Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 27 300   0

Audi RSQ3: Räyhähenki

Audi RSQ3: Räyhähenki
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3
 • Audi Q3

Audi RSQ3 näyttää, ettei katumaasturiluokan tarvitse olla tylsä. Nelivetoisen crossoverin menoa siivittää yli 300-hevosvoimainen pata.

Crossover-piirejä ei voi tällä haavaa väittää kovinkaan kekseliääksi ja persoonalliseksi. CUV-luokka on täynnä toinen toistaan arkisempia autoja, jotka vielä reippaat viisi vuotta sitten olivat uudistamassa keskikokoisten autojen maailmankuvaa.

Kun crossoverit ovat kasvaneet taaperoikään, on koko genre valunut tylsyyden ikeen alle. Valmistajat tarjoavat toisiaan muistuttavia malleja, joiden resepti on hyvin samankaltainen. Crossover on synonyymi alitehoiselle kaupunkiautolle, joka flirttailee maastokelpoisuudella, lunastamatta kuitenkaan lupaustaan.

Montaa mallia tarjoillaan toki myös nelivetoisena, mutta se ei välttämättä ole asia, joka nostaisi mielenkiinnon uusiin korkeuksiin. Ei crossovereissa mitään vikaa ole, mutta niiden kohdalla persoonallisten ja sykähdyttävien vaihtoehtojen löytyminen vain on kiven takana.

310 vauhkoa konia pellin alla

RSQ3

Yksi poikkeus tylsässä crossover-luokassa on ehdottomasti Audi RSQ3. Se on Audin pienimmän katumaasturin suorituskykyisin versio. RS-merkintä kertoo sen, että kyseessä on auto, jonka ratissa on lupa odottaa paljon.

RSQ3:n moottori on suurempien sarjojen RS-padoista poiketen 2,5-litrainen TFSI. Kone on tuttu mm. TTRS:stä. Tehoa piisaa 310 hevosvoiman edestä ja vääntöä viisisylinterisessä moottorissa on mukavat 420 Nm.

Suurin poikkeus vaikkapa RS4:ään ja RS6:een verrattuna on moottorin selkeä ylävireisyys. Vaikka esimerkiksi RS4:n vääntömomentti on hyvin pitkälle vastaava, tuntuu RSQ3:n tehoreservin hyödyntäminen vaativan ahnaampaa kaasunkäyttöä.

Kierrosten mukana sitä tehoa alkaakin löytyä. 0-100 km/h taitetaan 5,5 sekunnissa, joten kovin nuhaiseksi Audia ei voi väittää. Taakse jäävät kirkkaasti sekä BMW X1:n tehokkain versio että Range Rover Evoque.

Suorituskyvyn houkuttelussa on myös varjopuolensa, sillä RSQ3:n ajotietokoneen näytöllä viihtyy usein yli 14 litran keskikulutuslukema. Säästeliäämmälläkin ajotyylillä kulutus lipsahtaa yli 10 litraan.

 • RSQ3
 • RSQ3
 

Yllättävän mukavaa kyytiä

Tehokkaan ja ylävireisen koneen kaveriksi on laitettu 7-vaihteinen S-Tronic–vaihteisto, joka on Audimaiseen tapaan erittäin toimiva ratkaisu. Pykälät menevät sisään vaivattomasti ja nopeasti. Vaihtoaika on valmistajan mukaan sekunnin kymmenyksiä.

Alusta on suuremmista R-malleista poiketen yllättävän mukava, vaikka sitä ei olekaan toteutettu ilmajousilla. Tuntuma on jämäkkä, mutta ei missään nimessä liian kova. Monessa crossover-mallissa alusta on joko pintakova tai liian löysä. Tätä ongelmaa ei Audissa ole.

Katumaasturihengestä huolimatta RSQ3 käyttäytyy mutkaosuuksissa johdonmukaisesti, eikä sen ohjaimissa tarvitse ajatella ajavansa korkeammalla maavaralla varustetulla autolla.

Julmetun kokoiset jarrulevyt

Moottorin, voimansiirron, jarrujen ja alustan puolesta RSQ3 olisi valmis paketti rivakkaan pyörittelyyn kantarellien välissä, vaikka sitä ei ulkonäön perusteella uskoisi. Vanteiden välistä pilkottavat RS-logoin koristellut julmetun kokoiset jarrusatulat ja -levyt, mikä onkin niitä harvoja yksityiskohtia, joilla RS poikkeaa normaalimallista.

Ideologia on siis sama kuin muissakin RS-malleissa, eli leijonamaisesti luonteesta ei juuri huudella. Puskurit on muotoiltu sporttiseksi, etumaski on musta hunajakenno-mallinen ja pakoputken ulostulo on ovaalinmuotoinen. Lisäksi ulkopuolelle on viljelty RS-logoja. Siinäpä ne ulkoiset eroavaisuudet sitten ovatkin.

Mallin erikoisuus näkyy enemmän sisätiloissa, sillä voimakkaasti muotoillut penkit on verhoiltu kokonaisuudessaan mustalla nahalla. Niihin on lisäksi tikattu RS-tunnisteet. Logoja löytyy lisäksi myös sporttisesta RS-ohjauspyörästä ja vaihdevalitsimesta.

Ei suuria tiloja tarvitsevalle

Tiloiltaan Q3-sarjalainen on kompakti ja kokoluokka on vastaava kuin BMW:n X1:ssä tai Opel Mokkassa. 356:n litran takakontti ei tiloilla häikäise ja takapenkkiläisten tilat rajalliset.

Tavaratila on onneksi helposti muunneltavissa ja takajakkarat kaatamalla tila laajenee 1261 litraan. Monen muun katumaasturin tapaan RSQ3:sta löytyy kiitettävästi säilytyslokeroita ohjaamosta ja lisävarustelistalla on mm. polkupyörän kuljetusteline.

Mutta eihän Q3-sarjaa olekaan luotu suureen tilantarpeeseen, vaan ihmiselle, joka haluaa autoltaan hieman tavanomaista parempaa etenemiskykyä ja maasturihenkistä ulkonäköä.

RSQ3 onkin auto ihmiselle, joka pitää katumaasturin ulkonäöstä, mutta haluaa samalla suorituskykyä. Suoria kilpailijoita Audin tehokkaimmalle crossoverille ei tällä hetkellä ole, joten edellä mainituilla hakukriteereillä ei tarvitse juuri autoliikkeitä kierrellä.

Kehuja: persoonallinen ote crossover-luokkaan, moottori, vaihteisto, alusta

Parantamisen varaa: -

Tuomas Rajala

Tekniset tiedot:

Moottori:5-sylinterinen, 2498 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:310 hv (228 kW) / 5200-6700 rpm
Vääntö:420 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:5,5 s.
Huippunopeus:250 km/h (elektronisesti rajoitettu)
Vetotapa:Neliveto
Vaihteisto:7-vaihteinen S-Tronic-automaattivaihteisto
Kulutus: (yhd.)8,8 l / 100 km
CO2 päästöt:206 g / km
Mitat (pit./lev./kork.):4410mm/1841mm/1580mm
Paino:1730 kg
Tavaratila:356 / 1261 l
Hinta:78 726€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Audi Q3

     
4.6
Read user reviews or write your own »

For sale Audi Q3 cars

test
Audi Q32.0, '21, Undriven
56 870 €
test
Audi Q31.5, '21, Undriven
50 805 €
test
Audi Q31.5, '21, 1 tkm
45 500 €
test
Audi Q32.0, '21, 2 tkm
50 800 €
test
Audi Q31.5, '21, Undriven
48 251 €
test
Audi Q31.5, '21, 250 km
45 900 €
test
Audi Q32.0, '20, 13 tkm
62 900 €
test
Audi Q32.0, '21, Undriven
53 397 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Audi test drives

All test drives »
Audi Q3 – Legendan innoittamat linjat

Audi Q3 – Legendan innoittamat linjat

Koeajossa Audi Q3 2,0 TFSI Quattro Business

Koeajossa Audi Q3 2,0 TFSI Quattro Business

Audi A3 – Entistäkin terävämpi

Audi A3 – Entistäkin terävämpi

Audi e-tron – Ensiaskeleet kohti sähköautoilua

Audi e-tron – Ensiaskeleet kohti sähköautoilua

Audi A6 Allroad - iso, mukava ja nelivetoinen

Audi A6 Allroad - iso, mukava ja nelivetoinen