Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 946  

MAN eTGE 3.140

MAN eTGE 3.140
  • MAN TGE
  • MAN TGE
  • MAN TGE
  • MAN TGE

Sähkö tulee kiistatta olemaan yksi autojen käyttövoimista tulevaisuudessa, myös tavaraliikenteessä.

Sähköautot ovat hiljaisia, paikallisesti päästöttömiä ja sähkön tuotantotavasta riippuen kokonaisuudessaankin ekologisia. MAN, joka vasta hiljattain laajensi mallistonsa myös pakettiautoihin, on nyt tuonut myyntiin myös täyssähköisen eTGE-mallin.

Täyssähköisellä autolla on muutamia kiistattomia etuja polttomoottorikäyttöiseen autoon verrattuna. Sähköautot ovat hiljaisia, ja suorituskyky on hyvä, eikä niiden käytössä synny paikallisesti pakokaasupäästöjä.

Sähköautojen yleistymisen tiellä on kuitenkin nykyisellä akkuteknologialla haastava käyttöenergian varastoiminen matkaa varten. Akut ovat painavia suhteessa kykyynsä varastoida energiaa, ja toistaiseksi akkujen lataaminen on verraten hidasta. Lisäksi laajempi sähköautojen lataaminen edellyttää sähköverkolta nykyistä huomattavasti parempaa suorituskykyä. Asiantuntijoiden mukaan sähköä sinällään tuotetaan ja on saatavana riittävästi.

Täyssähköinen eTGE

MAN eTGE 3.140

MAN toi markkinoille täyssähköisen version suositusta TGE-mallista, ja se on nyt myynnissä myös Suomessa. MAN eTGE 3.140 on etuvetoinen, ja se on lyhyellä ja puolikorkealla korilla varustettu. Auton alustassa olevat 36 kWh:n litiumioniakut vaativat sen verran tilaa, että kuormatilan lattia on noin 10 cm tavanomaista korkeammalla eli samalla korkeudella kuin taka- ja nelivetoisissa. Vastaavaan dieselmoottoriseen sisareen verrattuna omapainoa on noin 500 kg enemmän. Ulkoisesti eTGE ei eroa polttomoottorikäyttöisestä.

Sähkömoottorin suurin teho on tasan 100 kW, joka on hevosvoimina 136. Vääntömomenttia on 290 Nm heti liikkeelle lähdettäessä, minkä kyllä havaitsee ajettaessa. Paikaltaan lähteminen tapahtuu tarvittaessa todella rivakasti, mutta on hyvä muistaa, että ”polttoainetta” kuluu voimakkaissa kiihdytyksissä siinä missä millä hyvänsä autolla. Sähköautollakin pääsee pidemmälle ”tankillisella”, kun ajaa maltillisesti. 

MAN eTGE:n NEDC-mittaustavan mukainen toimintamatka on 173 kilometriä. Vaihtovirtalatauslaitteella täysi lataus kestää hieman alle viisi ja puoli tuntia, ja pikalataus tasavirralla 40 kW:n CCS-liitännällä 80 prosentin varaukseen kestää 40 minuuttia. Akuille annetaan kahdeksan vuoden tai 160 000 kilometrin takuu, jonka mukaan niiden kapasiteetti ei laske alle 70 prosentin.

Koeajossa 104 kilometrin matkalla auton tietokoneen mukaan sähköä kului 20,5 kWh, mikä laskennallisesti tarkoittaa, että luvattu toimintamatka on todellisuudessakin saavutettavissa kesäolosuhteissa. MAN:lla ajettiin ilman kuormaa hieman maantienopeudella, mutta pääasiassa taajamanopeudella sujuvassa liikenteessä. Energian säästön nimissä MAN eTGE:n huippunopeus on rajoitettu 90 kilometriin tunnissa, sillä kovemmassa vauhdissa toimintamatka lyhenee turhan nopeasti. Muiden sähköautojen tapaan MAN eTGE on parhaimmillaan kaupunkiajossa.

Helppoa ja mukavaa ajamista

MAN eTGE:llä ajamisessa kaasupolkimen käyttö on polttomoottoriautoon verrattuna tärkeämmässä roolissa. Ensikertalaiselle kaasupolkimen nosto hämmentää alkumatkalla, sillä rekuperaatiolla eli liike-energian talteenotolla tapahtuva akkujen lataaminen aiheuttaa melko voimakkaan nopeuden hidastumisen. Toisinaan, jos hidastamiselle ei ole tarvetta, alamäessä saattaa joutua poljinta painamaan hieman, ettei nopeus laske liiaksi. Toisaalta pyöräjarrujen käyttö on melko vähäistä. Pienen totuttelun jälkeen ajaminen oli oikeastaan leppoisaa yhden polkimen taktiikalla.

Äänimaailma sähköautossa on tietysti aivan toisenlainen polttomoottoriautoon verrattuna. Rengas-äänet ja tuulen suhinat ovat pääosassa. Moottorin ääni ei ohjaamoon juurikaan kuulu. Hyvin varustetussa ohjaamossa voi nauttia laadukkaan äänentoistolaitteiston ominaisuuksista tavallista pienemmällä äänenvoimakkuuden asetuksella.

MAN on hiljainen myös ulospäin, mikä on hyvä pitää mielessä, kun autolla liikkuu paikoissa, joissa on jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Pelkällä kuuloaistilla sähköautoa on vaikea havainnoida, se melkeinpä täytyy nähdä. Jossain tilanteessa jäi kaipaamaan polkupyöristä tuttua soittokelloa, joka olisi normaalia äänimerkkiä hienovaraisempi antamaan kevyen liikenteen edustajalle vihjettä takana hiipivästä sähköautosta.

Hallintalaitteet, vaihteenvalitsin mukaan lukien, ovat hyvin pitkälle samanlaisia kuin polttomoottoriversioissakin. Mittaristossa tosin kierroslukumittari on korvattu sähkön käytöstä kertovalla näytöllä. Myös multimedialaitteiston näyttöön saa tietoa energian kulutuksesta ja latauksesta. Mihinkään futuristiseen kikkailuun ei hallintalaitteissa ole sorruttu, vaikka vielä ehkä voikin puhua tulevaisuuden ajoneuvosta.

  • MAN eTGE 3.140
  • MAN eTGE 3.140
 

Sähköautot ovat hintavia

Auto- ja arvonlisäverollinen hinta pakettiautona MAN eTGE:lle on 93 900 euroa. Se on melko korkea hinta pakettiautosta, jonka kantavuus on 966 kg siitäkin huolimatta, että eTGE:ssä on kohtalaisen runsas vakiovarustelu. Vaan eivätpä sähköautot yleisestikään ole hinnaltaan edullisia. MAN eTGE on mahdollista rekisteröidä myös kevytkuorma-autoksi, mutta sitä ei ole vielä hinnoiteltu.

Jos sähköauto halutaan tehokkaaseen käyttöön esimerkiksi kahdessa vuorossa, on sille järjestettävä pikalatausasema vaikkapa lastauspaikalle. Harri Nieminen latausratkaisuja toimittavasta Plugit Finland Oy:stä antaa latausaseman perustamiskustannuksista karkeaksi arvioksi tilanteesta riippuen noin 30–40 tuhatta euroa.

Mikä sitten voisi olla peruste sähkökäyttöisen MAN:n hankinnalle? Jos asiakas vaatii kuljetuskalustolta päästöttömyyttä, ja on siitä valmis maksamaan asianmukaisen hinnan, niin silloin asiassa ei ole epäselvyyttä. Vaikka käyttövoimakustannus sähköautolla on tällä hetkellä alhainen, tuntuu hieman kaukaiselta ajatus, että se riittäisi kuolettamaan hintaeron dieselautoon. 

Oma lukunsa on tietysti käyttö sellaisissa olosuhteissa, esimerkiksi sisätiloissa, joissa pakokaasuja ei kerta kaikkiaan sallita. Toisaalta sähkökäyttö voi avata uusia mahdollisuuksia sellaisissa tehtävissä, joissa tähän saakka ei ole pakettiautoja voinut käyttää.

Jussi - Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : MAN TGE

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät MAN TGE -autot

test
MAN TGE2.0, '19, 5 tkm
54 490 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE2.0, '19, 8 tkm
58 890 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE2.0, '18, 37 tkm
68 890 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE2.0, '19, 5 tkm
78 900 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE2.0, '19, 1 tkm
78 900 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE1.9, '19, 2 tkm
97 900 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE2.0, '19
55 900 € (ALV väh.kelp.)
test
MAN TGE2.0, '17, 19 tkm
54 990 € (ALV väh.kelp.)
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää MAN koeajoja

Kaikki koeajot »
MAN TGE 3.180 GLE V.I.P. - Retkeilyauto vaativaan makuun

MAN TGE 3.180 GLE V.I.P. - Retkeilyauto vaativaan makuun

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä

Kia e-Soul – Sielukkaasti sähköllä

Toyota Camry Hybrid - kokoa, laatua ja luksusta Toyotan tapaan

Toyota Camry Hybrid - kokoa, laatua ja luksusta Toyotan tapaan

Skoda Kamiq – Uusi kansanauto?

Skoda Kamiq – Uusi kansanauto?

Hyundai Santa Fe - iso, mukava ja varusteltu

Hyundai Santa Fe - iso, mukava ja varusteltu