Read 24 412   0

Audi TT: Kravattimiehen sporttiauto

Audi TT: Kravattimiehen sporttiauto
  • Audi TT
  • Audi TT
  • Audi TT
  • Audi TT

Audin konseptiauto TT:n matka kuluttajamarkkinoille oli 90-luvun loppupuolella pitkä. Ensimmäinen konseptiauton esittely tapahtui jo vuonna 1996, mutta ensimmäiset TT:t saatiin kuluttajille vasta kolme vuotta myöhemmin.

TT on periaatteessa hyvin lähellä VAG-konsernin vähemmän seksikkäitä automalleja, mutta erinomaisen markkinoinnin ja persoonallisen ulkonäkönsä ansiosta se on ansainnut todellista luonnettaan sporttisemman maineen.

Toisen sukupolven Audi TT esiteltiin vuonna 2006. Ensimmäisen mallin tunnelma on uudessa mallissa ennallaan, mutta ulkonäöllisesti se muistuttaa vähemmän VW Beetleä ja enemmän urheiluautoa. 

Terävöitetyt muodot tekevät autosta aggressiivisemman ja korin alalaitaan ulottuva etumaski toi lisää ilmettä aiemmin hieman kesyn oloiseen autoon. Uusi malli onkin saanut laajasti tunnustusta mm. vuoden 2006 kauneimpana autona. 

Yksityiskohdat tekevät laadun

Audi TT: Kravattimiehen sporttiauto

Nettiauto pääsi koeajamaan vuoden 2007 Audi TT Quattroa, joka on myynnissä Astrum Vene- ja Autotalossa. Auto on varustettu malliston tehokkaimmalla 3,-litraisella V6-koneella ja S-Tronic –vaihteistolla.

Audin on aina osannut kiinnittää huomiota pikkuseikkoihin. Sama pätee myös TT:hen. Sen äänimaailma oltaisiin nimittäin voitu kaitsea hiljaisen tuhnuksi, mutta onneksi V6-koneen pakoäänet muistuttavat suorituskyvystä. 

Sama pätee myös sisustaan, joka on viimeistä piirtoa myöten huolellisesti rakennettu kokonaisuus. Kaikki hallintalaitteet ovat oikealla paikalla ja sisusta on muutenkin onnistunut. Penkit tarjoavat hyvän sivuttaistuen, eivätkä ne ole leveämpiselkäisellekään liian ahtaat. 

Vain 250 hevosta

Autoon ahtautuminen vaatii sporttiautojen tapaan kyykistelyä. Audi on ilmeeltään sen verran matala, että kyytiin pääseminen ei kaikkein jäykkäselkäisimmältä varmasti onnistu. Matala ilme on kuitenkin tarkoituksenmukaista, sillä edelliseen malliin verrattuna painopiste on saatu alemmas ja ilmanvastuskerroin on pienentynyt. 

Audin 6-sylinterinen ja 3,2-litrainen bensakone tarjoaa yllättävän ripeää kyytiä. Vaikka tehoa ei padasta irtoa ”kuin” vaivaiset 250 hevosvoimaa, vie se nelivetoista sporttia komeasti. 0-100 km/h vie aikaa 5,9 sekuntia ja koko homma tapahtuu S-Tronic –vaihteiston avulla vaivattomasti. 

S-Tronic automaattilaatikko on tumpelommankin kuskin kohdalla avain onneen, sillä se kiihdyttää auton nollasta sataan manuaaliaskia nopeammin. Vaihtoaika on vaivaiset 0,2 sekuntia. Laatikko vaihtaa pykälät huomaamatta ja ratista löytyviä manuaalivaihdeläpysköitä ei juuri tee mieli operoida. 

Vaihdelaatikon sport- ja normaalitilalla on ajettavuuden kannalta yllättävän suuri ero, sillä sport-moodilla auto pyrkii pitämään pienemmän pykälän kauemmin sisässä. Sportilla moottorijarrutus on kovempi ja pieni vaihde pysyy silmässä myös jarrutuksien aikana. 

  • Audi TT: Kravattimiehen sporttiauto
  • Audi TT: Kravattimiehen sporttiauto
 

Amatöörille riittävä ratakaveri

Pientä sanomista vaihdelaatikon toiminnassa on vaihdettaessa pakilta D-asentoon ja toisin päin. Jostain syystä se miettii hetken ennen kuin vetosuunta kääntyy haluttuun. Kyseessä lienee kuitenkin enemmän vika kuin ominaisuus. 

TT sopii sporttisempaankin ajoon, vaikka alusta ei olekaan tällaisenaan paras mahdollinen ratkaisu rata-ajoon. Sporttisemmassa arkiajossa amatöörin käsissä se on kuitenkin riittävä ja toimiva. 

Alusta on mukavuuspainotteinen, mutta tarjoaa silti jämäkän otteen alustaan. Se on Audimaisen mukava, mutta herättää silti luottamusta myös kovemmassa vauhdissa. Sama pätee ajettavuuteen yleensä. TT on niin helppo ajettava, että se suorastaan kutsuu kuskia vauhdikkaampaan ilotteluun. 

Alustaa voi myös säätää Audi Magnetic Ride –järjestelmällä, joka mahdollistaa kaksi eri asentoa. Comfort tarjoaa mukavuutta ja Sport tiukentaa jousitusta paremmin mutkapätkille sopivaksi. 

Hankala löytää haukuttavaa

Laimeimmalla koneversiolla noin 1260 kiloa painava Audi TT ei tarjoa kovin kummoista suorituskykyä, mutta malliston tehokkaimmilla bensiini- ja diesel-moottoreilla varustettuna Audi on yllättävän hyvä sporttiauto. Suuremmilla koneilla varustetun paino tosin kohoaa 1500 kilon kohdille. 

Astrumilla myynnissä oleva TT Quattro tarjoaa hyvän vastineen rahalle, sillä ainoastaan 58 000 km ajettu hopeanvärinen yksilö on moitteettomassa kunnossa niin sisältä kuin ulkoa. Uutena vastaavilla ominaisuuksilla varustettu TT Coupe maksaa noin 80 000€. Säästöä uuteen verrattuna kertyy siis reippaat 40 000€.

Audi TT:stä on hankala löytää moitittavaa, mutta pieni rouheus ei sen kohdalla olisi pahitteeksi. Tällaisenaan se haiskahtaa pukumiehen sporttiautolle, eikä niinkään raa’alla muskeliautolle. Toisaalta osa autoharrastajista nauttii juuri sen hienostuneesta tunnelmasta.

Mikäli homma ei ole lompakon paksuudesta kiinni, löytyy mallistosta myös TT-RS, joka tarjoaa ison kasan särmää 350 hevosvoiman tehoillaan.

Katso Audi TT Quattro ilmoitus tästä linkistä.

Tuomas Rajala

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Audi TT

     
3.9
Read user reviews or write your own »

For sale Audi TT cars

test
Audi TT1.8, '00, 318 tkm
4 400 €
test
Audi TT1.8, '01, 194 tkm
7 600 €
test
Audi TT1.8, '99, 289 tkm
4 000 €
test
Audi TT1.8, '99, 218 tkm
6 500 €
test
Audi TT1.8, '00, 215 tkm
2 500 €
test
Audi TT2.0, '11, 155 tkm
20 000 €
test
Audi TT1.8, '99, 277 tkm
4 200 €
test
Audi TT1.8, '01, 215 tkm
5 599 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Audi test drives

All test drives »
Audi TT – Miehistynyt sportti

Audi TT – Miehistynyt sportti

Koeajo Audi TT Quattro

Koeajo Audi TT Quattro

Audi Q8 – Kun maailma ei riitä

Audi Q8 – Kun maailma ei riitä

Audi RS3 – Hys, peto nukkuu

Audi RS3 – Hys, peto nukkuu

Audi A7 – Oikeista aineksista leivottu coupélimppu

Audi A7 – Oikeista aineksista leivottu coupélimppu