Luettu 6 047  

Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa

Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW
 • BMW

Todellinen klassikko on aina taidetta.

Autotaiteesta puhuttaessa tulee mieleen italialialaisen koripajan 50-luvun mestariteos, jonka muoto ja jokainen yksityiskohta on taitojaan vuosikymmeniä hioneiden käsityöläisten loihtima, joista ei yksikään valmistunut yksilö ole täysin samanlainen kuin muut. Auto ja taide voivat kohdata myös muillakin tavoin, jopa kirjaimellisesti.

Pop-taide valtaa auton

Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa

60-luvulla pop-taide rikkoi rajoja monella rintamalla. Myös autoista tuli alusta voimakaan värikkäille psykedeelisille maalauksille. Näiden taideautojen tilaajat olivat usein rock-tähtiä, joiden tajuntaa laajentavia poikkitaiteellisia kokeiluja maalausten nähtiin edustavan.

Pian myös svengaavan Lontoon työtä kaihtavan yläluokan nuoret innostuivat neljällä pyörällä kulkevista taideperformansseista. Lontoon seurapiirijulkimoiden taideautoista ansiokkain lienee Binder & Edwards-taidekollektiivin Guinness-olut-imperiumin perijälle Tara Browne:lle taiteilema AC 298 Cobra

Pitkään ei Browne ehtinyt taidecobrastaan nauttia vaan kuoli kohtalokkaassa autokolarissa 21-vuotiaana, joskin tavallisella Lotuksella, ei taideautolla ajaessa. Niinikään taideautoja harrastanut Beatles kirjoitti onnettomuuden järkyttämänä laulun ”A Day in the Life”.

Binder & Edwardsin AC Cobraa koristanut taidemaalaus tuhoutui myöhemmin ilmeisen sivistymättömän omistajan maalauttaessa Cobransa mustaksi.

Taidekorporaatio BMW

Taideautot olisivat voineet jäädä 60-luvun ilmiöksi ellei ranskalainen taidegalleristi ja kilpa-autoilija Hervé Poulain olisi saanut vakuutettua BMW:n kilpaorganisaatiota taideautojen tuomasta lisäarvosta ja huomiosta. Poulainin onnistui houkutella myös yhdysvaltalainen Alexander Calder mukaan ja tuloksena oli ensimmäinen BMW-taideauto, vuoden 1975 Le Mansin 24 tunnin kisoissa ensiesitelty 3.0CSL.

BMW-taideautoista on sittemmin tullut käsite ja 45 vuoden aikana on julkaistu yhteensä 17 pyörillä kulkevaa taideteosta. BMW:n kokoelmasta löytyvän Andy Warholin maalaaman BMW M1:n voidaan perustellusti väittää olevan maailman arvokkain auto, mikäli BMW päättäisi joskus myydä M1 Warholinsa maksaisi se todenäköisesti enemmän kuin oman painonsa kullassa.

Warhol maalasi auton aiemmista taiteilijoista poiketen omakätisesti. Voimakkaan inspiraation vallassa syntynyt maalaus valmistui vain 24:ssä minuutissa, jonka jälkeen innostunut Warhol kysyi osoittaen maalisilla sormillaan maalaamon johtajan uutuutaan kiiltävää Bemaria ”Maalaanko vielä toisen auton?” Häkeltynyt omistaja huudahti sen suurempia ajattelematta: ”Vain kuolleen ruumiini yli”. BMW:n kulttuurijohtajan Thomas Girstin mukaan harkitsematon lausahdus on vainonnut maalaamon johtajaa vuosikymmeniä, eivätkä työtoverit edelleenkään unohda aika ajoin muistuttaa miesparkaa tämän kömmähdyksestä.

 • Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa
 • Taide pitkä elämä lyhyt mutta täynnä ajamisen iloa
 

Mainioita kauppoja Yamagatan Ruusutarhassa

Kalifornian taidepiireissä vaikuttanut Hiro Yamagata oli jo menestynyt taiteilija, kun hän alkoi 1990-luvun alussa keräillä Mercedes 220 w187 Cabriolet-aihioita. Yamagatan onnistui hankkia yhteensä 36 autoa, jotka hän entisöitti laadukkaasti ja sitten maalasi jokaisen auton yksilölliseen asuun.

Pienehkö Hiro Yamagatan öljyvärimaalaus maksaa noin satatuhatta euroa. ClassicDigest-sivustolla myytävä Yamagatan maalaama Earthly Paradise-sarjaan kuuluva Rose Garden-niminen Mercedes Benz 220w187 puolestaan maksaa 194 950 puntaa, ei juurikaan sen enempää kuin vastaava tavallinen w187 cabriolet.

Taideteoksen arvoa nostavat tunnettu historia, aiheen tai tekniikan ainutlaatuisuus sekä suuri koko. Koska Yamagatan Rose Gardenissa yhdistyvät kaikki edellä mainitut ominaisuudet, sitä voidaan pitää sijoituksena, jonka ostajan tuskin tarvitsee ostokrapulasta kärsiä.

Antti-Pekka - Kaartinen
Antti-Pekka Kaartinen Digitalisaation lisäksi kirjoittaja pitää kovasti muotoilusta ja mekaniikasta. Tämä saattaa selittää sen, että hän on yksi ClassicDigest-sivuston perustajista.

Myytävät BMW -autot

test
BMW 3303.0, '13, 133 tkm
28 900 €
test
BMW 3202.0, '06, 364 tkm
4 550 €
test
BMW 3202.0, '98, 380 tkm
2 150 €
test
BMW 3202.0, '10, 152 tkm
12 400 €
test
BMW 3202.0, '06, 453 tkm
3 800 €
test
BMW 3182.0, '07, 275 tkm
6 000 €
test
BMW 3182.0, '03, 319 tkm
2 200 €
test
BMW 5202.0, '11, 164 tkm
18 500 €
Tarkista Hintalaskurilla autosi arvo Rekkari.fi-palvelusta auton tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
BMW X2 – Elämäntapaa ulkomuodon ehdoilla

BMW X2 – Elämäntapaa ulkomuodon ehdoilla

BMW X5 – Grillimestari

BMW X5 – Grillimestari

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla

Miksi valita alkuperäiset BMW talvirenkaat?
MAINOS

Miksi valita alkuperäiset BMW talvirenkaat?

BMW M5 – Nelinkontin kohti euforiaa

BMW M5 – Nelinkontin kohti euforiaa