Käytetyn auton osto-opas
Parhaat työkalut hyvän käytetyn löytymiseen ovat oma viitseliäisyys, kärsivällisyys ja kylmäpäisyys. Ennen auton hankintaa kannattaa miettiä tarkoin auton käyttötarkoitus, selvittää historia ja varata etsimiseen aikaa.
Auton etsimiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin muuhunkin elämään. Mikäli jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä onkin. Sen vuoksi etsimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä tarjontaa on pelkästään Nettiauton syövereissä useita kymmeniä tuhansia.
Sen oikean etisimisessä hätiköinti saattaa joissain tapauksissa tuottaa huonon tuloksen, joten olemme keränneet tähän artikkeliin perusasioita, jotka tiedostamalla voit välttää käytetyn auton ostamiseen liittyvät pahimmat sudenkuopat.
Hinta
Ensimmäisenä asiana on hyvä miettiä, kuinka paljon rahaa autoon on aikomus laittaa. Oli auton hinta sitten 1000 tai 30000 euroa, mukaan mahtuu taatusti niin loistokuntoisia helmiä kuin silkkoja pommeja. Kallis hinta ei missään tapauksessa ole tae auton hyvästä kunnosta tai ongelmattomasta tulevaisuudesta.
Useimmiten kannattaa valita auto, joka edustaa mallinsa keskihintaa. Useassa tapauksessa kalliimmissa yksilöistä pyydetään ylihintaa ja halvimpien yksilöiden historia saattaa olla kyseenalainen. Toki halvimman yksilön taustalla voi olla kiireellinen myynti, jolloin kohtuuhintainen yksilö voi olla myös hyvä.
Käyttötarve
Onko auto vain välttämätön liikkumisväline, vai jotain paljon enemmän? Mikäli olet hankkimassa autoa vain paikasta toiseen liikkumiseen, riittää siihen huomattavasti edullisempi ja arkisempi auto. Jos taas olet metsästämässä statussymbolia, kannattaa rahaa varata mukaan hieman enemmän.
Käyttötarvetta kartoittaessa kannattaa kiinnittää huomiota tilantarpeeseen, ajomäärään ja käyttökustannuksiin. Kookas auto tarkoittaa samalla suurempaa polttoaineenkulutusta ja usein myös suurempia huoltokustannuksia. Kannattaakin siis miettiä tarvitseeko auton olla kookas farmarimalli, jos autoa tarvitsee lähinnä kaupungissa ajamiseen ja satunnaisiin mökkimatkoihin.
Käyttövoima on suurin yksittäinen käyttökustannuksiin vaikuttava asia. Diesel-käyttöisen auton hankkiminen suhteessa bensiiniautoon alkaa kannattamaan vasta useamman kymmenen tuhannen kilometrin vuosittaisen ajonkilometrin jälkeen, sillä kotimaan käyttövoimavero nielee säästön vähän ajavien kohdalla.
Auton historia
Netin erilaisilta keskustelu- ja merkkikerhojen sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa halutusta merkistä ja mallista. Rekisterinumeron avulla voit selvittää auton omistushistorian kattavasti. Mm. Fonecta ja autorekisteri.fi kertovat muutaman euron hintaa vastaan auton omistushistorian.
Mikäli auto on ollut pidempään pois rekisteristä tai vaikka vakuutusyhtiön omistuksessa, saattaa syynä olla kolari. Myös vaihtuneen rekisterinumeron syy on hyvä selvittää. Trafi.fi sivustolta voit tarkistaa, onko autossa erääntyneitä ajoneuvoveroja. Jos näin on, verot lankeavat uuden omistajan maksettaviksi.
Liikkeestä vai yksityiseltä?
Yksityiseltä ostettaessa hinta on usein halvempi kuin liikkeen vastaavissa. Omistaja osaa myös varmasti kertoa auton historiasta tarkemmin kuin ulkopuolinen myyjä. Tällöin autossa ei kuitenkaan ole minkäänlaista takuuta tai kuluttajansuojaa.
Liikkeestä ostettuun autoon voi saada jonkin asteisen takuun, ja kuluttajansuoja antaa turvaa kuuden kuukauden ajan ostohetkestä. Liikkeestä ostaessa rahoituksen hankinta on myös helpompaa, ja oma vaihdokki kelpaa paremmin osamaksuksi.
Näiden kahden vaihtoehdon väliin sijoittuu IFin Kuntoturva-palvelu, jolla kahden yksityishenkilön väliseen kauppaan voi saada vakuutuksen virheiden varalle.
Ulkoinen tarkastelu
Ulkokuorta on syytä katsella hyvässä valossa ja monesta suunnasta värierojen huomaamiseksi. Auton alustan mahdollisimman hyvä tutkiminen myös suositeltavaa. Helmojen ja lokasuojien kunnon ja materiaalin voi helposti tarkistaa varovasti koputtelemalla.
Kannattaa muistaa, että suuri osa ulkoisista vaurioista on korjattavissa huolellisella vahaamisella tai maalipinnan myllyttämisellä. Tällaisia vaurioita ovat erilaiset naarmut ja nirhaumat, jotka eivät ylety maalinpintaan saakka. Suuremmat vauriot saattavat vaatia ammattilaisia ja peltityöt ovat varsin kalliita.
Koeajo
Koeajo on tärkein autonostoon liittyvä asia. Aja auto kunnolla lämpimäksi, ja tarkkaile sen toimintaa niin kylmänä kuin lämpimänäkin. Aja mahdollisuuksien mukaan erilaisilla pinnoilla ja ajonopeuksilla. Pelkkä korttelin ympäri ajo ei varmasti tuo kaikkia vikoja esiin. Testaa jarrujen toimivuus painamalla jarrupoljin aivan pohjaan. Jarrujen tulee ottaa tasaisesti ja puoltoa ei saa esiintyä. Aja autolla ympyrää molempiin suuntiin sekä eteen- ja taaksepäin pyörät käännettynä äärilaitaan. Alustasta ja vetonivelistä ei saa kuulua mitään ylimääräistä ääntä.
Tarkista myös vaihdelaatikon ja kytkimen toiminta. Kytkimen luiston huomaa helposti ajettaessa suurimmalla vaihteella n. 60-80 km/h autosta riippuen. Laita kytkin pohjaan ja nosta hieman moottorin kierroksia. Kun nostat kytkimen ripeästi ylös ja painat kaasua, kierrosten pitää laskea välittömästi aikaisemmalle tasolle. Jos kierrokset laskevat hitaasti, tai peräti nousevat, kytkin luistaa pahasti.
Automaattivaihteisissa autoissa vikojen löytyminen on vaikeampaa vaihteistojen erilaisten toimintatapojen vuoksi. Vaihteen vaihtojen on kuitenkin oltava loogisia ja järkeviä. Kokeile toimintaa eri kierrosluvuilla niin osakaasulla kuin kaasupohjassakin, sekä mahdollisten ajomoodien vaikutusta vaihteiston toimintaan. Ylimääräisiä ääniä ei niin ikään saa kuulua. Selvitä onko vaihteistoon vaihdettu öljyjä. Joihinkin automaatteihin ei valmistajien mukaan tarvitse vaihtaa öljyjä, mutta varsinkin vanhemmissa laatikoissa se on käyttöikää lisäävä toimenpide.
Huoltokirja
Täydellinen huoltokirja on käytetyssä autossa vahva myyntivaltti. Isojakaan kilometrilukemia ei kannata pelästyä, jos autoa on huollettu säännöllisesti. Yleisesti ottaen paljon ajettu ja hyvin huollettu yksilö voi olla paljon parempi, kuin vähemmän ajettu ja huoltamaton.
Tarkista huoltojen ajankohdat ja varsinkin jakopäänhihnan tuoreus, jos sellainen autosta löytyy. Useissa autoissa jakopäänhihnan vaihto on kallis toimenpide ja liian pitkälle venyneessä vaihtovälissä moottorivaurion riski erittäin suuri. Joissain moottoreissa jakopää toimii ketjulla, joten se on yleisesti huoltovapaampi.
Katsastus
Voimassa oleva katsastus kertoo auton kunnosta, mutta pelkästään siihen ei kannata luottaa. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että katsastus on voimassa, sillä katsastamaton auto on automaattisesti ajokiellossa. Sen tarkistat helposti rekisteriotteesta, jossa lukee selkeäsi päivämäärä johon saakka katsastus on voimassa.
Öljyt ja vedet omilla paikoillaan
Moottoritilan puolella tarkastettavien joukossa on moottorin ulkopuoliset nestevuodot. Jos konehuone on juuri pesty, on vuotojen huomaaminen erittäin hankalaa. Mikäli auto on seissyt paikallaan pidempään, katso löytyykö maasta vuodoista johtuvia lätäköitä. Tarkista apulaitehihnojen kunto. Ne eivät saa olla rispaantuneita eikä niissä saa olla halkeamia. Myös kiillottuneisuus on merkki vanhasta hihnasta.
Katso jäähdyttimeen ja paisuntasäiliöön ja tarkista että siellä on vain vettä sekä jäähdytinnestettä. Neste on useimmiten joko vihreää tai punaista. Öljyä nesteen seassa ei saa olla, eli jos näkyvissä on sateenkaaren värejä, voi kysymyksessä pahimmillaan olla kallis kannentiivisteen vuoto. Kuplintaa ja pulputusta paisuntasäiliössä ei koneen käydessä saa esiintyä, joka myöskin viittaa edellä mainittuun, usein kalliiseen vikaan.
Öljytikusta näkee kuinka tuoreet öljyt moottorissa on sisällä. Jos öljy on pikimustaa, niin kovin uusista ”rasvoista” tuskin on kyse. Dieselmoottorissa öljy saattaa nokeamisen takia olla jonkin verran tummempaa kuin bensiinimoottorissa, mutta uudet öljyt ovat aina kirkkaat.
Kuuntele moottorin käyntiä eri kierrosluvuilla ylimääräisten äänten paikallistamiseksi. Kun vikoja tai virheitä löytyy, tuo ne myyjäosapuolelle esiin ja neuvottele hinnasta. Hinta harvemmin on kiveen kirjoitettu käytetyn auton kaupoilla. Jos joustoa ei neuvottelusta huolimatta löydy, siirry siinä tapauksessa suosiolla seuraavaan yksilöön, koska tarjontaa melko varmasti riittää pilvin pimein.
Sami Puskala ja Tuomas Rajala

kaupankäyntiin Nettiauto.com
mobiililaitteissa Omat ajoneuvot
Samankaltaisia artikkeleita
Katso kaikkiHarkitsetko autotallin tai -katoksen rakentamista? Tutustu esimerkkeihin toteutuneista rakennusurakoista
Näin suomalaiset kilpailuttavat Nissan-autohuoltoja
Mitä sähköauton latausaseman asennus maksaa? Katso hintaesimerkit
Sähköautoa harkitseva: huomioi nämä asiat latausaseman asennuksessa