kiukkupata, josta löytyi mm. kireämpi nokka-akseli ja tupla-Weberit, ja alusta oli lainattu 1,6 litraisesta Gti:stä. Muuta siinä ei sitten oikein ollutkaan.

Se oli 794 kiloa täyttä itseään. Mutkissa täysin loistava, moottoritiellä hieman ärsyttävä ja rakenteellisesti yhtä kestävä kuin märkä salaatinlehti. Takakylien Teuvot sun muut ralliamikset rakastivat sitä, ja tästä syystä hyväkuntoiset Rallyet ovat nykyään erittäin kiven alla koko euroopassa.

Aikakone parempiin aikoihin

Itse 205 GTi:n omistaneena odotukset tätä koeajoa kohtaan ovat korkealla. Maanalaisessa autohallissa odottaa nimittäin hävyttömän hyväkuntoinen Peugeot 205 Rallye kyydittäjäänsä. Auton omistaja, Janne Pakarinen, on laittanut kaksi vuotta aikaa, rahaa ja rakkautta autoon, käyttöentisöiden sen takaisin vanhaan loistoonsa ja saapuessani paikalle tämä ei jää epäselväksi.

Auto on viimeistä autenttista tarraa myöden kadehdittavan hyväkuntoinen, ja Peugeot Sportin sateenkaari etumaskissa kruunaa taustalta hiipivän rallinostalgian. Pakarisen Rallye on kuin aikakone parempiin aikoihin, joissa ei tiedetty pakokaasupäästöistä, 794-kiloisen peltipurkin törmäysominaisuuksista tai tupakan haitallisista terveysvaikutuksista... Tai ehkä tiedettiin mutta ei ainakaan välitetty, sillä kompromissiton nautinto oli tärkeämpää. Aikakone-analogiaa vahvistaa entisestään myös se, että autosta puuttuu kokonaan sellainen käytetyn auton viba, jonka yleensä  näitä koeajoja tehdessä saa.

Auton alta löytyvät valkoiseksi maalatut 1.6 GTi:n alumiinivanteet ovat ainakin omissa silmissäni maukas oivallus, ja sopivat mielestäni auton olemukseen melkein paremmin kuin alkuperäiset Michelinin peltivanteet (jotka muuten myös löytyvät Pakarisen varastosta jos ostaja haluaisi mukaan).

Noh, pakko ottaa pieni hengähdys ja ryhtyä kriittiseksi... Mutta kun ei pysty. Sisätilat jatkavat virheettömyyttä pieniä yksityiskohtia myöden. Autoa ei uskoisi millään yli 20 vuotta vanhaksi sisältä päin, sillä se on täysin puhdas, enkä nyt tarkota perinteistä siisteyttä, vaan uudenkarheuteen verrattavaa neitseellisyyttä. Ekstraplussaa saa myös penkkien uusittu verhoilu, joka tuntuu ja näyttää todella laadukkaalta. Radio puuttuu autosta, mutta se on Pakarisen mukaan tietoinen valinta, sillä radiosta soiva Lady GaGa on omiaan irtauttamaan itse ajamisen nautinnosta, ja ajamisen nautintoa tämä kippo tarjoaakin koko pennin edestä. Itse asiassa, ei se oikein mitään muuta tarjoakkaan.

  • Tyypit: Peugeot 205 Rallye
  • Tyypit: Peugeot 205 Rallye
 

Käyttäytyy kuin kartingauto

Auton spartaaninen olemus tuo ajotuntumaan sellaisen raa'an simppeliyden, joka modernissa huipputeknisessä maailmassa on päässyt hiukan unohtumaan. Tästä syystä Rallye onkin kuskin paikalta tuumailtuna aivan loistava. Tehostamaton ohjaus on tarkkuudessaan ja tuntoherkkyydessään jo nautinto itsessään, mutta kaasulla ohjaaminen se vasta todelliset herkut tarjoaa, sillä harvoin enää törmää autoon, joka opettaa painonsiirrosta johtuvaa yliohjausta yhtä tehokkaalla tavalla kuin Peugeotin vanhat 205-pikkusportit.

Kevyt koppa reagoi painonsiirtelyyn äärimmäisen helposti, ja siirtyy mielellään perä edellä ojanpenkkaan jos kuski päättää päästää kaasun liian rajusti keskellä mutkaa. Tämä ominaisuus voi tietämättömän käsissä olla hyvinkin kohtalokas, mutta tietävän käsissä auto on juuri tämän ominaisuuden takia täysi nautinto ajaa. Se kulkee mutkissa aivan uskomattomalla luontevuudella, ohjautuu juuri niin tarkasti kuin kuljettaja vain osaa sitä kuljettaa ja tuntuu melkein kartingautolta keveytensä puolesta. Ja onhan se kiistämättä hauskaa pelleillä yliohjauksellakin.

Pieni, ärjyvä moottori tuntuu myöskin raa'lta, ehkä osittain kopan keveyden, mutta myös äänieristyksen puutteen takia, vaikka todellisuudessa meno ei ole mitenkään erityisen rajua. Nollasta sataan taittui uutena valmistajan mukaan 9.3 sekunnissa ja ajan hammas on varmasti tuotakin aikaa syönyt, mutta sitä ei kumminkaan ehdi huomata, sillä ajaessa on liian kiire hymyillä koko ajan.

Auton kovaa kuljettamisen eteen joutuu todella näkemään vaivaa, sillä moottoria saa huudattaa reippaasti parhaiden tulosten yltämiseksi, mutta se tekee koko elämyksestä vain niin paljon nautinnollisempaa. Paras puoli autossa on ehkä juuri se, että se on pirun hauska jo laillisissakin nopeuksissa. Autoa voi surutta piiskata, ilman että nopeudet nousevat ihan älyttömiin lukemiin,  raaka tunnelma saa pulssin kohoamaan jo ihan muuten vaan ja loistava tuntuma luo rohkeutta ajaa mutkiin hieman kovempaakin ilman taustalta hiipivää kuolemanpelkoa.

Kuten yleensä, jatko-osat eivät yllä alkuperäisen tasolle, ja kuumien pikkupösöjen hauskuus on ajan saatossa turtunut tekniikan ja turvallisuusmääräysten alla, mutta se ei estä haikailemasta takaisin ajalle, jolloin kuskin hymy oli prioriteetti numero uno. Janne Pakarisen Rallye on luultavasi yksi hyväkuntoisimmista Peugeot 205 Rallyeista koko Euroopassa, joten oli sitten mielessä sijoitus, lapsuuden haaveiden toteuttaminen, tai pelkkä suvereeni ajoelämys, on Pakarisen Rallye hintansa väärti. Nyt kannattaa vaalia niitä kultaisia hot hatch-aikoja kun vielä voi, sillä tällainen kyyti olisi nykypäivänä valmistettuna jo laitonta.

Lisätiedot Peugeot 205 Rallyesta saat Janne Pakariselta, numerosta 0400151533

Ilmoitus löytyy tästä linkistä

Henri Siira

Onko sinulla kiinnostavaa autoa jota haluaisit tyypitettävän? Tarjoa sitä minulle osoitteeseen henri.siira@pmg.fi tai numeroon 050 5853841

Palaute on myös tervetullutta ylläolevaan sähköpostiosoitteeseen!

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Peugeot 205

     
3.4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Peugeot 205 -autot

test
Peugeot 2051.1, '88, 52 tkm
3 900 €
test
Peugeot 2051.4, '89, 125 tkm
1 200 €
test
Peugeot 2051.9, '88, 180 tkm
4 900 € (Tax free)
test
Peugeot 2051.4, '90, 168 tkm
600 €
test
Peugeot 2051.6, '89, 212 tkm
3 600 € (Tax free)
test
Peugeot 2051.1, '88, 46 tkm
2 800 €
test
Peugeot 2051.6, '89, 245 tkm
3 500 €
test
Peugeot 2051.4, '91, 162 tkm
910 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Peugeot koeajoja

Kaikki koeajot »
Peugeot 508 – linjakas laatulimppu

Peugeot 508 – linjakas laatulimppu

Peugeot 5008 – Seiskapaikkaisten aatelia

Peugeot 5008 – Seiskapaikkaisten aatelia

Peugeot 308 GTI – Lievästi päivittynyt kissapeto

Peugeot 308 GTI – Lievästi päivittynyt kissapeto

Peugeot 3008 – Ranskis halajaa saksalaiseksi

Peugeot 3008 – Ranskis halajaa saksalaiseksi

Peugeot 2008 – Särmikkäämpi pikku ranskatar

Peugeot 2008 – Särmikkäämpi pikku ranskatar