Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä

Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour
 • Smart Forfour

Smart EQ ForFour on täyssähköinen pikkuauto, joka näyttää kyntensä kaupunkiajossa.

Mercedesin pikkuautomerkki Smart on siirtynyt sähköiseen aikaan. Tätä nykyä mallistosta löytyy kolme sähköversiota, joista suurin on neljälle matkustajalle tehty ForFour.

Smartin suurinta automallia ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa suureksi, mutta yllättävän tilava auto pieniin kuoriin on saatu loihdittua. 3,5 metrin mittaan saadaan mahdutettua neljä matkustajaa ja hieman tavaroitakin.

Pienikokoisen auton kompastuskiveksi muodostuu tavaratila, mikä on todellisuutta jokaisen lilliputtiluokan auton kohdalla. Smartin kohdalla se on mittaustavasta riippuen vähän alle tai yli 200 litraa. Ruokakassit se nielaisee mukisematta, mutta lastenvaunut kannattaa unohtaa suosiolla.

Smartin tunnistaa edelleen itsekseen ja suurin muutos on luonnollisesti tapahtunut voimalinjassa, joka on tätä nykyä kaikissa malleissa sähköinen. Sähkömoottori ja akku ovat pieniä, kuten toki olettaa saattaa.

Ripeä kaupunkisukkula

Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä

Moottorin huipputeho on 81 hv, mutta jatkuva teho 55 vain luupäätä. Vääntöä paketista irtoaa mukavalta kuulostavat 160 Nm. Näillä tehoilla Smart liikkuu pirteästi ja 0-100 km/h menee lukemaan 12,7 sekuntia. Kovin paljon kovempaa kyytiä ForFourilla ei sitten pääsekään, sillä huiput ovat 130 km/h.

Käyttösäteeksi paketilla muodostuu valmistajan ilmoituksen mukaan 140-153 kilometriä. Koeajon aikana lukema oli lähempänä sataa kuin puoltatoista sataa kilometriä. Toimintamatkaa laski se, että ajolle sattui melko paljon moottoritiesiirtymiä. Siellä Smart ei ole optimaalinen. Lyhyt toimintasäde tarkoittaa, että auto kannattaa kiinnittää laturiin aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Sisäisellä pikalaturilla varustettu Smart saavuttaa 80%:n latauksen 40 minuutissa. Tuo aika tuhraantuu helposti kauppareissulla, jolloin kärry on taas täydessä toimintavalmiudessa. Täydestä akusta tulee sähköautoilijalle aina hyvä mieli ja piskuinen Smart ilahduttaa kuskia nopeasti.

Kaupunkiajossa Smart on pirteän tuntuinen peli ja tehoa on sähkömoottorin ollessa kyseessä enemmän kuin lukemista saattaisi päätellä. Kaupunkinopeuteen Smart kimpoaa nopeasti ja siellä auto on muutenkin parhaimmillaan. Kaiken lisäksi Smart on lukeutuu harvojen takavetoisten automallien seuraan.

Pienen sähköauton etuja ovat helppokäyttöisyys ja käsiteltävyys kaupungissa. Jopa isoimmalle Smartille löytyy parkkipaikka helpommin kuin normikokoisille henkilöautoille ja kulkeminen on mukavan äänetöntä. Lisäksi Smart tuntuu kokoaan suuremmalta ja paremmalta ajettavalta.

Smart ForFourin sähköversio on oikeasti varsin järkevä sähköauto urbaaniin ympäristöön. Pieni akkukapasiteetti ja toimintasäde eivät houkuttele viemään pikkukippoa kovin kauas laturipistokkeen ulottumattomiin ja siksi se ei väitäkään olevansa muuta kuin kaupunkiauto.

 • Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä
 • Smart EQ ForFour – Pienesti sähköllä
 

Arkiset sisätilat

Smartin sisätilat herättävät hieman ihmetystä, sillä kokonaisuus on muovisen ja arkisen oloinen. Tämä on erikoista, sillä emokonserni Mercedes on tunnettu siitä, että pienetkin automallit ovat laadukkaasti viimeisteltyjä tuotteita.

Smart ei tarjoa emokonsernin tavoin arjen luksusta, vaikka ohjaamosta löytyykin pari hienoa yksityiskohtaa. Yksi tällainen on sähkövarauksen ja kaasunasennon näyttömittarit, jotka ovat analogisia. Ratkaisu on varsin tyylikäs sähkömaailmaan.

Toinen erikoisuus on itse asiassa tuulahdus 80-luvulta. ForFourin takaikkunat avautuvat tuuletusasentoon lasin takaosasta. Niitä operoidaan varsin tutun tuntuisella vipusysteemillä, jota jonnet eivät voi muistaa.

Smartin kovahkolle hinnoittelulle on vaikea löytää kestäviä perusteita. Piskuinen ForFour kustantaa hinnat alkaen -mallina yli 25 000 euroa, kun esimerkiksi Seat Mii irtoaa kaupasta alle kahdella kympillä. Johtotähden kohdalla pitää maksaa emokonsernin mielikuvasta.

Jos Smartia haluaa varustella hiemankaan, karkaa hinta yli 30 000 euron, kuten koeajopelin kohdalla. Sen hintalapussa seisoo toimituskuluineen 32 037 euroa, mikä on tämän kokoluokan autosta kirpaiseva summa. Vaikkakin kyseessä onkin täyssähköauto.

Korkeasta hinnasta huolimatta Smart on sähköauto, joka valloittaa kuskin puolelleen ylpeällä pikkuauton dna:lla ja persoonallisella ulkomuodolla. Smart on auto, jota kukaan ei koe liikenteessä uhkana.

Tuomas Rajala

Kehuja: kätevä pikkupirssi, persoonallisuus, ajomukavuus

Parantamisen varaa: arkinen sisusta, hinnoittelu

Smart EQ ForFour:

Moottori: Sähkömoottori
Teho:55 hv (41 kW)
Vääntö:160 Nm
Huiput:130 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:12,7 s.
Vetotapa:Takaveto
EU-kulutus:14,6-15,9 kWh / 100 km
CO2-päästöt:0 g/km
Mitat (pit/lev/kork):3556 mm/1645 mm/1481 mm
Omamassa:1235 kg
Koeajoauton hinta:32 037€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Smart Forfour

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Smart Forfour -autot

test
Smart Forfour, '17, 53 tkm
14 890 € (sis. ALV)
test
Smart Forfour1.5, '06, 148 tkm
4 750 €
test
Smart Forfour, '22
30 130 €
test
Smart Forfour1.1, '07, 103 tkm
4 900 €
test
Smart Forfour1.1, '05, 230 tkm
1 890 €
test
Smart Forfour1.1, '06, 165 tkm
1 790 €
test
Smart Forfour1.5, '06, 208 tkm
2 790 €
test
Smart Forfour, '18, 11 tkm
19 930 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Smart koeajoja

Kaikki koeajot »
Smart Forfour – Lilliputin toinen tuleminen

Smart Forfour – Lilliputin toinen tuleminen

smart: johdonmukaisesti vain sähköllä

smart: johdonmukaisesti vain sähköllä

Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto

Smart Fourtwo: Äänekäs kääpiöauto

Tyypit: smart roadster

Tyypit: smart roadster

Koeajo smart & pulse CDI

Koeajo smart & pulse CDI