Luettu 26 582  

BMW 730d – Ministeriluokan tehodiesel

BMW 730d – Ministeriluokan tehodiesel
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730
 • BMW 730

BMW:n 7-sarja on automaailman ehdotonta huippua. Siitä on turha etsiä virheitä tai kehittämisen paikkoja – ellei sellaisena pidä täydellisyyttä.

7-sarja edustaa niin sanottua ministerisarjaa. Se kilpailee samoista ostajista Audi 8-sarjan ja Mercedes-Benzin S-sarjan kanssa edustusautoluokan huipulla. Saksalaisten laatuautojen kohdalla kilpailu on kovaa ja kaikki tarjoavat tuotteita, joissa ei juuri moitteen sijaa löydy.

Edustusautojen kohdalla kyse onkin lähinnä mielikuvista. BMW:n kohdalla se on perinteisesti ollut 7-sarjalaisen osalta kunnossa. Seiskalainen on kautta aikain edustanut persoonallista muotoilua ja ajamisen mukavuutta, jota harvassa autossa on tarjolla. Erityisesti E65-versio, eli vuosina 2001-2008 tuotannossa ollut malli jakoi persoonallisella muotoilullaan mielipiteet.

Nyt asiat ovat toisin ainakin persoonallisuuden suhteen. Uusi 7-sarjalainen ei harjaantumattomalla silmällä juuri eroa 5-sarjasta, sillä BMW:n muotoilulliset perhepiirteet ovat voimakkaasti läsnä. Se on tavallaan sääli, sillä seiska hukkuu ulkonäöltään samaan massaan muiden sarjojen kanssa. Toki eroa on ulkomitoissa, mutta sulava muotoilu hukkaa järeän ulkomuodon.

Takapenkki on herrain paikka

BMW 730d – Ministeriluokan tehodiesel

Mutta se onkin ainoa asia, josta uutta 7-sarjaa voi moittia. Sisustaltaan se edusta ehdotonta huippua niin BMW:n omassa katalogissa kuin vertailussa muita automerkkejä vastaan. Varustelistalta löytyvät mm. hierovat etuistuimet, eleohjaus, Bowers & Wilkins –äänentoistojärjestelmä, virheetön viimeistely ja yksityiskohdat.

Sen lisäksi, että 730d on ajajan auto, tarjoaa se matkustusmukavuutta myös takapenkkiläisille. Siitä pitää huolen erityisesti etumatkustajan takana oleva Executive Lounge Seating –konsepti. Apukuskin jakkaran takana toimari tai ministeri saa nauttia matkasta. Siitä pitää huolen mm. säädettävä istuin ja lisävarusteena myytävä, etumatkustajan selkänojasta kääntyvä jalkatuki ja hierova jakkara.

Kokonaisuuden kruunaa 7” käsinojaan integroitu tabletti, josta voi ohjailla ilmastointia, istuimen asentoa ja hierontatoimintoja. Näillä avuilla autossa matkustamisen mukavuus on luonnollisesti omalla tasollaan. BMW ei ole lähtenyt tinkimään matkustajan mukavuudesta piiruakaan, mikä on tämän luokan auton kohdalla ainoa oikea ratkaisu. Ajajan näkökulmasta onkin sääli, että sen mukavin istuin löytyy takapenkiltä.

Onneksi kuskin ajonautintoa ei sitäkään ole unohdettu. Etuistuimista löytyy hieronta ja kuskin jakkarasta löytyy sen verran rutosti säätöjä, että jokainen löytää täydellisen ajoasennon. Ajonautintoon vaikuttaa luonnollisesti myös voimanlinja, joka on BMW:n muiden mallien tavoin erinomaisesti toimiva.

Diesel sopii myös edustusautoon

Koeajoversio on varustettu kolmelitraisella turbodiesel-padalla, joka kantaa mallinimeä 730d. Ruutia tuplasti ahdetusta sepelimyllystä irrotetaan 265 hevosvoimaa. Mutta kun kyseessä on diesel-moottori, on suorituskyvyn kannalta tärkeämpi arvo vääntömomentti. BMW:n kompakti mylly tarjoaa vaikuttavan 620 Nm:n huippuväännön, jonka ansiosta suorituskykyä piisaa 2450 kg:n painosta huolimatta mukavasti. Paikaltaan satasen vauhtiin 730d kimpoaa 6,1 sekunnissa, joten toimitusjohtajan kiireet eivät aiheudu ainakaan laikasta kärrystä.

Massiivisesti vääntävä diesel-moottori sopii kuin nakutettu arvokkaaseen ja mukavaan edustusautoon. Toki sen nokalla soisi vaikuttavan edellisen sukupolven 12-sylinterisen järkäleen, mutta maailman muuttuessa myös edustusautoilun tulee muuttua mukana. V12-myllyn istuttaminen nykyautoon on vahva kannanotto, johon BMW tuskin haluaisi enää ryhtyä. Siksi malliston järein motti on 8-sylinterinen 750i.

Toisaalta ratin takana on paikoitellen aika lailla sama mikä mylly pelin alla mylvii, sillä moottorivalikoiman kuuleminen auton sisälle on hyvin rajallista. 7-sarjalaisen äänieristys on luonnollisesti huippuluokkaa, eikä padan jyrinästä pääse nauttimaan. Edes kotimaan rujossa kunnossa oleva tiestö ei juuri päästä ääniä BMW:n hyttiin. Ulkomaailman äänet on eristetty sisätiloista tehokkaasti, eikä pellin alla mouruava diesel juuri anna merkkejä itsestään. Läsnä on vain mukavan tasainen hurina, joka kertoo voiman läsnäolosta. Kokonaisuus on sekin varmasti tarkoin harkittu.

Uusia teknisiä innovaatioita

7-sarja on tunnettu siitä, että sitä kautta muuhun mallistoon uitetaan tulevaisuuden tekniikkaa. Yksi näistä innovaatioista uutuusmallin kohdalla on tällä kertaa Executive Drive Pro –alustansäätöjärjestelmä. Kallistuksenvakaajat ovat aktiiviset ja toimivat sähkömekaanisesti. Niiden ansiosta kori ei juuri kallistele mutkissa.

Kallistuksenvakaajat on yhdistetty dynaamiseen iskunvaimennuksenvalvonnan kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että BMW:n kamerajärjestelmä havainnoi tien pintaa ja osaa varautua eteen tuleviin tien pinnan muutoksiin etukäteen. Lisäksi se hyödyntää navigointijärjestelmää ja ajotyylianalyysiä. Tuloksena on kuulemma ennen kokemattoman mukava ajotuntuma. Ennakoiva järjestelmä on saatavilla lisävarusteena piakkoin.

Koeajoautosta löytynyt perinteisempi alusta on sekin omaa luokkaansa mukavuudessa, mikä on ehdoton edellytys tämän luokan automallille. Hidastustöyssyt ja muut tien epätasaisuudet niellään mukisematta, eikä parempaa alustaa juuri osaa jäädä kaipaamaan.

 • BMW 730d – Ministeriluokan tehodiesel
 • BMW 730d – Ministeriluokan tehodiesel
 

Onko se liian täydellinen?

BMW:n 7-sarjan kohdalla juolahtaa väkisin mieleen, että onko kyseessä liian täydellinen auto? Ajotuntuma on äärimmäisen mukavaksi viritetty kokonaisuus, jota tukee voimakas moottorivalikoima, virheettömän eleetön alusta ja ohjaustuntuma, joka on ehdottoman mukava. Se on melko voimakkaasti tehostettu ja erityisesti talvirenkailla ohjaus ei juuri keskitä. Toisaalta sekään ei häiritse, koska siihen ehtii tottua muutaman kymmenen kilometrin matkalla.

Liian täydellinen ajettavuus näyttäytyy pienenä persoonattomuutena ja ajamisen riemun puuttumisena. Takavuosina BMW oli tunnettu juuri ajajan autona ja keskiössä oli ohjaustuntuma, joka haki vertaistaan. Nyt tuo ohjaustuntuma on uhrattu mukavuuden alttarille, mikä tarkoittaa pientä hengettömyyttä ratin takana. Eri asia onkin sitten se, toisiko paluu vanhaan aikaan juuri mitään lisää uuteen 7-sarjalaiseen? Ehkä V12-koneen osalta, mutta eipä juuri muuten.

BMW:n 7-sarja on jokaista yksityiskohtaa myöten hiottu kokonaisuus, joka jättää taakseen 90% muista automalleista. Sen ostaessaan ei tarvitse miettiä riittääkö varustelutaso täyttämään vaativimmatkin toiveet, sillä jopa hinnat alkaen –malliin on ladattu isolla kädellä mukavuutta. Sen ratissa ajaminen näyttäytyy niin mukavana kuin se on ylipäätään mahdollista.

Tuomas Rajala

Kehuja: varustelu, voimalinjan toiminta, viimeistely, laatuvaikutelma, alusta

Parantamisen varaa: hieman tylsä ulkokuori

BMW 730d xDride Sedan:

Moottori:6-sylinterinen, 2993 cm3, turboahdettu diesel-moottori
Teho:265 hv (195 kW) @ 4000 rpm
Vääntö:620 Nm @ 2000-2500 rpm
Huippunopeus:250 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h):5,8
Vaihteisto:8-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa: Neliveto
Kulutus (yhd.):5,2 l
CO2 päästöt:137 g/km
Mitat (pit/lev/kork):5238mm/1902mm/1479mm
Paino:1900 kg
Hinta:131 321€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : BMW 730

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät BMW 730 -autot

test
BMW 7303.0, '03, 289 tkm
6 000 €
test
BMW 7303.0, '02, 312 tkm
7 300 €
test
BMW 7303.0, '08, 198 tkm
20 950 €
test
BMW 7303.0, '95, 311 tkm
3 000 €
test
BMW 7303.0, '96, 258 tkm
2 300 €
test
BMW 7303.0, '04, 380 tkm
5 200 €
test
BMW 7303.0, '11, 145 tkm
32 900 €
test
BMW 7303.0, '94
3 499 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää BMW koeajoja

Kaikki koeajot »
TM koeajo: BMW 730d

TM koeajo: BMW 730d

Tyypit: BMW 730dA

Tyypit: BMW 730dA

Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa

Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa

BMW X2 – Elämäntapaa ulkomuodon ehdoilla

BMW X2 – Elämäntapaa ulkomuodon ehdoilla

BMW X5 – Grillimestari

BMW X5 – Grillimestari