Close
Siirry Myy autosi -sivulle
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider
 • Fiat 124 Spider

Fiat herätti henkiin legendaarisen avomallinsa 124 Spiderin. Kaksipaikkainen roadster on napakka ajettava ja uljas ilmestys.

Unelma-autoista puhuttaessa avoauto lienee yksi niistä klassisimmista intohimojen herättäjistä ja päiväunien kohteista. Jos nyt jättää ne kaikkein kiihottavimmat ja väistämättä myös kalleimmat päiväunet tyystin omaan arvoonsa, löytyy hieman realistisemmastakin hintaluokasta kriteereihin sopivia unelmoinnin kohteita.

Uuden tulemisen kokenut klassikko, Fiat 124 Spider, herättää niitä intohimoja jo ensinäkemältä. Spiderin pitkä ja linjakas keula sekä kaksipaikkainen, miltei taka-akselin päällä sijaitseva ohjaamo henkivät ehtaa roadster-tunnelmaa. Pitkittäin asennetun moottorin jatkona löytyy tällaiseen autoon ainoa oikea voimansiirtoyhdistelmä: Takaveto sekä napakasti toimiva manuaalivaihteisto.

Valveutunein ja tarkkasilmäisin saattaa löytää Spiderin mittasuhteissa jotain tuttua, eikä suotta. Fiat 124 Spider rakentuu pohjimmiltaan samalle rungolle kuin Mazda MX-5. Fiat ei siis ole lähtenyt rakentamaan uutta mallia alusta loppuun itse, vaan hyödyntää japanilaisvalmistajan vankkaa avoauto-osaamista mahdollisimman pitkälle. Sekä Spider, että MX-5 valmistetaan samalla Mazdan tehtaalla Japanissa.

Samanlaiset erilaiset

Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni

Vaikka mallit liippaavatkin toisiaan melko läheltä, ei autoja kuitenkaan täysin samaan muottiin voi laittaa, ei oikeastaan lähellekään. Akseliväli on molemmissa autoissa sama, mutta kokonaispituutta Fiat kerää suurempien etu- ja takaylitysten myötä noin 140mm enemmän. Fiat on myös reilut 50 kiloa Mazdaa painavampi.

Fiatin muotoilu eroaa Mazdasta siinä määrin, että merkkien yhteneväisyyksiä ei ainakaan aiheeseen perehtymätön helpolla havaitse. Pelkistetyn sporttiseen Mazdaan verrattuna Spider omaa selkeästi intohimoisemman muotoilun, kuten aitoon italialaiseen tyyliin kuuluukin.

Sen sijaan sisätilat ovat puhdasta Mazdaa hallintalaitteita, kojelaudan nippeleitä ja mittaristoa myöten. Ratin keskiöstä löytyvä Fiatin logo sentään kertoo, että nyt istutaan jossain muussa kuin Mazdassa. Spiderin ajoasentokin on koko lailla identtinen MX-5:n kanssa, eli ronskimman kokoiselle kuskille hyvin tiivis, rättikaton ollessa paikallaan jopa ahdas.

Hintelämmälle kaverille kompakti ajoasento on parahultainen, ainoastaan ratin puuttuvaa etäisyyssäätöä jää kaipaamaan. Korkea keskikonsoli tuo lyhyenlännän vaihdekepin hyvin käsille, jolloin sen operointi on ongelmatonta ja varsinkin aktiivisessa ajossa nautinnollista.

Turbo vastaan vapari

Se mikä viimeistään erottaa italiattaren japanilaisesta siskostaan ja myös määrittää sporttisen roadsterin luonteen, on tietysti sen sydän. Fiatin pitkän konepellin alla pauhaa konsernin oma 1,4 litrainen bensaturbo, joka luovuttaa käyttöön parhaimmillaan 140 hevosvoimaa.

Vaikka Fiat kiistatta onkin täysin oma mallinsa, sen vertaileminen MX-5:n tapahtuu luonnostaan. Mazda on saatavilla kahdella eri koneella, 1,5-litraisella 131-heppaisella ja 2-litraisella 160-hevosvoimaisella versiolla. Mazdan molemmat myllyt ovat vapaasti hengittäviä ja niin ollen Fiatin turbokoneeseen verrattuna alakierroksilla selvästi hengettömämpiä.

Suoritusarvoiltaan Fiatin 1,4 litrainen kamppailee tasapäisesti Mazdan tehokkaamman 160-heppaisen kanssa. Fiatin vähäisempi teho kompensoituu järeällä 240 Nm:n väännöllä, joka esiintyy edukseen jo reilun 2000 kierroksen jälkeen. Riuska vääntö linkoaa reilun tonnin painoisen kipon satasen vauhtiin ripeästi, numeroiden mukaan 7,5 sekunnissa.

Mazdan 160 hp version lukema on 7,3 sekuntia, joten hyvinkin tasapäisesti kaksikko rynnistää. Spideristä valmistetaan myös 170-hevosvoimaista Abarth-versiota, mutta kotimaamme tuontiohjelmaan se ei kuulu, ainakaan toistaiseksi.

Vaurasta käytännön voimaa

Ruudikkaan alarekisterin ansiosta Spiderin liikuttelu arkiliikenteessä onnistuu lupsakasti. Spider liikahtaa kadunkulmista isommallakin vaihteella, ja tuntuu pienillä kierroksilla jopa luvattua tehokkaammalta. Kolikon kääntöpuolelta löytyy melko kapeaksi jäävä kierrosalue. Voimantunne hiipuu kierrosalueen yläpäässä jo melko varhaisessa vaiheessa ja koneen huudattaminen yli 5000 kierroksen ei tuo kulkuun enää mitään uutta. Ylärekisteriin kaipaisi vielä sitä viimeistä rutistusta.

Moottorin käytökseltään Spider on koko lailla MX-5:n vastakohta. Sporttisessa ajossa ja hauskanpidossa Mazdan korkealle kiertävä vapari sopii tyyliin paremmin, mutta arkikäytössä Fiatin vääntövoima ja käytön helppous vie pidemmän korren. Lienee makuasia kumman luonne miellyttää enemmän, hauskaa kevyen auton puikoissa riittää joka tapauksessa.

Spiderin alusta koostuu edessä kaksista päällekkäisistä kolmiotukivarsista ja takaa löytyy Multilink-tuenta. Jousitus on onnistunut yhdistelmä mukavuutta ja sporttiautossa tarvittavaa napakkuutta. Kori ei liiemmin kallistele kovassakaan vauhdissa, mikä on iloinen yllätys. Muistin mukaan MX-5 kallisteli kaarteissa selvästi enemmän, joten alustojen samankaltaisuudesta huolimatta Spiderin hienosäädössä on onnistuttu paremmin.

Ajo-ominaisuudet ansaitsevat milteipä kiitettävän arvosanan. Ohjaus on nopea ja riittävän tunnokas. Spider reagoi ohjausliikkeisiin nautinnollisen tarkasti ja kääntyy sinne mihin kuljettaja haluaakin. Kovemmassa vauhdissa takavedon ja toimivan ohjauksen yhdistelmä kohottaa tunnelman rättikattoon ja sen ollessa alas laskostettuna, vielä reilusti korkeammallekin.

 • Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni
 • Fiat 124 Spider – Uudestisyntynyt avo-ikoni
 

Puuttuva tasauspyörästön luistonrajoitin

Ainoan kauneusvirheen auvoisaan ajettavuuteen tuo tasauspyörästön lukon puute. Tiukoissa käännöksissä ja vauhdikkaammassa kaarreajossa sisempi vetopyörä karkaa sutimaan, jolloin se paras ajotunnelma väistämättä hieman latistuu. Luistonrajoitinta ei ole saatavilla edes lisävarusteena, mikä hieman ihmetyttää, koska MX-5:n se kuuluu vakiona.

Bulevardisporttailussa Spider on niin ikään elementissään. Jousitus nielee mukulakivikatujen tärinän mallikkaasti ja kanssaihmisten hyväksyvät katseet lämmittävät mieltä. Sadekuuron sattuessa Fiatin käsivoimin liikkuvan rättikaton operointi on äärimmäisen helppoa. Katto kääntyy päälle ja pois muutamassa sekunnissa yhden käden voimin, eli homma onnistuu vaikka liikennevaloissa seistessä.

Spider on saatavilla kahdella eri varustetasolla. Huokeampi Pop-varusteinen irtoaa 34 995 eurolla ja kalliimpi Lounge maksaa 38 992 euroa. Hinnaltaan Spider ei siis ole halpa, mutta kuitenkin kilpailukykyinen. Esim. Mazda MX-5 maksaa 1,5-litraisella koneella 34 800 € ja 2-litraisena 38 500 euroa, joten sisarusten hinnatkin sivuavat toisiaan melkoisen läheltä.

Lisävarusteilla hinnan saa toki kipuamaan vielä reippaastikin. Kiinnostavimpina varusteina listalta kannattaa ruksia peruutuskameran, avaimettoman käynnin, navigoinnin ja 7” näytön sisältävä Pack Premium-paketti. Toinen harkinnan arvoinen on BOSE Premium Hifi-paketti, jonka 8 kaiuttimen, vahvistimen ja Subwooferin voimin Kari Tapion ikivihreitä sopii luukuttaa sydämen kyllyydestä.

Fiat 124 Spider on ehta hyvän mielen auto, paitsi käyttäjälleen, myös sivusta katsojalle. Ja vaikka se jakaakin ison osan tekniikastaan lähimmän kilpailijansa kanssa, on sillä silti aivan oma identiteettinsä, jolla kuljettajansa valloittaa.

Sami Puskala

Kehuja: ulkonäkö, ajettavuus, tunnelma, moottorin vääntö

Parantamisen varaa: moottorin kapeahko vetoalue, lukkoperän puute, hinta

Fiat 124 Spider 1,4 Multiair:

Moottori:Nelisylinterinen, 1368 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:140hv (103kW) / 5000rpm
Vääntö:240 Nm / 2250rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:7,5 s.
Huippunopeus: 215 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Takaveto
EU-kulutus:6,4 l / 100km
CO2 päästöt: 148g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4054mm/1740mm/1233mm
Hinta alkaen:34 994 €
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauton käyttäjien antama arvosana automallille : Fiat 124 Spider

     
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Fiat 124 Spider -autot

test
Fiat 124 Spider2, '81
8 900 €
Hintalaskuri - autosi tarkka hinta Rekkari.fi - Ajoneuvon kaikki tiedot heti Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettiauto.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Fiat koeajoja

Kaikki koeajot »
Fiat Tipo Cross - huonon tien taitaja

Fiat Tipo Cross - huonon tien taitaja

Fiat 500 – Syötävän söpö sähköauto

Fiat 500 – Syötävän söpö sähköauto

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat 500 Hybrid – Avokattoinen söpöliini

Fiat valmistaa pian sähkö- ja hybridiautoja aurinkoenergialla

Fiat valmistaa pian sähkö- ja hybridiautoja aurinkoenergialla

Fiat esittelee hybridin Fiat 500-malliin

Fiat esittelee hybridin Fiat 500-malliin