Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery
 • Land Rover Discovery

Discovery uudistuu ronskisti lähemmäs modernia muotokieltä. Edeltäjästä on tähteellä lähinnä mallinimi.

Brittiläinen autoteollisuus ei enää ole entisensä. Land Rover Discovery uudistuu ja ensimmäistä kertaa  sen keulalle saa halutessaan 4-sylinterisen ja kaksilitraisen diesel-moottorin. Se on jotain mitä vielä muutama vuosi ei olisi uskonut tapahtuvan.

Toki Discoveryn historiasta löytyy nelisylinterinen voimanlähde, mutta automaailma oli 80- ja 90-lukujen taitteessa hieman toisenlainen. Sittemmin Land Rover on pultannut autoihinsa huomattavasti järeämpiä moottoreita.

Edeltäjäsukupolven Discovery 4:ää sai vaatimattomimmillaan 2,7-litraisella ahdetulla dieselillä ja pelimiehen valinta oli luonnollisesti 5-litrainen bensa-V8. Nykyisellään kookkaasta bensamoottorista voi enää vain haaveilla.

Brittiläinen autoteollisuus kulkee edelleen hieman jälkijunassa, sillä Discoveryä ei saa kuin perinteisillä käyttövoimilla varustettuna. Tarjolla ei ole hybridejä, kuten lähes kaikilla muilla valmistajilla. Siinä mielessä Land Rover on tunkenut päänsä pensaaseen ja jäänyt odottamaan diesel-maailmanloppua.

Syynä Land Roverin moottorivalikoiman pienenemiseen on autoalalla jo pidempään vallinnut moottoreiden downsizing. V10-moottorit on korvattu ahdetuilla veekaseilla, kasit kutosilla ja niin edelleen. Kolmisylinterinen pata ei enää ole kookkaassakaan perheautossa harvinaisuus.

Menohaluja piisaa jokaisella moottorilla

Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä

Tehottomiksi Discoveryn moottoreita ei voi sanoa. Jokaisella konevaihtoehdolla suorituskykyä piisaa ja jopa leudoimman neloskoneen tehoarvot ovat riittävät: 180 hevosvoimaa ja 430 Nm. Näillä lukemilla taakse jää esimerkiksi klassikkomalli Toyota Land Cruiser, eikä kauas karkaa myöskään Mitsubishi Pajero.

Hieman ruuvattuna nelisylinterisestä padasta saadaan irti kunnioitettavat 240 hevosvoimaa. Kolmilitrainen TD6-mylly puolestaan kehittää 258 hevosvoimaa ja 600 Nm. Malliston ainoa bensaversio Si6 puolestaan 340 hevosvoimaa, joilla järkäle kimpoaa sataseen 7,1 sekunnissa.

Vaihteistona toimii jokaisella konevaihtoehdolla Saksalaisvalmistaja ZF:n 8-vaihteinen automaattiaski, joka on levinnyt automaailmaan laajalti. Samaa vaihteistoa tavataan BMW:stä Maseratiin ja Fiat-konsernin tuotteisiin.

Hyvät suoritusarvot ovat hyvin optimoidun moottorin ja vaihteiston yhteispelin lisäksi perua 480 kilon painonpudotuksesta. Kokoonpanossa on käytetty runsaasti alumiinia, minkä ansiosta Discovery on käynyt läpi melko rajun laihdutuskuurin.

Painonpudotuksen ansiosta Discoveryn käytös on parantunut. Valmistajan mukaan se tuntuu pykälää pienemmältä autolta ajossa, mikä pitää ainakin osittain paikkansa. Tosin ketteräksi katumaasturiksi kookkaasta Land Roverista ei edelleenkään ole.

Erityisesti mutkissa massan ja korkeuden vaikutukset huomaa painonpudotuksesta huolimatta. Fysiikan lakeja kun ei voi kumota, vaikka paljon niiden eteen voikin tehdä. Massa vie Land Roveria kohti piennarta ja nopeita ohjausliikkeitä tekee mieli välttää.

Fiilistä korostaa toki myös se, että Discoveryn ratissa istutaan varsin korkealla. Ison auton kyydissä tulee helposti valheellinen turvallisuuden tunne ja Discon ohjaamosta maailmaa katsellaan pykälää muita tienkäyttäjiä korkeammalla. Näkyvyys on luonnollisesti hyvää ja liikenteen seuraaminen helppoa.

Edelleen rehti maastoauto

Kaikki mallit ovat jatkuvalla nelivedolla varustettuja, mikä kertoo Land Roverin olevan edelleen maasto-Petterin kumppani. Se ei ole kaunis ja kompakti katumaasturi, vaan rehti maastoauto, jonka ulkokuori saattaa pettää.

Discovery on vedelty kokolailla täydellisesti uusiksi. Edellisen sukupolven laatikkomaisuus on vaihtunut eleganttiin pyöreyteen, eikä Discvoveryä enää ole tunnistaa itsekseen. Se on liikkunut ison Rangen kainalosta lähemmäs Evoquen maailmaa, mutta yksi asia on toki ennallaan. Discovery on edelleen julmetun kokoinen.

Land Rover on onnistunut Discoveryn uudelleenmuotoilussa hyvin, sillä kauempaa katseltuna se vaikuttaa kohtuullisen kompaktilta. Perää ja keulaa on pyöritetty voimakkaasti, minkä ansiosta Disco vaikuttaa paikoitellen sirolta. Suoraan takaa tai edestä tarkasteltuna maasturi näyttää sirolta.

Muotoilussa on nähtävissä tuulahduksia myös konsernin muusta tuoteperheestä. Takavalot tuovat mieleen Jaguarin, vaikka ne onkin pultattu toki melkoisesti järeämpään kokonaisuuteen.

Discovery on viehättävä yhdistelmä modernia käyttöautoa ja rehtiä maasturia. Vaikka Land Rover näyttää tyylitellyltä crossoverilta, on todellisuus jotain muuta. 283 mm:n maavara, 90 cm:n kahluusyvyys ja säädettävä ilmajousitus tekevät Discoverystä maastokelpoisen. Katurenkailla kaikkein pahimpaan patikkoon ei kuitenkaan kannata mennä.

Kettujahtiin tweed-takissa

Land Rover on sielultaan työjuhta, mikä näkyy mallistossa edelleen. Vaikka maailma ja autotarpeet ovat muuttuneet, on joitain asioita haluttu säilyttää ennallaan. Discoverylla aristokraatit voivat edelleen lähteä kettujahtiin tweed-takeissaan ja Sherlock Holmes –hatussaan, eikä matka tyssää ensimmäiseen liejulammikkoon.

Suurin osa ostajakunnasta tosin koskaan hyödyntää auton koko potentiaalia. Vetokykyä on 3500 kilon edestä ja lähestymiskulma on 34 astetta. Vastaavan kumpareen edessä useimmilta varmasti loppuu kantti kesken.

Discoverysta löytyy maastoajoa silmällä pitäen varsin kattava turvallisuuspaketti, joka pitää sisällään alamäkihidastimen, sähköinen luistonesto, kierähtämissuojajärjestelmä ja kahluusyvyyden tunnistusjärjestelmä. Jatkuvaan nelivetojärjestelmään on tarjolla kaksinopeuksinen jakovaihteisto sellaista tarvitsevalle. Hitaan ja nopean alueen välillä voi vaihtaa lennosta 60 km/h-vauhtiin saakka.

Lasteja vetävälle Discovery tarjoaa mukavuutta, johon harva kykenee. Koeajetussa First Edition –mallissa on sähköllä taittuva vetokoukku ja vetoavustin. Se auttaa kuskia peruuttaessa kärryä tai hevosvaunua. Ilmajousituksen ansiosta koukkua voi laskea sopivalle tasolle, jotta aisan kiinnittäminen on helpompaa.

Ilmajousituksella auton korkeutta voi säätää 60 mm alemmas tai 75 mm ylemmäs normaalista ajokorkeudesta. Automaattiasetuksella auto hoitaa alustan optimaaliselle korkeudelle kulutuksen optimoinnin ja ajotilanteen mukaan.

Minimissään 20” vanteet nostavat Discoveryä tontista ja luovat samalla varsin tyylikkään kokonaisuuden. Saatavilla on toki myös pikkuriikkiset 19” vanteet sellaisia haluavalle. Kookkaammilla kiekoilla tyyli on kuitenkin linjakkaampi.

First Edition –malli on runsaasti varusteltu niin mukavuus- kuin käyttömielessä. Se tosin näkyy hintalapussakin, sillä 3-litraisella turbodieselillä varustettu versio maksaa reilut 120 000€. Auton ominaisuudet ja koko huomioiden hinta ei ole mahdoton.

Perusmalli ”pilkkahinnalla”

Yksi Discoveryn suurimmista yllätyksistä on perusmallin hinnoittelu. Kaksilitraisella diesel-moottorilla varustettu Discovery S maksaa halvimmillaan karvan yli 70 000€. Se kilpailee rinta rinnan esimerkiksi Toyota Land Cruiserin ja Mitsubishi Pajeron kanssa. Hienostuneisuuden näkökulmasta Land Rover vie japanilaiskaksikko kuin kuoriämpäriä.

Land Rover Discoveryssä on Brittiläistä eleganssia, joka vakuuttaa. Vaikka ohjaamo ei olekaan samalla tyylitasolla ulkokuoren kanssa, on tunnelma ohjaamossa melko moderni. Sisustaa ei voi verrata tämän hetken huipputuotteisiin, kuten Volvon 90-sarjaan, sillä Disco on ennemmin karu kuin kaunis.

Toimivuuteen on kuitenkin kiinnitetty erityistä huomiota, sillä ohjaamosta löytyy USB-latauspistokkeet kuudelle matkustajalle. USB-portteja löytyy yhteensä yhdeksän kappaletta ja auton WIFI-verkkoon saa yhdistettyä kahdeksan älylaitetta. Lisäksi säilytyslokeroita on vajaat 50 litraa. Discovery onkin vertaansa vailla ison porukan matka-autona.

Lapsiperheet arvostanevat sitä, että Land Roverista löytyy viisi Isofix-kiinnikepaikkaa. Lapset voi siis sijoittaa käytännössä mille tahansa penkille. Land Rover mainostaa, että kaikki seitsemän paikkaa soveltuvat aikuisille, mutta täydessä aikuislastissa hytissä tulee väkisin hieman ahdasta.

Sisätilat ovat kuitenkin hulppeat. Keskimmäinen penkkirivi liikkuu parikymmentä senttiä pituussuunnassa ja sen ansiosta taaimmaiselle penkkiriville saa tarvittaessa hyvin jalkatilaa.

Ohjaamon tilojen muuntelu hoidetaan luonnollisesti sähköllä. Toisen ja kolmannen penkit kippaantuvat alas 14 sekunnissa, eikä niitä tarvitse kiskoa käsivoimin ylös tai alas. Penkkien hallinta onnistuu takakontissa olevasta näppäinrivistöstä, mikä tekee hommasta entistä kätevämpää.

Kaikki penkit kipattuna tilaa on 2500 litraa ja viidellä istuimella 1231 litraa. Näillä lukemilla voi helposti paukutella henkseleitä, sillä ruotsalaiseen kalustekauppaan ei välttämättä tarvitse lähteä peräkärryn kanssa.

 • Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä
 • Land Rover Discovery – Brittieleganssia modernilla twistillä
 

Avain ranteessa baanalle

Brittilässä suunniteltu ja valmistettu Discovery tarjoaa myös pientä kivaa uutuutta aktiivisuusavaimen muodossa. Activity Key on ranneke, jolla kuski voi jättää avaimensa auton sisälle. Se on kätevä varuste lomareissuille ja urheilua harrastavalle kuskille.

Ovet avaava ranneke kestää kovaa kyytiä ja se onkin testattu -50 ja +125 asteen lämpötiloissa. Lisäksi laite kestää sukeltamisen 30 metrin syvyyteen. Sen kanssa voi siis huoletta käydä avannossa tai saunoa Timo Kaukonen –hengessä.

First Edition –varusteinen koeajoversion on kieltämättä melko kattava paketti. Ilmajousituksella varustettu, 7-paikkainen maasturi on varustettu käytännössä kaikilla mahdollisilla herkuilla. 3-litrainen V6-diesel-pata vääntää hienosti ja tarjoaa tarvittaessa tanakkaa suorituskykyä.

Land Rover Discoverystä on hankala löytää moitteen sijaa. Se on elegantti Brittikaunotar, joka ei pelkää rajujakaan olosuhteita. Varusteita ja ominaisuuksia piisaa, eikä suurin osa kuskeista tule koskaan hyödyntämään auton koko potentiaalia.

Hinnoittelun puolesta First Edition –versio ei ole tarkoitettu persaukisille ostajille, mutta hinnat alkaen –malli on jo yllättävän kilpailukykyinen. Ison Land Roverin hintamielikuva on huomattavasti todellisuutta korkeammalla.

Kookkaista SUV-kärryistä samassa hintaluokassa pyörivät Porsche Cayenne, BMW X5, Audi Q7, Mercedes-Benz GLE ja Jeep Grand Cherokee. Rehdimmistä maastureista potentiaalisia haastajia ovat Mitsubishi Pajero ja Toyota Land Cruiser.

Discoveryn etu on se, että se flirttailee molempien edellä mainittujen luokkien kanssa. Sillä voi hyvin suupielet korvissa huristella tweed-takki yllä ja piippu suussa golf-klubille, vetää perässään hevoskärryä tai roiskuttaa kuraa metsätiellä.

Tuomas Rajala

Kehuja: monikäyttöisyys, suorituskyky, ulkonäkö, muunneltavuus, ajokokemus

Parantamisen varaa: First Edition –mallin hintalappu

Land Rover Discovery First Edition:

Moottori:6-sylinterinen, 2993 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:258 hv (190 kW) @ 3750 rpm
Vääntö:600 Nm @ 1750-2250 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:7,7 s
Huippunopeus:209 km/h
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:8-portainen automaattivaihteisto
EU-kulutus:7,2 l / km
CO2-päästöt:189 g /km
Mitat (pit/lev/kork):4970/2073/1846
Paino:2223 kg
Tavaratila:258-2406 l
Koeajoauton hinta:121 946€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Land Rover Discovery

     
3.9
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Land Rover Discovery -autot

test
Land Rover Discovery2, '19, 95 tkm
69 800 €
test
Land Rover Discovery2, '18, 78 tkm
49 900 € (ALV väh.kelp.)
test
Land Rover Discovery2, '20, 96 tkm
67 890 €
test
Land Rover Discovery2, '19, 77 tkm
64 800 €
test
Land Rover Discovery3, '18, 135 tkm
67 800 €
test
Land Rover Discovery3, '18, 86 tkm
69 800 €
test
Land Rover Discovery2, '18, 66 tkm
56 900 € (ALV väh.kelp.)
test
Land Rover Discovery2, '18, 60 tkm
65 800 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Land Rover koeajoja

Kaikki koeajot »
Range Rover - luksusmaasturi edustuskäyttöön ja tarvittaessa maastoon

Range Rover - luksusmaasturi edustuskäyttöön ja tarvittaessa maastoon

Range Rover Evoque - Voimakas ja tyylitajuinen, eksklusiivisuutta henkivä SUV

Range Rover Evoque - Voimakas ja tyylitajuinen, eksklusiivisuutta henkivä SUV

Range Rover Velar – Katumaasturi suoraan catwalkille

Range Rover Velar – Katumaasturi suoraan catwalkille

Range Rover Sport: Eliitin suosima mukavuus-simulaattori

Range Rover Sport: Eliitin suosima mukavuus-simulaattori

Lexus ES 300h - luksusta kilpailijoita edullisemmin

Lexus ES 300h - luksusta kilpailijoita edullisemmin