Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle
Luettu 20 524   0

Volkswagen Eco Up! - Tankin täydeltä kaasua

Volkswagen Eco Up! - Tankin täydeltä kaasua
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!
 • Volkswagen Up!

Volkswagen Eco Up! on näppärä kaupunkiauto, joka kulkee bensiinin lisäksi maa- ja biokaasulla.

Kaasuautoilu on Suomessa vielä lapsen kengissä, sillä tieverkostoamme kuluttaa tällä haavaa vajaa tuhat kaasukäyttöistä autoa. Niistäkin suuri osa on raskasta liikennettä. Vertailun vuoksi sanottakoon, että Ruotsissa kaasuautoja on yli 36 000.

Kaasun käytön vähyys kummastuttaa, sillä kotimaassa autoilun kustannukset ovat kovia ja kaasu on sähkön ohella halvimpia käyttövoimia mitä autoonsa voi saada. Säästöä kertyy suhteessa bensaan noin puolet.

Syynä kaasuautoilun vähäiseen kiinnostukseen ei ainakaan ole tuotteessa, sillä kaasua pääasiallisena käyttövoimana hyödyntävät automallit toimivat moitteetta. Tästä loistavana esimerkkinä toimii Volkswagenin näppärä kaupunkiauto Eco Up!.

Kaasulla tai bensalla

VW-UP-etuviisto-varjossa-kuva

Eco UP! On vuonna 2011 julkaistun VW Upin jatkojalostusmallia, joka käyttää moottorinsa pääasiallisena energianlähteenä maa- tai biokaasua. Moottori toimii kuitenkin muiden kaasuautojen tavoin myös bensiinillä.

Upin moottori on muista UP-malleista tuttu 3-sylinterinen ja 1000-kuutioinen. Tehopenkissä ei ole Upin kohdalla pidetty kovin suuria juhlia, sillä tehoa koeajoversiossa on 68 hevosvoimaa. Vääntöä lilliputti puolestaan tarjoilee 90 Nm.

Lukemat eivät siis päätä huimaa, mutta Upin tarkoituksena ei olekaan tarjoilla aggressiivista suorituskykyä, vaan viedä autoa paikasta toiseen mahdollisimman taloudellisesti.

68 hevosvoimaa ja 90 Nm riittävät hyvin normaaliajossa, vaikka 0-100 km/ kiihtyvyyttä saakin odotella reippaat 16 sekuntia. Huippunopeus jää 164 km/h:n tienoille, mutta kotimaassa ei lain mukaan saa huristella edes niin kovaa.

Ihan oikean tuntuinen auto

Volkswagenin 3-sylinterinen pata muistuttaa käytökseltään ja äänimaailmaltaan yllättävän paljon perinteisiä nelikkoja. Usein kolmemukinen voimanlähde muistuttaa enemmän mopoautoa kuin oikeaa henkilöauton moottoria, mutta VW on poikkeus.

Up! painaa kaasuversiona hieman reippaat 1000 kiloa ja voisi kuvitella, että höyhensarjalainen olisi ajettavuudeltaan rimpula, jonka ratissa joutuu jatkuvasti pelkäämään muuta liikennettä.

Up! tekee tässäkin suhteessa poikkeuksen, sillä ajettavuus on hyvä, kyyti vakaata ja tuntuma kaikin puolin jämäkkä.  Se tuntuu ajossa huomattavasti kokoistaan suuremmalta autolta.

Ulkoiset mitat ovat pieniä, mutta sisälle on saatu mukavat oltavat kaikille neljälle matkustajalle. Takapenkillä on siis tilaa ainoastaan kahdelle. Täydellä lastillakin Volkswagen käyttäytyy nätisti ja käytettävissä olevat hevosvoimat riittävät.

 • VW-UP-tankkaus-kuva
 • VW-UP-merkkikuva
 

Sisusta pakusta?

Sisustaltaan Up! jää jälkeen konsernin muista henkilöautoista, vaikka laadussa ei sinänsä mitään vikaa olekaan. Hallintalaitteet muistuttavat enemmän VAG:n hyötyautomaailmaa kuin vaikkapa uudistunutta Golfia.

Up!:in ajotietokoneen näyttö ja navigaattori on muista poiketen Garminin valmistama ja erillinen yksikkö kojelaudan päällä. Sen kautta käytetään navigaattorin lisäksi kaasumallin erikoista ajotietokonetta.

Garminin näyttä kertoo koko ajan auton toimintasäteen kaasulla ja navigaattori laskee etäisyyttä lähimpään kaasutankkauspisteeseen. Lisäksi näytön voi valjastaa opastamaan kuskia taloudellisempaan ajotyyliin.

Auto opettaa kuljettajaa

Think Blue -mittari muistuttaa mobiilipeliä, jonka avulla on helppo motivoida itsensä ajamaan taloudellisemmin. Kuskin toiminta vaikuttaa reaaliajassa taloudellisuuslukuun ja täydellisen tuloksen tavoittelu on yllättävän koukuttavaa.

Kaasuautoilun suurin kynnyskysymys on tankkausverkosto, johon kuuluu tällä hetkellä noin 20 tankkausasemaa. Alan suurin toimija Gasum kehittää verkostoaan jatkuvasti, mutta tällä hetkellä kaasuautolla ajaminen vaatii pientä suunnitelmallisuutta.

Up!:in kohdalla tilanne on melkoisen hyvä, sillä toimintasäde 11 kg:lla kaasua on valmistajan ilmoituksen mukaan 380 km ja 10 litran bensiinitankillisella 220 kilometriä päälle. Yhteensä VW:lla voi siis rullailla 600 kilometriä ilman tankkausta.

Sen lisäksi että kaasua on mahdollista tankata vain rajatuissa paikoissa, kelpaa maksutapana suurimmassa osassa asemia ainoastaan Gasumin tankkauskortti. Pelkällä käteisellä kaasu jää siis useimmassa tapauksissa saamatta.

UP! ajattelee ympäristöä ja lompakkoa

Viikon mittaisen koeajon aikana pääkaupunkiseudulla kaasun kanssa pelaamisesta ei koitunut ongelmaa, vaikka tankkauspisteitä ei joka nurkan takana olekaan. Aseman etsimisen harmi kaikkoaa mielestä viimeistään silloin kun tajuaa ajavansa noin puolet bensaa halvemmalla.

Volkswagen Up! on erinomainen valinta autoilijalle, joka on kiinnostunut sekä ympäristöstä että omasta lompakostaan. Kaasuautolla ajaminen erityisesti biokaasulla on tällä hetkellä sekä erittäin ympäristöystävällistä että edullista.

Lisäksi biokaasua ostamalla rahat jäävät kotimaahan, sillä kaasu valmistetaan pääasiassa maatalouden kasvi- ja eläinjätteestä. Biokaasua käyttävät autot kulkevat siis liha- ja maitokarjan metaanin eli suomeksi pierun voimalla.

Tuomas Rajala

Kehuja: taloudellisuus, kokoaan isomman auton ajotuntuma, sitkeä moottori

Parantamisen varaa: pakettiautomaiset hallintalaitteet

Volkswagen Up! tekniset tiedot:

Moottori:3-sylinterinen, 999 cm3 bensiini- ja kaasukäyttöinen moottori
Teho:68 hv (50 kW) / 6200 rpm
Vääntö:90 Nm / 3000 rpm
Kiihtyvyys: 0-100 km/h:16,3 s.
Huippunopeus:164 km/h
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:5-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus: (yhd)2,9 kg / 100 km
CO2 päästöt:79 g/km
Mitat: (pit./lev./kork.)3540mm/1641mm/1492mm
Paino:1031 kg
Tavaratila:213 / 913 l
Hinta alkaen:15 653€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Volkswagen Up!

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Volkswagen Up! -autot

test
Volkswagen Up!, '21, 500 km
25 900 €
test
Volkswagen Up!, '21, Ajamaton
27 208 €
test
Volkswagen Up!, '21, Ajamaton
28 100 €
test
Volkswagen Up!, '21, Ajamaton
26 121 € (sis. ALV)
test
Volkswagen Up!, '21, 2 tkm
24 900 €
test
Volkswagen Up!1.0, '21, 2 tkm
17 999 € (ALV väh.kelp.)
test
Volkswagen Up!, '21, Ajamaton
24 900 €
test
Volkswagen Up!, '21, 8 tkm
21 900 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Volkswagen koeajoja

Kaikki koeajot »
Volkswagen Golf GTI – Hot Hatch-ikonin digipainos

Volkswagen Golf GTI – Hot Hatch-ikonin digipainos

Pikakoejossa Volkswagen ID4 – Sähköpanokset kovenee

Pikakoejossa Volkswagen ID4 – Sähköpanokset kovenee

Volkswagen Passat GTE – Kahden maan kansalainen

Volkswagen Passat GTE – Kahden maan kansalainen

Volkswagen ID.3 - sähköinen vallankumous

Volkswagen ID.3 - sähköinen vallankumous

Volkswagen T-Roc Cabriolet – Katoton katumaasturi

Volkswagen T-Roc Cabriolet – Katoton katumaasturi