Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 27 609

Dacia Duster - Ihan oikea katumaasturi

Dacia Duster - Ihan oikea katumaasturi
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster
 • Dacia Duster

Markkinoiden edullisin katumaasturi on päivittynyt maltilla, mutta juuri sieltä mistä toivoa saattoi.

Duster on päivänselvästi romanialaisvalmistaja Dacian päätuote. Se on ajotuntumaltaan, tekniikaltaan ja laatuvaikutelmaltaan lähempänä emokonserni Renaultin tuotteita kuin muuta Dacia-mallistoa.

Hyppääminen lennosta Logan MCV:stä Dusteriin konkretisoi hyvin sen, kuinka paljon laadukkaampi ja parempi kokonaisuus Dacian valmistama katumaasturi onkaan.

Dusterin ohjaustuntuma on erinomainen. Ohjaus on voimakkaasti tehostettu, hävittämättä kuitenkaan ohjaustuntumaa liiaksi. Kontakti tiehen  on hyvä, alusta ajaa asiansa ja suuntavakauttakin löytyy.

Vaihteisto on muusta Dacia-mallistosta poiketen 6-portainen, joten Renaultin tuotelinjaa on hyödynnetty Dusterin kohdalla pitkälle. Samaa moottori- ja vaihteistotekniikkaa löytyykin monesta muusta Renault- ja Nissan-mallista.

Neliveto vain diesel-versioon

Dacia Duster sivusta kuva

Nissanin ja Renaultin yhteistyöstä hyötyy erityisesti Dacia Duster, sillä konsernista löytyy yksi crossover-markkinoiden suosituimmista malleista. Nissan Qashqai on hallinnut katumaasturimarkkinoita Suomen lisäksi myös muualla Euroopassa.

Moottorivalikoima on parantunut sitten edellisen sukupolven ja facelift-malliin on saatavilla dieselmoottori ja kaksi eri bensiiniversiota. Nelivetomalli on saatavilla ainoastaan dieselinä. Konevalikoimaa ei siis voi sanoa kattavaksi, mutta riittävä se on.

Kuusivaihteinen laatikko on Renaultin omaa tuotantoa ja toimii erinomaisesti. Lisävaihteen ansiosta kierrosluku on matka-ajossa alempi. Se tekee hyvää kulutukselle, vaikka polttoainetalous ei katumaasturiluokassa tunnu näyttelevän kovin suurta roolia.

Rutosti maavaraa

Dusterin kohdalla tehdään muutamia asioita jopa paremmin kuin luokassa yleisesti. Yksi näistä on maavara, jota autosta löytyy 21 sentin verran. Tässä suhteessa taakse jää suurin osa crossover-luokasta.

Etenemiskyvyltään Dacia on siis luokkansa kärkikastia erityisesti nelivetoversiona. Mutta ei siinä etuvetoisessa versiossakaan mitään vikaa ole – päinvastoin. Useimmissa tapauksissa kaksi vetävää pyörää riittää.

Uusi malli ei ole kokonaan uusi, vaan pikemminkin facelift. Ulkonäkö on pysynyt melko ennallaan. Ulkokuoren uudistukset ovat keskittyneet etumaskin, ja etu- ja takavalojen päivitykseen. Muu on hyvin pitkälle ennallaan.

 • Dacia Duster takavalo kuva
 • Dacia Duster takavalo kuva
 

Karua kauneutta

Muotoilu on asia, joka Dusterin kohdalla pistää monen silmään. Kookkaat pyöränkaaret yhdistettynä turhan pienikokoisiin vanteisiin tekee fiiliksestä kerta heitolla vanhahtavan. Tilanne korjaantuu hyvin pitkälle kookkaammilla vanteilla ja ulkoisilla lisävarusteilla.

Toisaalta Dusterissa on vanhempien Jeep-mallien karua kauneutta, joka alkaa miellyttää silmää mitä pidemmän aikaa sitä tarkastelee. Onhan se aivan toisesta maailmasta kuin vaikka Land Rover Evoque, mutta hintakin on viidesosa brittiläisestä.

Sisustassa on onneksi tapahtunut paljon. Dusterin hytti on vedetty hyvin pitkälle uusiksi ja päivitystä on kojelaudassa, penkeissä, ovissa ja erityisesti hallintalaitteissa.

Yksi suurimmista parannuksista on ehdottomasti sähköikkunoiden nostimien sijoittaminen kuskin oveen. Aisa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta aiemmin keskikonsolissa olleiden namiskoiden käyttäminen oli suoraan sanoen raivostuttavan hankalaa.

Uusiksi sieltä mistä pitääkin

Dusterin Facelift-mallin kohdalla täytyy todeta, että parannusten pohjana on varmasti käytetty kuljettajien antamia kehityspisteitä, sillä uusi malli on parantunut juuri oikeista kohdista.

Dacia Duster on auto, jonka kohdalla epäilijöiden jono on pitkä. On totta, että hyvää ja halpaa tuotetta löytyy markkinoilta hyvin harvoin, mutta Dusterin kohdalla on todettava, että näin on päässyt käymään.

Skeptikot vaihtavat leiriä usein siinä vaiheessa kun pääsevät itse istahtamaan Dusterin rattiin. Dacian katumaasturimalli nimittäin on vähintään yhtä pätevä kuin valtamerkkien useita tuhansia kalliimmat mallit.

Varustetasossa petraamisen varaa

Dusteria harkittaessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota sen varustelutasoon ja lisävarusteiden hintoihin. Suhteessa moneen valtamerkkiin varustetaso jää hieman vaatimattomammaksi.

Alhaisin Ambiance-varustetaso on oikeasti melko karu, mutta Laureate-tasoinen Duster alkaa muistuttamaan huomattavasti enemmän nykystandardeja. Se sisältää mm. ajotietokoneen, sähköiset takalasit, sumuvalot ja lämmitetyt etujakkarat.

Pykälää korkeammalla varustetasolla Dusterin hinta pomppaa yli 18 000€:n, mutta se on silti melkoisesti halvempi kuin pahimmat kilpailijat. Mm. Nissan Qashqai maksaa alhaisimmalla varustetasolla reilut 22 000€.

Toki Qashqai on useaa pykälää hienostuneempi, mutta Dusterissa on toisaalta enemmän karua komeutta. Ajokokemuksena kaksikko onkin sitten yllättävän lähellä toisiaan.

Tuomas Rajala

 

Kehuja: hinnoittelu, moottori, ajotuntuma, karu ulkonäkö

Parantamisen varaa: karu ulkonäkö, vakiovarustelu

Tekniset tiedot:

Moottori:4-sylinterinen, 1197cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:129 hv (95 kW) / 5250 rpm
Vääntö:205 Nm / 2000 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h):10,4 s
Huippunopeus:175 km/h
Vetotapa:Etuveto
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaali
Kulutus (yhd):6,3 7 / 100 km
CO2 päästöt:145 g/km
Mitat: (pit./lev./kork.)4886mm/1938mm/1762mm
Paino:1277 kg
Tavaratila:475 / 1636 l
Hinta alkaen:16 877€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Dacia Duster

     
3.9
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Dacia Duster -autot

test
Dacia Duster1.3, '22, 1 tkm
26 500 € (sis. ALV)
test
Dacia Duster1.3, '22, 1 tkm
26 500 € (sis. ALV)
test
Dacia Duster1.3, '22, 1 tkm
28 800 €
test
Dacia Duster1.3, '22, Ajamaton
25 880 € (sis. ALV)
test
Dacia Duster1.3, '22, 532 km
25 800 € (sis. ALV)
test
Dacia Duster1.3, '22, 80 km
26 149 € (sis. ALV)
test
Dacia Duster1.3, '22, 276 km
26 900 € (sis. ALV)
test
Dacia Duster1.3, '22, 1 tkm
26 500 € (sis. ALV)
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti OmaNettix - Ajoneuvojesi tiedot yhdessä paikassa Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa

Lisää Dacia koeajoja

Kaikki koeajot »
Dacia Duster - Huonon tien taitaja

Dacia Duster - Huonon tien taitaja

Dacia Duster – Romanian Hummerin monet kasvot

Dacia Duster – Romanian Hummerin monet kasvot

Dacia Duster 4X4: Hyvän ja halvan jäljillä

Dacia Duster 4X4: Hyvän ja halvan jäljillä

Dacia Sandero Stepway – Halvalla crossover-kantaan

Dacia Sandero Stepway – Halvalla crossover-kantaan

Dacia Logan MCV - Omassa hintaluokassaan

Dacia Logan MCV - Omassa hintaluokassaan