Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 21 678

Audi Q8 – Kun maailma ei riitä

Audi Q8 – Kun maailma ei riitä
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8
 • Audi Q8

Audi Q8 tarjoaa auton ihmiselle, jolla on kaikkea. Kaupunkiyksiön hinnalla saa itselleen unelman ja mukavuussimulaattorin.

Audi Q8 on arrogantti automalli. Se viis veisaa sovinnaisuudelle ja kohtuudelle. Suurikokoinen coupe-katumaaturi on röyhkeä ja pirun kallis. Kun Audin uutuusmallille hakee kilpailijoita, ei tarvitse kovin kauas matkustaa. Resepti on sama kuin BMW X6:ssa.

Itselleni on jäänyt aina avautumatta Q8:n luokan tarkoitus. Kyseessä ei ole maasturi, eikä oikeastaan edes katumaasturi. Se on jonkinlainen sekasikiö, joka yhdistelee neliovista coupéta ja crossoveria olematta selkeästi kumpaakaan.

Mutta röyhkeä Audi joka tapauksessa on. Isokokoisessa autossa on lähes viisi metriä pituutta ja korkeuttakin reippaammin kuin perinteisessä henkilöautossa. Painoakin löytyy reilut pari tonnia, joten kaikki on suurempaa.

Q8:n moottorivaihtoehdot ovat nekin järeitä. Tarjolla on muhkea kutoskone joko bensiininä tai dieselinä. Suomessa ainoa moottorivaihtoehto on diesel, jollainen löytyy monesta muustakin Audi ja VW-mallista. Mylly on 3-litrainen V6, joka tarjoilee riittävät tehot: 286 hevosvoimaa ja 600 Nm.

Voimaa ja pientä kulutusta

Audi Q8 – Kun maailma ei riitä

Moottori on ylistys kaikelle mikä nykyisessä diesel-maailmassa on hienoa. Turboahdettu voimanlähde on niin loistava, ettei siitä voi olla pitämättä. Tehoalue on laaja ja maksimiväännöt tuodaan peliin lähes tyhjäkäynnillä. Arkiajossa moottori on uskomattoman mukava.

Vaikka painoa on 2200 kiloa, liikkuu massa paikaltaan ripeästi. 0-100 km/h suoritetaan alta pois 6,3 sekunnissa ja ohituskiihtyvyys tekee matka-ajosta leppoisaa ja mukavaa. Yhdistetty kulutus on saatu painettua valmistajan ilmoituksen mukaan 8,5 litraan, mikä pitää yllättäen kutinsa.

Muhkea diesel on voiman ja kulutuksen suhteen optimoitu onnistuneesti. Ratissa on hankala uskoa lukemia todeksi, koska voimaa piisaa ja sitä kyllä tulee myös käytettyä ajossa. Kiihdyttely on niin huikean hauskaa, että sitä tulee harrastettua vähän turhankin usein.

Kun ajelee Q8:lla, tulee väkisinkin mieleen, että kyseessä on osa katoavaa perinnettä. Lähinnä siis voimanlähteen suhteen. VW-konserni on ilmoittanut lopettavansa polttomoottorien tuotannon seuraavan vuosikymmenen aikana.

Vaikka itseni mukaan lukien suuri osa ihmisistä on herännyt liikenteen tuottamiin päästöihin, on silti sääli, että jatkossa tällaista hienosti toimivaa dieselmoottoria ei autonsa voimanlähteenä tavata. Euro 6 –normiin soviteltu suurehko dieselpata kun tuottaa huomattavasti vähemmän päästöjä kuin parinkymmenen tai kymmenen vuoden takainen traktorimoottori.

Jengi vihaa, mutta vihatkoon

Q8 on myös varsin näyttävä automalli. Se ei jää huomiotta kanssa-autoilijoilta hyvässä ja pahassa. Karmean kokoinen Premium-auto tuntuu herättävän muissa suuriakin vihantunteita.  Kun sillä yrittää liittyä liikenteen sekaan, eivät muut mielellään anna tietä.

No, 150 000 euron hintalapulla varustetun auton kohdalla se lienee ymmärrettävää. Pahan mielen voi kaasuttaa pois polkaisemalla kaasua ja antamalla muhkean dieselkoneen näyttää parhaat puolensa.

Audi on selkeimpään kilpailijaansa X6:een verrattuna jopa käytännöllinen. Esimerkiksi takaovista pääsee helposti sisään, toisin kuin BMW:n tapauksessa. Tavaratilakin on hyvän kokoinen, vaikka crossover-maailmassa se on korkean pohjan ansiosta usein varsin rajallinen.

Järkälemäisen coupé-limpun ohjaamossa viihtyy. Hytissä istutaan tavanomaista henkilöautomallia korkeammalla, minkä ansiosta liikenteen seuraaminen on helppoa ja näkyvyys hyvä.

Ohjaamossa on kaikki kohdillaan: hallintalaitteet ovat intuitiiviset ja monitoimiratin kautta voi ohjailla kaikkea, navigaattoria lukuun ottamatta. Sen reitit syötetään keskikonsolin näyttöön ja sen alla olevaan kirjoitusalustaan.

Ylemmästä näytöstä katsellaan näkymää ja alempaan kirjaillaan osoite. Kirjoitinlevy tunnistaa kuskin kirjoituksen, joten näytöstä ei tarvitse näppäillä osoitteita. Riittää, että suttaa oikealla kädellä kirjaimia etäisesti muistuttavat harakanvarpaat tauluun ja kone tunnistaa loput.

 • Audi Q8 – Kun maailma ei riitä
 • Audi Q8 – Kun maailma ei riitä
 

Ajomukavuus kohdillaan

Ajettavuuden puolesta Audi edustaa luonnollisesti alan huippua. Ohjaus on tehostettu elektronisesti ja melko voimakkaasti, mutta on silti kohtuullisen tunnokas. Kymmenen vuoden takaisesta tuntumasta ei kuitenkaan sovi haaveilla, mutta toisaalta Q8 ei olekaan mikään ratapeli.

Audin käytöstä hallitaan ajotilojen kautta, joita Q8:n tapauksessa piisaa. On normaalia, dynaamista, mukavaa ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi asetuksista löytyy myös off-road-tiloja. Ajotilanvalitsin vaikuttaa moottorin kaasunvasteeseen, ohjaustuntumaan, alustaan ja kulutukseen.

Ilmajousitetun kärryn saa halutessaan todella pehmeäksi ja mukavaksi. Ja mökkitielle alustaa voi korottaa sopivasti, ettei pohja raavi maata.

Se ei yllätys, että Audi Q8 on erinomainen auto. Kun hintalappuun ladataan kaupunkiyksiön hinta, on selvää, että rahoilleen saa myös vastinetta. Audin tapauksessa kärry on tyylikäs, korskea ja mukava. Jos lompakosta löytyy 150 000 ylimääräistä ja kiikarissa muhkea luksusauto, on Q8 perusteltu valinta.

Tuomas Rajala

Kehuja: upea moottori, härski ja älytön konsepti, ohjaamo, ajomukavuus

Parantamisen varaa: karmea hinta, älytön konsepti

Audi Q8 50 TDI Quattro:

Moottori:2967 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:286 hv (210 kW) @ 3500-4000 rpm
Vääntö:600 @ 2250 - 3250 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):6,3 s.
Huiput:245 km/h
Vaihteisto:8-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus:8,8l / 100 km
CO2 päästöt:230 g / km
Mitat (pit/lev/kork):4986mm/1995mm/1705mm
Omamassa:2220 kg
Tavaratila:605 l
Hinta:134 850€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Audi Q8

     
Read user reviews or write your own »

For sale Audi Q8 cars

test
Audi Q84.0, '20, 18 tkm
259 900 €
test
Audi Q83.0, '19, 67 tkm
102 900 €
test
Audi Q83.0, '19, 54 tkm
94 000 €
test
Audi Q83.0, '19, 59 tkm
104 800 €
test
Audi Q83.0, '21, 6 tkm
119 800 €
test
Audi Q83.0, '21, 15 tkm
109 900 €
test
Audi Q83.0, '21, 13 tkm
115 990 €
test
Audi Q83.0, '21, 8 tkm
116 800 €
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Audi test drives

All test drives »
Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi Q4 e-tron - sähköauto suomalaisille Volkkarista tutuilla eväillä

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi A5 – Upee, kapee coupé ja hurjan nopee

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi Q5 – Herra täydellinen

Audi A3 – Entistäkin terävämpi

Audi A3 – Entistäkin terävämpi

Audi Q3 – Legendan innoittamat linjat

Audi Q3 – Legendan innoittamat linjat