Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy autosi -sivulle

Muista nämä asiat autokaupoilla - auton ostajan opas

Auton ostaminen on merkittävä sijoitus, ja siihen sisältyy paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Tässä Nettiauton oppaassa käymme auton ostamisen läpi vaihe vaiheelta aina valmisteluista ostetun auton rekisteröimiseen.

1. Ennen auton ostoa

Jo ennen kuin lähdet autokaupoille, on tärkeä miettiä muutama asia. Mitä selvemmät sävelet sinulla on, sitä kivuttomammin ja nopeammin auton osto sujuu. Ennakkosuunnittelulla olet ennen kaikkea todennäköisemmin tyytyväinen lopputulokseen. Kun tarve eli käyttötarkoitus ja taloudelliset realiteetit ovat selvillä, voit kartoittaa, mistä lähdet autoa etsimään ja millainen sen pitäisi olla.

Kun alat suunnittelemaan auton ostamista, selvitä itsellesi vastaukset ainakin alla oleviin kysymyksiin:


1.1 Mihin tarkoitukseen auto tulee?

Ensimmäisen asia on tietenkin kartoittaa, miksi autoa ylipäätään ollaan hankkimassa. Ajatko pitkiä matkoja kaupunkien välillä? Vai enemmän kauppaan, töihin tai harrastuksiin? Entä tuleeko auton yhden vai useamman ihmisen käyttöön? Vastaukset näihin kysymyksiin rajaavat mahdollisuudet aidosti hyödyllisiin vaihtoehtoihin. Maasturi ei välttämättä ole paras vaihtoehto kaupungissa sompailuun, Mini Cooper taas toimii huonosti lemmikkien tai harrastusvälineiden kuskaamisessa. Mieti, mitkä ovat auton pääasialliset käyttötarkoitukset ja lähde rajaamaan vaihtoehtoja sen perusteella.

1.2 Mikä käyttövoima minulle sopii?

Yksi tärkeimmistä valittavista ominaisuuksista on käyttövoima. Se tarkoittaa käytännössä sitä, kulkeeko autosi bensalla, dieselillä, sähköllä vai vaikka kaasulla. Yksinkertaistettuna pääosin taajamassa ja määrällisesti vähän ajavalle bensa voi olla paras käyttövoima. Jos taas ajat yli 20 000 km vuodessa, on diesel tavallisesti edullisin vaihtoehto. Valinta riippuu paitsi käytöstä, myös toiveistasi esimerkiksi kätevyyden ja ekologisuuden suhteen. Sähköauto on vihrein valinta biokaasun lisäksi, mutta sähkö- ja kaasuautojen latausasemien sijainti saattaa tarkoittaa rutkasti ylimääräistä ajamista. Vaihtoehtona on myös hybridi, jossa on sekä polttoaine- että latausmahdollisuus. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin huolellisesti, sillä kaikissa on hyvät ja huonot puolensa.

1.3 Mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä?

Käyttötarkoitus määrittää auton tärkeimmät ominaisuudet, mutta tilaa on myös omille toiveille. Auton koko määrittyy tietenkin kuljetettavan porukan mukaan. Sen lisäksi pitää huomioida tila, jotta tarvittavat lastenistuimet, harrastusvälineet tai lemmikit mahtuvat mukaan. Pitkillä matkoilla tilava auto on edukseen, lyhyitä matkoja tekevälle pieni auto on ketterämpi. Turvallisuus ja käytännöllisyys ovat erityisesti perheautojen valttia. Kun perusominaisuudet ovat kunnossa, voit valita haluamasi herkut kaupan päälle verhoilusta äänentoistoon.

1.4 Paljonko olet valmis maksamaan?

Mahdollisia autovaihtoehtoja määrittää tietenkin budjetti. Kun laskeskelet sopivaa summaa, ota huomioon eri kulut. Itse auton oston lisäksi ylläpitokulut eli vakuutukset, polttoaine tai lataus, huollot ja katsastukset pitää miettiä kokonaisbudjettiin mukaan. Selvitä siis jo etukäteen menoerien suuruus. Jos ostat auton osamaksulla, se ja vakuutusmaksu tulevat sinulle kuukausiveloituksena. Entä jos auto hajoaa? Kannattaa varata puskurirahaa myös yllättäviin tilanteisiin ja mahdollisiin korjauksiin, joita vakuutus ei kata. Auton voi myös ostaa rahoituksella, ja siihen on paljon eri vaihtoehtoja pankeista ja tarpeistasi riippuen. Moneen autoon voi hakea rahoitusta suoraan Nettiauton ilmoituksen kautta.

1.5 Käytetty vai uusi auto?

Auton voi ostaa joko uutena tai käytettynä, ja molemmissa on puolensa. Uusi auto on tietenkin kalliimpi, mutta sen ylläpitokustannukset voivat olla matalammat kuin vaihtoautolla. Tehtaalta tulevaa autoa autoa pääset myös enemmän räätälöimään. Lisäksi tehdastakuu tuo turvaa yleensä useammaksi vuodeksi. Jos taas löydät hyväkuntoisen käytetyn auton, voit selvitä huomattavasti halvemmalla kuin tuliterän auton kaupoilla. Vaihtoauton osto voi toki vaatia enemmän paneutumista ominaisuuksiin ja auton historia kannattaa selvittää huolella.

Lue lisää käytetyn auton ostamisesta täältä.

2. Autokaupoilla

Kun olet suurin piirtein selvillä siitä, millaisen auton haluat ja millä hinnalla, on aika suunnata kaupoille. Nettiauton laajasta valikoimasta löydät haluamillasi kriteereillä vaihtoehdot, joista kiinnostavimpiin voit tutustua tarkemmin. Pikahaun lisäksi Nettiauton tarkka haku auttaa oikean auton löytämisessä. Voit kätevästi suosikkilistata mieleisiä vaihtoehtoja, jolloin ilmoitukseen palaaminen on helppoa. Klikkaamalla Lisää vertailuun -kuvaketta voit vertailla useampaa ilmoitusta keskenään yhdessä näkymässä.


2.1 Yksityiseltä vai liikkeestä?

Jos etsit käytettyä autoa, kannattaa tässä vaiheessa viimeistään miettiä, ostatko mielummin yksityiseltä vai autoliikkeestä. Liikkeestä saat auton tarvittaessa hyvin nopeallakin aikataululla, eikä sinun tarvitse itse varmistaa auton kuntoa. Autoliikkeeseen voit myös antaa vanhan autosi vaihdossa. Yksityiseltä ostaessasi taas voit löytää edullisemman vaihtoehdon. Myyjä osaa myös kertoa omakohtaisesti auton käyttökokemuksesta. Auton osto yksityiseltä henkilöltä onnistuu Nettiauton OmaNettix-palvelun kautta luotettavasti. Myyjä valmistelee palvelussa sähköisen kauppakirjan, johon haetaan auton viralliset tiedot rekisteritunnuksen perusteella suoraan Traficomin rekisteristä. Maksu sujuu turvallisena Nettimaksuna tai halutessanne vaikka käteisellä, ja kauppaan liittyvät asiakirjat jäävät palveluun talteen.

2.2 Koeajo

Koeajo on tärkein asia auton ostamisessa. Se antaa mahdollisuuden kokeilla, miltä auto tuntuu käytännössä, miten se sopii sinulle ja onko sitä helppo ajaa. Nyrkkisääntönä auto kannattaa koeajolla testata mahdollisimman monella eri tavalla ja eri tilanteessa: eri nopeuksilla, alustoilla, käännöksissä, peruutuksessa ja eri vaihteilla. Käytetyn auton koeajossa mahdollisten vikojen ja ylimääräisten äänien tarkkailu on myös tärkeää.

Lue lisää koeajosta täältä.

2.3 Käytetty auto: huoltokirja ja muut auton tiedot

Tutustu vaihtoauton asiakirjoihin huolella. Parhaassa tapauksessa auton omistaja on pitänyt tarkkaa kirjaa huolloista ja katsastuksista. Muita selvitettäviä asioita ovat ajoneuvovero, takuu ja omistajatiedot. Viralliset, ajantasaiset auton tiedot voi hakea rekisterinumeron perusteella Rekkari.fi-palvelun kautta. Lisäksi luotettava myyjä kertoo itse autostaan auliisti, myös mahdollisista vioista.

2.4 Kaupanteko

Kun olet löytänyt sopivan auton, on aika tehdä kaupat. Autoliike hoitaa kauppaan liittyvät paperityöt puolestasi. Myös yksityisen myyjän kanssa kannattaa ehdottomasti tehdä kauppakirja. Pyydä lisäksi myyjää todistamaan, että hän on auton omistaja tai hänellä on valtuudet myydä auto. Itse kauppa onnistuu helposti Nettiauton sähköisillä palveluilla. Kun pyydät myyjää tekemään Nettiautossa sähköisen kauppakirjan, viralliset auton haetaan suoraan Traficomin rekisteristä. Maksu onnistuu turvallisena Nettimaksuna tai halutessasi vaikka käteisellä. Myynti-ilmoitus ja kauppakirja jäävät talteen Nettiauton auton omistajuutta tukevaan OmaNettix-palveluun myöhempää tarvetta varten.

3. Oston jälkeen:

Kaupat on solmittu, ja olet auton ostossa loppusuoralla. Vielä pitää varmistaa muutama asia, ennen kuin pääset kruisailemaan. Hoida hommat huolella pakettiin, niin auton omistajanakin asiat sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

3.1 Vakuutukset

Lain mukaan kaikille liikennekäytössä oleville autoille pitää ottaa liikennevakuutus. Se koskee henkilövahinkoja ja vastapuolen vahinkoja. Kuten muutkin vakuutukset, voit kilpailuttaa liikennevakuutuksen pankkien kesken, tai keskittää sen sinne, missä muutkin vakuutuksesi ovat. Liikennevakuutuksen turvaa laajentaa kaskovakuutus, joka kattaa autovarkauden ja autollesi aiheutuvat vahingot liikenteessä tai sen ulkopuolella. Kaskovakuutus ei ole pakollinen, vaan sen voit halutessasi ottaa kattamaan liikennevakuutuksen ulkopuolelle jääviä tilanteita. Kaskojen sisällöt ja ehdot vaihtelevat paljon. Kaikista Nettiauton yksityisistä autoilmoituksista löytyy vakuutuslaskuri, jolla voit laskea ennakkoon liikenne- ja kaskovakuutusten hinnat juuri sinulle.

3.2 Auton rekisteröinti

Kun kaupat on sovittu ja maksettu, myyjä toimittaa sinulle varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Sillä voit rekisteröidä auton omiin nimiisi. Se kannattaa tehdä viivyttelemättä, sillä ajoneuvon rekisteröinti pitää tehdä 7 päivän kuluessa auton ostosta. Ajoneuvon rekisteröinti omiin nimiin edellyttää voimassa olevaa autovakuutusta, joten se pitää hoitaa etukäteen. Kun kaikki on reilassa, voit onnitella itseäsi uuden auton omistajana!

3.3 Auton omistajan palvelu OmaNettix

Auton omistajana huolehdit määräaikaiskatsastukset, huollot ja muut tarvittavat asiat, jotta ajoneuvo pysyy hyvässä kunnossa. Nettiauton palvelu OmaNettix helpottaa omistajuuteen liittyvien asioiden hoitamista ja säästää aikaa. Kaikki ajoneuvoon liittyvät tiedot säilyvät yhdessä paikassa. Säköiseen palveluun voit lisätä itsellesi katsastusmuistutukset, tiedot huolloista ja esimerkiksi seurata kokonaiskuluja pitämällä kirjaa autoon liittyvistä kustannuksista. Kun haluat vaihtaa uuteen, voit tehdä OmaNettixissä hinta-arvion niin saat tietää autosi sen hetkisen arvon.

Linkit:
Käytetyn auton osto-opas
Nettiauton Tarkka haku
OmaNettix
Muista nämä asiat auton koeajossa
Rekkari.fi
Sähköinen kauppakirja

Oppaat ostajalle

 

  • Kaikki oppaat