Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 22 649   1

Seat Leon ST Cupra 300 – Järkisportti halajaa moottoriradalle

Seat Leon ST Cupra 300 – Järkisportti halajaa moottoriradalle
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon
 • Seat Leon

Seat Leon ST Cupra päivittyy nelivetoiseksi ja 300-hevosvoimaiseksi sporttifarkuksi. Luvassa on lisää voimaa ja entistä mukavammat kyydit.

Seat Cupra on lyhyessä ajassa saavuttanut tietynlaisen klassikkomallin maineen. Leonin pohjalle rakennetusta tehopakkauksesta on kasvanut erittäin suorituskykyinen auto, jota voisi tällä hetkellä sanoa automaailman järkevimmäksi urheiluautoksi.

Cupra kilpailee toki kovassa sarjassa, sillä samasta ostajakunnasta on kisaamassa iso läjä farkkupelejä Seatin omasta konsernista ja mm. Ford-leiristä. Lisäksi kilpasilla on liuta sporttisia hot hatch –malleja jos farmariversio ei ole ehdoton edellytys.

Seat Leonin tehoversion suurimmat kilpailijat ovat hieman yllätyksettömästi Ford Focus ST, VW Golf R, Skoda Octavia RS ja Audin sporttisemmat farkkumallit. Mukaan voitaneen laskea myös Focus RS ja Honda Civic Type R, vaikka niitä ei farkkuna tällä haavaa olekaan tarjolla.

Suorin kilpailija nelivetoiselle Seatille on luonnollisesti VW Golf R, sillä kaksikko perustuu pitkälti samoihin komponentteihin. Moottorina Seatissa toimii Golfin ohella VAG:n kaksilitrainen turboahdettu bensakone, jonka teholukema on Seatissakin saatu nostettua mukavaan tasalukemaan 300 hv.

Ylävireinen, mutta toimii silti alhaalla

Seat Leon ST Cupra 300 – Järkisportti halajaa moottoriradalle

Vääntöä Cupra 300:ssa on 380 Nm, mutta se ei suinkaan ole auton tärkein lukema. Tällä kertaa suurempi painoarvo annetaan nimenomaan huipputeholle, joka Seatin kohdalla tuodaan peliin vasta yläkierroksilla.

Vaikka pata on varsin ylävireinen ja luottaa turboahtimen tuomaan voimaan, ei konetta voi sanoa hengettömäksi. 1800 kierroksen kohdalla parhaan vääntönsä vapauttava moottori on arkisessa aherruksessa mukava ja helppo ajettava. Pelkkään sivistyneeseen arkiajoon Cupran kaltaista tehopakkausta ei kuitenkaan kannata hankkia.

Cupran sielu kätkeytyy ajotilavalitsimen taakse. Se on ruutulipulla merkitty namiska, joka löytyy keskikonsolista vaihdevalitsimen etupuolelta. Kun valikosta valitaan Cupra-ajotila, muuttuu auton käytön merkittävästi. Alusta ja ohjaustuntuma tiukentuvat, äänet muuttuvat rouheammiksi ja vaihteisto pykältää kiivaammin.

Tuolloin moottorin koko potentiaali mitataan käyttöön ja nykytekniikalla toteutettua turboahdettua bensamoottoria on suoranainen ilo käskyttää. Vaikka siinä ei tunnu varsinaista tehopiikkiä, repäisee Cupra mukavasti kun kaasu tallataan pohjaan.

Jämäkkä, muttei kova

Seatin alusta on tunnokas ja tymäkkä, mutta ei missään nimessä kova. Cupra-ajotilassakin se on kohtuullisen mukava, mikä tietty kostautuu siinä vaiheessa kun autoa viedään äärimmilleen moottoriradalla. Cupran kohdalla täytyy kuitenkin muistaa se fakta, että kyseessä on katukäyttöinen henkilöauto, eikä radalle rakennettu piiska.

Seat Leon Cupra ST Cupra 300 on kompromissi, joka yhdistää mukavan arkiajettavuuden, perheauton ja sporttisen hauskuuden. Seat, kuten muutkin VAG-konsernin tuotteet on rakennettu saksalaisella insinööritaidolla tuotteiksi, joissa ei juuri ole parantamisen varaa. Se tekee niistä myös tietyllä tapaa hieman tylsiä.

Cupran kohdalla pieni persoonan puute on läsnä, mutta italialaisen urheiluauton nitinöitä ja narinoita ja Seatin ratissa ei edes kaipaa. Cuprasta on tehty juuri niin ärhäkkä ja sielukas kuin modernista bensaturbosta on mahdollista näillä tehoilla saada.

Uppoaa massaan, mutta onko se hyvä vai huono?

Massaan uppoaminen on samaan aikaan kirous ja siunaus. Automaailmaan vihkiytymättömän silmissä Cupra näyttää aivan tavalliselta Seat Leonilta, mutta harrastajat huomaavat varmasti päältä auton sisuksissa piilevän potentiaalin.

Leonin eduksi on laskettava vaikkapa VW Golf R:ään ja Skoda Octavia RS:ään verrattuna se, että se on lähtökohtaisesti aggressiivisemman näköinen. Siinä missä Golf ja Octavia edustavat tietoliikenneinsinöörin työsuhdeautoa puhtaimmillaan, on Seat pykälää ärhäkämpi. Se ei kuitenkaan vie sporttisuutta niin pitkälle kuin vaikkapa Civic Type R tai Focus RS.

Seatin paras puoli on maireasta teholukemasta huolimatta ajamisen mukavuus, joka on hyvin lähellä Golf R:n vastaavaa. Jakkarat on muotoiltu voimakkaasti, mutta mukavasti. Ohitukset sujuvat kuin itsestään ja Leonia on kaikin puolin mukava ajaa.

Vaihteisto on kaksoiskytkimellinen ja DSG hoitaa hommansa hyvin. Comfort-ajotilassa laatikko pitää kierrokset paikoin turhan alhaisena, mutta ajatuksena onkin saada tauluun mahdollisimman pieni kulutuslukema. Koeajolla keskikulutus pysytteli 8 litran paremmalla puolella, mikä on tämän tehoiselle autolle kelpo lukema. Poljettaessa luku karkaa lähemmäs 12 litraa satasella.

Sisätiloiltaan Leon on hyvää perustasoa, mutta Cupra-lisä toki tuo sisustaan muutamia hienoja yksityiskohtia, jotka miellyttävät silmää ja hanuria. Sporttisuutta on korostettu joka käänteessä etuistuimilla, mutta takapenkki on vastaava kuin perusmallissa, mikä on toki hyvä asia. Viisipaikkaisena säilyttäminen on ehdottomasti plussaa.

Takakontti on mukavat 587 litraa ja takajakkarat saa käänneltyä sileäksi tilaksi mikäli lisätilan tarvetta ilmenee. Pirteän moottorin ansiosta Seat ei hätkähdä täyttä lastia, vaan viikonloppureissut sujuvat tarvittaessa ripeästi.

Viekää minut radalle

Cupran ehdottomasti paras ominaisuus on kuitenkin se, että sillä voi tarpeen ilmetessä ajaa kovaa moottoriradalla. Nelivetoisena se liikkuu varsin rivakasti punavalkomaalausten välissä ja erinomaisesti toimivan vaihteiston ansiosta ajaminen on helppoa.

VAG-konsernin tuotteena Seat käyttäytyy sekin kovassa ajossa hienosti, vaikka mikään varsinainen rata-auto se ei olekaan. Tosin tuotannossa olevista farkkupeleistä se on yksi parhaimmista kavereista rata-ajossa.

Entä hinnoittelu? Nelivetoisena DSG-vaihteistolla varustettuna farmarimallina lähtöhinta on varsin maltillinen 45 000€. Esimerkiksi Variant-mallinen Golf R maksaa 13 000€ enemmän. Siihen verrattuna Leon Cupra on hävyttömän halpa. Hinta, suorituskyky ja laadukkuus yhdistettynä Cupra tuntuu vastustamattoman hyvältä paketilta.

Tuomas Rajala

Kehuja: suorituskyky, hinta, vakiovarustelu, ulkonäkö, ajomukavuus, monipuolisuus

Parantamisen varaa: pieni rouheuden puute

Seat Leon ST 2.0 TSI 300 4Drive Cupra DSG:

Moottori:4-sylinterinen, 1984 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:300 hv (223 kW) @ 5500-6200 rpm
Vääntö:380 Nm @ 1800-5500 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):4,9 s.
Huippunopeus:250 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:6-portainen kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto
EU-kulutus:7,2 l / km
CO2 päästöt:161 g /km
Mitat (pit/lev/kork):4540mm/1816mm/1431mm
Tavaratila:587 l
Paino:1440 kg
Hinta:45 991€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Seat Leon

     
4.0
Read user reviews or write your own »

For sale Seat Leon cars

test
Seat Leon1.5, '21, 1 tkm
28 177 €
test
Seat Leon1.5, '21, Undriven
29 186 €
test
Seat Leon1.5, '21, Undriven
37 896 € (incl. VAT)
test
Seat Leon1.4, '21, Undriven
36 509 €
test
Seat Leon1.5, '21, Undriven
33 500 €
test
Seat Leon1.4, '21, Undriven
37 376 €
test
Seat Leon1.5, '20, 500 km
33 900 € (incl. VAT)
test
Seat Leon1.5, '21, 10 km
37 800 € (incl. VAT)
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Seat test drives

All test drives »
Seat Leon - parempi kuin sisarensa?

Seat Leon - parempi kuin sisarensa?

Seat Ibiza Cupra – Arjen motorsportia

Seat Ibiza Cupra – Arjen motorsportia

Seat Leon ST Cupra 280 DSG – Perheellisen piiskatykki

Seat Leon ST Cupra 280 DSG – Perheellisen piiskatykki

Seat Cupra – Kylmää kyytiä GTI-luokalle

Seat Cupra – Kylmää kyytiä GTI-luokalle

Seat Leon ST 1,8 TSI DSG FR – ripeään perhe-elämään

Seat Leon ST 1,8 TSI DSG FR – ripeään perhe-elämään