Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 6 057   0

Maxus Euniq MPV - Tilava sähkösukkula Kiinasta

Maxus Euniq MPV - Tilava sähkösukkula Kiinasta
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus
 • Maxus

Maxus Euniq on 4,8-metrinen iso 7-paikkainen sähkötila-auto Kiinasta. Miltä kiinalainen sähköauto tuntuu ja minkälaisia ominaisuuksia se tarjoaa?

Maxus on kiinalaisen autoteollisuuskonserni Saic Motor Corporationin merkki. Yritysrypäs valmistaa sekä kiinalaisia, että eurooppalaisille ja suomalaisille tuttuja automerkkejä Kiinan ja globaalille markkinalle. Autoja konserni myy miljoonittain vuodessa.

Maxus on uuden maahantuontiyhtiön RSA Suomen merkki. Yhtiön tausta löytyy Norjasta. RSA Norja toimii Suzukin, Isuzun, Maxuksen ja toisen kiinalaisen BYDin maahantuojana.

Maxus tarjoaa tila-auton ja kaksi pakettiautoa

Maxusta myy Suomessa alkuun Delta Auto ja Rotator, mutta maahantuojan tavoitteena on laajentaa verkostoa nopeasti. Mallistossa on alkuun tila-auto Euniqin lisäksi kaksi sähkökäyttöistä pakettiautoa, tonniluokan e-Deliver 3 ja isompi e-Deliver 9.

Shanghain autonäyttelyssä huhtikuussa 2021 Maxus esitteli uuden sähkökatumaasturin, joka on tulossa Suomeen vuoden 2022 aikana.

Maxus Euniq on iso sähkötila-auto – lähimmät kilpailijat tulevat Ranskasta

Tila-autojen markkina ja myynti on ollut mollivoittoista viime vuodet johtuen hyvin pitkälti erilaisten katumaasturien ja crossoverien suosion kasvusta.

Isolle tila-autolle löytyy silti edelleen ostajia ja toki edelleen tarjolla on pakettiautoista valmistettuja 6-10-paikkaisia tila-autoksi laskettavia vaihtoehtoja, mutta niiden hinta nousee usein korkeaksi.

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto ja ehdottomasti myös Maxus Euniqin kilpailija on Stellantiksen valmistama sähköauto Citroen e-Spacetourer ja tämän sisarmalli Peugeot e-Traveller.

Sähkö-Citroenin ja -Peugeotin hintapositio on noin 48.000 euroa ilman lisiä kustantavan Maxus Euniqin kanssa sama, mutta kokemus on erilainen, koska Euniq tuntuu enemmän perinteiseltä isolta tila-autolta kuin pakettiauton rakenteelle tehdyltä minibussilta.

Isot tilat, kolme istuinriviä ja 7 paikkaa

Iso auto, isot tilat. Toki kaikkien seitsemän istuimen ollessa käytössä tavaratila on pieni, ja vastaavasti viisipaikkaisena jättimäinen. Lähes viiden metrin tila tarkoittaa, että paikoille 6 ja 7 mahtuu myös aikuinen.

Keskirivin istuimet liikkuvat pituussuunnassa ja selkänoja kallistuu. Keskirivillä istuu mukavasti ison kuljettajan takana.

Kuskin istuin on yllättävän hyvä ja vakiona oleva nahkasisustus punaisella värihöysteellä on siisti. Kaiken kaikkiaan sisätilat ovat tyylikkäät ja siistit. Auto ei vaikuta halvalta, vaikka ilmeessä ja osassa osista on tietynlaista jenkkiauton tunnelmaa.

Siisti ja toimiva ohjaamo

Maxus Euniq MPV - Tilava sähkösukkula Kiinasta

Nopeusnäyttö toimii perinteisesti viisarilla. Keskellä mittaristoa on näyttö, johon voi vaihtaa erilaisia informaatioita. Tärkein on toki sähkön kulutuksen seuraaminen, joka on mukavan maltillista näin isolle autolle. Koeajossa se pyöri 20 kWh/100 km molemmin puolin ja tippui välillä jopa 17-18 kWh:n tasolle.

Kojelaudan keskellä on tyylikäs iso ja hyvin toimiva kosketusnäyttö. Navigaattori ei ole varusteena, mutta muuten toimintoja ja vaihtoehtoja löytyy mukavasti. Näytön kautta myös kytketään päälle tai pois auton runsasta kattausta turvallisuustoimintoja, kuten kaistavahti ja kuolleenkulmanvaroitin.

Maxuksen vakiovarustelu on korkealla tasolla, eikä lisävarustelistalla ole paljoa vaihtoehtoja. Vetokoukku ja taakkatelineet sentään löytyvät.

177-hevosvoimainen sähkömoottori liikuttaa Euniqia kevyesti

Euniqin nimellisteholtaan 52,5 kWh ajoakusto on matkustamon alla ja 177-hevosvoimainen sähkömoottori löytyy edestä. Sähkömoottorit ovat pienempikokoisia kuin polttomoottorit, joten moottoritilassa on runsaasti tilaa.

Sähköautomiehiä ja -naisia saattaa harmittaa, että autossa ei ole frunkia eli etutavaratilaa, vaikka tilaa ainakin pienelle sellaiselle olisi.

Maxus Euniqin WLTP-toimintamatka on 260-356 kilometriä. Isompi on mahdollista saavuttaa kaupunkiajossa, jossa tapahtuu enemmän sähkön takaisingenerointia, jonka voimakkuutta voi säätää kolmella vaihtoehdolla Regen-napista.

Ajossa Maxus Euniq on helppo tapaus. Ajamisessa ei ole mitään íhmeellistä, mutta se hoitaa perhevankkurin ajohommat kunnialla. Iloinen yllätys on se, kuinka hiljaiset sisätilat ovat. Rengashuminaa on tarjolla matkanopeuksissa, mutta se ei ole häiritsevää. Asiaan vaikuttaa auton kokoon nähden varsin maltillinen rengaskoko: 215/55 R17.

Sutii herkästi jos painaa laatan pohjaan

Täyssähkökiihdytyksessä tai sähköpedaalin pohjaan painaessa auto sutaisee herkästi eli kevyt sähkömoottori ei tarjoa raskaan polttomoottorin tavoin painon kautta parempaa pitoa etupyörille.

Mielestäni se ei kuitenkaan ole ongelma. Kuka haluaa ison perheen kuljettamiseen tarkoitetun tila-auton, jotta voisi kaikista risteyksistä lähtiessään painaa laatan pohjaan?

Normaalissa ajossa auto käyttäytyy hyvin ja tarjoaa mukavaa matkantekoa. Kaupunkiajoa helpottaa erittäin kevyeksi tehostettu ohjaus, joka tukevoituu kivasti matka-ajoon, ja hyvin kääntyvät etupyörät.

Korkeasta yleisilmeestä huolimatta Maxus Euniq ei kallistele häiritsevästi, vaan tarjoaa alhaisen painopisteen kautta vakaata ajoa, kun ajonopeudet pysyvät sallituissa rajoissa, joka on toki aina suositeltavaa.

 • Maxus Euniq MPV - Tilava sähkösukkula Kiinasta
 • Maxus Euniq MPV - Tilava sähkösukkula Kiinasta
 

Minkälainen fiilis Maxuksesta jäi?

Otan esimerkiksi historiasta. Kun eräs nykyään yksi suosituimmista automerkeistä Suomessa tuli Suomeen syksyllä 2004, oli tuotteiden laatufiiliksessä ja tunnelmassa esimerkiksi eurooppalaisiin merkkeihin verrattuna todella iso ero.

Maxus Euniq on varsin uskottava auto vuonna 2021. Se tarjoaa tyylikkään ulkomuodon, siistit sisätilat ja varsin asiallisen ajettavuuden ominaisuuksiin suhteutettuna kohtuullisella hinnalla.

Ero kilpailijoihin on pieni tai sitä olisi vaikea havaita, jos ei tietäisi ajavansa Maxuksella. Tilaa perheen kuljetukseen tarvitsevien ostopäätöstä helpottaa 5 vuoden ja 100 000 kilometrin takuu sekä 8 vuoden ja 200 000 kilometrin akkutakuu.

Auton Tectyl-ruostesuojaus sisältyy hintaan, joka on Suomessa harvinaista.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Kehuja: Isot tilat, laatuvaikutelma ja hiljaisuus, yllättävän hyvä ja mukava ajaa, pieni sähkönkulutus isoksi autoksi

Parantamisen varaa:pieniä parannuksen paikkoja, kuten herkkyys sutimiseen, kyynärnojan pituussäätövaran puuttuminen ja kattoluukun lasin narinat luukun ollessa kiinni

Maxus Euniq MPV 7-paikkainen 177hv Exclusive

Moottori: Sähkömoottori
Teho:130 kW/177 hv
vääntö:310 Nm
Huippunopeus:160 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:Ei ilmoitettu
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:Yksivaihteinen
EU-kulutus:0 l/100 km (WLTP)
CO2-päästöt:0 g/km
Kantama:260-356 km (WLTP)
Akun kapasiteetti:52,5 kWh
Mitat (pit/lev/kork):4825 mm/1825 mm/1778 mm
Omamassa:1810 kg
Perävaunupaino jarruton:430 kg
Perävaunupaino jarrullinen:ei tietoa
Hinta alkaen:48 540 euroa
Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä NettiX:n kanaviin.
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Maxus test drives

All test drives »
Maxus e-Deliver 3 Cargo Van LWB 52,5 kWh -Syntynyt sähköiseksi

Maxus e-Deliver 3 Cargo Van LWB 52,5 kWh -Syntynyt sähköiseksi

Kia Picanto X-Line – Pikkuauto täynnä varusteita

Kia Picanto X-Line – Pikkuauto täynnä varusteita

BMW iX3 on täyssähkö kaikilla mausteilla - BMW Hybridimallisto osa 10
MAINOS
Video Icon

BMW iX3 on täyssähkö kaikilla mausteilla - BMW Hybridimallisto osa 10

Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee

Skoda Enyaq iV - Sähköautojen kilpailu kovenee

Fiat 500 – Syötävän söpö sähköauto

Fiat 500 – Syötävän söpö sähköauto