Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 3 632   0

Auton koeajo kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - muista poikkeusaikana myös nämä asiat

Auton koeajo kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - muista poikkeusaikana myös nämä asiat
  •  
  •  
  •  

Auto on merkittävä sijoitus ja koeajo on hyvä tapa tutustua vaihtoehtoihin paremmin. Kokeilemalla selviää, sopiiko menopeli tarpeisiisi. Koronapandemian aikana on tärkeä muistaa fyysinen etäisyys ja huolellinen hygienia.

Koeajossa selviää auton sopivuus sinulle

Uutta autoa kartoittaessasi pystyt valitsemaan malleja sen perusteella, millaisia ominaisuuksia kulkupeliltä toivot. Vaihtoehdoista sopivimman löytämiseen auttaa kuitenkin parhaiten auton kokeileminen käytännössä. Ajotuntumaa ei pysty näkemään papereista, joten on tärkeää viedä auto kunnon kierrokselle ennen ostopäätöstä.

Mieti etukäteen, mitä haluat koeajosta jäävän käteen. Auton käyttötarve määrittää huomiota vaativat seikat. Kaipaatko kulkuvälinettä kaupungissa liikkumiseen vai tarvitsetko auton, jossa jaksat istua pitkiä matkoja? Myös mittasuhteiden sopivuus eri kuskeille kannattaa pitää mielessä.

Tarkasta auto ja testaa monipuolisesti eri olosuhteissa

Ennen kuin istut autoon, tarkista sen pintapuolinen kunto. Ovatko kori, sisäosat, tuulilasi ja renkaat hyvässä kunnossa? Mahtuuko autoon lastenistuin tai muita tarvittavia varusteita?

Koeajon aikana kannattaa kokeilla mahdollisimman laajasti eri nopeuksia, tilanteita ja alustoja. Aja auto ensin kunnolla lämpimäksi ja kokeile ratin ja polkimien reagointiherkkyyttä. Miten auto kiihtyy? Entä luistaako kytkin? Testaa jarrujen kunto painamalla poljin aivan pohjaan asti. Tee tiukkoja käännöksiä niin, että renkaat ovat ääriasennossa. Muista myös kokeilla peruutuksia. 

Jos autossa on manuaaliset vaihteet, kokeile jokaista useaan otteeseen. Automaatissa voit tarkkailla, vaihtuvatko vaihteet loogisesti ajossa. Vaikka ajaisit paljon asfaltilla, testaa autoa erilaisilla alustoilla. Kuuntele myös, pitääkö auto ajaessa ylimääräisiä ääniä - ne voivat kertoa ongelmista. 

Koronapandemian aikana on tärkeää minimoida tartuntariski

Auton koeajaminen on mahdollista myös vallitsevassa poikkeustilanteessa, mutta tartuntavaaran minimoiminen tulee ottaa huomioon. Autoliikkeet ja myyjät huolehtivat hygieniasta omalta osaltaan, ja niin tekee myös ostaja. Muista ainakin nämä asiat:

  • • Voit välttää ylimääräisiä kontakteja sopimalla myyjän kanssa, että noudat auton tietystä paikasta, ja palautat sen sinne itsenäisesti.
  • • Älä ota koeajoon ylimääräisiä ihmisiä mukaan. Voit itse istua eri paikoille autossa ja miettiä sitä kautta, toimiiko auto sinun kokoonpanollesi. 
  • • Hygieniaa voit parantaa koskemalla vain tarvittaville pinnoille ja välttämällä yskimistä autossa ollessasi. 
  • • Pidä koeajo lyhyenä, kuitenkin niin, että saat tarvittavan tatsin ja pääset testaamaan haluamiasi ominaisuuksia. 
  • • Muista pestä kädet huolellisesti saippualla ennen ja jälkeen ajon.

Auto täytyy tietenkin päästä testaamaan jos se on ostoslistalla, mutta muuten vain koeajolle lähteminen ei ole fiksua. Kuten muissakin asioissa, vain välttämätön toiminta on suotavaa.

Ehdollinen kauppa tai ammattilaisen tarkastus vaihtoehtona koeajolle

Auton osto ilman koeajoa on mahdollista, mutta siihen sisältyy riski epäsopivasta valinnasta. Ratkaisuna voi olla ehdollinen kauppa. Ehdollisessa kaupassa raha vaihtaa omistajaa vasta, kun ostaja on vahvistanut kaupan. Voit siis tutustua autoon ja kokeilla sitä ensin, ja jos olet tyytyväinen, hyväksyt kaupan. 

Voit myös sopia myyjän kanssa kunto- tai ostoturvatarkastuksen teettämisestä autoon. Saat ammattilaisen arvion auton kunnosta sen osalta, mitä koeajo ei paljasta. Erityisesti vaihtoautokaupoissa asiantuntijan käyttäminen voi tuoda varmuutta.

Tärkeintä on, että löydät omiin tarpeisiisi istuvan auton. Kun tiedät, mitä olet etsimässä, sopivan auton arvioiminen on helpompaa ja kauppa sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Seat Mii Electric - sähköinen kaupunkihyrrä

Mitsubishi Outlander PHEV - sähköllä mennään (hetken verran)

Mitsubishi Outlander PHEV - sähköllä mennään (hetken verran)

Nyt on digiloikan aika - video mukaan ilmoituksiin!

Nyt on digiloikan aika - video mukaan ilmoituksiin!

Voiko auton ostaa näkemättä? Näin teet ehdollisen kaupan yksityisen myyjän kanssa Nettiautossa

Voiko auton ostaa näkemättä? Näin teet ehdollisen kaupan yksityisen myyjän kanssa Nettiautossa

Muistatko, milloin autosi pitää katsastaa?

Muistatko, milloin autosi pitää katsastaa?