Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

Käytetyt pikkubussit: tilaa ja lisätilaa 12 000 eurolla

Käytetyt pikkubussit: tilaa ja lisätilaa 12 000 eurolla

Pienoisbussi tai iso tila-auto on paikallaan silloin kun tarvitaan reilusti tilaa matkustajille ja tavaroille. Uuden pikkuauton hinnalla löytyy käytettyjä pikkubusseja muun muassa Mercedes-Benziltä, Toyotalta ja Volkswagenilta. Moottori-lehti selvitti, mitä kannattaa ottaa huomioon käytettyä pienoisbussia ostettaessa.

Pakettiautosta rakennetut pienoisbussit olivat ennen yleisimpiä tila-autoja Suomessa. Autoverotus piti tehdastekoisten pikkubussien hinnat korkeina, sillä niitä verotettiin henkilöautoina.

Nykyisin tila-autot ovat vieneet niiltä osan markkinoista, mutta iso tilataksi on pitänyt pintansa. Se soveltuu isomman porukan kulkuneuvoksi tai erikoiskäyttöön, esimerkiksi invataksiksi reilujen tilojensa ansioista. Autoon voidaan asentaa hissi tai muita erikoisvälineitä kuljetuksia helpottamaan.
Suurin osa Suomessa myytävistä pikkubusseista on kotimaisten sisustajien valmistamia. Näin asiakas, yleensä taksiyrittäjä tai yhteisö, saa käyttöönsä juuri sopivan tuotteen. Kotimaisen kori- ja sisustustyön laatu on nykyisin todella hyvää, jopa korkeaa laatua 1970-80-lukujen tuotteisiin verrattuna.

Yleisin pikkubussi tai tilataksi on todennäköisesti VW Bus/Transporter, josta on tullutkin jo klassikko. Toyota HiAce on yksi suosituimmista pakettiautoista, jota on myös varusteltu paljon pikkubussiksi. Mercedes-Benz Vito on merkin pienin pakettiautomalli, jonka tila-autoversiota kutsutaan V-sarjaksi.

Suurin osa käytettyjen markkinoilla liikkuvista pienoisbusseista on entisiä takseja. Niiden hyvä puoli on aktiivipalvelusaikana saatu hyvä huolto ja hoito. Mikäli autoa on käytetty invataksina, on ajo ollut hyvin tasaista, rauhallista ja auton tekniikkaa säästävää. Autot on myös pidetty puhtaana niin sisältä kuin päältä, jolla on varmasti ruostumista ja kulumista vähentävä vaikutus. Tekniikka on myös yleensä valittu kestävimmästä päästä ja taloudellisimpia käyttökuluja ajatellen. Tosin erilaiset astinlauta- ja koristeputkirakenteet voivat lisätä ruostumista.

Usein paljon ajettuja


Pikkubussien huonoihin puoliin kuuluu tietysti niiden korkea ajokilometrimäärä, joka ei voi olla vaikuttamatta jatkossa esiintyviin kulumavaivoihin. Tämän ikä- ja hintaluokan autot ovat usein olleet jo yhdellä väliomistajilla, jolla on varmasti oma vaikutuksensa auton kuntoon. Suoraan taksikäytöstä ostettu auto on usein melko hyväkuntoinen ja siisti. Yksityiskäytössä olleitakin autoja on tarjolla, mutta niiden kunto vaihtelee enemmän, kuten erilaisten yhteisöjen käytössä olleiden autojenkin.

Pikkubussit ovat Suomessa yleensä dieselmalleja. Diesel on luonnollisesti taloudellisempi vaihtoehto, mutta auton painoon sidottu korkea käyttövoimavero rokottaa pikkubussien taloudellisuutta. Moni auto onkin taksiuran jälkeen päätynyt pakettiautoksi rekisteröitäväksi.

  • Käytetyt pikkubussit: tilaa ja lisätilaa 12 000 eurollaVuotuinen ajoneuvovero muuttuu ensi vuonna ympäristöperusteiseksi ja määräytyy ajoneuvon valmistajan ilmoittaman hiilidioksidiarvon perusteella. Tämän hintaluokan pikkubussit ovat kuitenkin iältään sen verran vanhoja, että niiden ajoneuvovero lasketaan jatkossa kokonaispainon mukaan.

Tämä verotus ei juurikaan suosi isoja tilavia ja kuljetuskykyisiä autoja. Jos nykyinen ajoneuvovero on 127, 75 euroa/vuosi, nousee se 2700 kilon painoiselta ajoneuvolta vajaalla 170 eurolla ensi vuonna. Käyttövoimavero tämän painoiselta autolta on tällä hetkellä 660,29 euroa. Yhteensä veroa menee siis ensi vuonna n. 960 euroa. Veronkorotuksen vaikutusta ei pidä suurennella, mutta suunta näyttäisi olevan selvä. Verotus kiristyy varsinkin vanhempien autojen osalta. Verotuksesta ja siihen liittyvistä asioista saa tarkkaa tietoa Ajoneuvohallinnon (AKE) ja Autoliiton verkkosivuilta. Laskurilla voi laskea oman tapauksensa verot.

Tarveharkintaa


Mikäli pikkubussin ostaa tarpeeseen, verot ja kulut on vain hyväksyttävä. Jos tilaa tarvitsee reissuille vain silloin tällöin, voi vuokraus olla hyvä vaihtoehto. Hankintaa harkitsevalle voisi muutenkin olla kiva kokemus vuokrata pikkubussi viikonlopuksi. Isommalle porukalle saattaa tulla jopa edullisemmaksi heittää lomareissu yhdellä autolla kahden sijasta. Korkeammasta autosta näkee myös paremmin maisemia, jota varsinkin lapset arvostavat.

Mikäli harrasteeseen liittyvät kuljetukset vaativat tilaa, voi pakettiauto olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Hankintahinta voi olla vain puolet pikkubussin hinnasta ja käyttövoimavero esimerkin painoisella ajoneuvolla vain 88,70 euroa.

Pikkubussista saa penkkejä poistamalla tarvittaessa vaikka pakettiauton, mutta monikäyttöisyydellä on hintansa kulujen muodossa. Paljon ajettu auto voi vaatia isojakin korjauksia. Autoja ymmärtävälle ja korjaustaitoisella voi käytetty vanha taksi olla mahdollisuus, mutta päinvastaisessa tapauksessa voi autovuokraamo olla parempi ratkaisu tilantarpeen yllättäessä.

Lue lisää pikkubusseista Moottori.fi:stä ja katso, mikä oli toimituksen valinta näiden joukosta: Volkswagen Bus/Caravelle, Toyota HiAce Bussi vai Mercedes-Benz V-sarja/Vito. Lue samalla merkkikohtaiset heikkoudet ja vahvuudet.

Kommentit

Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »