Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 25 645   5

Kia Stinger GT – Korean raikulipoika

Kia Stinger GT – Korean raikulipoika
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger
 • KIA Stinger

Stinger GT on Kian kaikkien aikonen tehokkain automalli. 370 hevosvoiman tykki on uusi tulokas urheiluautopiireihin.

Kia Stinger on auto, jollaista kovin moni autovalmistaja ei ole kehdannut julkaista useampaan vuoteen. Tällä hetkellä automaailma kehittelee vahvasti ympäristöystävällisempiä ja vähemmän saastuttavia autoja, jotka luottavat joko sähköön tai sähkön ja muiden käyttövoimien yhdistelmään.

Korealaisvalmistaja on itsekin ahkeroinut hybridi- ja sähköautojen parissa, mutta Singer GT on toista maata. Stingeriin on tarjolla kolmea moottorivaihtoehtoa, joista kaksi käy bensalla ja yksi dieselillä.

Dieselmoottoriversion saa joko taka- tai nelivetoisena. 2-litrainen bensakone on aina takavetoinen ja 3,3-litrainen bensaturbo kulkee käsi kädessä nelivetotekniikan kanssa. Juuri GT-version 3,3-litrainen pata on se, joka on herättänyt jo ennen ilmestymistään kuhinaa.

Veekutosen piirteet eivät juuri ole läsnä

Kia Stinger GT – Korean raikulipoika

Kia kaikkien aikojen tehokkaimman automallin voimalukemat ovat 370 hv ja 510 Nm. Kone on ahdettu V6, mikä on jonkinasteinen yllätys. Etukäteen olisi voinut kuvitella, että huippumallin tehot olisi niistetty kaksilitraisesta nelikosta.

Se, miksi Kian moottori on kutonen, jää pieneksi kysymysmerkiksi. Kutoskoneen piirteet eivät juuri näy Stinger GT:n DNA:ssa tai käytöksessä. Motti on varsin ylävireinen, eikä äänimaailmakaan kieli kuuden sylinterin läsnäoloa.

Nuo ominaisuudet ovat niitä, jotka jakanevat mielipiteitä Kian kohdalla. Nykymittapuulla mukavan kokoisen 3,3-litraisen myllyn soisi laulavan ilmoille hieman muhkeamman äänimaailman. Perästä tuijottavat neljä ulostuloa näyttävät siltä, että Kia sylkisi ilmoille äreät sinfoniat, mutta ei. Jopa 5000 kierroksen tuolla puolen Stinger on hiljainen kuin huopatossu.

Neliveto ja 370 hevosvoimaa tahtovat sanoa, että Kia Stinger GT on ripeä. Nollasta sataseen se kiihtyy alle viidessä sekunnissa ja huiput ovat 270 km/h. Näillä suoritusarvoilla Kia vertautuu suoraan saksalaisten Premium-autojen kärkimalleihin.

Voimaa on, mutta se on ovelasti piilotettu

Suorituskykyä Kiasta löytyy, mutta sitä ei arkisessa ajossa tajua. Ruudikas moottori ja toimiva vaihteisto muodostavat niin sulavan kokonaisuuden, ettei tehon määrää juuri rekisteröi. Tuplasti ahdettu moottori luovuttaa voimansa niin pehmeästi ja hienovaraisesti, että 370 hevosta tuntuvat säyseiltä.

Vaikka Kia ei Stingerillä tavoittelevaan BMW:n M-sarjan tai Mercedesin AMG-perheen tunnelmaa,  jää siltä kaipaamaan pientä rosoisuutta. Ajettavuus on viimeiseen saakka hiottu ja Stinger GT istuu tiehen pehmeästi ja tarkasti.

GT tarkoittaa tässä yhteydessä Gran Touringia, eli autoa, jolla viihtyy reippaalla matkavauhdilla pidempiäkin siivuja. Ja sellaiseen käyttöön Kia tuntuu olevan omiaan. Tosin voimaa voisi olla alarekisterissä hieman reippaammin.

Kulutuksen suhteen mennään kohtuullisen maltilla. Yhdistetty kulutuslukema on valmistajan ilmoituksen mukaan 10,6 litraa sadalla. Se on kohtuullisen hyvin linjassa todellisuuden kanssa, sillä kulutuslukeman saa painettua melko vaivattomasti 11 litran kohdille.

Mutta millaisten automallien kilpailija Kia Stinger GT sitten on? Jos verrokkia haetaan saksalaisista, voi listalle heittää Audi A7:n, BMW 4-sarjan Gran Coupé:n ja Mercedes-Benzin CLS:n. Kolmikosta vaan ei juuri löydy vastaavaa voimalinjaa kuin Kialta.

Jos BMW:ltä jätetään pois M-sarja ja Audilta S7, ei konevalikoimasta löydy Kiaan vertautuvaa voimalinjaa. BMW:n järeimmälle 440i:lle Kia painaa nokkaan lähes 50 hevosvoiman turvin ja Audi A7:aa vedellään kolviin yli 120 hevosella. Mercedes CLS:n lähin vertailukohta on CLS 500, joka painuu tehoreservissä uusille lukemille. Sama käy myös hintalapun kanssa.

Onko 75 tonnia korealaisesta paljon?

Jos haussa on vahvan suorituskykyinen gran touring kohtuuhinnalla, tarjoaa Stinger GT rahoille rajusti vastinetta. Mutta kovin halvaksi Kian huippumallia ei voi sanoa. Halvimmillaan 370 hevosvoimaisesta nelivetolimpusta joutuu maksamaan 75 000€ ja varusteiden kanssa 80 isoa täytyy helposti.

Moottoriltaan ja vaihteistoltaan Stinger on ensiluokkainen. 8-vaihteinen automaatti on Kian omaa käsialaa ja sen avulla voimapotentiaali saadaan käyttöön täysimittaisesti. Laatikkoa voi toki ohjailla myös ratin takana olevista läpysköistä, mutta sille ei ole tarvetta.

Yksi ilahduttava piirre on launch control, joka on toteutettu hieman maltillisemmin kuin monella muulla valmistajalla. Siinä missä vaikkapa Audin launch control paukuttaa kierrokset lähdössä 4000 jenkaan, jäävät ne Kian kohdalla 2000 kierrokseen.

Launch controlin käyttäminen on lapsellisen helppoa: ajotila sportille, luistonesto kokonaan pois (painamalla luistonesto-namiskaa 3 sekuntia) ja järjestelmä on valmis. Sitten vasen jalka jarrulle ja oikealla kaasu pohjaan. Kun jalka nostetaan jarrulta, Stinger hyökkää täyteen laukkaan.

Vaikka sataseen mennään livakasti, mitään uskomattoman raakaa repäisyä ei ole luvassa, sillä Kia lienee halunnut säästää laatikkoa kaikkein rajuimmalta rääkiltä. Eikä sellaiseen välttämättä ole tarvettakaan, sillä Stinger GT ei ole mikään teiniviiksien unelmapeli, vaan herrasmiehen tehopakkaus.

Herra siunaa kuinka kaunis se on

Se missä Kia on onnistunut erinomaisesti, on Stingerin muotokieli. Kattolinja on yhdistelmä Audi A7:ää ja BMW:n edesmennyttä 5-sarjan GT:tä. Kia tekee sen kuitenkin saksalaisia tyylikkäämmin. Keula on härski. Samoin perä. Piirteet antavat ymmärtää, että Stingerin kohdalla on tosi kyseessä. Ja niinhän se onkin.

Ajettavuudeltaan, tekniikaltaan, ulkonäöltään ja persoonallisuutensa puolesta Kia haastaa saksalaisautot milloin tahansa. Elleivät kyseessä ole AMG:t, M-sarja tai S-perhe. Niiden kohdalla homma on viety piirua pidemmälle, mutta niin on hintalappukin.

Stingerin ohjaamossa istuu kuin kotonaan, sillä rengasmelu on onnistuttu painamaan taka-alalle. Hallintalaitteita on miellyttävä käyttää ja ajotilaa säätämällä moottorista saa mieluisen jokaiseen ajotilanteeseen. Sähköisesti ohjattu alusta on jokaisessa ajotilanteessa mukava, eikä koskaan liian kova.

Yksi asia ohjaamossa kuitenkin jää harmittamaan. Kun kyseessä on kotimaan verotuksella lähes 80 000 euron kärry, on Stingerin mittaristo kovin arkinen. Ohjaamo muistuttaa muiltakin osin hieman liikaa vaikkapa Optiman vastaavaa. Huippumallin kohdalla olisi suonut hieman lisää eksklusiivista tunnelmaa myös sisätiloihin.

Kia Stinger GT:stä on käytännössä mahdotonta olla pitämättä. Sen raju suorituskyky ja härski ulkonäkö tuskin jättävät kovinkaan montaa autoharrastajaa kylmäksi.

 • Kia Stinger GT – Korean raikulipoika
 • Kia Stinger GT – Korean raikulipoika
 

Kia + Premium = ?

Suurin todistamisen paikka Korealaisella autovalmistajalla on vakuuttaa ostajakunta siitä, että kyseessä on todellinen Premium-tuote, johon sijoittaminen on kannattava investointi. Korealaiset merkit ovat nostaneet profiiliaan vuosikymmenen aikana merkittävästi ja Kian laatu on tätä nykyä varsin vakuuttavaa.

Siitäkin huolimatta 80 000€ autoon on sijoitus, jonka toivoisi pitävän arvonsa edes jollain tapaa. Toki auto on aina hävyttömän huono sijoitus, mutta jos arvosta sulaa kaksi kolmannesta parissa vuodessa, saattaa se närästää rajusti. Stingerin kohdalla sitä tuskin tulee tapahtumaan.

Kuinka Kia Stinger GT lopulta vertautuu pahimpiin kilpailijoihinsa? Rohkeimpien arvioiden mukaan se neppaa nokkaan saksalaiskolmikkoa mennen tullen. Ehkä raju hehkutus on nostanut odotukset tappiin ja siksi niihin yltäminen ei ole helppoa. Stinger GT on äärimmäisen hieno tapaus, mutta niin ovat kilpailijatkin.

Vaikka Kiassa on muutama pieni puute, antaa ne mielellään anteeksi katsoessaan Stingerin jumalaisen kaunista uumaa. Jos se ei saa hymyä kasvoille, kannattaa 3,3-litraisen myllyn antaa tarjota parastaan 370 hevosen voimin.

Tuomas Rajala

Kehuja: kaunis kuin karkki, toimiva voimalinja, ajomukavuus, laadukas kokonaisuus

Parantamisen varaa: hieman arkinen ohjaamo, ujo äänimaailma

Kia Stinger GT:

Moottori:6-sylinterinen, 3342 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:370 hv (272 kW) @ 6000 rpm
Vääntö:510 Nm @ 1300-4500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,9 s.
Huiput:270 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto: 8-portainen automaattivaihteisto
EU-kulutus:10,9 l / 100 km
CO2-päästöt:244 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4830mm/1870mm/1400mm
Koeajoauton hinta:79 076€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : KIA Stinger

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät KIA Stinger -autot

test
KIA Stinger2.0, '20, Ajamaton
65 546 € (sis. ALV)
test
KIA Stinger2.0, '20, Ajamaton
60 885 € (sis. ALV)
test
KIA Stinger3.3, '20, Ajamaton
70 786 € (sis. ALV)
test
KIA Stinger3.3, '20, Ajamaton
73 850 € (sis. ALV)
test
KIA Stinger2.2, '20, 1 tkm
49 900 €
test
KIA Stinger2.0, '20, 5 tkm
52 900 €
test
KIA Stinger2.2, '20, Ajamaton
65 287 € (sis. ALV)
test
KIA Stinger3.3, '20, Ajamaton
73 459 € (sis. ALV)
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää KIA koeajoja

Kaikki koeajot »
Kia Telluride valittiin vuoden autoksi maailmassa

Kia Telluride valittiin vuoden autoksi maailmassa

Kia-autojen saatavuus Suomessa hyvä

Kia-autojen saatavuus Suomessa hyvä

Kia XCeedille Red Dot -muotoilupalkinto

Kia XCeedille Red Dot -muotoilupalkinto

Kia palvelee – auton voi huollattaa turvallisin mielin

Kia palvelee – auton voi huollattaa turvallisin mielin

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä