Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee

Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq
 • Skoda Enyaq

Katumaasturi Skoda Enyaq iV on tsekkimerkin ensimmäinen Volkswagen-konsernin uuden sähköautojen modulaarisen MEB-perusrakenteen sähköauto.

Samaa perusrakennetta käyttävät Volkswagen ID.3 ja Volkswagen ID.4, joista jälkimmäinen on Skoda Enyaqin täyssisarmalli.

Eli Volkswagen ID.4 ja nyt koeajossa oleva Skoda Enyaq ovat käytännössä saman auton erilaisia toteutuksia.

Audin vastaava auto on pian Suomeen saapuva Q4 e-tron.

Skoda Enyaq on iso auto

Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee

Skoda Enyaq on iso auto. Sen mitat kertovat, että kyseessä on isokokoinen katumaasturi. Käytännössä auto on D-luokan katumaasturi, josta tuttuja autoja ovat Skoda Kodiaq, Volkswagen Tiguan ja Toyota RAV4. Enyaq ja Kodiaq ovat lähes samankokoisia.

Suuren koon myös huomaa, kun on auton kanssa. Tavaratila on todella isokokoinen. Ilmoitettu litramäärä on 585 litraa, joka on noin 40 litraa enemmän kuin Volkswagen ID.4:ssä. Koko kasvaa 1710 litraan, kun tavaratilan laajentaa eli laskee takaistuimen selkänojat alas. Edessä ei ole monen muun sähköauton tapaan tavaratilaa eli frunkia.

Takana on tilaa ruhtinaallisesti kahdelle isolle aikuisella. Kolmen kanssa leveyssuuntainen tila jää vajaaksi auton vajaan 1,9 metrin leveydestä huolimatta. Koeajoauton hienosta lasikatosta huolimatta korkeussuuntainen tila on väljää jopa 190-senttiselle matkustajalle. Myös pituussuuntaista tilaa on pitkäjalkaiselle hyvin tarjolla.

Takamatkustaman toteutuksen tyyli on taattua ja tuttua Skodaa, josta arviomme mukaan myös taksin käyttäjät pääsevät nauttimaan. Enyaqin toimintamatka on sillä tasolla, että auto sopii myös taksiajoon.

Toimintamatkasta ja ajettavuudesta lisää myöhemmin, nyt ohjaamoon.

Tyylikäs ja tilava ohjaamo

Enyaqin ohjaamossa on käytännössä samat elementit kuin Volkswagen ID.4:ssä, mutta toteutustapa on erilainen. Muodot ovat skodamaiset, mutta myös perinteisiä nappeja on hieman enemmän kuin ID.4:ssä.

Keskeltä kojelautaa löytyy uudesta Octaviasta tutut nappivalinnat muun muassa ilmastointiin, ajo-ohjelmiin ja pysäköinnin avustukseen.

Kuskin edessä ratin takana on pieni ruutu, joka tarjoaa ajon aikaisia informaatioita, kuten nopeuden ja jäljellä olevan toimintamatkan. Enyaqissa ruutu on kiinteä osa kojelautaa, kun ID.4:ssä se liikkuu ohjauspyörän mukana.

Koeajoautossa oli myös noin 950 euroa kustantava isoilla numeroilla ja kirjaimilla infon kertova tuulilasinäyttö.

Sähköllä toimiva ja lisäeuroilla hankittava mukavuusistuin tarjoaa hyvin tukea, säädeltävyyttä ja hierontaa. Kokonaisuudessaan Enyaqin tarjoama ergonomia ja ajoasento on erittäin korkealla tasolla. Kiva lähteä ajamaan.

Alkuun tarjolla kaksi vaihtoehtoa – mallisto laajentuu myöhemmin

Skoda Enyaq on alkuun tarjolla kahtena takavetoisena lanseerausmallina, joissa varustelu on hyvällä tasolla. Molemmat jäävät hinnaltaan alle 50.000 euron, joten valtion sähköauton hankintatuki, 2000 euroa, on mahdollista saada huojentamaan kustannusta auton hankinnan yhteydessä.

Myöhemmin Enyaqin mallistoon tulee tarjolla nelivetoinen 80x, jossa on tehoa 195 kilowattia eli 265 hevosvoimaa. Enyaq saa myös nelivetoisen RS-mallin, jonka teho on 299 hevosvoimaa eli 220 kilowattia.

Kaksi akkukokoa ja alkuun kaksi tehoversiota

Skoda Enyaq 60 Launch Edition iV kustantaa 44 157 euroa ja Skoda Enyaq 80 Launch Edition iV 49 318 euroa.

Erona on, että 60 on varustettu nimellisteholta 58 kWh akustolla ja 132 kW eli 180 hevosvoiman tehoisella sähkömoottorilla. Koeajossa olevassa Enyaq 80 -mallissa akuston koko on 77 kWh ja tehoa on 204 hevosvoimaa eli 150 kilowattia.

WLTP-toimintamatka Enyaq 60:lle on jopa 400 kilometriä ja Enyaq 80:lle jopa 520 kilometriä. Todellisuus riippuu monesta asiasta, kuten ulkolämpötilasta, tienpinnasta, keliolosuhteista ja ajotyylistä.

Enyaqissa on vakiona 11 kW sisäänrakennettu AC-latauslaite ja DC-pikalatausmahdollisuus 50 kW teholla. Lisävarusteena saa mukaan 100 kW:n tai 125 kW:n DC-pikalatauksen.

Enyaq 60:nen akuston saa täyteen 11 kW:n AC-laturilla reilussa 6 tunnissa ja Enyaq 80:nen 7,5 tunnissa. Lisävarusteisella nopeammalla pikalatauksella akusto saa 5-80 prosentin varaukseen noin puolessa tunnissa.

 • Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee
 • Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee
 

Ajossa mukava ja helppo kumppani

Ajossa Skoda Enyaq on korkeatasoinen ja helppo ajettava. Korkeatasoisuus tulee hyvästä ergonomiasta ja ajoasennosta, erinomaisesta lisävarusteisesta istuimesta sekä hiljaisuudesta.

Autossa kuuluu kiihdytettäessä pieni vinkuna, muuten tunnelma on kaupunkiajossa nautinnollisen hiljainen.

Kovemmissa nopeuksissa rengasäänet nousevat kovemmiksi, mutta kokonaisuudessaan Skoda Enyaq on sisarmalli ID.4:n tapaan hiljainen auto.

Ohjaustuntuma ja alustan toiminta on mallikelpoista. Lisävarusteisella Driving Mode Selection -ajoasetuksen valinnalla voi hakea erilaisia ajotunnelmia, kuten Eco, Comfort ja Sport.

Koeajossa oli isommalla akustolla varustettu 150 kilowattinen versio. Yli 2000 kilon oma paino tuntuu, Enyaq ei ole mikään tykki.

Tesloista tuttua sähköauton huimaa kiihtyvyyttä ei tässä sähkärissä ole tarjolla. Enyaqin arvot ja hankinnan perusteet ovat toisenlaisia, kuten jo mainittu hyvä ergonomia ja istuin, ajoasento, tilat ja tuttu suosittu brändi.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Skoda Enyaq 80 Launch Edition iV

Moottori: 1 x sähkömoottori taka-akselilla
Teho:150 kW/204 hv
Vääntö: 310 Nm
Huippunopeus:160 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:8,5 s
Vetotapa:Takaveto
Vaihteisto:Yksivaihteinen
EU-kulutus:0 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt:0 g/km
Kantama:520 km (WLTP)
Akun kapasiteetti:77,0 kWh
Mitat (pit/lev/kork):4649 mm/1879 mm/1616 mm
Omamassa:2090-2308 kg
Perävaunupaino jarruton:750 kg
Perävaunupaino jarrullinen:1000 kg
Hinta alkaen:49 318 euroa
Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Skoda Enyaq

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Skoda Enyaq -autot

test
Skoda Enyaq, '22, 250 km
59 700 €
test
Skoda Enyaq, '22, 7 tkm
58 890 €
test
Skoda Enyaq, '22, Ajamaton
65 710 €
test
Skoda Enyaq, '22, Ajamaton
62 290 €
test
Skoda Enyaq, '22, 6 tkm
60 950 €
test
Skoda Enyaq, '22, 12 tkm
59 990 €
test
Skoda Enyaq, '22, 6 tkm
69 900 €
test
Skoda Enyaq, '22, 8 tkm
58 850 €

Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Skoda koeajoja

Kaikki koeajot »
Skoda Enyaq 80x 4x4 - nelivetoinen sähkökatumaasturi

Skoda Enyaq 80x 4x4 - nelivetoinen sähkökatumaasturi

Skoda Fabia - modernia ilmettä ja laatua perinteisin eväin

Skoda Fabia - modernia ilmettä ja laatua perinteisin eväin

Skoda Octavia - takaisin ykköseksi?

Skoda Octavia - takaisin ykköseksi?

Skoda Octavia Combi - tekniikkaa ja tyyliä koko rahan edestä

Skoda Octavia Combi - tekniikkaa ja tyyliä koko rahan edestä

Skoda Kamiq – Uusi kansanauto?

Skoda Kamiq – Uusi kansanauto?