Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Väärin annettu apuvirta voi rikkoa autosi!

Väärin annettu apuvirta voi rikkoa autosi!

Talvi tulee ja todennäköisyys sille, että vanha akku ei yhtenä pakkasaamuna jaksa pyörittää starttimoottoria kasvaa eksponentiaalisesti. Tässä ohjeet auton käynnistykseen kaapeleiden ja toisen auton avulla.

Apuvirran antaminen kaverille, naapurille tai tuntemattomalle on hieno ele, mutta väärin tehtynä se saattaa rikkoa autosi, pahimmassa tapauksessa molemmat autot.

Nykyautoissa sähköä käytetään todella moniin asioihin. Tärkeimpänä mainittakoon auton toimintoja ohjaavat “aivot” eli moottorinohjausyksikkö, joka tietenkin toimii sähköllä. Siksi on äärimmäisen tärkeää ennen apuvirran antamista, katsoa auton käyttöohjekirjasta, minkälaisia ohjeita valmistaja antaa. Osa valmistajista kieltää auton käyttämisen apuvirran antajana, ja esimerkiksi monet taksit kieltäytyvät antamasta apuvirtaa, koska autossa on niin paljon sähköllä toimivia lisälaitteita.

Vanhemmissa autoissa rajoituksia on vähemmän, mutta asian tarkastus käyttöohjekirjasta pätee myös iäkkäämpien autojen tapauksessa.

Miten apuvirtaa annetaan oikein?

Väärin annettu apuvirta voi rikkoa autosi!

1. Anna apuvirtaa antavan auton käydä hetki, jotta auton akussa olisi mahdollisimman hyvin virtaa

2. Aja apuvirtaa antava auto lähelle käynnistettävää autoa. Sammuta moottori. Ota molemmista autoista virta-avaimet pois virtalukosta. 

3. Tarkista molempien autojen akuista, kumpi navoista on miinus ja kumpi plus. Väärinpäin tai ristiinkytketyt kaapelit voivat hajottaa pahimmassa tapauksessa molemmat autot. 

4. Kytke punainen apukäynnistyskaapeli käynnistettävän ja apuvirtaa antavan akun plus-napaan.

5. Kytke mustan apukäynnistyskaapelin toinen pää ensin jommankumman auton akun miinus-napaan. Muista pitää kaapelit ja niiden päät niin etteivät ne kosketa missään tilanteessa toisiaan.

6. Kytke mustan apukäynnistyskaapelin toinen kaapelin pää toisen auton moottorin tai korin osaan, joka johtaa sähköä, ja mahdollisimman kauas akusta. Tämä voi olla hankalaa, sillä moottoritiloissa on nykyään paljon suojamuoveja ja maalattuja pintoja.

7. Käynnistä apuvirtaa antava auto ja anna käydä noin 5 minuuttia, että akku saa virtaa. Voit nostaa kierroksia. Sammuta auto ja ota avain pois virtalukosta.

8. Käynnistä apuvirtaa tarvitseva auto, ja anna auton käydä muutaman minuutti. Sammuta auto ja ota avain pois virtalukosta.

9. Ota viimeiseksi kytkemäsi mustan kaapelin pää irti moottorin tai rungon osasta. Ota sitten käänteisessä järjestyksessä punaisen kaapelin päät irti autojen akkujen plus-navoista. Muista pitää kaapeleiden päät irti toisistaan.

10. Lopuksi ota mustan apukäynnistyskaapelin toinen pää irti miinus-navasta. 

11. Molemmat autot voi käynnistää ja jatkaa matkaa.

12. Olisi hyvä selvittää, tarvitseeko apuvirtaa saaneeseen autoon vaihtaa akku vai riittääkö akun huoltolataus. Apua asiaan saa auton huoltokorjaamosta tai akkuihin erikoistuneesta liikkeestä. 

  • Väärin annettu apuvirta voi rikkoa autosi!
  • Väärin annettu apuvirta voi rikkoa autosi!
 

Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Nämä kolme kriteeriä vaikuttavat oikean kaskon valintaan autollesi
MAINOS

Nämä kolme kriteeriä vaikuttavat oikean kaskon valintaan autollesi

Näillä vinkeillä pidennät renkaiden käyttöikää
MAINOS

Näillä vinkeillä pidennät renkaiden käyttöikää

Vältä virheet renkaanvaihdossa – muista nämä tärkeät asiat, jos autossasi on ilmajousitus

Vältä virheet renkaanvaihdossa – muista nämä tärkeät asiat, jos autossasi on ilmajousitus

Myy autosi nopeammin uuden Näyteikkunan avulla

Myy autosi nopeammin uuden Näyteikkunan avulla

Kolme vinkkiä kesärenkaiden hankintaan
MAINOS

Kolme vinkkiä kesärenkaiden hankintaan