Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Ota nämä asiat huomioon autokaupoilla - auton ostajan muistilista

Auton osto ei ole monimutkaista, mutta muutama seikka kannattaa ottaa huomioon. Auton ostajan muistilista sisältää tärkeimmät asiat uuden menopelin hankkimista suunnittelevalle.

1. Sinulle sopiva auto

Ensimmäisenä on tärkeä kartoittaa, millaista menopeliä tarvitset. Käyttötarkoitus määrittelee käyttövoiman, mallin ja mahdolliset lisäominaisuudet. Ajatko lyhyitä matkoja kaupungissa? Vai onko kyseessä koko perheen kesäreissuauto? Kuljetatko paljon harrastus- tai muita varusteita? Kun mietit auton etukäteen millaiseen tarpeeseen auto tulee, vaihtoehtojen rajaaminen onnistuu helpommin. Kannattaa tutustua sekä käytettyihin että uusiin autoihin, sillä kumpi tahansa saattaa olla sopiva. Nettiauton laajasta valikoimasta löydät taatusti varteenotettavia vaihtoehtoja.

2. Maksupuoli kuntoon

Kun tiedät suurin piirtein, millä raameilla lähdet autoa etsimään, on hyvä tarkistaa budjetti. Paljonko voit panostaa auton ostoon, joko könttäsummana tai osamaksuna? Tarvitsetko autolainaa? Nettiautossa voit hakea moneen autoon rahoitusta suoraan ilmoituksen kautta ostovaiheessa. Laske kokonaiskustannuksiin myös polttoaine- tai latauskulut, huollot, pesut, katsastukset ja vakuutukset. Hintalaskurin avulla pystyt arvioimaan, vastaavatko kiinnostavien autojen hintapyynnöt niiden todellista arvoa.

3. Huolellinen koeajo

Kun olet löytänyt lupaavia kandidaatteja, tutustut niihin parhaiten koeajolla. Kannattaa koeajaa useampi auto, niin saat vertailupohjaa. Testaa auto monipuolisesti eri nopeuksilla ja alustoilla. Muista myös käydä läpi peruutus ja käännökset ääriasentoihin. Jos olet ostamassa käytettyä autoa, kiinnitä erityistä huomiota mahdollisiin vikoihin ja autosta kuuluviin ylimääräisiin ääniin. Jos koeajo ei jostain syystä onnistu, voit Nettiautossa tehdä turvallisesti myös ehdollisen kaupan näkemättä autoa.

4. Asiakirjojen läpikäynti

Vaihtoautojen kohdalla on tärkeä tarkistaa rekisteritiedot ja se, että auto on liikennekäytössä. Käy huolella läpi myös huoltohistoria ja katsastustiedot, sillä ne kertovat sinulle auton kunnosta. Voit hakea tiedot rekisteritunnuksen perusteella Rekkari.fi-palvelusta. Pyydä lisäksi myyjää todistamaan, että hän on auton omistaja tai hänellä on valtuudet myydä auto. Kaupanteko onnistuu helposti Nettiauton sähköisillä palveluilla. Kun pyydät myyjää tekemään Nettiautossa sähköisen kauppakirjan, viralliset tiedot haetaan suoraan Traficomin rekisteristä. Maksu onnistuu turvallisena Nettimaksuna tai halutessasi vaikka käteisellä. Myynti-ilmoitus ja kauppakirja jäävät talteen Nettiauton auton omistajuutta tukevaan OmaNettix-palveluun myöhempää tarvetta varten.

5. Auton vakuutukset reilaan

Ennen kuin auto vaihtaa omistajaa, tulee sinun ottaa sille vakuutus. Auton liikennevakuutus on kaikille auton omistajille pakollinen, ja se kattaa vahinkotilanteissa vastapuolelle syntyvät kulut. Lisäksi voit ottaa laajemman kaskovakuutuksen autollesi onnettomuuksien, ilkivallan tai varkauden varalle. Vakuutusyhtiöt tarjoavat monipuolisesti erilaisia vakuutuspaketteja, joten niihin kannattaa tutustua huolella.

6. Virallinen omistajanvaihdos

Kun kaupat on hoidettu ja maksu suoritettu, on aika tehdä omistajanvaihdos. Saat myyjältä sähköisen varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan, jonka avulla voit rekisteröidä auton omiin nimiisi. Rekisteröinti pitää tehdä 7 päivän kuluessa kaupoista. Edellytyksenä on, että olet ottanut auton vakuutuksen.

Selaa Nettiauton valikoimaa >>

Kun kaikki on hoidettu, voit onnitella itseäsi uuden auton hankkimisesta! Auton ostajan muistilistan lisäksi voit syventyä aiheeseen tarkemmin tutustumalla Nettiauton kattavaan oppaaseen.

Linkit:
Nettiauton Vaihtoautot
Nettiauton Hintalaskuri
Ehdollinen kauppa
Rekkari.fi
Sähköinen kauppakirja
OmaNettix
Auton ostajan opas

Oppaat ostajalle

 

  • Kaikki oppaat