Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Auton koeajo: muista nämä asiat

Auto on merkittävä sijoitus ja koeajo on tärkein tapa tutustua vaihtoehtoihin paremmin. Kokeilemalla selviää, sopiiko menopeli tarpeisiisi. Näin teet auton koeajon kattavasti ja huolellisesti.

Koeajossa selviää auton sopivuus sinulle

Uutta autoa kartoittaessasi pystyt valitsemaan malleja sen perusteella, millaisia ominaisuuksia autolta toivot. Vaihtoehdoista sopivimman löytämiseen auttaa kuitenkin parhaiten auton kokeileminen käytännössä. Ajotuntumaa ei pysty näkemään papereista, joten on tärkeää viedä auto kunnon kierrokselle ennen ostopäätöstä.

Mieti etukäteen, mitä haluat koeajosta jäävän käteen. Auton käyttötarve määrittää huomiota vaativat seikat. Kaipaatko kulkuvälinettä kaupungissa liikkumiseen vai tarvitsetko auton, jossa jaksat istua pitkiä matkoja? Pitääkö autossa olla riittävästi tilaa tavaroiden kuljettamiseen? Jos koeajat käytettyä autoa, on myös tärkeää kuulostella mahdollisia vikoja, jotka eivät ole tulleet esiin.

Tarkista yleisilme ja kokonaisuuden sopivuus tarpeisiisi

Ennen kuin istut autoon, erityisesti käytettyä autoa ostaessa on hyvä tarkistaa sen pintapuolinen kunto. Ovatko kori, sisäosat, tuulilasi ja renkaat hyvässä kunnossa? Tarkista myös maalipinta ja yleisilme. Mieti sen jälkeen, onko autossa tarpeeksi tilaa tarpeisiisi. Mahtuuko etu- tai takapenkille lastenistuin? Tai jos kuljetat lemmikkiä tai vaikka harrastusvälineitä, onko niille riittävät tilat?

Autoon istuessasi tunnustele penkin, ratin ja kojelaudan mittasuhteita itseesi nähden. Laita säädöt sopiviksi itsellesi, ja testaa myös muita asentoja, jos auto tulee useamman eri kokoisen henkilön käyttöön. Jos mahdollista, ota ajolle mukaan tuleva toinen kuski, niin molemmat pääsevät testaamaan autoa käytännössä. Ajomukavuuden lisäksi auton mitat ovat tärkeä seikka ajoturvallisuuden kannalta. Kuljettajalla pitää olla esteetön näkyvyys eri suuntiin ilman ylimääräistä kurkottelua. Ajossa tarvittaviin säätöihin ja toimintoihin pitää myös ylettyä ongelmitta.

Aja monipuolisesti eri olosuhteissa

Kun lähdet ajoon, aja auto ensin kunnolla lämpimäksi, jotta pääset tarkkailemaan sen toimintaa niin kylmänä kuin lämpimänäkin. Aja mahdollisuuksien mukaan erilaisilla pinnoilla ja ajonopeuksilla. Kun kyseessä on käytetty auto, on tärkeää ajaa tarpeeksi, jotta mahdolliset ongelmakohdat tulevat esiin. Pelkkä korttelin ympäri ajo ei varmasti paljasta pienempiä vikoja. Kuuntele myös ajaessasi autoa, ja kiinnitä huomiota ylimääräiseen kolinaan, vinkumiseen ja muihin asiaan kuulumattomiin ääniin.

Jarrut ovat yksi tärkeimmistä kokeiltavista ominaisuuksista. Testaa niiden toimivuus painamalla jarrupoljin aivan pohjaan. Jarrujen tulee ottaa tasaisesti eikä puoltoa saa esiintyä. Ohjauksen toimivuuden saat selvitettyä, kun ajat autolla ympyrää molempiin suuntiin sekä eteen- ja taaksepäin pyörät käännettynä äärilaitaan. Alustasta ja vetonivelistä ei saa kuulua mitään ylimääräistä ääntä.

Tarkista vaihdelaatikon ja kytkimen toiminta

Vaihteiden ja kytkimen moitteeton toimiminen on olennainen osa ajoa. Kytkimen luiston huomaa helposti ajettaessa suurimmalla vaihteella, n. 60-80 km/h autosta riippuen. Laita kytkin pohjaan ja nosta hieman moottorin kierroksia. Kun nostat kytkimen ripeästi ylös ja painat kaasua, kierrosten pitää laskea välittömästi aikaisemmalle tasolle. Jos kierrokset laskevat hitaasti, tai peräti nousevat, kytkin luistaa pahasti.

Automaattivaihteisissa autoissa vikojen löytyminen on vaikeampaa vaihteistojen erilaisten toimintatapojen vuoksi. Vaihteen vaihtojen on kuitenkin oltava loogisia ja järkeviä. Kokeile toimintaa eri kierrosluvuilla niin osakaasulla kuin kaasu pohjassakin, sekä mahdollisten ajomoodien vaikutusta vaihteiston toimintaan. Ylimääräisiä ääniä ei niin ikään saa kuulua. Selvitä onko vaihteistoon vaihdettu öljyjä. Joihinkin automaatteihin ei valmistajien mukaan tarvitse vaihtaa öljyjä, mutta varsinkin vanhemmissa laatikoissa vaihto on käyttöikää lisäävä toimenpide.

Lisäturvaa ammattilaisen arvioista, tai tarvittaessa ehdollisesta kaupasta

Auton osto ilman koeajoa on tietenkin mahdollista, mutta siihen sisältyy riski epäsopivasta valinnasta. Ratkaisuna voi olla ehdollinen kauppa. Ehdollisessa kaupassa raha vaihtaa omistajaa vasta, kun ostaja on vahvistanut kaupan. Voit siis tutustua autoon ja kokeilla sitä ensin, ja jos olet tyytyväinen, hyväksyt kaupan. Lue lisää ehdollisesta kaupasta täältä.

Jos oma arviosi ei tunnu riittävältä tai jokin mietityttää mietityttää, voit sopia myyjän kanssa kunto- tai ostoturvatarkastuksen teettämisestä autoon. Saat ammattilaisen arvion auton kunnosta sen osalta, mitä koeajo ei paljasta. Erityisesti vaihtoautokaupoissa asiantuntijan käyttäminen voi tuoda varmuutta.

Jos auto on muuten passeli eikä vikoja löydy, tärkeintä on hyvä tatsi ja sopivuus sinulle. Koeajon tarkoitus on, että löydät omiin tarpeisiisi istuvan auton, jossa ei ole vikoja ja jota on miellyttävä ajaa. Kun tiedät, mitä olet etsimässä, sopivan auton arvioiminen on helpompaa ja kauppa sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Linkit:
Ehdollinen kauppa

Oppaat ostajalle

 

  • Kaikki oppaat